返回列表 發帖
2009年-2011年,TVB大型音樂比賽節目《超級巨聲》進行了三季,橫跨了三年。
powerful 發表於 2013-10-6 12:39

站在音樂角度,我接近完全同意你的觀點,只是我較著重市場(即是做到林峯那樣也冇壞),所以我認為Hubert現在行的路一樣有前景,還可能更舒服而沒有那麼多障礙。撇除音樂角度,市場已證明 魂遊太虛 找不到共鳴,反而 一千零一次人生 降低到大眾化層次才能找到平衡位。

你對阿Mag唱 沒有你還是愛你 及 番梘 的評語,正是我的心底話,但我作為一個愛之深責之切的人,實在不想與其他評論糾纏,所以非常佩服你將它寫出來甚至回應其他人的勇氣。不過我不同意你對麥曦茵的看法,麥曦茵對市場有太多不滿,太多hang ups,那股怨氣,對現階段的阿Mag反而有不良影響。

阿Jay的形象入屋,所以有很多廣告找他,只是唱歌路線被否定。他在今年勁歌第一季季選的演出,那種自由奔放,我甚至覺得好過I'm Yours,完全拋離了那晚其他歌手,但一點迴響也沒有。巨聲上星夢,阿Jay的觀眾評分是出奇地低的(請看我在星夢那邊post#492的列表)。所以,他有形象支持,但唱歌路線就一定要找到平衡。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Alfred好運的歌,叫螞蟻和面具。
如果青春頌好運,就不會在坊間谷極也谷不起啦。

其實如果沒有螞蟻,再有面具和重新長大去承接,
就算Alfred有幾多首出走和青春頌,
都只會好像阿Jay那樣,到現在還在尋找歌迷。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我打算以後都只係 re-cycle 呢個 post 算了 -----> 68#

巨聲出歌講既主題來來去去都係青春, 抑鬱等等類似既題材,
寫得1年2年第3年都會悶,
始終都突破唔到呢D題材, ...
艾石仔 發表於 2013-10-6 14:21

我覺得不是因為他們年紀細,而是因為他們太乖。乖學生看得到的世界,始終有局限。乖學生是他們的selling point,但諷刺地亦可能是他們很容易「好快冇貨」的原因(阿Mag經歷過舊年的事,應該會好很多)。

以Hubert為例,樓主提到他沒有主導權,但即使讓他主導,他有沒有東西能夠主導出來呢?他在訪問中說過公司問他喜歡唱甚麼歌,亦鼓勵他作曲(這點我信,因為這樣最便宜),但出來的作品是《勇氣》(詞是天旋,方向應該是Hubert)。

從他的訪問中,你會聽到一個從小到大都不敢逆家長意,生活圈子也不闊的乖學生,體內還未有足夠的材料去知道自己有甚麼想說,所以我認為Hubert的核心問題是仍需要時間去開竅。

巨聲一出的時候,成班乖學生帶來的那種清新而獨特的氣質,其實成為巨聲一個重要特色,亦是他們與星光幫最大的分別。加上G.E.M.和C AllStar,你說香港有多久沒有出現過這種乖學生歌手潮。我其實一直覺得這是大家忽略了的角度,樓主可以考慮下(尤其當你喜歡阿Fred,更加要探討這個對比)。

以前所謂乖學生潮都係cookies twins戀愛大過天呀果隻都係中學生lol
而家既學生全部都係大學生/HD出黎
好 ...
艾石仔 發表於 2013-10-8 11:04

阿Kay 25歲才入大學,畢業時已28歲,不能一同說。

倒反而可能要將外國幫分開計:Aarif, JW, 大部分巨聲3幫 etc

我是因為看到「胡鴻鈞的明日–《化蝶》」那邊的一句「唱別人的故事」而開始寫這個「好快冇貨」的問題的,好像應該將我那邊的兩個 posts 引埋過來才完整:   5#    6#

呢種講法已完全不適用, 而家揸fit人叫靴聞。靴聞咁錫Jinny有好歌只會俾哂佢, 其次鍾+因, 跟住係王小姐。M ...
thecool123 發表於 2014-9-24 21:02

我覺得只有肯唔肯唱,同埋唱唔唱得紅嗰款歌嘅分別。
Joyce 唱得紅但唔願唱,Grace 唔識點 唱紅佢 亦唔多願唱。
Jinny 同 Linda 最大優勢係又鍾意唱又唱得紅嗰款歌。
何生偏心嘅歌手,都係呢一類(包括早期嘅 Joyce)。
即係只要 Mag 係肯唱又唱得紅嗰款歌,何生都會偏心佢。
問題係,Mag 想唔想 同埋 應唔應該 唱嗰啲歌。

呢間公司見得吓人嘅歌一年得幾首, 分唔分到都成間題啦, 仲到個歌手話肯唔肯唱咩?  乜呢間公司咁大自由嘅 ...
thecool123 發表於 2014-9-25 07:32

人地會問佢「想唱乜野歌呀?」
如果好似 Grace 咁答 福音歌,
咪叫佢翻去調節下心情聽多啲 hit 歌先囉。
如果好似 Joyce 咁話唔想再唱慘情歌,
咪同佢講佢把聲淨係適合唱慘情歌囉。
問就照問,不過答案都係得一個,
但係喺問嘅過程已經知佢會唔會出盡力去唱嗰啲歌。
仲有就係,當一個歌手收到 預防針 首歌時,
係咪真心喜歡唱,係睇得出嘅。

今晚真係好過份,仲衰過上次要沈震軒當藝員出淨玩遊戲唔準唱歌。

連最錫 Mag 嘅經理人Kenneth 都走埋,新經理人 BY 又新得濟,
想做到 上有政策 下有對策 幫佢搵多啲商演嚟 keep 人氣都唔得。
Bluejays 發表於 2015-1-4 00:28

Mag係志偉幫
志偉同珊姐已經水火不容
Hanson 發表於 2015-1-4 00:46

人走茶涼...
何麗全都走埋
pkl 發表於 2015-1-4 00:34

志偉同珊姐水火不容係 confirmed 嘅事實,
但我又唔覺珊姐會當 Mag 係志偉幫,
只會當佢係 非星夢 嘅 TVB新人,必須壓。

但我覺得 TVB/JSG 對曾志偉旗下既 SG 都唔錯喎
係因為 SG 同 HERMAN 關係仲係友好嗎? ...
Our_Souvenir 發表於 2015-1-4 12:25

一來 前星煥人 喺TVB全部都好吃得開,
二來 音樂組對 Mag 都冇野架,Mag 喺勁歌同巨聲啲出鏡率都幾正常,
佢嘅出鏡率問題,係發生喺綜藝組。

余詠珊同樂易玲不和?早前有傳樂易玲失勢
數彩虹 發表於 2015-1-4 12:53

呢樣我唔知係真定假

即係音樂組唔係 MEGGIE 姐管嗄?
Our_Souvenir 發表於 2015-1-4 13:27

係佢管 ... 但係據佢喺訪問講,2012-2013 因為星煥嘅關係,
佢唔會喺音樂組比意見,甚至唔會去開會。
咁到 2014,我相信何生睇音樂組多過佢掛,勁總記招都係何生出。

我諗仲當 Mag 係親生女嘅,真係音樂組,因為佢真係嗰度親生。

所以
唯一令美彤有轉機既情況
就只有 MEGGIE 姐失勢
Our_Souvenir 發表於 2015-1-4 13:42

咁都只係解決到TVB嗰邊嘅問題,解決唔到EEG嗰邊嘅壓制。
始終都係要經理人同唱片公司係同一間先可以徹底解決問題。

放心啦,今年mag係903有活動搞,
點都會支持架喇
即管睇下上唔上到台
艾石仔 發表於 2015-1-4 13:49

光源 播成咁,幾次 又四台都未上

至於 上唔上到台 ... 我諗到一句*設計對白*:
903: 我地打算比 Jay 男銅喎
EEG: 千祈唔好,我點同 立立 交代呀

如此類推 ...

八掛下,你地應該清楚d,其實唔係好知點解herman當初會比kay入星煥,但又比自由度佢,唔洗佢唱埋d慘情歌 ...
HOTMAN 發表於 2015-1-4 23:04

星煥只係 Kay 嘅香港區發行,Kay 嘅製作公司係 Ban Ban。
發行公司睇發行宣傳,製作公司睇 A&R。

唔好意思下,轉轉話題 想講講 Alfred。

我以前喺到寫過話 Alfred 人生經歷唔夠,
但佢勝在將 經歷 凝聚分析轉化 嘅能力好高。
能夠將好簡單嘅經歷富予生命,反而更容易引起 年輕大眾 嘅共鳴。

見到佢今日 IG 個 post,我發覺我真係冇話錯佢
我上次話佢最需要係多啲生活,但我今日覺得可能又未必要。
能夠對事物有咁高嘅敏感度,可能生活越簡單越幫到創作。

Alfred 今日 IG:
一副眼鏡一生也許就是在等待一個懂欣賞它的主人,而當我一戴上它就已經剛剛好,不用調節,就注定無論隔離有多少選擇也好,三心兩意後也是會選擇它。(哇,想不到我為了平衡買東西的罪惡感,竟然能夠編出這麼一段道理。。。。)

咁似中學生作文。。。好過大文豪篇小學水杯文嘅。
kayzzz 發表於 2015-1-7 20:38

大文豪 隻杯 作狀得濟,
Alfred 係連自己個動機都講埋出嚟。
因為多左份自嘲,所以反而純粹。
仲有就係,各自編出嚟嘅故事,
比大眾覺得:「吖,你咁睇有趣喎」,
定係:「吖,我都有咁諗過喎」,係好大分別。
前者係理性嘅欣賞,後者係感性嘅觸動。

有些事情經歷過之後,你可能再無法用貼近群眾嘅目光去睇事物。
所以我開始覺得,生活簡單 可能未必唔係一件好事。

我好鍾意 Alfred 自己 作曲填詞 嘅 誤解,就係因為佢所活化嘅經歷,
係 任何年紀嘅人 都必定經歷過,好小孩子,但好貼身貼心。
今日看到 Alfred 篇眼鏡文,仍然看到那單純嘅世界,
可能呢個正正係佢咁容易觸動到聽眾嘅原因。

幾時有?
怪獸一族 發表於 2015-1-13 22:06

佢只係講緊燈神嘅威力,唔係講緊真係有野公佈呀

徐洛鏘+楊熙 訪問
最有趣嗰 part 反而係講 樹藤,兩個都鍾意聽 Mag 唱歌

2011    許廷鏗林欣彤
2012    胡鴻鈞馮允謙
2013    陳慧敏*
2014    駱胤鳴何雁詩林師傑羅孝勇陳國靖*
2015    劉威煌*吳業坤陳凱彤*譚嘉儀

* = 已非 TVB 經理人約

兜兜轉轉,巨聲擁有嘅舞台同電視演出經驗,
仍然讓他們比好多新人更易做,
每年搵新人,仍然會繼續在巨聲中找。

李寶龍*李恭*、王子豪/王子杰* 在港以外已有發展。

還可能 有機會 出來的,是否這班?
鄧小巧*陳鴻碩周志文/周志康陳國峰謝東閔

當然,如果 王嘉儀*陳彥廷* 肯唱職業,一早跑出了。
一幫 個 bench,真係 deep 好多,挖極都仲有好多勁人。

望住個表先發覺,原來 藍色 係一年一個架,國峰隊長,加把勁啊。

今年英皇女新人陳凱彤算唔算巨聲二幫?
XYZZY 發表於 2015-4-18 17:28

算 ... 我漏左,已加翻

呢單料晤似真啦, 何生喺Hubert生日會拍心口話年尾一定同佢出碟。 ...
thecool123 發表於 2015-6-12 00:24

Hubert 同 Step 錄左首合唱歌,可能就出要做宣傳?

李雯希、谷微 都係踢館幫,
即係好似 Gin Lee 咁,已經有公司想簽,
放佢落巨聲亮下相後先出道。

即係真正靠巨聲比人簽左嘅,係得 伍富橋 一個?

李雯希都有唱片公司簽?邊間公司咁好眼光?簽嚟出兒歌碟?
kayzzz 發表於 2015-10-30 17:14

我係話有公司簽,唔係有唱片公司簽,咁而家咪做緊 TVB 囉。

巨聲全部人,除非另有簽經理人 / 唱片合約
其他人已經全部約滿走哂
星勤 發表於 2015-10-30 23:11

我呢排少睇電視,肯定仲有 TVB 約 嘅係邊幾個?
1幫:Alfred, Step, Auston, 樂印 (?), 陳鴻碩 (?)
2幫:坤哥
3幫:譚嘉儀, Jay (?)
4幫:李雯希, 谷微. Alvin

1幫:Alfred, Step, Auston, 樂印 (?), 陳鴻碩 (?), 劉威煌(奇人異士), 王嘉儀(星夢)
2幫:坤哥, Mag(EEG) ...
matthew1990 發表於 2015-10-31 11:15

紅字嗰啲應該已經全部唔係 TVB 約 ...  
不過我竟然漏左 Hubert 係我 罪過 ... 罪過 ....

謝東閔, 陳國峰 應該係簽左藝員約
matthew1990 發表於 2015-10-31 11:23

謝東閔 走了,陳國峰 可能仲喺度。

樂印係GME
Ald 發表於 2015-11-2 01:22

但佢仲係唔係 TVB 經理人約?即係佢近排有冇做主持?

巨聲1鄧小巧錄新歌
XYZZY 發表於 2015-11-8 19:44

音樂份子 - 唔知係乜野形式嘅合作呢

今日 節目巡禮 應該總動員,
星夢 張大合照有 谷微 但冇 李雯希 或 伍富僑。
我懷疑 李雯希 伍富僑 只係簽左 TVB 而唔係 星夢。

坤哥、陳凱彤分別於11月18、19日推出首張個人專輯
XYZZY 發表於 2015-11-11 21:26

Hubert 唔知係 11月 邊日呢?
隨時係三個。

[樓主按]
其實今年好想寫個續篇 - chapter 6 比坤哥,但一直唔岩時機,我覺得佢今年紅得到,實在係全靠係TVB默默耕耘而累積返黎,做垃圾桶比人忽視存在,得到同情既共鳴,係《原來她不夠愛我》充分發揮出黎。我暫時睇唔到坤哥之後仲有邊個巨聲有跑出既潛質。
powerful 發表於 2015-11-14 01:36

星夢始終要做多一個女歌手出嚟先夠用,何雁詩、譚嘉儀嘅前景,
應該比陳慧敏好,因為太陽嘅萎縮只會隨住澳門賭業嘅下滑加劇。
另外鄧小巧始終有實力,喺獨立界遇到一首好歌,仍有爆出嚟嘅機會,
音樂份子+藍奕邦,已經係一個好開始。

好希望見到 王嘉儀 成為 第3.5個 巨聲一幫 903新人金
單論音樂,不理其他配套,王嘉儀 係最值得拿嘅一個