返回列表 發帖
最大問題係, 除許庭鏗之外, 呢間公間d歌手電視藝員的味道很重

大家覺得點解Mag呢幾年發展未如預期順利?
派錯歌?歌曲質素?大眾唔接受Mag之前把聲/唱腔?宣傳不足?外表問題?

諗真D,其實呢幾年女新人都係得Shiga發展得好過Mag (Jinny雖然今年有劇集歌紅,但評價兩極電台成績又麻麻,所以我覺得Jinny未超越Mag)
會唔會根本係成個香港樂壇出左問題,新人越來越難上到位
XYZZY 發表於 2015-1-4 01:55

會唔會根本係成個香港樂壇出左問題---> 呢個絶對係, 約07, 08年開始, 新人難上位, 美軒美K 呢班中生代接唔到棒, 因為醫神美祖支棒直情用AA膠痴住隻手

Mag 上唔到位, 主因其實係唱片公司和經理人公司分屬不同集團.  佢本人既問題, 主要係咬字嚴重不清, 同時唔算好靚(雖然佢唔醜). 不過, 聽隻光源, 佢唱呢隻歌咬字清楚左好多, 終於可以輕鬆地聽到佢唱緊乜.

另外, 新生代女歌手比男歌手更難上位, 因為中生代果几個女歌手美之美長美K美霏美J都各有特色, 佢地年齡較大, 個性比較成熟, 睇落聽落都几有味道, MAG 要跨越佢地上位一D都唔易. 再者, 唔計主力不是香港的天后漿, 與同輩的實力派美煎, 美丁, 偶像派碎雅, 弱雞比, MAG 亦冇特別佔優

上位最好时機已經錯過左, 不過佢仲後生, 繼續裝備自己等下次機會啦

同意新生代女歌手比男歌手更難上位, 中生代美之美長美K美霏美J加上兩三位天后級,長期佔咗頭七八位, 新生代 ...
thecool123 發表於 2015-1-6 23:49

係既, 已經入左屋係mag 其中一個優勢, 不過, 正因入左屋几年最終都冇紅到, 已經冇晒新鮮感, 要重新刺激d觀眾/聽眾的關注并不容易.

係咯, 最易上返位的route就係簽返星夢然後唱劇集歌....但係無記歌手要上一線真係唔容易呀

學泳兒出Hifi碟
小白 發表於 2015-3-23 22:18

mag 唔算靚聲, 咬字也是弱點, 不適合唱hifi 碟

佢sell現場感染力同感情
pkl 發表於 2015-3-24 12:32

但hifi友主要唔係想聽感染力同感情哩.

我仍然係果句, mag 已錯過上位既最好時機(拍華麗之後果段時間), 抑郁症令蛋記對佢失左信心, 因為抑郁症顯示佢處理唔到做紅歌星的壓力, 令蛋記更有決心力保容一姐.

容十年都有退落黎既一日既........不過講真,雖然我都好鐘意mag,
但之後條路都真係唔睇好.........

希 ...
pkl 發表於 2015-3-24 14:07

林欣彤已盡力, 其實佢發展唔算差, 蛋記都幫佢做到不錯的歌曲, 由于佢入晒屋, 又唱得live, 應該繼續有得做, 只係難上一線.

其實佢簽個大陸人黎香港發展
冇乜可能會紅到架喎
matthew1990 發表於 2015-10-30 13:45

咩唔得啊, 軒仔咪係咯. 廣州人既驕傲黎架.

培訓下d 廣東話咯, 美煎都係咁之嘛