返回列表 發帖
我建議歌曲評分投票set會員投票後可以"查看投票參與人 "
讓大家了解大家的喜好,大家認為如何? ...
PEACH 發表於 2013-1-30 00:36

我都想睇
因為會好好玩
有助增加cm會員對彼此了解程度
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我都想睇
因為會好好玩
有助增加cm會員對彼此了解程度
John 發表於 5/7/2017 04:35
舊屎不嬲都有架

原來5年前既意見到而家都無人回應

支持呀
等啲人唔好俾完5分俾xx霏之後留言踩佢

支持呀
等啲人唔好俾完5分俾xx霏之後留言踩佢
bagfgfcde 發表於 2018-2-18 15:47

意見值得考慮

人妻的偽術 - 謝安琪
單選投票, 共有 37 人參與投票 查看投票參與人
心之科學 - 容祖兒
單選投票, 共有 36 人參與投票 查看投票參與人

點解得兩首歌可以睇有咩人投原而其他歌就唔得?

我都建議投票要公開
多D討論空間

我想知道點解我 D PM 成日都比人無視 ?
係收唔到定專登唔睇 ?
最近呢次連我 10 號 PM 嘅都未睇返
可否給予解釋 !

我想知道點解我 D PM 成日都比人無視 ?
係收唔到定專登唔睇 ?
最近呢次連我 10 號 PM 嘅都未睇返 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-2 07:45

同埋謝安琪楊千嬅派歌就拖好耐都唔出post
搞到去哂各大討論
每一次都係咁
版主可否交代聲?

原來連Sammi 新歌都好似無post?
係咪所以版主唔鍾意既歌手就可以拖遲黎出post ?
重點係 已經唔是第一次

同埋謝安琪楊千嬅派歌就拖好耐都唔出post
搞到去哂各大討論
每一次都係咁
版主可否交代聲?

原來連Sa ...
艾石仔 發表於 2018-9-2 10:16

因為之前太耐冇見到出新歌POST 所以我特登望過某版主資料
其實由16號開過post之後 到31號前 兩個星期佢都冇Login過

當然版主係義務工作 大家有事忙會遲update 都在所難免
只係我個人都一直唔太明白 點解新歌係一定要pm某版主 等佢睇到先可以開

我覺得可以好似派台歌咁 開多個新post
就算某版主唔得閒 都可以有第二個版主幫手貼
其他人見到有人出左 又唔會重覆pm

本來歌曲討論係cm其中一個最大要素 等兩個星期好多野都降哂溫

因為之前太耐冇見到出新歌POST 所以我特登望過某版主資料
其實由16號開過post之後 到31號前 兩個星期佢都 ...
TimmyYan 發表於 2018-9-2 10:39

的確有時歌曲post拖咗好耐都冇出,都理解大家都忙,
未必日日上CM,
所以我覺得開post責任或者可以同時分散畀其他人一齊做。

另外我都發現AP統計站果邊都做唔到每wk update
會唔會限一人只mark一個項目會比較好?
例如今年歌曲ap,其實而家邊十首領先緊都冇人知。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

的確有時歌曲post拖咗好耐都冇出,都理解大家都忙,
未必日日上CM,
所以我覺得開post責任或者可以同時分 ...
liebe 發表於 2018-9-2 11:18

身為前版主俾少少意見
因為要集中一人收PM,否則會出現重覆開帖情況,同唔知邊個快D send pm俾版主,加上有歌曲宣傳人員加分制度,所以更難操作
不過而家某前歌曲宣傳人員常客已無再上黎,歌曲宣傳人員制度已名存實亡,
相信是那位版主自己找資料開帖多(這個唔肯定,有錯請指正,因為唔見有加分)
個人覺得是合適時間檢討去改改分工

自己有一建議: http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=13996&extra=page%3D1
直接加報告派台的分算,收集一派台直接加4分(加埋本黎歌曲宣傳人員3分)
pm制度cancel,版主自己找資料去開post

多謝PEACH既講解
呢個正正就係呢家我地面對既問題

其實我地已經檢討緊呢個方法
希望呢幾日可以達成共識
到時再同大家交代
不過如果大家仲有意見
都歡迎繼續留言
等我地可以加以改善

另外想回應一下個別會員覺得我地有私心既問題
(因為我記得之前都有質疑過)
其實我之前都講過, 我地開帖真係中立
亦都無咁多陰謀
如果真係要打壓就連千年如一日都唔會開
而MISS左SAMMI都真係只一個巧合/意外
唔係要特登針對某些歌手

突然諗到有意見想發表

最近呢幾個月 my903.com 同 新城嘅派台歌 post 都開始好固定咁將 本土嘅非廣東歌 都擺埋落佢地嘅 page 到
因為我地一向都只係允許本地同華語嘅派台歌可以出 post
既然而家有平台可以比我地知道有咩新推出嘅本土非廣東歌
CM 係咪都應該可以放寬限制,比我地 mark 埋同可以比 本土嘅非派台廣東歌 出埋 post

好想呢類型嘅歌曲都得到關注,希望 Cool Hot Hits 同 共和榜 都可以放寬限制啦 !

突然諗到有意見想發表

最近呢幾個月 my903.com 同 新城嘅派台歌 post 都開始好固定咁將 本土嘅 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-19 11:44

支持

2020年仲跟903嗰套分語言上兩個榜其實好老套
你睇到903呢十年對香港indie音樂貢獻係零
唔希望cool music forum都係咁原地踏步

突然諗到有意見想發表

最近呢幾個月 my903.com 同 新城嘅派台歌 post 都開始好固定咁將 本土嘅 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-19 11:44

good idea!
其實早就應該咁做

突然諗到有意見想發表

support
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

2020年仲跟903嗰套分語言上兩個榜其實好老套
你睇到903呢十年對香港indie音樂貢獻係零
唔希望cool music fo ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-19 23:32

啱
我好早就質疑呢套只重視派台歌嘅制度
一來養懶樂迷 二來唔明喺音樂資源咁開放嘅年代仲有咩存在價值
咁樣唔係一個音樂論壇對音樂負責任的表現

喜歡祖兒
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

喜歡祖兒
John 發表於 2020-3-20 00:23

笑死 係呢到都要講句
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

突然諗到有意見想發表

Support 有時想搵香港非派台歌要去睇其他樂評page
覺得CM可以做得更多 唔需要再圍繞住四台轉

笑死 係呢到都要講句
帥小寶` 發表於 2020-3-20 00:39

唔想咁認真

我好早就質疑呢套只重視派台歌嘅制度
一來養懶樂迷 二來唔明喺音樂資源咁開放嘅年代仲有咩存 ...
josey 發表於 2020-3-20 00:03

講得好
希望版主同高層考慮

的確可以更開放,尤其係共和榜制

反而cool hot hits 我又冇太大concern,因為如果唔只計派台,可能workload 會好大

突然諗到有意見想發表

想問下 my903.com 出既香港非華語歌係咪都係派台歌(派去外語榜)?

同意powerful話Cool hot hits應該專注出派台歌既帖
而如果香港歌手既英文歌有派台都可以出埋

但共和榜始終係計大家榜分總和
雖然我心底係支持唔分派台同非派台
但如果唔限制非派台歌數目,最後計出黎既分會好散
個榜同賽果都可能會變得好奇怪

的確可以更開放,尤其係共和榜制

反而cool hot hits 我又冇太大concern,因為如果唔只計派台,可能workloa ...
powerful 發表於 2020-3-20 12:02
因為我地睇嗰首歌是否派台都需要睇返 Cool Hot Hits 有無 mark
所以共和榜都係要睇 Cool Hot Hits 頭
想問下 my903.com 出既香港非華語歌係咪都係派台歌(派去外語榜)?

同意powerful話Cool hot hits應該 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-20 12:07
係呀 ! 佢 post 出黎就等於係香港派台
至於商台港台新城嘅英文榜單係咪全都係派台我唔肯定,我懷疑有啲係佢地自 plug

如果華語區嘅英文派台都可以吧,因為我地一直都有幫派台嘅華語歌開 post
仲有我覺得本土華語區英文以外嘅都可以 [其實我見一年無幾多首,但如果可以擴大範圍我覺得都可以諗諗]

Support 有時想搵香港非派台歌要去睇其他樂評page
覺得CM可以做得更多 唔需要再圍繞住四台轉 ...
weiquan 發表於 2020-3-20 00:44
無錯,要去其他樂評 page 先知,其實間接反映 CM 做得唔夠

Push

可以呀
我覺得cool hot hits可以出埋派台嘅非廣東歌
就咁決定啦

已經update左相關版規,如果大家對更新版本有意見可以再同的講
http://www.cmusichart.com/discuz ... 1&extra=#pid272

其實已經完咗chillclub推介榜嘅第1次頒獎典禮
請問版主可以畀chillclub推介節目嘅推介歌同上榜歌做coolhothits嘅最新派台歌未?
如果重係唔得
Kenneth想知理據嚮邊?
Thx

其實已經完咗chillclub推介榜嘅第1次頒獎典禮
請問版主可以畀chillclub推介節目嘅推介歌同上榜歌做coolhoth ...
kenneth 發表於 2021-4-19 04:15

計啊,
好多時我地嘅版規未必跟得切新嘅音樂節目
如果大家見到可以係到同我反映
我會再修改版規

計啊,
好多時我地嘅版規未必跟得切新嘅音樂節目
如果大家見到可以係到同我反映
我會再修改版規 ...
CunninG 發表於 2021-4-19 08:52

咁就好啦 因為上年post過啲台做來源而唔採納
但既然而家你已經澄清話得以後就可以post做派台憑證