返回列表 發帖
根本冇人混淆過
由頭到尾都係要佢交代
if no reason ban 就發返牌
我冇支持 wiki

再且, 我話FB  ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-14 02:00

哎呀
咁誤會左你真係唔好意思W0R~LOL
咁我都深信依到好多唱片打手既

簽名被屏蔽

係你冇睇清楚je...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-14 10:00

見到你個頭像都好難睇清楚既

簽名被屏蔽

未整容姨好pure
cdcdcdc01 發表於 2013-11-14 22:02
不如換阿KAY做頭像,佢靚過之前和而家嗰個好多啦
任我行 失憶蝴蝶

只要求政府解釋原因而不要求一定發牌比wiki既人就係五毛?
而家五毛既定義都變得好廣泛了
遲下我睇報紙唔睇蘋果睇東方, 可能都會被人冠名為五毛
但講返件事, 暫時五毛同依個話題係冇關係, 請客觀一點

BTW, 大家回文請客氣一點, 保持理性討論氣氛

簽名被屏蔽

aiiii....有時d嘢係唔可以咁執著,唔發牌姐嘛
rubylovessss 發表於 2013-11-13 19:49

aiiii....有時d嘢係唔可以咁執著,唔「發牌」姐嘛

括號萬能KEY

每樣野大家支持/反對也好,背後都有佢地既原因、原則
但係當自己都唔去了解身邊既事,永遠覺得冇所謂
到最後發覺自己有所謂既時候已經冇選擇權,就已經後悔太遲
連CM亦變質如此,唉

aiiii....有時d嘢係唔可以咁執著,唔「發牌」姐嘛

括號萬能KEY

每樣野大家支持/反對也好,背後都有佢 ...
chuniiii1020 發表於 2013-11-18 05:14

=.=而家又話要熄電視....聽日tvb台慶

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我諗有人誤會左我既意思
我只係想身邊既人可以唔好再咁冷感
同埋
每個人做野的確會有佢地背後既動機
只不過唔知係好定係壞
連CM亦變質如此,唉

關皓月終於發聲喇。你放心,外面有人明嘅。

【蘋果即時新聞】關皓月於微博,回應王維基一席話,佢寫道:「王生覺得現在的劇好膠,是一定的,但最好的人都被你們吸納了?請王生捫心自問,你是真的這樣想這樣認為嗎?市民都希望政府公平公正公開,包括我。但上到政治層面的話,請勿為達到某個目的偽裝偽撐。真心珍惜創作人的話,不會分公司團體機構。夢想不只存在於一間公司,它存在於世界上!」
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

簽名被屏蔽

根本唔關事, 佢覺得TVB 膠係個人立場
人地都冇動員杯TVB
而且HKTV 工會都冇 official 咁做

唔知既, 得閒睇 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-20 14:33

關皓月只係回應緊王生嘅一句說話:
「依家啲劇好膠,因為最好嘅人我哋納晒」,
我冇quote埋王生呢句姐。

如果佢地係討論緊抗議TVB,
我唔會post喺呢版啦。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

【明報周刊 第2350期】黃子華:「當時王生那邊的確有人找過我經理人談合作,但那個人第一句話就說其實公司無咩錢,又說公司有幾多幾多問題,結果連餐飯都是經理人埋單。我們這邊都未有任何要求,你說還怎樣談下去?我決定拍與否,最重要提供拍攝條件。」

呢個經曆,好多人經曆過。
不過始終需要一個有份量嘅演員講出嚟(仲要係明週嘅訪問),
先有說服力。

【明報周刊 第2350期】黃子華:「當時王生那邊的確有人找過我經理人談合作,但那個人第一句話就說其實公司 ...
Bluejays 發表於 2013-11-23 13:02

唉睇黎D人又要罷睇黃子華套新劇LU

簽名被屏蔽

tvb 刻薄講左10億次啦
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 20:37

喺隔離嗰版咪講左,TVB刻薄係方小姐嘅問題,
易主後改緊,演員和工作人員被訪,都證實改善左。
想佢改,又唔去留意佢有改。

點解有人係要選擇性失明
tvb 刻薄講左10億次啦
atv 亦有拖糧
人地 hktv 緊係冇得同 tvb 爭啦, 宜家 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 20:37

仲有,黃子華個quote唔係淨係反映王生有冇錢嘅問題,
亦包括佢請人有冇眼光嘅問題(即係請個咁嘅人出去同人傾)。
我一直討論緊嘅都係王生攪行政得唔得呢個point。
呢個只係有人肯公開講翻出嚟嘅例子,冰山一角。

簽名被屏蔽

除非係有證據話 tvb 好掂啫
否則改咩呢, 你係高層?? 方小姐都係領導層, 點解又唔係一個問題
真係唔 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 21:33

「否則改咩?」

乜大家嘅抗議唔係想TVB改咩?
有改變係可以即刻由零至一百發生架咩?
唔係應該留意住佢有冇一步一步改緊嘅咩?

簽名被屏蔽

唔好講咁多, 例子呢?
你一句話改緊= 真係改緊? 你係神?
你要光就有光?
OMG ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 22:48

TVB易主後,其實好多制度都改緊,
大家聽到嘅好多孤寒野,都係方小姐嘅問題,
佢走左後,已經改良左,有機會會慢慢變好。
但係大家就唔去理會呢啲公佈、訪問
(例如:工時縮減、要有八成劇本,
演員說去澳門拍戲現在有五星級酒店住 etc),
然後就拿住佢之前一年拍,而家先出街嘅劇集作準。
我反而會喺 製作上更有即時性
嘅港姐同台慶 嘅舞台設計同運用上,
睇到TVB真係翻緊嚟。
Bluejays 發表於 2013-11-21 23:44

簽名被屏蔽

隨左舞台設計與舞台運用外,
TVB早一、兩年啲大show,連camera take shot都甩晒,
我係睇住佢一個show比一個show做翻好左,
去到今年台慶,一個非常難take shot嘅360度舞台,
已經比佢拍得翻以前嘅水準出嚟。

我用大show舉例,因為佢係即做即出街,
唔需要用半年至一年前拍落嘅劇集做例子,因為唔夠update。

屬於TVB公佈嘅野(工時縮減、要有八成劇本)你仲要問source,
即係你唔比機會TVB話比你聽佢改緊,
咁點去留意大家嘅抗議有冇效呢?

演員訪問嗰啲我睇完冇keep link,現在去找翻出嚟 ... 等等

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

你知唔知自己 up 緊乜?
呢D同 tvb admin 完全冇關
只係下面班人進步左

你引用子華果段野係講緊制 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 23:16

我 post #226 係答緊市民要TVB改良節目質素嘅問題,
我係 post #227 就係答source嘅問題 。

簽名被屏蔽

Sorce?
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 23:03

田蕊妮: 「新老闆上場,飯堂食物及劇集質素都有改善,好多事不可以一步登天。」阿田亦表示早前去澳門拍《巨輪》每天只需拍一組戲約12小時,而且全組人及幕後工作人員均入住5星級酒店,這就是她見到的進步。

對於TVB決心善待員工,限定每日工作時間,張繼聰話:「今次拍《忠奸人》沒之前咁辛苦。我在TVB兩年,入面同事好有人情味,導演同幕後都好努力。」

訪問員工嗰啲,冇keywords可用,好難search得翻,
我之後碰到再post。

仲有,屬於TVB嘅公佈(工時縮減、要有八成劇本),
唔應該係我去post,而係大家去留意嘅(post 227已講過原因)。

簽名被屏蔽

第二, 點解你覺得改緊= 冇錯
同樣道理, hktv 改緊, 咁你子華段野又作廢?
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 23:20

我只可以用關皓月回應王生「因為最好嘅人我哋納晒」
嗰段答你(post 213),關皓月冇明言,但已經暗示左個答案。

- edit - 我發覺我quote親post no.都quote錯,已改翻。

簽名被屏蔽

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1205_00822_001.html

剛失落免費電視牌照的香港電視主席王維基,今日中午與亞洲電視主要投資者王征密會,二人在西九龍一間酒店的餐廳包房會面長達兩小時。消息指,雙王曾商談亞視賣盤問題,但屬初步階段。香港電視發言人表示,今次會面是王維基應王征的邀請,彼此有交流,但發言人未有回應是否洽談亞視賣盤問題。亞視被問到二人是否洽談賣盤,發言人指未聞此事。
任我行 失憶蝴蝶

即係點
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 23:57

你睇TVB唔順眼就咩都唔順眼架啦,TVB而家有盆菜宴食,以前方小姐時無,TVB而家年年有人工加,以前無,TVB製作係HEA,但你要一個電視台每晚黃金時段都係自己製作既節目出街,呢個本身就好有難度,全世界都唔知有幾個電視台可以一年365日日都係自制節目,王維基好好咩?我又唔覺得,話編劇話事,其實到頭來咪又係王維基話晒事?開始時話城電一年盈利5億,資金唔係問題,轉過頭咪連個親生仔香港寬頻都賣埋?個個人話『警戒線』好,你又知唔知佢幾集CUT成一集?

簽名被屏蔽

咩 logic
cdcdcdc01 發表於 2013-12-14 23:58

我睇到(亦同意)嘅point係,警戒線 嗰一集,
唔代表佢可以長年維持得到,
因為佢已經將幾小時嘅資源,濃縮為一小時。
一要填滿一年365日嘅節目時,
質素就不能再以 警戒線 作準。

簽名被屏蔽

HKTV 20140701 正式開台!!!
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

陳錦鴻會過wiki
有幾多人想睇佢
第七週冠軍歌曲-謝安琪《心不由己》

從不曾沉悶大家已能找到最好歸宿
如果有妄想堅決不懂 美滿得不接受心痛

社會不公義

本人認同王維基有創意, 有膽識
但對佢既做法不敢苟同
佢擅於利用大眾輿論來為自己鋪路, 歷史將會證明

BTW 作為一個普通花生友, 我都想有多個台睇

會唔會有音樂頒獎禮呢..

會唔會有音樂頒獎禮呢..
森炎 發表於 2014-1-2 15:51

得4大D歌手
第七週冠軍歌曲-謝安琪《心不由己》

從不曾沉悶大家已能找到最好歸宿
如果有妄想堅決不懂 美滿得不接受心痛

又話7月會發牌?政府究竟想點?想逼到維基走投無路?

通訊事務管理局辦公室晚上發聲明,指港視現時持有的牌照,是在《電訊條例》下獲准提供流動電視服務,給本港的移動地點接收。
然而,香港電視「計劃轉換傳送標準」,由以往中移動採用的「多媒體廣播標準」,轉換至「數碼地面多媒體廣播」,結果會令本港超過五千個指明處所的觀眾接收到港視的流動電視服務,所以港視需要根據《廣播條例》規定,領有本地免費或收費電視牌照。
通訊辦強調,香港電視現時獲得的牌照,不會令港視可以豁免申領免費或收費電視牌照。
政府是在星期一的立法會資訊科技及廣播事務委員會會議上,表示港視的流動電視可能需要申請相關牌照。會議上提出這個問題的議員謝偉俊表示,現時廣播條例下,「電視服務」定義闊,只要有機會「入屋」,都可能受監管。
港視去年底宣布,以一億四千多萬元收購中移動的流動電視頻譜,提供三至五條頻道。中移動用的是CMMB制式,而港視計劃用的是DTMB。
資訊科技界立法會議員莫乃光表示,DTMB制式即是數碼電視使用的制式,提供高清流動電視。他認為,現時當局並非「搬龍門」,而是港視要提供的服務,同時受到《廣播條例》規管:「香港電視現時想做的,偏偏踩進了,別人(通訊局)指是《廣播條例》中規定,要有免費電視牌照方可做的事。」

根據現行的《廣播條例》(香港法例第562章)的規定,只有下列電視節目服務才屬於必須領取牌照的廣播服務:
(a) 擬供或可供由超過5,000個處所(住宅或酒店房間)組成的觀眾接收的本地免費或收費電視節目服務;
(b) 並非以香港為主要目標市場的非本地電視節目服務;及
(c) 擬供或可供酒店房間或不超過5,000個處所組成的觀眾接收的其他須領牌電視節目服務。
  領有牌照的廣播機構所提供的電視節目,必須符合廣播事務管理局(廣播局)發出的各項業務守則的規定,包括《電視通用業務守則─節目標準》的規定。
  在流動電話及其他流動通訊裝置上播放的視像服務(流動電視服務)不屬於上述《廣播條例》中須領取牌照的廣播服務。因此,流動電視服務的節目內容不受廣管局發出的《電視通用業務守則─節目標準》規管。不過,流動電視服務的節目內容必須受《淫褻及不雅物品管制條例》(香港法例第390章)管制。

條例PDF連結 2012年最後修訂過, 非今日新例

====================

簡單D講, 其實佢只可以用CMMB (全稱China Mobile Multimedia Broadcasting) 制式廣播, 但佢偏要踩界用DTMB (全稱Digital Terrestrial Multimedia Broadcast)
而DTMB就即係等同於目前TVB, ATV既高清廣播制式, 如要用呢個制式, 政府當局履行佢既責任/義務善意提醒佢如果超過5000個地點使用相關制式時需要領有免費電視牌照

即係有人明明得小販牌但想開酒樓, 而家係度扮可憐
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

通訊事務管理局辦公室晚上發聲明,指港視現時持有的牌照,是在《電訊條例》下獲准提供流動電視服務,給本港 ...
gn01270160 發表於 2014-3-12 09:21

你話緊維基扮可憐?