返回列表 發帖

有線「奇妙電視」及電盈「香港電視娛樂」獲發免費電視牌

http://news.on.cc/cnt/news/20131 ... 1015_00822_001.html

【on.cc 東方互動 專訊】 商務及經濟發展局局長蘇錦樑公布,行政會議及特首梁振英經商討後,決定批出有線寬頻旗下「奇妙電視」,以及電訊盈科旗下「香港電視娛樂」的免費電視台牌照申請。至於有份提交申請,由王維基投資的「香港電視」,則不獲發牌。

蘇錦樑指,港府經評估各電視台競爭力等因素後,決定循序漸進批出免費電視台牌照,認為對巿場最為有利,但不排除日後會因巿場情況改變再增加發牌。
第七週冠軍歌曲-謝安琪《心不由己》

從不曾沉悶大家已能找到最好歸宿
如果有妄想堅決不懂 美滿得不接受心痛

消 息 指有 可能下 午 5.15 公 佈
from 997

【on.cc 東方互動 專訊】 港府將在傍晚公布本地免費電視牌照申請決定,消息指,3間申請的電視台中,有2間會獲發免費電視台牌照。據了解,會獲發牌的分別是有線寬頻旗下「奇妙電視」,以及電訊盈科旗下「香港電視娛樂」。

回復 3# rubylovessss

pccw 唔係維基台喎......
如果一個普通人能左右一些人的決定
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

香港電視娛樂 ----->>係now TV???

回復  rubylovessss
pccw 唔係維基台喎......
jvzus 發表於 2013-10-15 17:15

Wikipedia有能本事已經edit左如下:

香港電視娛樂(全稱香港電視娛樂有限公司;英語:Hong Kong Television Entertainment Company Limited),為一家正在申領香港免費電視牌照的公司,現時由電訊盈科(港交所:0008)擁有,同時間奇妙電視及香港電視網絡亦有申領該牌照。香港電視娛樂計劃在獲發牌後的12個月和18個月內,分別開設粵語及英語頻道。2013年10月15日正式獲准免費電視牌照。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

睇到結果o左...
係咪有咩特別原因?

真係好想知點解
我等咗啲劇集好耐
雖然話劇集可以賣埠
做網路電視可以收入都唔差
但...

pccw 都還可以接受
cable摺得娛樂新聞台,已經冇哂好節目,仲開嚟托_
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

睇到結果o左...
係咪有咩特別原因?
tungbilly 發表於 2013-10-15 17:32

上頭唔想要一間新聞時事不受控制嘅免費電視台麻。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

【on.cc 東方互動 專訊】 商務及經濟發展局局長蘇錦樑公布,行政會議及特首梁振英經商討後,決定批出有線寬頻旗下「奇妙電視」,以及電訊盈科旗下「香港電視娛樂」的免費電視台牌照申請。至於有份提交申請,由王維基投資的「香港電視」,則不獲發牌。

蘇錦樑指,港府經評估各電視台競爭力等因素後,決定循序漸進批出免費電視台牌照,認為對巿場最為有利,但不排除日後會因巿場情況改變再增加發牌。

上頭唔想要一間新聞時事不受控制嘅免費電視台麻。
Bluejays 發表於 2013-10-15 17:41

癡線架,完全o哂嘴
仲戲劇化過tvb d劇

btw,頭先周俊偉係weibo仲恭喜hktv同王生
不過已被秒速del左

只能說... 香港無未來... 完全無民意~

唔批俾Wiki 擺明出於政治考慮
只能說... 香港無未來... 完全無民意~
tasue270 發表於 2013-10-15 17:58

一早無左好耐

政府表示,發牌需考慮「一男子」因素
連CM亦變質如此,唉

Congratulations to NowTV and CableTV

唔知D錢仲可以消幾耐

想移民噶
知道呢個結果好L嬲
Happy and Blessed.

見到FACEBOOK D人洗版撐WIKI

回復 17# rubylovessss

爛gag:yahoo!呷醋啊

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

https://www.facebook.com/#!/supporthktv

個fanpage like數超快速=0=
1個鐘多成幾萬人

wiki王唯有同亞視合作

連死咩都唔知, 真係有冇搞錯

好想知,有邊d藝人可以翻tvb

政府真係曲線反共架喎
發牌都唔發俾最多人力撐嘅hktv,驚死啲人唔上街遊行

Now新聞同Now個老闆取向都應該比王維基更唔親中...而且亦無咩好落力爭取, 甚至一路被視為冷門
唔明點解政府/行政局係都要製造民憤, Wiki台都係一個高質素版無線, 對政治威脅唔大
我唯一諗到就係有班小器鬼, 見你高調爭取就係都唔比你, 由高靜芝張志剛張震遠羅范椒芬等梁粉雞犬升天一路都見到呢類任用私人, 私交大過天既梁朝作風, 絕非好事

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=557975324274995
王維基無牌出局,三大死因:

1,槍打出頭鳥,永遠係中國文化。王先生以一副美國式進取姿態,以為講性格、講Mission Statement、講民意,以為參加American Idol, 而不知道向中國人的政權求一個牌,要跪低。

2,香港人失憶,忘記了二〇〇八年十二月,王維基剛入主亞視,聲稱「不做中央十台」,「不靠大陸佬廣告」,得罪了共產黨---永遠記住:香港人失憶而天真,而共產黨係靠Keep檔案統治的,你昨天小便幾多次,你不記得,但你三代祖父在一九五一年十月七號講過什麼反動話,經街道組長報告,共產黨今日仍清楚知道,永不遺忘。

3,你有性格?梁特也有性格---就是包頂頸,「吹咩」?然後笑笑口欣賞你青筋暴現。

p.s. 一年前我與多名好友打賭:梁特絕不會向王維基發牌,賭注一千。我又贏了,請有關人士將一千元捐愛護動物協會。謝謝。

才子

聽日1137一定爆跌
wk得罪邊個要甘俾人玩

Now新聞同Now個老闆取向都應該比王維基更唔親中...而且亦無咩好落力爭取, 甚至一路被視為冷門
唔明點解政府 ...
John 發表於 2013-10-15 22:24

有d人甚至話wk親共
anyway,我覺得wk同tvb應該差唔多
JM 2016

广东地区会唔会辐射到?~
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

裁員320人...

【on.cc 東方互動 專訊】 未獲政府發免費電視牌照的香港電視宣布裁員。公司在聯合交易所發公告表示,按商務及經濟發展局昨日發出之文件,公司宣布其提出的本地免費電視節目服務牌照申請,未獲得特首會同行政會議接納;公司董事會同時宣布將裁減約320名員工。

只能說i對這個政府一再失望

電視

Injustice!
別過身 只看到幕正搖動
但那邊座位經已空
是哪位贈我思念無盡?

去左hktv做的藝人叫唔叫自投羅網 我的唐寧呀!!!
哥本哈根的另一個我 81+3

2014年仲有機會ge

HKTV:黃日華擔心同事出路
【on.cc 東方互動 專訊】 「香港電視一哥」黃日華出席好友張兆輝的美容品牌發布會,對於港府拒絕發免費電視牌照給香港電視(HKTV),他說:「尋日抱住好大期望去睇新聞直播,結果唔係廣大市民嘅預期。(政府冇解釋死因。)唔發牌都明白有機制,但都要畀個解釋,有個正確回答同原因。(裁員咗三百幾人?)我會話係和平解散,因為冇牌,亦冇正常運作,解散對大家都有好處。(對你有冇影響?)冇,因為我係簽部頭合約,而且我所有嘅工作都已經完晒,反而我最擔八百幾個員工,佢哋未來方向同出路。」

出少句聲冇人會話你啞架羅生...
啲 comment 勁好笑...
有人改句子"請[羅]先生勿將自己[歌藝不精而輸左星夢]跟[太忙太累]拉上關係。"

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20131016/51815338
【電視風雲】羅鈞滿: 王維基勿將商業失敗跟社會公義拉上關係

王維基嘅HKTV噚日不獲政府發免費電視牌,更冇講原因,話要保密,今日HKTV裁員320人,全城鬧爆政府,唔係話一定要發牌俾HKTV,但有咩死因,都應該講明,而家當香港市民係傻仔,俾人話黑箱作業怨得邊個?

而近日俾無綫力捧,喺《星夢傳奇》頻頻出鏡嘅羅鈞滿就「獨排眾議」,今日喺FB話:「作為電視業一員,當然希望電視業百花齊放。但是請王先生勿將自己商業失敗跟社會公義拉上關係。」之後又話:「王維基先生絕對不負責任和應負全責。」

社會公義係乜?就係公平競爭,人人有機會可以發圍,依家咁樣,個環境真係公平?所以有好多網民都喺FB反駁佢,未知羅鈞滿對於「公平競爭」有咩獨特解釋?

羅鈞滿剛剛再回應話:「我只係針對王先生係未批牌照前就大肆擴軍,導致今天要大幅裁員的局面。為甚麼批就公義唔批就唔公義?他成功利用群眾煽情想迫政府就犯,但他當初行這一步時有想過相信他的員工的後果嗎?我看到我同期訓練班的同學仔、昔日的隊友,320名的同行被裁難道我不痛心嗎?」
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

鈞滿BB

點解今時今日會有30+萬人支持,係因為發牌前wiki實質上有product比人睇到
如果wiki一直等發牌先開工,我相信琴日大眾既反應唔會咁一面倒
或者wiki佢真係利用觀眾/佢既投資/員工etc.去威迫政府
但問題係如果佢依家仲係係零既階段,真係仲會有咁多人出聲?
我諗多多2個電視台,大家都已經讚好喇(包括我)

姓羅條友真係好低能,佢究竟係想搏出位,定真係咁無知?

出少句聲冇人會話你啞架羅生...
啲 comment 勁好笑...
有人改句子"請[羅]先生勿將自己[歌藝不精而輸左星夢] ...
jvzus 發表於 2013-10-16 16:25

aiiiiii真係.........

羅鈞滿剛剛再回應話:「我只係針對王先生係未批牌照前就大肆擴軍,導致今天要大幅裁員的局面。為甚麼批就公義唔批就唔公義?他成功利用群眾煽情想迫政府就犯,但他當初行這一步時有想過相信他的員工的後果嗎?我看到我同期訓練班的同學仔、昔日的隊友,320名的同行被裁難道我不痛心嗎?」
jvzus 發表於 2013-10-16 16:25

我撐阿Moon回覆的那段話,因為也是我的睇法,不過我不撐他說出來。
有些說話,自己圍埋講就算喇,水不能亂抽。

我撐阿Moon回覆的那段話,因為也是我的睇法,不過我不撐他說出來。
有些說話,自己圍埋講就算喇,水不能 ...
Bluejays 發表於 2013-10-16 18:57

佢今晚8點錄梅艷芳喎,原來係要喺有份錄影嘅成班歌手中,
獨霸報紙報導 ... 好絕呀。啲時間較得咁好,不愧係做金融出身。

我絕對相信政府呢個係政治決定,所以我贊成應該追問政府解釋。

但我亦認為維基嘅錢同經驗都唔夠,只可以係另一個佳視。站係市民角度,因為有佳視,所以我們才可以有徐克同鄭裕玲,但站係社會角度,係咪可以為左短暫嘅文化追求,就寧願接受未來將會出現另一次電視台倒閉嘅事件呢?

陳百祥今日的話:「如果長線投資,呢兩間公司市價以百億、千億計,搞件事唔係幾十億就可以,呢兩個台(指有線、電盈)先係無綫最大對手,做電視係要燒錢」。

真正有錢有經驗嘅大企業,係沈默唔亂發聲嘅,發得聲嘅,就一定有動機,例如需要煽動民眾。

支持呀滕

支持呀滕
cchow2 發表於 2013-10-16 20:02

支持呀滕{:3_59:}

強烈要求日本美國大韓etc 電視台都參考tvb {:3_59:}
大量推出職業戀愛bbq 電視劇{:3_59:}

其實佢的確好大野心(一年內開10幾個頻道), 擺皇者姿態令政府卻步
同政府想一步一步黎唱反調

睇到新聞駱應均話返內地拍劇....而家要裁員成三百幾個員工

不論佢唔批係未政治考慮

1) 資金唔夠電盈

2) 經驗唔夠有線

3) 拍的劇係好睇,但電視有電視的尺度(特別係香港,根本比其他地方更保守)
當潛行狙擊都比人話偏激,我唔信警界線可以100%拍咩播咩
呀滕講的野唔係無道理

維基輸得唔係無道理

劇集類型係我覺得最無理嘅一點
點解大家可以接受明珠台播諷刺+血腥嘅歐美劇
但接受唔到同類型題材放喺中文台播呢 ?

就係因為香港劇集冇呢類突破
所以而家嘅人先會上網睇歐美日韓劇
而家王維基肯拍呢類劇又要俾人話
香港人,唔覺得自己矛盾咩 ?

偏激,可以放深夜時段,日本都有深夜劇啦
以前有線嗰套靈異偵輯檔案
其中一個單元故事,女鬼係被全身活剝皮膚而死
點解當年又冇人話題材 over ?

驚異世紀 預咗會分電視同網上兩個版本
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

劇集類型係我覺得最無理嘅一點
點解大家可以接受明珠台播諷刺+血腥嘅歐美劇
但接受唔到同類型題材放喺中文 ...
jvzus 發表於 2013-10-16 21:16

電視尺度嘅問題,牽涉到統計收市率嘅方法。

美國統計收市率,有分總收市率及只計25-54歲收市兩種。如果香港所有電視台肯同時接受增加25-54歲嘅統計,就可以改變廣告客戶嘅比錢模式,繼而改變製作尺度,直至觀眾習慣新尺度不再投訴為止。根本依家好多電視台內部審查,都比政府規定嚴,因為怕觀眾投訴。

如果你問我王維基有機會做到嘅最大貢獻,唔係劇集質素,而係佢曾經話過佢想引入新嘅收市計算模式,因為呢個係佢唯一有機會搶到足夠廣告嘅方法。TVB永遠唔會增加25-54歲嘅收市統計,因為咁樣佢地要由零開始重新製定製作方向,除非有第二間電視台咁做,佢地先會有呢個壓力。

不論佢唔批係未政治考慮

1) 資金唔夠電盈

2) 經驗唔夠有線

3) 拍的劇係好睇,但電視有電視的尺度(特別係 ...
gordon0807 發表於 2013-10-16 20:42

同意!

有人話明珠尺度大
點解自己做又唔得

1.中文受眾面廣 題材的一舉一動更易影響社會大眾
2.題材咁獨特 就算獨唔獨特 都係會燒錢 但係維基你又唔係好多錢