返回列表 發帖
我幾同意志偉哥的說法

其實,人人都有自己的觀點,意見,點解同你地唔同就要比你地唾鬧 ...
gordon0807 發表於 2013-10-24 18:50

嗯~唔同人有唔同觀點 有人支持有人反對好正常
冇話邊個絕對正確 依樣就係政治

在我而言 我都唔認同政府做法
我會係FB like去支持 但上街? Sorry 我唔會~
我亦同意曾志偉所講 點解佢唔考慮政府唔發牌比佢會點
只可以講wiki今鋪買大細買輸左

大家要知道
1/ 廣管局:若申請人合符資格就會發牌
2/ 專家報告:幾次王維基都係排第2,未試過包尾(log ...
張少 發表於 2013-10-27 13:18

如果上面post個段野係真
政府私下建議wiki減頻道而wiki自己擺姿態吾妥協既
政府已經有個理由(籍口)可以吾發牌比佢
開30幾個頻道會吾會真係多左d?

E~? 點解王郁投棄權既??

真係有權唔比你 CHECK 卷架喎
Our_Souvenir 發表於 2013-11-11 09:36

唉 HKEAA都唔比人CHECK卷啦
一句到尾幾時先上街?

迷思一: 真係只係傳媒既問題?!
聽過Ivana既我來自火星, 應該知道有個Infinity Journey Mix,
以音樂證明,  ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-11 19:45

咁當然唔止只係傳媒既問題
但單單係依件事上面 我好認同TIMMY咁講
WIKI真係好識借所謂民意泥幫自己
亦同時係我唔太認同WIKI既原因
為左要逼政府發牌 明明都味落實個牌就攪亂個局
雖然係有勇有謀
但係唔發牌就炒人 我唔明既係先前冇諗過政府唔發牌?
定係一早預左個班人係炮灰?

事實上 今次政府就係比個姿態你睇
就算你有民意又如何 我係唔比你就唔比你
理得你事前做幾多野逼我發牌比你
遊行? 集會? FB LIKE? 味驚過
等你地班人唔好以為做小小野就可以阻住政府做野
廢事上次國教件事開左個唔好既先例 以為出黎反對下就一定可以反對得到

只可以講WIKI今次事運低 政府借你黎開刀
當然我唔係認同政府做法啦
但就今次事件上面 我覺得WIKI輸得唔係完全冇道理

BTW 我真係睇唔明你地兩個個D對話 真係好難明

感覺上你有少少個人推測, 雖然有好多我唔否定~~
But anyway, 我從來唔覺得對事件抱疑問, 就一定要撐王維基~~
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-12 00:35

同意
反對黑箱作業係政治手段
反對壟斷係商業決定
而將兩樣野拉埋一齊係Wiki手段之一
令到依家成件事一環扣住一環 密不可分

係FB上面所見既係
好多人就正正係比依種密不可分既情況混淆
究竟本身自己支持緊既野係乜?
反對壟斷? 反對黑箱作業? 定係ANTI祖提到既多個選擇?
只要諗深一層 其實係WIKI所做既野令到你將
發唔發牌比佢 同埋以上三樣野
畫上if and only if既符號
發牌比佢當然可以解決到所有問題
但係唔係唯一既辦法呢??
你唔能夠唔同意呢到唔完全冇人唔鍾意我唔用N重否定句啵
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-11 23:19

睇完你依句 頭即痛~_~

呢度D人邏輯好恐怖

FB 都係, FB 好多五毛
最恐怖唔係有打手
而係有人真係覺得五毛講既野係岩 {:4_ ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-13 13:58

討論依d政治最怕既就係講小小相反既意見
就比人冠以五毛之名 講落去又有咩意思
同你相反 我只係覺得依家社會/網絡上
好多人都只係見人講咩就講咩
然後以為自己好有c.thinking
自己所講o既野既然係(佢自己所見)大部分人支持 實岩實冇錯

好似依件事咁
在我而言我只係吾滿意wiki所用既手段
發牌比佢多個選擇係好事
吾發牌比佢亦有其道理
但係正正因為政府黑箱作業既關係
好多人都混肴左
吾同意wiki 〈-〉支持政府黑箱作業
但其實相方跟本冇iff關係
吾通因為政府黑箱作業就一定要人轉做支持wiki?
如果吾係就係五毛?
我相信我同b字頭(以我睇得明佢講既野泥講)
都冇打大標題講明支持政府黑箱作業
而你只係不斷用人支持政府0透明泥反駁人地吾滿意wiki
顯而易見你既邏輯都吾好得去邊

個道理係....?!

BTW, 我樓上已經提過,
王維基同黑箱作業會被一齊提及係無可厚非,
呢到先唔重覆~~

但B ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-13 16:22

太過急進 開30幾條頻道 打破TVB壟斷之後再壟斷番個市場
   目標SET做向中國發展
   賣香港寬頻令自己成本大增

其實我一直唔明 唔發牌理由其實係有 但唔知點解政府唔肯公開講出黎
而我既想法之前都講過係 唔想市民控制番個政府 想做乜就做乜
當然亦有可能係涉及利益輸送啦
我十分支持亦十分希望政府公開所有細節
但我唔覺得公開左之後WIKI一定係贏家反而我怕佢只會輸得更慘

根本冇人混淆過
由頭到尾都係要佢交代
if no reason ban 就發返牌
我冇支持 wiki

再且, 我話FB  ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-14 02:00

哎呀
咁誤會左你真係唔好意思W0R~LOL
咁我都深信依到好多唱片打手既

係你冇睇清楚je...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-14 10:00

見到你個頭像都好難睇清楚既

【明報周刊 第2350期】黃子華:「當時王生那邊的確有人找過我經理人談合作,但那個人第一句話就說其實公司 ...
Bluejays 發表於 2013-11-23 13:02

唉睇黎D人又要罷睇黃子華套新劇LU