返回列表 發帖
回復  rubylovessss
pccw 唔係維基台喎......
jvzus 發表於 2013-10-15 17:15

Wikipedia有能本事已經edit左如下:

香港電視娛樂(全稱香港電視娛樂有限公司;英語:Hong Kong Television Entertainment Company Limited),為一家正在申領香港免費電視牌照的公司,現時由電訊盈科(港交所:0008)擁有,同時間奇妙電視及香港電視網絡亦有申領該牌照。香港電視娛樂計劃在獲發牌後的12個月和18個月內,分別開設粵語及英語頻道。2013年10月15日正式獲准免費電視牌照。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

睇到結果o左...
係咪有咩特別原因?
tungbilly 發表於 2013-10-15 17:32

上頭唔想要一間新聞時事不受控制嘅免費電視台麻。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

羅鈞滿剛剛再回應話:「我只係針對王先生係未批牌照前就大肆擴軍,導致今天要大幅裁員的局面。為甚麼批就公義唔批就唔公義?他成功利用群眾煽情想迫政府就犯,但他當初行這一步時有想過相信他的員工的後果嗎?我看到我同期訓練班的同學仔、昔日的隊友,320名的同行被裁難道我不痛心嗎?」
jvzus 發表於 2013-10-16 16:25

我撐阿Moon回覆的那段話,因為也是我的睇法,不過我不撐他說出來。
有些說話,自己圍埋講就算喇,水不能亂抽。

我撐阿Moon回覆的那段話,因為也是我的睇法,不過我不撐他說出來。
有些說話,自己圍埋講就算喇,水不能 ...
Bluejays 發表於 2013-10-16 18:57

佢今晚8點錄梅艷芳喎,原來係要喺有份錄影嘅成班歌手中,
獨霸報紙報導 ... 好絕呀。啲時間較得咁好,不愧係做金融出身。

我絕對相信政府呢個係政治決定,所以我贊成應該追問政府解釋。

但我亦認為維基嘅錢同經驗都唔夠,只可以係另一個佳視。站係市民角度,因為有佳視,所以我們才可以有徐克同鄭裕玲,但站係社會角度,係咪可以為左短暫嘅文化追求,就寧願接受未來將會出現另一次電視台倒閉嘅事件呢?

陳百祥今日的話:「如果長線投資,呢兩間公司市價以百億、千億計,搞件事唔係幾十億就可以,呢兩個台(指有線、電盈)先係無綫最大對手,做電視係要燒錢」。

真正有錢有經驗嘅大企業,係沈默唔亂發聲嘅,發得聲嘅,就一定有動機,例如需要煽動民眾。

劇集類型係我覺得最無理嘅一點
點解大家可以接受明珠台播諷刺+血腥嘅歐美劇
但接受唔到同類型題材放喺中文 ...
jvzus 發表於 2013-10-16 21:16

電視尺度嘅問題,牽涉到統計收市率嘅方法。

美國統計收市率,有分總收市率及只計25-54歲收市兩種。如果香港所有電視台肯同時接受增加25-54歲嘅統計,就可以改變廣告客戶嘅比錢模式,繼而改變製作尺度,直至觀眾習慣新尺度不再投訴為止。根本依家好多電視台內部審查,都比政府規定嚴,因為怕觀眾投訴。

如果你問我王維基有機會做到嘅最大貢獻,唔係劇集質素,而係佢曾經話過佢想引入新嘅收市計算模式,因為呢個係佢唯一有機會搶到足夠廣告嘅方法。TVB永遠唔會增加25-54歲嘅收市統計,因為咁樣佢地要由零開始重新製定製作方向,除非有第二間電視台咁做,佢地先會有呢個壓力。

呼籲政府公開個詳細報告踩HKTV啦
chb23 發表於 2013-10-16 22:56

之前煽動左群眾,而家變左有反效果,
因為呢班群眾會令到個實情見光,就係其實幾十億係唔夠。

我想講翻一個技術性問題。

當一個免費電視台全年嘅劇,水準都係《天與地》或以上,仲要有埋TVB嘅慣性收市,全年平均收市率都只會係20點,即係死得。

香港嘅沈默大多數係好大同好保守嘅一群,提高製作質素係未夠,只有改變收市率統計方法,先可以改變廣告客戶嘅比錢模式,令高質素節目有生存空間。

保守節目有26點收市,廣告客戶又點敢去搏,投資喺雖然有口碑,但只係得20點收市嘅節目度呢?但其實又有邊個廣告客戶唔想知道,所謂嘅26點,佔左幾多係廢嘅呢(例如10歲以下,60歲以上,永遠唔出街唔消費嘅)?

咁佢講到依家發牌比果兩間好公道
因為佢地都蝕左咁耐,所以應該比返個牌佢地?
咁無論賺定蝕都係一間公司有 ...
tungbilly 發表於 2013-10-18 11:54

我嘅理解係,蝕左咁多年都仲可以若無其事做落去,即係證明佢地蝕得起。
政府列出嘅發牌條件,係最低要求,真正營運起來,要唔洗倒閉,
就要好似Now同Cable咁。

王晶:

「這幾天香港因為一家公司沒得到免費電視牌照而弄得閙哄哄,除了這家公司的老闆員工外,鬧的人幾乎清一色沒做過電視。我19歳進電視台,廿五歲就有機會當製作部經理,但我放棄了。因為做電視台很難。做一個好的劇不難,也就幾十集,八九個月。但電視台是never ending story,最優秀的人也會被吸乾。

「這家沒得到牌的公司,衝勁是有,但我冷眼旁觀,走的路有點天真,恕我烏鴉嘴,冇牌可能輸少啲。華語區的電視劇供過於求,需求早已飽和,大量拍劇可能出路只有本地,而要用機頂盒的台要和現存大氣電波台比收視,跟用刀和機關槍打差不多。有牌開播天天出街,被迫一直拍不能停,收支無法平衡,是很可怕的。」

呢個都似係政府會通過不斷放風用嘅解釋喇,呢個說法算係最說得過去:

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20131021/00407_005.html?pubdate=20131021

仲有呢個說法,更加冇得博 ...
都話公開左就只會見到王維基其實有幾弱架啦

http://www.hkheadline.com/news_topic/nt_content.asp?sid=14261&nt=np

我冇馬後炮...
timmy 發表於 2013-10-21 11:45

我都冇

之前煽動左群眾,而家變左有反效果,
因為呢班群眾會令到個實情見光,就係其實幾十億係唔夠。 ...
Bluejays 發表於 2013-10-16 23:38

蘋果即時新聞:

噚日辭去演藝人協會會長職位嘅曾志偉,今日繼續接受電台訪問解畫,除咗再次解釋點解要辭職,更表明「業界」唔應該「呼籲」上街。

主持李慧玲問佢,演藝人協會只係唔贊成導演會個聲明,遊行前一日導演會十大屬會聯署冇落演藝人協會名義,但問到志偉點解星期日唔去遊行,係咪唔支持業界,曾志偉仍然強調,如果星期六出聲明或記招,就好似煽動人上街咁,佢唔想有一個煽動嘅行為,佢話:「我覺得呼籲唔應該係煽動性,係一個支持就好,可能我保守,我唔希望香港有少少事就出街 ,點解成日有人上街,係咪會覺得香港會混亂咗呢?」

主持又問:「咁會唔會諗係政府做得唔好?」志偉答:「我知,咁但我哋個行業唔係呼籲人哋上街。」

主持再問:「雖然你唔認同份聲明,點解你唔上街?」志偉話:「我覺得咁多個會長未Clear個動機,係指責政府?一齊出街?要有明確指示。」

訪問中志偉好幾次質疑王維基炒人的決定:「而家唔係撐一個台去有牌,點解一話唔發牌就炒人呢?組織一個公司係諗一個年期,點解係320人呢?係咪一早預咗要炒人?....你應該要考慮政府唔發會點?點解你做野咁草率?」主持話有政府官向王維基表示合資格就有牌,志偉話:「咁大個人點會信政府?」之後仍強調:「點解要炒人?有能力去捱幾年,點解依家要炒?點解我唔係咁支持王維基,因為覺得佢做事草率。」

主持話志偉令人覺佢對維基有火,但對政府反而體諒,志偉辯解:「政府依家請人已經冇人敢做,個個都比人鬧得好犀利,我唔覺得有人做政府部門會懶懶閒唔想做好,咁我哋要比啲時間佢唔好迫佢。」

主持問:「咁12萬人辛苦啲定政府辛苦啲?」志偉話:「大家都辛苦。」但佢話唔覺得「12萬人都係支持一個機構」又反問政府係咪每一樣嘢都要交待:「某程度上政府做咗嘢,有時好多嘢唔能夠太過責罵,因為其實今次件事俾咗個交代...我唔明白,我哋究竟逼佢哋話『喂,你樣樣都有交代』...係咪每樣嘢都要交代呢?」

熄電視行動,TVB收市只跌一點(同之前嘅星期三比),
即係家中有收市調查器嗰800戶冇彩佢地。
呢800戶係經Nielsen專業性地選出來,應當有其代表性,
(如果連Nielsen都唔信,咁美國電視都唔洗做)。
既然有代表性,即係我地見到出嚟發聲嘅嗰班,唔係大多數。
當然,呢個「大多數」係指全港所有人中嘅大多數,
而唔係60歲以下,10歲以上,會用智能手機會上網嘅人中嘅大多數。

689得罪左tbb呀

明知聽日圍政總仲搞D咁既野, 擺明要谷多D人去
阻住 發表於 2013-11-5 22:20

未必嘅,被東張西望說服嘅人,未必少得過被蘋果說服嘅人。

而家 d 網民好似癲晒咁既款
為反而反
已經失去理性同失去當初既目的了...
Our_Souvenir 發表於 2013-11-6 00:15

太同意喇,我一向都鍾意睇蘋果,新聞或娛樂都係,
呢排為左唔想再睇佢地咁一面倒去報導一件事,
唯有避開唔睇蘋果住,而家淨係好想件事快啲過氣,
等我有翻蘋果睇。

講真,東張西望嘅報導,起碼「清新」啲,唔洗咁悶。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

清新D?
亂UP一D與別不同既說話就叫清新D??
佢地講野有冇論証?
宜家係時事, 唔係娛樂, 唔係劇集, 點 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-11 02:01

唔係個個都認為蘋果喺呢件事上嘅角度係正確嘅,
既然我唔同意蘋果喺呢件事上嘅角度,
喺我心目中,佢同東張西望有乜野分別?
都係同樣地為左自己嘅觀點不停地堆砌。

阿Timmy哥, 我咁樣問你丫~~
一個政府高官被殺, 同坪石邨一位阿太被殺, 邊個較吸引市民既眼球?!
一隻小動物 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-11 12:06

有唔少人都係撐「反對黑箱作業」,但就唔撐「支持王維基」。
當兩件事必須要綑綁在一起時,我會先選擇唔支持王維基,
直至有一個單一討論黑箱作業嘅時機出現。

這種綑綁性,無疑令件事多左好多人支持,
但亦不能否定佢令到有啲人唯有選擇反對。

但你有冇諗過「唔支持王維基」其實都綑綁住好多其他野?
例如「容許TVB繼續獨大」、「支持政府漠視民意」
mosesming 發表於 2013-11-11 14:15

我係支持「唔支持王維基」所包含嘅其他綑綁意義嘅。

當年梁振英未上任前,也有一大班有見識嘅人支持佢,
我覺得佢地睇錯左梁生,我都唔會支持佢地支持梁生嘅民意。

至於TVB獨大嘅問題,我係相信有啲野係要咁大先做得到。
大家淨係針對TVB比你睇得到嘅事事旦旦,
但就無視佢因為有咁大先至做得到嘅幕後行政與技術配合,
唔可以因為大家睇唔到或者冇足夠認識去衡量佢嘅幕後配合,
就當呢啲野唔重要。

正解~~
我阿媽都唔鍾意王維基, 但一個小師奶都睇到政府今次處理得唔妥~~
咁係咩原因?! 又唔見佢撐東張西 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-11 14:57

東張西望中名為「一個電視台的誕生」嗰part,
正係只有TVB自己講翻先最有力,
亦係我一直最重視,而冇其他媒體可以清楚陳述嘅point。
另外,佢highlight啲文件條文照讀出嚟嗰part,我亦覺得有需要。
我同意佢講資金同30條頻道會播乜嗰兩part,
仲有搵兩個主持作總結嗰啲評論,的確非常誤導,
但我一直等聽嘅幕後行政與技術配合嗰個point,終於出到嚟:
電視台嘅製作部(包括幕前同幕後),
只係佔一個電視台所有工作嘅八分一至十分一架咋。

你果兩段野我完全睇唔明
mosesming 發表於 2013-11-11 15:40

第一段答緊「漠視民意」,第二段答緊「TVB繼續獨大」。
即係如果「唔支持王維基」嘅綑綁意義,
係「漠視民意」同「TVB繼續獨大」,
咁單喺呢件事上,我兩樣都支持。

因為唔支持王維基而寧願政府漠視民意同埋比TVB繼續獨大
真係令人費解既因果關係 ...
mosesming 發表於 2013-11-11 16:14

王維基發動產生出來嘅民意,我唔會支持,
等於當年支持梁振英做特首嘅民意我唔會支持。

王維基除左製作外,
冇任何證明佢可以順暢地做到TVB另外嗰90%嘅工作,
咁我寧願要TVB做得好嘅嗰90%。

Quote翻我上面:電視台嘅製作部(包括幕前同幕後),
只係佔一個電視台所有工作嘅八分一至十分一。

迷思一: 真係只係傳媒既問題?!
聽過Ivana既我來自火星, 應該知道有個Infinity Journey Mix,
以音樂證明,  ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-11 19:45

Re: 迷思二

咪就係因為Cable同Now喺一個類近嘅平台,
做左比我睇佢都做到嗰90%,
咁點解我唔信佢地多啲呢?
點解一定只準我用佔10%嘅製作部嚟衡量,
而唔準我認為另外嗰90%更重要?

Re: 迷思三

你認為競爭係來自製作,
但真正做生意嘅人會話比你聽,
競爭係來自infra-structure。

Re: Re: 迷思二
問題未解答: 你有咩證明王生唔可以順暢地做到TVB另外個90%既工作?!
點解非三揀二不可?!  ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-11 21:05

迷思二:
又將兩個問題綑綁在一起喇,我講緊我點睇,
唔代表我反對政府需要公開說明佢地嘅原因。

迷思三:
如果唔係當生意睇,政府過去嗰幾年開會就唔係傾嗰啲野,
市民要投訴嘅亦應該係點解政府
唔叫每個台拍啲野嚟作質素高低嘅評估。

對於觀眾黎講,只有果10%既製作先到會比佢地見到 (其實我唔知個%點計出黎)
好睇就buy,唔好睇就bye
剩低果9 ...
mosesming 發表於 2013-11-11 21:14

觀眾可以唔理,但觀眾唔應該要求政府都唔理,
因為咁係好不負責任既做法。

「有咩證明王生唔可以順暢地做到TVB另外個90%既工作」
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-11 22:20

如果佢冇拍過劇比你睇,你都會叫佢證明比你睇佢識拍劇,而唔會講「有咩證明王生識拍劇」。佢證明過比你睇,但佢冇證明過比我睇。

小事如交個廣告比佢播,唔可以播錯時間、版本或製式,需要營業部、製作部、節目部、film traffic、內部審查 N個部門順暢嘅配合,先可以成事,錯一次廣告客戶都唔會原諒。如果佢對呢啲野有信心,就應該將佢自己對呢啲部門嘅計劃宣揚出嚟。

又請你講下, 除左係想控制喉舌, 仲有咩原因要政府咁大程度去干預私人機構商業運作呢?!
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-11 22:20

免費電視唔等同於一般私營機構,而係等同於電燈公司同巴士公司,需要政府更強嘅監管。

BTW 我真係睇唔明你地兩個個D對話 真係好難明
屮SiU霖屮 發表於 2013-11-12 00:25

如果有邊度睇唔明,請指出(quote翻個post no.都得架喇),
我會嘗試解釋得清楚啲。
我有時會跳得太快,漏左中間一啲轉折位講得唔清晰。

我從來唔覺得對事件抱疑問, 就一定要撐王維基~~
但反對壟斷同反對黑箱作業, 兩者既利益衝突就令到大家密不可分~~
係樓上先會自high到以為咩都可以分開立場扮睇唔到啫~~
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-12 00:35

我反對王維基。
我支持政府應該公開原因。
如果我以上嘅立場遇到有互相衝撞嘅情況,
就以我反對王維基為首選,其他嘅立場就要讓開。

總之對某會員黎講, 佢唔鍾意既人就可以點死都冇所謂~~
就算佢有咩唔公平既待遇都係自己攞黎衰~~
你再睇下 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-12 14:17

我反對王維基,除左最明顯嘅原因,
亦因為我最憎人利用創意做武器。
創意唔應該被利用,唔應該用嚟sell,甚至唔應該去賣弄。
創意係應該喺最佳嘅行政與技術支持下,
默默地,如常地做出嚟,冇刻意去宣傳佢嘅創意,
然後讓大家看到,一樣可以爆紅,例如《天與地》。
咁先係對創意嘅尊重。

我同意,要有最理想嘅創作環境,頂級嘅人才,
最佳嘅行政與技術配合,先可以做得到。
所以我認為解決電視節目質素嘅方法,係迫TVB去改,
而改嘅方法,係應該改變收市率統計嘅方法,
除左現有嘅全民收市,應該學美國咁,
加多一個只計 15 - 55 歲嘅收市報告。
廣告客戶會非常喜歡呢個做法,
因為佢地都好怕對住個收市報告,
都唔知有幾多係唔出街唔消費嘅。
收市方法一改,有廣告客戶壓力,
TVB就需要改變佢地既製作方向。

現在成件事,存在住兩個問題,
電視節目質素問題,同埋壟斷與黑箱作業嘅問題。
大部份人將焦點放係壟斷與黑箱作業度,
因為呢樣野對佢地更重要,
但因為件事牽涉到電視,而我對呢樣野有更強嘅意見,
(反對將創意變武器,同我認為應該行嘅路),
所以呢樣先係我嘅焦點,
即使我唔贊成壟斷與黑箱作業,都唯有等下次我冇衝突嘅時候。

我反對王維基,除左最明顯嘅原因,
亦因為我最憎人利用創意做武器。
創意唔應該被利用,唔應該用嚟sell, ...
Bluejays 發表於 2013-11-12 15:29

仲有,即使王維基攪得掂佢嘅infra-structure,
佢而家已經將創意當武器用,第日開台後,
自己係細台,更加要利用創意做宣傳先可以立足,
所以我唔覺得放長雙眼睇佢做成點會令我改觀。

咁一個新台應該sell啲乜我先覺得係好嘅呢?
話比我聽你嘅營業部、技術部會請乜野人同點發展,
到時有左製作後會點樣將啲製作推出市場。
當你詳細話比我聽你打算點樣攪好你嘅infra-structure,
我就知你對電視真係有認識同埋有長遠計劃,
亦即係你真係擁有讓創作可以平平安安出街嘅配套。

當然,show呢啲野出嚟唔會爭取到市民嘅注意,
但要爭取市民注意,只不過係王維基所利用嘅手段,
唔係要開一個新台必行嘅路。

討論依d政治最怕既就係講小小相反既意見
就比人冠以五毛之名 講落去又有咩意思
同你相反 我只係覺得 ...
屮SiU霖屮 發表於 2013-11-13 16:02

其實對我嚟講,個問題係冇人關心電視業
(係電視業,唔係電視質素呀吓),
所以當我提出電視業嘅討論嘅時候,
講兩講又轉翻去佢地真係關心嘅黑箱作業問題,
好似討論電視業係 out of place 咁。

「自由市場,有人站出嚟咪比佢試下,就算唔得,
個行業都會自己復原架啦。」
因為呢個可能會出現嘅復原過程,唔駛大眾去承擔,
但對電視業嚟講,就可能係一個好沈重嘅過程。

我相信有更好更易更安全嘅方法,去改善電視質素,
而唔需要電視業去 take the risk,就係改變收市統計方法。
如果將現在嘅民眾力量,改為迫TVB改變收市統計方法,快靚正好多。
如果真係關心電視業,破除壟斷唔係唯一嘅方法。

關皓月終於發聲喇。你放心,外面有人明嘅。

【蘋果即時新聞】關皓月於微博,回應王維基一席話,佢寫道:「王生覺得現在的劇好膠,是一定的,但最好的人都被你們吸納了?請王生捫心自問,你是真的這樣想這樣認為嗎?市民都希望政府公平公正公開,包括我。但上到政治層面的話,請勿為達到某個目的偽裝偽撐。真心珍惜創作人的話,不會分公司團體機構。夢想不只存在於一間公司,它存在於世界上!」

根本唔關事, 佢覺得TVB 膠係個人立場
人地都冇動員杯TVB
而且HKTV 工會都冇 official 咁做

唔知既, 得閒睇 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-20 14:33

關皓月只係回應緊王生嘅一句說話:
「依家啲劇好膠,因為最好嘅人我哋納晒」,
我冇quote埋王生呢句姐。

如果佢地係討論緊抗議TVB,
我唔會post喺呢版啦。

【明報周刊 第2350期】黃子華:「當時王生那邊的確有人找過我經理人談合作,但那個人第一句話就說其實公司無咩錢,又說公司有幾多幾多問題,結果連餐飯都是經理人埋單。我們這邊都未有任何要求,你說還怎樣談下去?我決定拍與否,最重要提供拍攝條件。」

呢個經曆,好多人經曆過。
不過始終需要一個有份量嘅演員講出嚟(仲要係明週嘅訪問),
先有說服力。

tvb 刻薄講左10億次啦
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 20:37

喺隔離嗰版咪講左,TVB刻薄係方小姐嘅問題,
易主後改緊,演員和工作人員被訪,都證實改善左。
想佢改,又唔去留意佢有改。

點解有人係要選擇性失明
tvb 刻薄講左10億次啦
atv 亦有拖糧
人地 hktv 緊係冇得同 tvb 爭啦, 宜家 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 20:37

仲有,黃子華個quote唔係淨係反映王生有冇錢嘅問題,
亦包括佢請人有冇眼光嘅問題(即係請個咁嘅人出去同人傾)。
我一直討論緊嘅都係王生攪行政得唔得呢個point。
呢個只係有人肯公開講翻出嚟嘅例子,冰山一角。

除非係有證據話 tvb 好掂啫
否則改咩呢, 你係高層?? 方小姐都係領導層, 點解又唔係一個問題
真係唔 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 21:33

「否則改咩?」

乜大家嘅抗議唔係想TVB改咩?
有改變係可以即刻由零至一百發生架咩?
唔係應該留意住佢有冇一步一步改緊嘅咩?

唔好講咁多, 例子呢?
你一句話改緊= 真係改緊? 你係神?
你要光就有光?
OMG ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 22:48

TVB易主後,其實好多制度都改緊,
大家聽到嘅好多孤寒野,都係方小姐嘅問題,
佢走左後,已經改良左,有機會會慢慢變好。
但係大家就唔去理會呢啲公佈、訪問
(例如:工時縮減、要有八成劇本,
演員說去澳門拍戲現在有五星級酒店住 etc),
然後就拿住佢之前一年拍,而家先出街嘅劇集作準。
我反而會喺 製作上更有即時性
嘅港姐同台慶 嘅舞台設計同運用上,
睇到TVB真係翻緊嚟。
Bluejays 發表於 2013-11-21 23:44

隨左舞台設計與舞台運用外,
TVB早一、兩年啲大show,連camera take shot都甩晒,
我係睇住佢一個show比一個show做翻好左,
去到今年台慶,一個非常難take shot嘅360度舞台,
已經比佢拍得翻以前嘅水準出嚟。

我用大show舉例,因為佢係即做即出街,
唔需要用半年至一年前拍落嘅劇集做例子,因為唔夠update。

屬於TVB公佈嘅野(工時縮減、要有八成劇本)你仲要問source,
即係你唔比機會TVB話比你聽佢改緊,
咁點去留意大家嘅抗議有冇效呢?

演員訪問嗰啲我睇完冇keep link,現在去找翻出嚟 ... 等等

你知唔知自己 up 緊乜?
呢D同 tvb admin 完全冇關
只係下面班人進步左

你引用子華果段野係講緊制 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 23:16

我 post #226 係答緊市民要TVB改良節目質素嘅問題,
我係 post #227 就係答source嘅問題 。

Sorce?
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 23:03

田蕊妮: 「新老闆上場,飯堂食物及劇集質素都有改善,好多事不可以一步登天。」阿田亦表示早前去澳門拍《巨輪》每天只需拍一組戲約12小時,而且全組人及幕後工作人員均入住5星級酒店,這就是她見到的進步。

對於TVB決心善待員工,限定每日工作時間,張繼聰話:「今次拍《忠奸人》沒之前咁辛苦。我在TVB兩年,入面同事好有人情味,導演同幕後都好努力。」

訪問員工嗰啲,冇keywords可用,好難search得翻,
我之後碰到再post。

仲有,屬於TVB嘅公佈(工時縮減、要有八成劇本),
唔應該係我去post,而係大家去留意嘅(post 227已講過原因)。

第二, 點解你覺得改緊= 冇錯
同樣道理, hktv 改緊, 咁你子華段野又作廢?
cdcdcdc01 發表於 2013-11-23 23:20

我只可以用關皓月回應王生「因為最好嘅人我哋納晒」
嗰段答你(post 213),關皓月冇明言,但已經暗示左個答案。

- edit - 我發覺我quote親post no.都quote錯,已改翻。

咩 logic
cdcdcdc01 發表於 2013-12-14 23:58

我睇到(亦同意)嘅point係,警戒線 嗰一集,
唔代表佢可以長年維持得到,
因為佢已經將幾小時嘅資源,濃縮為一小時。
一要填滿一年365日嘅節目時,
質素就不能再以 警戒線 作準。