返回列表 發帖

生我的命 - 吳雨霏

單選投票, 共有 140 人參與投票
50.00% (70)
14.29% (20)
7.14% (10)
5.00% (7)
23.57% (33)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Discovered

歌曲: 生我的命
主唱: 吳雨霏

收錄大碟: State of Mind
推出日期: 即將推出

派台日期: 20/10

作曲:吳雨霏 / 陳考威 / Fergus Chow
填詞:周耀輝
編曲:陳考威 / Fergus Chow
監製:陳考威 / Fergus Chow / 吳雨霏

喜歡逼我洗耳恭聽 喜歡催我做人生性
彷彿跟你自然就會不再受傷的
難道你覺得可出我的力

喜歡拉我不要即興 喜歡將我行為修正
可惜知我自由地按心意游走的
難道你覺得可生我的命

城內有規則與指令 難及我動人的決定

喜歡於街角唱歌 喜歡跟他掃結他
喜歡跟他跳探戈
It ain't no one's business, it's my life
在我出世已經喜歡我生命

幾多掙扎都算衝勁 幾多堅決換來尊敬
不必驚我自由下去將會迷失的
難道你覺得可生我的命

城內有規則與指令 難及我動人的決定

喜歡於街角唱歌 喜歡跟他掃結他
喜歡跟他跳探戈
It ain't no one's business, it's my life
在我出世已經喜歡我生命

難及我動人的決定

喜歡的一個我的 喜歡的一次我的
喜歡的一切我的
由我此刻更加喜歡我生命

喜歡的一個我的 喜歡的一次我的
喜歡的一切我的
由我此刻更加喜歡我生命

"城內有規則與指令 難及我動人的決定"
唔知點解覺得呢句既Melody好耳熟,全曲除左“It ain't no one's business, it's my life”呢句雞腸聽起身怪怪地之外,其實還ok吧,畢竟無強勁既班底,又系自己有份作既,俾4.3分

我覺得好藍奕邦

我覺得好藍奕邦
stephybest 發表於 2013-10-22 02:09

心靜自然涼?

kary唱咩歌都都比人話。。。
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

加油   Kary!
嘗試多D不同題材的歌曲!
編曲不錯!

評分人數

Kary少有的非情歌主打
今年呢隻碟其實好努力
自己全身心投入 日日錄音室
有心尋求突破其實係好事
我覺得呢首好早期林憶蓮feel
五分。期待跳舞MV
>3<

歌名好怪
I like eng name it's my life,this song so relax,4fun
rubylovessss 發表於 2013-10-22 09:46

睇歌名仲以為出自陳詠謙手筆

5FUN,覺得KARY好適合唱這一類歌。

4 fun , 唔算好差啫

有緣先聽(1分)       
31.71% (13)

好難得今次KARY PLUG左首非情歌做主打
而且幾入耳
都有成13票固定票投1分
唔好淨係比負評跟住走左去喎
比個合理原因好喎
Happy and Blessed.

Kary少有的非情歌主打
今年呢隻碟其實好努力
自己全身心投入 日日錄音室
有心尋求突破其實係好事
我覺得呢 ...
janickfu 發表於 2013-10-22 12:03

又真係幾憶蓮feel
呢首真係正
比煙花更好

twins3650 2 天前
這則評論收到的反對票過多,已遭移除
Rubbish!

呢位twins fans既品味真係高級

觉得呢首嘢嘅歌詞同melody都好似唔係好流暢...
好多詞都怪怪地,
煙花好d

4分 有突破又幾好聽

其實歌名應該係英文直譯 "LIVE MY LIFE"
幾鍾意個編曲 最重要係聽到KARY好放鬆既聲線:)) 期待新專

真係有d 早期憶連feel ...
有d 似瘋了個種

不錯! 很適合kary!

"城內有規則與指令 難及我動人的決定"
唔知點解覺得呢句既Melody好耳熟,全曲除左“It ain't no one's bus ...
soulyi 發表於 2013-10-22 00:50

我都覺!! 難及我動人的決定 依句好似唔知邊到聽過咁
BTW GOOD SONG

Sound and feel like Danni'elle Gaha's "Do It For Love" / 劉美君's "被你縱壞". I personally Prefer 今夜煙花燦爛.

每日一推噶
強勢大作推到上女銀

周耀輝填得真係好!
FIGHT for 陳柏宇

曲一般,但唱法 ok,確有少少sandy lam 影子~

想 KARY 年尾叱咤有獎... 但係派呢首... 機會好渺茫...
寧願佢派首食糊 K 歌呢隻留返出年先...

ok wor... 4分啦! 唔錯既嘗試

ok la

評分人數

• PEACH

Rchi

呢幾日係903聽到首歌

覺得首歌好groovy

之後search番

原來係霏霏新歌
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

想 KARY 年尾叱咤有獎... 但係派呢首... 機會好渺茫...
寧願佢派首食糊 K 歌呢隻留返出年先... ...
wildchild 發表於 2013-10-30 17:55

PLUG呢首播到十大都調走啦...-.- KARY今年食白果了

MV

MV 1 take過噶
大家要多多支持靚霏呀

個mv好簡陋
環球無錢成咁- -
不過今次真係要贊下kary跳舞跳得幾好
>3<

簽名被屏蔽

twins3650 20 小時前
Very hea,so rubbish!

呢個人又黎料反Kary

呢隻同煙花MV都似乎傾向多用黑白色
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

5 分

個人真係鍾意 pingpung 年代嘅佢
鍾意唱有 beat 嘅歌嘅佢

係有少少林憶蓮影子
但難得等到一首唔係情歌又唔係慢歌

話說,成日有報道話佢整容
但呢個 mv 拍得佢個樣係似返 cookies 年代啵~
可能因為剪短咗頭髮...
成個 mv 好簡單,一鏡到底係極難拍...
如果一個普通人能左右一些人的決定
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

我個人覺得KARY呢兩PLUG都係慢熱野...
聽聽下就會LOOP過隻...
出左MV之後竟然鐘意左首歌

唱呢d正常好多-_-...
好過the present同就有就有

我同朋友接近從來唔會提及吳小姐,
但今次我竟然向朋友推薦呢首歌同個MV,
可見佢今次令我改觀幾大。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實唔錯 :)

簽名被屏蔽

轉貼樂評

http://3cmusic.com/home/kary2013/
吳雨霏如何能在香港樂壇「生我的命」
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

soulmate better ! but this dou okay XD

好有FEEL 啊!!!!!!!!!!!!!!!加油啊KARY

越煲越正啊
Kary 真係啱唱d upbeat 嘢

5分

THE PRESENT仲好聽過呢首 3分~_~

轉貼樂評

吳雨霏如何能在香港樂壇「生我的命」
John 發表於 2013-11-20 22:55

好文章 其實今年KARY好大進步架喇..
我突然覺得吳雨霏其實頗是香港主流樂壇的受害者。出道逾十年,吳雨霏前前後後都有過不少大熱作,但總是音樂層面上,又或是地位上,她還是那種好像隨時都可以從樂壇消失的那類歌手。對她認識不太深,最深印象還是大家對她的唱功的批評,說她的現場不穩定怎樣又怎樣。這類批評從來都是港人最愛又或是港人唯一有懂得怎樣去評價歌手的方法,又或是香港媒體最愛用來bring down正在上位歌手的手段。

嘩 個MV想點

監制肯定搵過Chris Brown首Fine China黎做呢首歌reference
嗱…費事講到咁白

監制肯定搵過Chris Brown首Fine China黎做呢首歌reference
嗱…費事講到咁白
hehehaha 發表於 2013-12-24 01:58

我想講....真係好似fine china.....

一般般啦
叱咤一把火