返回列表 發帖

無綫發聲明全面封殺「壹傳媒」

無綫就近日「壹傳媒」對免費電視牌照發牌事件有關的一連串報道,涉嫌抹黑及中傷無線。無綫今日發出罕有聲明,將「壹傳媒」列為不受歡迎媒體,並即時生效,「壹傳媒」旗下三本雜誌、一份報紙與及動新聞,都被無綫列為不受歡迎媒體,無綫將拒絕其進入將軍澳電視城採訪,而無線舉行的所有官方活動及旗下所有藝員亦不會接受其記者採訪。

聲明全文如下:「壹傳媒集團屬下的報章和雜誌,就免費電視牌照事件長期針對無綫電視,發牌與否為政府決定,絕非無綫電視可能影響,壹傳媒作出失實報道,恣意攻擊和醜化無綫電視,已遠遠超出新聞媒體應有的報道做法和行為,其目的昭然若揭,顯而易見。

最近趁無綫電視台慶,壹傳媒的蘋果日報及動新聞變本加厲,展開狙擊和抹黑,歇斯底里的謾罵,更呼籲全港熄機行動,製造白色恐怖。

無綫電視有必要保衛公司商譽,決定即時開始,把壹傳媒屬下的報章和雜誌,列為不受歡迎媒體,拒絕其記者進入電視廣播城,本公司及藝員活動亦不接受其採訪。」

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20131121/bkn-20131121171225245-1121_00822_001.html

笑死
同蘋果玩真係未死過

不過其實生果d報導手法好離譜...不論係新聞又好,娛樂又好...都係過於嘩眾取寵啦

蘋果今次真係過份咗
>3<

簽名被屏蔽

蘋果踩到過曬火啦掛?

好明顯今次太過份,
無線捐錢都要唱衰人
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

生果係過份左既

哎呀 打緊 藍球

好多打手

tvb 加油

蘋果偏幫王維基

簽名被屏蔽

其實偏頗既既又點止TVB, 壹傳媒自己咪又一樣
報導台慶既新聞都要加《萬千熄機賀台慶》落去做開頭, 真係持平?

tvb星期日玩重播台慶, 同呢件事有冇關

簽名被屏蔽

志雲 vs 李慧玲 啲花生都未食哂
洗唔洗咁快又嚟一單

簽名被屏蔽

你錯喇
香港宜家傳媒有九成都係左報
cctvb 同 亞洲大陸電視係左係右 都唔駛我講啦
幾多人想 apple  ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-21 21:21

好悲哀你講到
香港人係鍾意做狗都無計
Btw蘋果仲有一定嘅影響力嘅

簽名被屏蔽

唔捐又話佢孤寒
捐錢又嫌人小氣
正!

p.s.仲有人批評無線借機抽水添
慈善機構咁自私?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

李嘉誠捐一蚊畀其中一個露宿者的話 你會話佢大方?
當然, 佢可以一個仙都唔捐, 佢有佢自由
但捐一蚊 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-21 21:34

李嘉誠一年賺幾多?無線一年賺幾多?
3100000蚊+同1蚊
真係可以咁比?

無線每年都做左好多慈善show
唔使咁就抹殺曬佢對慈善個成績掛?

簽名被屏蔽

你真係冇睇蘋果 wor.......
今日先講完呢個話題
人地慈善 show 係要畀錢架....................... ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-21 21:38

不過新聞都無講無線究竟做一晚show係賺定虧
所以唔講lu

但係東華借左TVB平臺
每年善款都4000W+   
起碼東華無新聞講到咁“白做”

我一直同自己講,今次蘋果去到幾盡我都要忍,
因為香港冇左蘋果真係冧得。

利申:我係幫TVB嘅。
亦因為我幫TVB,我覺得佢真正輸左嗰下,
唔係收市,而係封殺壹傳媒。
真正嘅贏,係用你嘅專長去贏
(call sponsor獎品,台慶嘅production value)。
真正嘅贏,係重播多幾次台慶,
等人睇翻台慶嘅舞台設計,再去判斷。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔係身有 _ 又何必要發爛渣呢 ?!~
係 , 蘋果日日咁唱衰叫人熄電視好難聽呀可 ?
最多咪告佢誹謗囉 , 而家咁樣發爛渣 ,
就算有幾理直氣壯都好吃虧都係TVB 囉

合約藝員包唔包歌手?

當九成都係左報的時候
我會想保住果一成

因為如果果一成都死埋, 你估政府到時會唔會咁易發牌畀新 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-21 21:24

唔係左報右報既問題, 而係「媒體」應該要提供客觀報導比讀者去自已判斷
如果你只係想保住果一成而姑息蘋果, 咁你就盲目啦

以上意見都係同發牌事件分開的, 沒有綑綁一起討論

而家咁樣發爛渣 ,
就算有幾理直氣壯都好吃虧都係TVB 囉
kwanie 發表於 2013-11-21 21:48

對,TVB就係輸左係呢度,沈不住氣,做不到大事。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

簽名被屏蔽

對,TVB就係輸左係呢度,沈不住氣,做不到大事。
Bluejays 發表於 21/11/2013 21:56

作為一間上司公司, 連咁簡單既道理都唔明, 呢次 PR Disaster 我真係好想睇下可以點樣拆啦

簽名被屏蔽

我發覺好多人好鍾意混淆視聽~~
蘋果報導手法有問題, 唔係第一日既事~~
你要去講佢新聞操守有問題, 請隨便~~ ...
窩輪仔阿豪 發表於 21/11/2013 22:01

唉呀~~我而家好驚 EEG 呀,
好驚佢封殺我唔比我聽祖兒D 歌囉 !!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

作為一間上司公司, 連咁簡單既道理都唔明, 呢次 PR Disaster 我真係好想睇下可以點樣拆啦  ...
kwanie 發表於 2013-11-21 22:00

最慘係TVB捱多一、兩個星期唔出聲,
市民中沈默嘅大多數,就會開始睇到今次蘋果過份左。
而家一個聲明即刻輸左。

簽名被屏蔽

我明白
但係如果你一日睇多過一份報紙既習你就明白
因為偏頗 or not, 不只在於佢 loud 唔 loud, 詞 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-21 22:03

其實而家tvb嘈既只係蘋果報導唔中立,影響公司形象姐
大家明白今次邊一邊做錯左就得喇

而家一個聲明即 ...
Bluejays 發表於 21/11/2013 22:06

呢班「沉默嘅大多數」咪搞到香港而家咁囉
aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii~
其實而家tvb嘈既只係蘋果報導唔中立,影響公司形象姐
大家明白今次邊一邊做錯左就得喇 ...
timmy 發表於 21/11/2013 22:08

你言下之意只有一邊係做錯左 ?!

而家一個聲明即 ...
Bluejays 發表於 2013-11-21 22:06

叫嘉欣bb 露下xxx d xx 仔咪推到完場

你言下之意只有一邊係做錯左 ?!
kwanie 發表於 2013-11-21 22:08

TVBsell人開電視錯定蘋果sell人熄電視錯?

TVBsell人開電視錯定蘋果sell人熄電視錯?
timmy 發表於 21/11/2013 22:12

咁TVB 發細路仔脾氣又啱啦 ?

唔係左報右報既問題, 而係「媒體」應該要提供客觀報導比讀者去自已判斷
如果你只係想保住果一成而姑息蘋 ...
timmy 發表於 2013-11-21 21:56

我嘅睇法係,我覺得香港唔可以冇左蘋果,
係因為需要佢喺某啲事件上嘅偏頗報導(e.g. 7.1.),
咁唔可以想佢偏頗時就要佢,唔想佢偏頗時就話佢,
所以呢啲情況我會叫自己去忍。

所以我唔係追求蘋果喺報導上嘅客觀。

簽名被屏蔽

[轉帖]
TVB列為不受歡迎媒體

2013年四至五月,無綫電視集團就免費電視牌照事件長期針對觀眾,作出司法覆核,反對通訊事務管理局發出新免費電視牌照,幸法官不受理。發牌與否為政府決定,絕非無綫電視可能影響,無綫電視在毫無理據下恣意尋求司法覆核,已遠遠超出媒體應有的做法和行為,其目的昭然若揭,顯而易見。

最近趁着香港電視不獲發牌事件,無綫電視變本加厲,展開狙擊和抹黑行動,借節目東張西望歇斯底里抹黑香港電視和撐發牌觀眾,更呼籲離巢藝人回來大家庭,貓哭老鼠,煽動圈內白色恐怖。

觀眾有必要保衛人的尊嚴,決定即時開始,把無綫電視列為不受歡迎媒體,觀眾及其親友不再觀看無綫。

簽名被屏蔽

咁TVB 發細路仔脾氣又啱啦 ?
kwanie 發表於 2013-11-21 22:13

唔發聲明你又話佢龜縮架姐
總之我講既只係蘋果今次報導既態度,明唔明?
其實冇咩好爭論...

最好封殺埋所有媒體~
有本事就谷行自己本TVB周刊~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽