返回列表 發帖
但係TBB質素畀人質疑左好多年啦
呢樣野人地都係如實 report je
叫人熄機, 呢樣野係網民發起
而且有 ...
cdcdcdc01 發表於 21/11/2013 22:22

都係嗰句, 真係受冒犯既, 咪告上法庭囉..
舉個例子丫, 亞記夠成日抹黑泛民啦
又唔見泛民blacklist 亞記..
不過講開又講, 講起 blacklisting
tvb 確係最耍家

市場有需求, 自然有供應~~
我代蘋果多謝你支持娛樂化新聞工業~~
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-21 22:17

到有需要時(e.g. 23條),就算香港有五份持平嘅報紙都唔夠,
始終需要一份蘋果。一個城市唔需要多,但有一份係重要嘅。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

根本成件事一開始成班人都係針對tvb依家嘅製作求其是但,例子就講得多都厭
而爆發點就係wiki單野
講真如果你tvb嘅節目係好睇,一定無咁多人出黎撐wiki先
蘋果不嬲都偏激,但佢有啲野又真係得佢至敢做,而且係有價值

要數tbb 衰野, 數到天光都未數完
係唔明點解有咁多 supporter...
cdcdcdc01 發表於 21/11/2013 22:29

咩呀, d 人會覺得蘋果做d 野好偏激架嘛.
最緊要呢~ 就係和諧~~ (王祖藍tone)

冇錯, 蘋果做左好多其他媒體唔敢做既野
但係, 「今次」係咪踩界得濟?

冇錯, 蘋果做左好多其他媒體唔敢做既野
但係, 「今次」係咪踩界得濟?
timmy 發表於 21/11/2013 22:34

踩界最多咪要求道歉囉 ?!
唔洗出晒聲明好嬲嬲咁話我唔同你玩架喎

你係想要多d唔同角度既媒體,
定係多d誇張失實既媒體先?!
兩件事冇必要共存啵~~ ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-21 22:28

我係想要一份阿爺有野要壓落嚟嘅時候,能夠動員同佢對抗嘅報紙,
所以一份就夠,唔洗多,(其他嘅就最好係能夠持平嘅)。
去到嗰啲危急關頭,機本上只講效果,不問方法架喇。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

踩界最多咪要求道歉囉 ?!
唔洗出晒聲明好嬲嬲咁話我唔同你玩架喎
kwanie 發表於 2013-11-21 22:34

咁都係睇邊個想擺個強勢款出黎架姐, 下一步到蘋果出返聲明反擊都唔出奇架

簽名被屏蔽

tvb 係阿爺打手 wor...
其實睇佢新聞係會發現, 佢九成九係訪問建制派, 而且用建制議員如葉劉的訪問 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-21 22:40

但係如果有睇now /cable 你會知佢有幾偏頗

簽名被屏蔽

吓,乜而家仲有相信報紙係會持平同為市民發聲?
最尾講到底咪又係為左 $ , 無 $ 既嘢我唔相信蘋果會做

我係想要一份阿爺有野要壓落嚟嘅時候,能夠動員同佢對抗嘅報紙,
所以一份就夠,唔洗多,(其他嘅就最好係能夠持平嘅)。
去到嗰啲危急關頭,機本上只講效果,不問方法架喇。
Bluejays 發表於 2013-11-21 22:36

「忍你千日,用在一時」。蘋果,我就當你係一個長遠投資。

簽名被屏蔽

呢句成句可以擺落任何一間公司度 wor 大哥

"吓,乜而家仲有相信電視係會持平同為市民發聲 ...
cdcdcdc01 發表於 21/11/2013 23:21

"吓,乜而家仲有相信歌手係會為市民發聲?
最尾講到底咪又係為左 $ , 無 $ 既嘢我唔相信RB 會做"

難怪JOEY 一直都只係唱埋D 情情塔塔既野啦 :)

簽名被屏蔽

呢句成句可以擺落任何一間公司度 wor 大哥

"吓,乜而家仲有相信電視係會持平同為市民發聲 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-21 23:21

咁其實每間傳媒機構都係離不開政治權力同埋金錢啦,TVB 都係同樣道理,
根本無可能有一間傳媒係持平既,
蘋果偏幫港視既動機係咪單純只係為市民發聲同爭取發牌呢樣嘢我有保留咁解

至於 APPLY 落音樂個度已經離左題,亦都唔有趣

簽名被屏蔽

記協聲明:反對任何阻礙採訪的舉措 對無綫電視封殺採訪表示遺憾

無綫電視廣播有限公司今日(21日)發表聲明,公開表明即時將壹傳媒屬下所有刊物列為不受歡迎媒體,不再接受壹傳媒採訪無綫的活動,香港記者協會表示遺憾,認為此等行為等同干預新聞自由,封殺採訪。本會認為此舉開了極壞先例,助長打壓新聞自由的歪風,容易引起骨牌效應,公眾知情權亦被剝削,後果嚴重。本會期望無綫能收回相關決定,負起捍衛言論自由的責任。

本會指出,無綫是上市公司,亦是現時兩間免費電視台之一,免費享有電視大氣電波的使用權,影響力巨大而深遠,是本港重要的傳媒集團,理應與同行共同維護社會核心價值,拒絕另一媒體對於無綫電視活動的採訪,並非社會樂見的舉措。

本會認為,各媒體有編輯自主,對於批評,有則改之,希望兩家傳媒共同珍視新聞自由。專業新聞工作者應該客觀持平,公眾如認為報道失實或有偏頗之嫌,應該循機制作出投訴。

記協重申,反對任何阻礙採訪的舉措。作為傳媒機構,無綫應帶頭,捍衛新聞及資訊自由流通等核心價值,切勿自毀長城。本會期望無綫能三思後行,透過其他渠道,與壹傳媒進行溝通,封殺行動的風氣絕對不可長。

香港記者協會
2013年11月21日

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
任我行 失憶蝴蝶

TVB易主後,其實好多制度都改緊,
大家聽到嘅好多孤寒野,都係方小姐嘅問題,
佢走左後,已經改良左,有機會會慢慢變好。
但係大家就唔去理會呢啲公佈、訪問
(例如:工時縮減、要有八成劇本,
演員說去澳門拍戲現在有五星級酒店住 etc),
然後就拿住佢之前一年拍,而家先出街嘅劇集作準。
我反而會喺 製作上更有即時性
嘅港姐同台慶 嘅舞台設計同運用上,
睇到TVB真係翻緊嚟。

回復 73# remus

唉,究竟TVB邊幾個傻佬咁衝動呢,搵人教一教佢地沈默嘅威力啦。

簽名被屏蔽

人地成間公司, 緊係諗過晒開過晒會啦
你以為佢真係小朋友唔識諗咩,
請埋精算師計得失啦, 你先係佢 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-22 00:00

TVB冇你想像中咁有行政智慧架 :)

TVB 今次連台慶生日都被你踩埋
梗係反面

簽名被屏蔽

毒果毒果有名你叫

你係90後定千嬉B
cdcdcdc01 發表於 2013-11-22 00:18

60後

其實,蘋果叫熄電視機啫,唔系叫剔除TVB所有頻道,雖然有提及TVB相關節目。但系電視機都好多功能除咗睇電視節目,還可以播放DVD,又或者連接一部遊戲主機咖嘛…… 點解蘋果叫“熄電視”有問題?咁每年地球一小時電力公司系咪要投訴環保團體?

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

回復 77# kenny1102

哈哈哈,行文的確水皮咗唔止一啲。

---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

其實唔覺得TVB咁做有乜問題
蘋果ge報導方式已經系極度越界
媒體第一個規矩就系要持平客觀, e一點都做唔到, 其實同中共有乜分別?
仲有我估唔到點解咁多人都唔知蘋果大老闆就系HKTV幕後大老爺?你估水喉來源系wiki自己一個?
賣左台灣蘋果就系用黎搞HKTV. 宜家搞唔成就喺到煽動民情。。。同當年共產黨有咩分別= =?
TVB節目系越做越爛, 但我覺得唔可以將兩件事混為一談, 因為根本香港成個娛樂事業都唔掂當
點解又唔叫大眾唔好開電臺唔好去睇戲呢?

媒體第一個規矩就系要持平客觀!!!!!!!!!!!!!!!!!!
所以d tvb 新聞,東張西望快x d 執x 去

TVB冇野MA~
咁快就重播台慶@@~

簽名被屏蔽

攬到錦,何必呢!

TVB冇野MA~
咁快就重播台慶@@~
kenny1102 發表於 2013-11-22 12:51

其實我都想響電視睇番啊 果晚只能在麥記用iPad 睇

tvb星期日玩重播台慶, 同呢件事有冇關
艾石仔 發表於 2013-11-21 21:19

真係意想唔到ATV都有野值得比人抄
無線台慶不嬲新年先重播
而家玩到無野好玩隔幾日又重播呀?
Happy and Blessed.

"吓,乜而家仲有相信歌手係會為市民發聲?
最尾講到底咪又係為左 $ , 無 $ 既嘢我唔相信RB 會做"

難怪JOE ...
kwanie 發表於 2013-11-21 23:23

咁又唔好笑美祖
做歌手無責任講政治野既..
不過好似王X之咁講到自己柒哂咪自己羅黎衰囉
Happy and Blessed.

簽名被屏蔽

佢唔會諗住重播去增加收視點吧...><
如果加埋mytv youtube 重播,甘過40點唔難呀..哈哈.

先檢討自已 再檢討別人仲好啦..
期望tvb有日變返以前甘多元化..

簽名被屏蔽

其實咧,“萬千熄機賀台慶”,我真心覺得無問題。
台慶都只不過系一個機構的誕生紀念日活動啫。
萬千熄機賀台慶 - 熄機賀台慶 - 賀台慶。
人哋都已經呼籲“賀台慶”嘛,
而且平面傳媒,社交平臺都有分享。
咁呢個活動呼籲的潛在效應已經唔細啦。
俾其他傳媒有無咁早咁大力度幫你Share你嘅生日日期同埋到場嘉賓啊?

而壹傳媒推崇的活動方式系聚集一定數量的民眾去公仔箱大樓門前撒冥幣。
好啦,冥幣在中國人傳統禮儀以及習俗中扮演的角色非常重要。
同時冥幣在擁有其現實價值(需要現金購買,又具有作環保回收作用)的同時,
在其使用過程中也會產生虛擬貨幣的價值,在人們的精神層面上擔當了一般等價物的角色。
壹傳媒都是懼怕在未知的將來,TVB(包括但不限於其在職工作人員)會有這方面的資源短缺現象啫。

系咪一定要在每年11月19日坐定定在電視機前面,
開啟電視機,
在指定時間段內,
鎖定選擇翡翠台or高清翡翠台收看指定節目,
才是沒有含有抹黑TVB,損毀其商譽的行為?

其他同業一定要達到其認為的正面報導,
並且不接受其他同業較為新穎,
而且又合服中國人傳統禮儀及習俗的慶祝方式,
在資金支持方面,又一定要只接受港幣(以及其他部分較為常見的流通貨幣)支付,
作為一個有對外業務,在USA有分設總部的跨境上市公司,
並且又被稱為全球五大電視節目製作機構之一的  
無線電視   

在21世紀的今日,點解做傳媒嘅思維可以咁守舊?

好心D人咪再俾犯民毒果洗腦
第七週冠軍歌曲-謝安琪《心不由己》

從不曾沉悶大家已能找到最好歸宿
如果有妄想堅決不懂 美滿得不接受心痛

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

夏森美今次玩大左
居然呢個時間安排Kay上毒果個亂up
到時又俾tvb封殺就唔抵
第七週冠軍歌曲-謝安琪《心不由己》

從不曾沉悶大家已能找到最好歸宿
如果有妄想堅決不懂 美滿得不接受心痛