返回列表 發帖

《2013年度勁歌金曲頒獎典禮》新規制及投票

《2013年度勁歌金曲頒獎典禮》新規制及投票
第七週冠軍歌曲-謝安琪《心不由己》

從不曾沉悶大家已能找到最好歸宿
如果有妄想堅決不懂 美滿得不接受心痛

最受歡迎電視劇歌曲獎 分多個獎比邊個囉
從頭開始

從頭開始
rubylovessss 發表於 2013-12-12 16:42

廣告 華語 改編 合唱
唱作 組合 傑出表現
幕後 男女亞太

全部取消

廣告 - 應該取消啦又益Miss Yung咩
華語 - 都可以取消…只要有得候選20大金曲
改編/合唱 - 應該取消, 合併入20大金曲

唱作 - 不應取消
組合 - 不應取消
傑出表現 - 可以取消, 既然有20首金曲, 值得拎傑出表現應該入到20首金曲

幕後 - 不應取消
男女亞太 - 應該取消啦!

20首好定唔好~
fiona十月紅館演唱會真定假

電視劇歌曲獎

係咪會出現專登入唔到 20 大而俾...

甚至根本唔係歌手攞......

截到邊一套劇先...

嚟緊《舌劍上的公堂》主唱係田蕊妮 + 鄭俊弘喎 !

一個唔該俾林子祥...就真係...
記低苦澀或甜 才能悟到成長中的要點 無謂再依戀昨天

20首好定唔好~
SamWaiHung 發表於 2013-12-12 16:46

新城頒21首?

新城頒21首?
rubylovessss 發表於 2013-12-12 16:47

sometimes 22.

以電話方式隨機抽取一千名12歲以上,過去一年有聽本地歌曲的市民進行調查

邊D歌手最多未夠12歲既fans?

電視劇歌曲獎

係咪會出現專登入唔到 20 大而俾...

甚至根本唔係歌手攞......

截到邊一套劇先...

嚟緊《 ...
jvzus 發表於 2013-12-12 16:46

想聽續集live....

想聽續集live....
rubylovessss 發表於 2013-12-12 16:53

寧願當豬肉獎分俾多一個都唔好又係佢啦下化
首歌又唔係真係好聽...

「勁歌金曲獎」20首 , 姐係可能有歌手會有 2 首或者 3 首 ?

從頭開始
rubylovessss 發表於 2013-12-12 16:42

最後祝福 LOL

以電話方式隨機抽取一千名12歲以上,過去一年有聽本地歌曲的市民進行調查

邊D歌手最多未夠12歲既fans? ...
cchow2 發表於 2013-12-12 16:51

鄧麗欣

「勁歌金曲獎」20首 , 姐係可能有歌手會有 2 首或者 3 首 ?
chanchan0909 發表於 2013-12-12 16:56

可能就係睇投票
人氣勁既可能入2至3首@@

亞太區摺左

130 揀 20
如果只限一人一首
分分鐘搞到好似新城咁
出現一啲真係未聽過嘅歌

但同時又令一啲可能坐好多年都只係得唱作、傑出表現嘅人
多咗個機會拎歌曲獎

最疑惑係,到底每人可以投幾多首 ?
一人一票投一首都仲可以話比較公平
( 係比較而已...)
但如果真係好似新城以前咁每人可以投 20 首歌
咁真係一個歌手拎三四個歌曲獎...

可能就係睇投票
人氣勁既可能入2至3首@@
KennyCheng23 發表於 2013-12-12 17:01

如果真係有 2-3 首 , fiona 機會都幾大

27 個獎 , 可以唱全首 live 掛

其實做乜冇咗個組合獎
糖兄妹 又候選最受歡迎女歌手啊 !!??
ParkHyungSik >3<
----------------------------------
至潮音樂頒獎禮2013 得獎名單

27真係好少

睇番2012年數據
歌手獎項:新城159+叱咤37+勁歌39+港台49
幕後獎項:新城4+叱咤13+勁歌4+港台29

亞太區摺左
jason567 發表於 2013-12-12 17:05

男女歌手獎得返一個
爭得仲勁

如果真係有 2-3 首 , fiona 機會都幾大

27 個獎 , 可以唱全首 live 掛
chanchan0909 發表於 2013-12-12 17:06

20首金曲每首都全首live咪搞好耐-.-
除非冇廣告(冇可能)- -

其實做乜冇咗個組合獎
糖兄妹 又候選最受歡迎女歌手啊 !!??
jasonng 發表於 2013-12-12 17:09

係囉
點解會冇左組合

好多野都冇交代喎
二十大金曲,會唔會限一人一首??
最受歡迎電視劇歌曲獎,可否各逐金曲金?
最受歡迎男、女歌星,用咩方式選出?

20首金曲每首都全首live咪搞好耐-.-
除非冇廣告(冇可能)- -
KennyCheng23 發表於 2013-12-12 17:11

通常頒獎禮有3小時
姐係12節
每節要唱兩首(27/12=2.25)

不過肯定有表現嘉賓

男女歌手獎得返一個
爭得仲勁
KennyCheng23 發表於 2013-12-12 17:09

男歌手冇猛人爭
最好成績一定係ALFRED

TVB用電話訪問… 個個實答EASON, PAKHO, 連公

好多野都冇交代喎
二十大金曲,會唔會限一人一首??
最受歡迎電視劇歌曲獎,可否各逐金曲金?
最受歡迎男、女歌 ...
iamaboyyobamai 發表於 2013-12-12 17:13

金曲金應該照返傳統
要入TOP20先有得競逐

男歌手冇猛人爭
cchow2 發表於 2013-12-12 17:15

冇左亞太獎
女歌手 Joey fi kay ivana sa GEM 五爭一

27真係好少

睇番2012年數據
歌手獎項:新城159+叱咤37+勁歌39+港台49
幕後獎項:新城4+叱咤13+勁歌4+港台2 ...
cchow2 發表於 2013-12-12 17:09

你真係好多數據...

通常頒獎禮有3小時
姐係12節
每節要唱兩首(27/12=2.25)

不過肯定有表現嘉賓 ...
cchow2 發表於 2013-12-12 17:14

25 炸 , 新人金 至有得唱   嘉賓可能有張敬軒 , 好似舊年 kay , fi 轉會年嘅歌手

本來有創意
但20大太吾掂啦
好似997咁
一山不能藏胖虎

男歌手冇猛人爭
cchow2 發表於 2013-12-12 17:15

下....但佢拎最受歡迎男歌星好勉強喎
今年林峰有冇歌?

余詠珊一話事,乜鬼都改,
廿幾年傳統「十大」金曲都改,
唉,改我咁快遲早lai野...
- 我的圈圈~~~
- Chem加油!!
- 一年之間,人就可以被忘川沖去……

最後祝福 LOL
bennyaaaaa 發表於 2013-12-12 17:00

TBB唔好又玩小妖哥啦

你真係好多數據...
SamWaiHung 發表於 2013-12-12 17:19

笑死

廣告 華語 改編 合唱
唱作 組合 傑出表現
幕後 男女亞太

全部取消

廣告 - 應該取消啦又益Miss ...
cchow2 發表於 2013-12-12 16:45

sosad
twenty seven counting on the moon instead
i've found the wonders within me
but left them right inside my bed

https://www.youtube.com/watch?v=8rVMllAOvek

下....但佢拎最受歡迎男歌星好勉強喎
今年林峰有冇歌?
jason567 發表於 2013-12-12 17:32

有一首冠軍歌...《同林》
最怕係唔到冇獎...林峯唔去...

最好唔好咁快推 Alfred 上呢個神檯位啦...
重演當年林峯一拎就萬人圍插嘅情況

男歌手候選見到呢啲名就真係...
王祖藍...王梓軒...羅力威...鍾一憲...黃宗澤...張繼聰...

有一首冠軍歌...《同林》
最怕係唔到冇獎...林峯唔去...

最好唔好咁快推 Alfred 上呢個神檯位啦...
重演 ...
jvzus 發表於 2013-12-12 17:40

好心呢個時候EDMOND簽番無線 上一上榜 拎番個最受歡迎男歌星啦
橫掂佢咁想拎 今年對手又弱到咁

好心呢個時候EDMOND簽番無線 上一上榜 拎番個最受歡迎男歌星啦
橫掂佢咁想拎 今年對手又弱到咁 ...
jason567 發表於 2013-12-12 17:46

我只係列出有拎過冠軍歌嘅男歌手
( 已 skip 咗小肥、洪卓立、Jay Fung 呢批 N 年後可能拎到都唔出奇嘅選項 )
唔係齋計冠軍歌的話
都仲有側田、Hanjin 可以揀下...

梁漢文、許志安、張智霖
有歌上榜已經可以拎到

張敬軒又唔派歌喎

20首會唔會多左D...
LIVE LIKE 18****

余詠珊真係創意無限
竟然cut左咁多獎
整20首金曲有乜意義。。。同埋點搵20首出黎。。。

寧願當豬肉獎分俾多一個都唔好又係佢啦下化
首歌又唔係真係好聽... ...
jvzus 發表於 2013-12-12 16:56

乜唔好聽呀....馬來西亞劇集歌曲獎美袒都攞左...一係愛回家囉

余詠珊真係創意無限
竟然cut左咁多獎
整20首金曲有乜意義。。。同埋點搵20首出黎。。。 ...
zoeyfs 發表於 12/12/2013 18:10

AMONG TVB 嗰D 上榜歌 我真係揀唔出二十首.......
KWANIE MUSIC PICKS WK15 (12/4/2014)
1. Sail Away   Robynn & Kendy
2. 勇者的浪漫 陳柏宇 / VnP
3. 獨活    洪卓立

鄧麗欣
bennyaaaaa 發表於 2013-12-12 17:01

勁歌佢都無上過榜囉

最受歡迎電視劇歌曲獎歸類入埋歌曲獎啦
其實二十大呢
可能會出現一個歌手拎幾首金曲既情況窩
btw唔同意組合獎取消 留翻一個都好啊
組合歸類入男女歌手好奇怪
多幾隊糖兄妹真係唔知點笑
認認真真@音樂榜 WK#15
01 小方
02 抓緊青春的尾巴
03 勇者的浪漫

吸引過叱咤LOR
祖杯茶是我

TBB唔好又玩小妖哥啦
hoic1102 發表於 2013-12-12 17:39

又youtube見?

http://b.tvb.com/whatsnew/?p=13762
《2013年度勁歌金曲頒獎典禮》明年1月19日舉行

為歌手總結過去一年成績的《2013年度勁歌金曲頒獎典禮》將會於明年1月19日舉行,今次無綫更邀請到香港大學民意研究計劃參與及透過TVB fun手機互動應用程式,讓全港市民一同投票,以公平、公正及公開選出各個獎項結果。今日較早前,無綫亦特別舉辦記者會,並由電視廣播有限公司非戲劇製作總監余詠珊小姐、綜藝及音樂科助理總監陳家揚、星夢娛樂集團有限公司行政總裁何哲圖先生及香港大學民意研究計劃高級數據分析師戴捷輝先生宣布全新投票機制及頒發的獎項。

本年度嘅頒獎典禮共頒發二十七個獎項,分別為「勁歌金曲獎」(二十首)、「勁歌金曲金獎」(一首)、「最受歡迎電視劇歌曲獎」(一首)、「最受歡迎新人獎」(三位)、「最受歡迎男歌星」(一位)以及「最受歡迎女歌星」(一位)。

「勁歌金曲獎」及「勁歌金曲金獎」將透過香港大學民意調查計劃及TVB fun手機互動程式投票選出,比重各佔百分之五十,而在二十首得獎金曲中,得票最高的一首將成為「勁歌金曲金獎」。每位參加投票者可投一首及不多於二十首金曲,投票截止前可無限次更改,並以最後一次更改為準。

「最受歡迎男歌星」、「最受歡迎女歌星」、「最受歡迎新人獎」及「最受歡迎電視劇歌曲獎」則百分百由全港市民透過TVB fun手機互動程式投票選出,每位參加投票者亦可無限次更改,並以最後一次為準!

為配合《2013年度勁歌金曲頒獎典禮》,無綫更特別於下周六12月21日製作一個長達五小時的大型音樂會《勁歌金曲馬拉松2013》,在此節目播映完畢後當晚深夜十二時正式展開投票,「最受歡迎電視劇歌曲獎」、二十首金曲投票截止時間為2014年1月19日下午六時正;而「最受歡迎新人獎」、「最受歡迎男歌星」以及「最受歡迎女歌星」投票截止時間:2014年1月19日晚上十時正,大家快點踴躍投票,支持你們的心水歌手!

見袓袓同sa都少左上勁歌...D獎留返比星夢娛樂啦應該

一人投 20 首
但始終冇講係一個歌手拎一首 or 可以拎幾首

我幾LIKE TVB制度… 通常D機制都有解釋清
唔似得997, RTHK果D… 完全唔知機制係點

一人投 20 首
但始終冇講係一個歌手拎一首 or 可以拎幾首
jvzus 發表於 2013-12-12 18:27

意思應該係一人可投至少一首及不多於二十首金曲 (Range: 1 - 20首)