返回列表 發帖

Prince's Music Choice Awards 2013 (2014.01.01 12pm)

2013年的樂壇出現了好多關於夢想的歌曲
趁著樂壇一二線開始老化 不少的新生代亦開始嶄露頭角
雖然今年大部份歌手的表現亦未稱得上個人最佳 不過還是有值得表揚的

一如以往 1月1日 中午十二時正
本人會推介個人全年最喜愛的歌手歌曲唱片比大家! 到時見!

榜單獎項
Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 (12)
Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎 (1)
Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人 (3)
Prince’s New Singer Choice 音樂熱選新力軍 (3)
Prince’s Singer Choice 音樂熱選男女歌手組合 (9)
Prince’s Collaboration Choice 音樂熱選合唱歌曲 (1)

非榜單獎項
Prince’s Airplays Awards 播放熱選大獎 (5)
Prince’s Top 10 Album Picks 音樂熱選十大唱片 (10)
Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選 (3)
Best Melody Award 最佳作曲 (1)
Best Lyrics Award 最佳作詞 (1)
Best Arrangement Award 最佳編曲 (1)

Awards #: 50

你點樣可以咁快谷到LES VEGAS第一架
harry 發表於 2014-1-7 17:34

04>02>02>04>01>02

今年我個榜最長都係上得八星期 所以每一年WK47先係十大cut off
不過真係谷得好辛苦 最後六星期同時間谷兩隻

你點樣可以咁快谷到LES VEGAS第一架

Thanks for you support!
個分數好似好近 係因為最後要谷宮若梅十大
真實個勝負其實都有D距離 ...
-Prince- 發表於 2014-1-6 21:57

證明到一件事
你無做馬
哈哈

支持
fifi輸得有點 - -
MiRi 發表於 2014-1-5 12:21

Thanks for you support!
個分數好似好近 係因為最後要谷宮若梅十大
真實個勝負其實都有D距離

支持
fifi輸得有點 - -

Ellen成績好好,我幾喜歡燈下黑個arrangement

Prince's Music Choice Awards 2013 Prize List
Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大
第一位
藍奕邦 – 離開拉斯維加斯 (160)
作曲:藍奕邦/周國賢 填詞:藍奕邦 編曲:周國賢/何山 監製:藍奕邦/何山

第二位
周柏豪 – Imperfect (158)
作曲:周柏豪 作詞:林若寧 編曲:Randy Chow/黃兆銘 監製:Randy Chow & Edward Chan @ n o v a s o n i c / 周柏豪

第三位
蘇打綠 – 我好想你 (156)
作曲:吳青峰 填詞:吳青峰 編曲:蘇打綠/林暐哲 監製:林暐哲

第四位
Supper Moment – 無盡 (156)
作曲:Supper Moment 填詞:Supper Moment 編曲:Supper Moment/Adrian Chan 監製:Supper Moment

第五位
DoughBoy – 狂舞吧 (154)
作曲:戴偉 填詞:陳心遙 編曲:戴偉 監製:戴偉

第六位
許廷鏗 – 青春頌 (150)
作曲:藍奕邦 填詞:藍奕邦 編曲:Johnny Yim 監製:Johnny Yim

第七位
林欣彤 – Little Something (148)
作曲:鄧智偉 填詞:鄭櫻綸 編曲:葉澍暉 監製:鄧智偉

第八位
陳奕迅 – 主旋律 (148)
作曲:C.Y.Kong/Lesley Chiang 填詞:小克 編曲:C.Y.Kong 監製:C.Y.Kong  

第九位
薛凱琪 – 宮若梅 (144)
作曲:C君 填詞:林若寧 編曲:何秉舜 監製:何秉舜

第十位
白安 – 是什麼讓我遇見這樣的 (144)
作曲:白安 填詞:白安 編曲:MAC CHEW 監製:李劍青

第十一位
盧凱彤 – 燈下黑 (143)
作曲:盧凱彤 填詞:林夕 編曲:盧凱彤 監製:蔡德才/盧凱彤

第十二位
吳雨霏 – 今夜煙花燦爛 (141)
作曲:吳雨霏/陳考威/Fergus Chow 填詞:藍奕邦 編曲:陳考威/Fergus Chow 監製:吳雨霏/陳考威/Fergus Chow

Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎
C Allstar【CANTOPOPSIBILITY】(221)
冠軍歌曲: 音樂殖民地
三甲歌曲: 薄情歌
上榜歌曲: 差詞

Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人
金獎: 藍奕邦 (523)
冠軍歌曲: 你倫敦.我紐約, 美麗到不能, 離開拉斯維加斯
三甲歌曲: 一起去阿拉斯加

銀獎: 盧凱彤 (449)
冠軍歌曲: 了不起, 燈下黑
三甲歌曲: 只要美麗, 囂張, 圓滑

銅獎: 白安 (309)
冠軍歌曲: 是什麼讓我遇見這樣的你, 麥田捕手
三甲歌曲: 我只想在乎我在乎的

Prince’s New Singer Choice 音樂熱選新力軍

金獎: AGA (166)
三甲歌曲: 哈囉, 能說不的秘密, One Day At A Time
上榜歌曲: 問好

銀獎: J.Arie (120)
三甲歌曲: 第一志願, 我就是主角
上榜歌曲: 拼命虛耗

銅獎: 黃浩琳 (119)
冠軍歌曲: ‘Cause My Music Comes Along
上榜歌曲: 牆外之音

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手

銀獎: 陳奕迅 (350)
冠軍歌曲: 主旋律, 任我行
上榜歌曲: 遠在咫尺, 床頭床尾

銅獎: 馮允謙 (253)
冠軍歌曲: 想想想
三甲歌曲: Feel Like Dancing, What Do You Want From Me, 世界劇團, 懂得愛

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手
金獎: 盧凱彤 (449)

銀獎: 薛凱琪 (447)
冠軍歌曲: 「告別我」, 周末畫報, 宮若梅
三甲歌曲: 諸葛亮

銅獎: 王菀之 (324)
冠軍歌曲: 皇后餐廳, Chotto等等
三甲歌曲: 哥歌, 星空

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合
金獎  Supper Moment (268)
冠軍歌曲: 無盡
三甲歌曲: 機械人
上榜歌曲: 飛, 世界變了樣

銀獎: 蘇打綠 (267)
冠軍歌曲: 我好想你
三甲歌曲: 小時候 (live), 再遇見

銅獎: C Allstar (221)
冠軍歌曲: 音樂殖民地
三甲歌曲: 薄情歌
上榜歌曲: 差詞

Prince’s Collaboration Choice 音樂熱選合唱歌曲
馮允謙/鍾舒漫 – Feel Like Dancing
作曲:恭碩良/ Kelvin Avon 作詞:陳詠謙 編曲:Kelvin Avon/恭碩良 監製:恭碩良/ Kelvin Avon

Prince’s Airplays Awards 播放熱選大獎
第一位: 薛凱琪 – 周末畫報 (播放136次)
作曲:Fergus Chow 填詞:陳詠謙 編曲:Fergus Chow 監製:Fergus Chow

第二位: DoughBoy – 狂舞吧  (播放106次)
作曲:戴偉 填詞:陳心遙 編曲:戴偉 監製:戴偉

第三位: 蘇打綠 – 我好想你  (播放103次)
作曲:吳青峰 填詞:吳青峰 編曲:蘇打綠/林暐哲 監製:林暐哲

第四位: 麥家瑜 – 好得很  (播放95次)
作曲:Christopher Chak 作詞:林夕 編曲:C.Y. Kong 監製:Alvin Leong

第五位: 容祖兒 – 另眼相看   (播放91次)
作曲:馮翰銘 填詞:黃偉文 編曲:馮翰銘 監製:馮翰銘

Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選
金獎: 四分衛 – 一首搖滾上月球
作曲:陳如山 填詞:陳如山 編曲:四分衛

銀獎: 陶喆 – 勿忘我
作曲:陶喆 填詞:周啟兒 編曲:陶喆 監製:陶喆

銅獎: 陳綺貞 – 流浪者之歌
作曲:陳綺貞 填詞:陳綺貞 編曲:李雨寰

Prince’s Top 10 Album Picks 音樂熱選十大唱片
C Allstar【CANTOPOPSIBILITY】
MastaMic【流行反擊戰】
泳兒【我自在】
陳奕迅【The Key】
藍奕邦【優與美】

The Verse【52赫兹】
張震嶽【我是海雅谷慕】
陳珊妮【低調人生】
陳綺貞【時間的歌】
蔡健雅【天使與魔鬼的對話】

Best Melody Award 最佳作曲
鄧智偉 (林欣彤 – Little Something)

Best Lyrics Award 最佳作詞
藍奕邦 (藍奕邦 – 美麗到不能)

Best Arrangement Award 最佳編曲
C.Y.Kong (陳奕迅 – 主旋律)

獎項總結
5.0 藍奕邦 (incl. 詞) /
3.0 薛凱琪 / 盧凱彤 / 蘇打綠 / 陳奕迅 / C Allstar /
2.0 DoughBoy / 白安 / Supper Moment / 陳綺貞 /
1.5 馮允謙 /
1.0 周柏豪 / 許廷鏗 / MastaMic / 王菀之 / 林欣彤 / 吳雨霏 / 麥家瑜 / 容祖兒 / 泳兒 / AGA / J.Arie / 黃浩琳 / The Verse / 張震嶽 / 陳珊妮 /蔡健雅 / 四分衛 / 陶喆 / 鄧智偉 (曲) / CY Kong (編) /
0.5 鍾舒漫 /

和好如初嘎
好似容容同融融要攬攬
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:31

OMG , SO SWEET

但點解要用美泳去 TAG  , 美祖唔中意美泳的
賴爽 發表於 2014-1-1 18:30

和好如初嘎
好似容容同融融要攬攬

係頒男歌手銅獎之前 其實今年真係好想比個credit以下呢位男歌手
但係苦無機會 十大又無 男歌手又無 不如就 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:57

王子bb真有我心
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

佢話日場唱high d
仲可以同著名跳舞歌手yumiko同台較量
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:25

但點解要用美泳去 TAG  , 美祖唔中意美泳的

藍生再一次掃獎

獎項總結

3.0 薛凱琪 / 盧凱彤 / 蘇打綠 / 陳奕迅 / C Allstar /
2.0 DoughBo ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:26

邦邦好勁 XD

佢話日場唱high d
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:25

舊年係周爸爸 今年係邦邦
下年係咪劉浩龍
nonkul

獎項總結

2.0 DoughBoy / 白安 / Supper Moment / 陳綺貞 /
1.5 馮允謙 /
1.0 周柏豪 / 許廷鏗 / MastaMic / 王菀之 / 林欣彤 / 吳雨霏 / 麥家瑜 / 容祖兒 / 泳兒 / AGA / J.Arie / 黃浩琳 / The Verse / 張震嶽 / 陳珊妮 /蔡健雅 / 四分衛 / 陶喆 / 鄧智偉 (曲) / CY Kong (編) /
0.5 鍾舒漫 /

車 美祖今晚本身都可以唱啦
賴爽 發表於 2014-1-1 18:23

佢話日場唱high d

美祖話好開心 可以唱番lovin u 同 另眼相看噶
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:22

車 美祖今晚本身都可以唱啦

美祖下年要杯葛

而家佢趕緊去紅館了
賴爽 發表於 2014-1-1 18:20

美祖話好開心 可以唱番lovin u 同 另眼相看噶

美祖下年要杯葛

而家佢趕緊去紅館了

金獎大家都唔使再估 好明顯
呢幾年睇住佢既轉變會發覺佢既音樂同埋自身都成長好多

再爆一個料 其實佢今年三隻冠軍歌既分數都可以拎至尊歌
希望佢繼好風光 優與美之後 下一年可以繼續出唱片出新歌 再造福樂迷

最後今晚送上一隻我今年都好愛既歌 叱吒見!

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手

金獎又係無懸念

今晚應該要再聽多呢隻歌兩次

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手銀獎
冠軍歌曲:  ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:13

正路
WOW 邦邦大勝 !!!

今晚應該要再聽多呢隻歌兩次

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手銀獎
冠軍歌曲: 主旋律, 任我行
上榜歌曲: 遠在咫尺, 床頭床尾

王子特登比銅獎佢
知道佢係903 冇銅獎 真係好人
SA弟林 發表於 2014-1-1 18:09

不嬲好人嘎啦我

呢位歌手無咩需要多講
更高既位置佢爬過 不過近年佢既音樂係做得精緻 但係感覺卻少了心中的一團火

繼續努力! 希望你可以如世界劇團歌詞所言一樣 唔會被其他人同化吧

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:06

王子特登比銅獎佢
知道佢係903 冇銅獎 真係好人
nonkul

繼續努力! 希望你可以如世界劇團歌詞所言一樣 唔會被其他人同化吧

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手銅獎
銅獎: 馮允謙 (253)
冠軍歌曲: 想想想
三甲歌曲: Feel Like Dancing, What Do You Want From Me, 世界劇團, 懂得愛

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手銅獎

今年呢位歌手就第一次拎男歌手獎 佢好幸運有電台既支持 遇到 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:02

OMG
係唔係 JAY FUNG @@

今年呢位歌手就第一次拎男歌手獎 佢好幸運有電台既支持 遇到好既音樂監製
不過未來既考驗似乎係點樣平衡佢既音樂獨特性而又可以吸納到更多既聽眾群

係頒男歌手銅獎之前 其實今年真係好想比個credit以下呢位男歌手
但係苦無機會 十大又無 男歌手又無 不如就 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:57

柏宇 BB
最後食白果

哇柏宇bb 竟然有得上台<3

但係苦無機會 十大又無 男歌手又無 不如就借呢個間場時間表揚下佢啦

陳柏宇憑《你瞞我瞞》登上高峰後顯得無以為繼,歌路無特色似乎是致命傷之一。本年發行的兩張專輯,獲得更大自由度製作自己喜歡的音樂,【The Next Moment】 的多元涉獵試水溫至【Tales】的推倒重來呈現的全新形象,都可感受陳的音樂野心,形象煥然一新。儘管陳轉變後的路線仍未定性,但其展現的新可能性作為音樂生涯第二個起步點也不失禮。

詳情請到: http://www.hkmc2.com/hkmc3_2013/

ellenbb<3 巧勁勁哦

金獎頭先都出過分數 所以都唔出tag了
今年女歌手金獎其實要揀都唔容易 一係派台歌失誤 一係音樂開始變味
貴精不貴多 佢成功搶灘 恭喜你第二次拎到呢度既金獎

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手金獎
金獎: 盧凱彤 (449)

金獎係 ELLEN BB ..

唔緊要美祖今晚髮力

如果要揀 我希望聽多d contagious路線既佢
不過更加希望唱到隻大熱作啦

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手銀獎
銀獎: 薛凱琪 (447)
冠軍歌曲: 「告別我」, 周末畫報, 宮若梅
三甲歌曲: 諸葛亮

唔知美祖有無金
賴爽 發表於 2014-1-1 17:48

should be ellen gua

唔知美祖有無金

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手銀獎

同樣既說話 都想寄語銀獎得主

今年既佢可以話有得有失 得到 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:46

FIFI

同樣既說話 都想寄語銀獎得主

今年既佢可以話有得有失 得到既野就不多言
前幾年開始已經聽人講 好似覺得佢行既路開始亂 出道時既感覺都開始淡化

不過人企得愈高就愈睇唔到自己問題

下年努力啦之之

出道以黎都未係我度白果過既王菀之
想上台拎金獎既紙巾 下年就要努力啦

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手銅獎
銅獎: 王菀之 (324)
冠軍歌曲: 皇后餐廳, Chotto等等
三甲歌曲: 哥歌, 星空

難道是我家之之

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手銅獎

今年既佢可以話有得有失 得到既野就不多言
前幾年開始已經聽人講 好似覺得佢行既路開始亂 出道時既感覺都開始淡化
今年佢既成績相信佢自己心裡有數 希望下年可以重新開始 做番一個可以驚艷大家既歌手

睇住四子慢慢行到呢一個位 實在好唔容易
當初以indie身份唱住無人識既最後晚餐到今日成為社會議題主題曲既 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:28

原來只係贏一分 XD

恭喜 SUPPER
一嘗組金滋味!

睇住四子慢慢行到呢一個位 實在好唔容易
當初以indie身份唱住無人識既最後晚餐到今日成為社會議題主題曲既無盡 實在萬分感觸

新人當年好高興認識最後晚餐 比左十大第二 結果佢地今日既成就無令大家失望

今晚叱吒當然會見到佢地 但更加希望聽到無盡 (唔該903認真tag)
恭喜你地 金獎得主 Supper Moment!

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合金獎

金獎  Supper Moment (268)
冠軍歌曲: 無盡
三甲歌曲: 機械人
上榜歌曲: 飛, 世界變了樣

好想同你地講聲加油抱歉! 計埋今年呢個銀獎已經拎左四次
唔知道以後有無機會頒金獎比你地 今年秋專輯有少少失望 希望下次既冬專輯可以再創高峯

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合銀獎

銀獎: 蘇打綠 (267)
冠軍歌曲: 我好想你
三甲歌曲: 小時候 (live), 再遇見

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合銀獎

本來一直以為今年金獎終於會到佢地 不過最後殺出一個程咬金
始終派台歌唔夠係會蝕底D

唔知蘇打綠定Supper Moment 金呢
咁就估Supper金 XD