返回列表 發帖
uncle blue吧

藍生又上台._.!!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

藍生點都無得輸啦

既然呼之欲出 唔出tag了

Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人
金獎: 藍奕邦 (523)
冠軍歌曲: 你倫敦.我紐約, 美麗到不能, 離開拉斯維加斯
三甲歌曲: 一起去阿拉斯加

Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎

此獎項可謂本頒獎禮最複雜既獎項
候選者需要成為 Prince’s Top 10 Album Picks 音樂熱選十大唱片
之後再要符合大碟資格 最高分既一隻大碟就自然成為得獎者

今年獲獎既一隻都算係大熱勝出

重溫一下 十大唱片既得獎名單先
C Allstar【CANTOPOPSIBILITY】
MastaMic【流行反擊戰】
泳兒【我自在】
陳奕迅【The Key】
藍奕邦【優與美】

The Verse【52赫兹】
張震嶽【我是海雅谷慕】
陳珊妮【低調人生】
陳綺貞【時間的歌】
蔡健雅【天使與魔鬼的對話】

重新審視廣東歌的可能性 繼續用心做音樂
香港樂壇雖然已是苟延殘喘 但慶幸還有C Allstar

Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎
C Allstar【CANTOPOPSIBILITY】(221)
冠軍歌曲: 音樂殖民地
三甲歌曲: 薄情歌
上榜歌曲: 差詞

callstar<3

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合

三個得獎單位原來都從來都未拎過金獎 睇下今年邊個可以零的突破

銅獎
呢個單位由一出道就得到榜主既支持 第一年都已經拎到兩個獎
不過呢 上年就好可惜地白果 今年可以算係重新髮力 你地對樂壇既熱誠 大家都感受得到

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合

三個得獎單位原來都從來都未拎過金獎 睇下今年邊個可以零的突破

...
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:04

應該係燒烤叉?

cas得銅

雖然做左一張好出色既唱片 今年派台歌既選擇的確扣左唔少分數

第一年已經拎左新人獎同唱片十大
今晚組合單位大贏家 拎左三個獎同埋至尊唱片大獎
儲左銀銅 金色應該離佢地唔遠

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合銅獎
C Allstar (221)
冠軍歌曲: 音樂殖民地
三甲歌曲: 薄情歌
上榜歌曲: 差詞

cas得銅
屮SiU霖屮 發表於 2014-1-1 17:16

霖霖唔好傷心豬啦

霖霖唔好傷心豬啦
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:17

希望女歌手會開心番d啦

霖霖唔好傷心豬啦
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:17

你諗住點呵返人...
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

唔知蘇打綠定Supper Moment 金呢
咁就估Supper金 XD

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合銀獎

本來一直以為今年金獎終於會到佢地 不過最後殺出一個程咬金
始終派台歌唔夠係會蝕底D

好想同你地講聲加油抱歉! 計埋今年呢個銀獎已經拎左四次
唔知道以後有無機會頒金獎比你地 今年秋專輯有少少失望 希望下次既冬專輯可以再創高峯

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合銀獎

銀獎: 蘇打綠 (267)
冠軍歌曲: 我好想你
三甲歌曲: 小時候 (live), 再遇見

睇住四子慢慢行到呢一個位 實在好唔容易
當初以indie身份唱住無人識既最後晚餐到今日成為社會議題主題曲既無盡 實在萬分感觸

新人當年好高興認識最後晚餐 比左十大第二 結果佢地今日既成就無令大家失望

今晚叱吒當然會見到佢地 但更加希望聽到無盡 (唔該903認真tag)
恭喜你地 金獎得主 Supper Moment!

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合金獎

金獎  Supper Moment (268)
冠軍歌曲: 無盡
三甲歌曲: 機械人
上榜歌曲: 飛, 世界變了樣

睇住四子慢慢行到呢一個位 實在好唔容易
當初以indie身份唱住無人識既最後晚餐到今日成為社會議題主題曲既 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:28

原來只係贏一分 XD

恭喜 SUPPER
一嘗組金滋味!

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手銅獎

今年既佢可以話有得有失 得到既野就不多言
前幾年開始已經聽人講 好似覺得佢行既路開始亂 出道時既感覺都開始淡化
今年佢既成績相信佢自己心裡有數 希望下年可以重新開始 做番一個可以驚艷大家既歌手

難道是我家之之

出道以黎都未係我度白果過既王菀之
想上台拎金獎既紙巾 下年就要努力啦

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手銅獎
銅獎: 王菀之 (324)
冠軍歌曲: 皇后餐廳, Chotto等等
三甲歌曲: 哥歌, 星空

下年努力啦之之

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手銀獎

同樣既說話 都想寄語銀獎得主

今年既佢可以話有得有失 得到既野就不多言
前幾年開始已經聽人講 好似覺得佢行既路開始亂 出道時既感覺都開始淡化

不過人企得愈高就愈睇唔到自己問題

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手銀獎

同樣既說話 都想寄語銀獎得主

今年既佢可以話有得有失 得到 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:46

FIFI

唔知美祖有無金

唔知美祖有無金
賴爽 發表於 2014-1-1 17:48

should be ellen gua

如果要揀 我希望聽多d contagious路線既佢
不過更加希望唱到隻大熱作啦

銀獎: 薛凱琪 (447)
冠軍歌曲: 「告別我」, 周末畫報, 宮若梅
三甲歌曲: 諸葛亮

金獎係 ELLEN BB ..

唔緊要美祖今晚髮力

金獎頭先都出過分數 所以都唔出tag了
今年女歌手金獎其實要揀都唔容易 一係派台歌失誤 一係音樂開始變味
貴精不貴多 佢成功搶灘 恭喜你第二次拎到呢度既金獎

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手金獎
金獎: 盧凱彤 (449)
冠軍歌曲: 了不起, 燈下黑
三甲歌曲: 只要美麗, 囂張, 圓滑

ellenbb<3 巧勁勁哦

係頒男歌手銅獎之前 其實今年真係好想比個credit以下呢位男歌手
但係苦無機會 十大又無 男歌手又無 不如就借呢個間場時間表揚下佢啦

陳柏宇憑《你瞞我瞞》登上高峰後顯得無以為繼,歌路無特色似乎是致命傷之一。本年發行的兩張專輯,獲得更大自由度製作自己喜歡的音樂,【The Next Moment】 的多元涉獵試水溫至【Tales】的推倒重來呈現的全新形象,都可感受陳的音樂野心,形象煥然一新。儘管陳轉變後的路線仍未定性,但其展現的新可能性作為音樂生涯第二個起步點也不失禮。

詳情請到: http://www.hkmc2.com/hkmc3_2013/

哇柏宇bb 竟然有得上台<3

係頒男歌手銅獎之前 其實今年真係好想比個credit以下呢位男歌手
但係苦無機會 十大又無 男歌手又無 不如就 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 17:57

柏宇 BB
最後食白果

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手銅獎

今年呢位歌手就第一次拎男歌手獎 佢好幸運有電台既支持 遇到好既音樂監製
不過未來既考驗似乎係點樣平衡佢既音樂獨特性而又可以吸納到更多既聽眾群

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手銅獎

今年呢位歌手就第一次拎男歌手獎 佢好幸運有電台既支持 遇到 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:02

OMG
係唔係 JAY FUNG @@

繼續努力! 希望你可以如世界劇團歌詞所言一樣 唔會被其他人同化吧

銅獎: 馮允謙 (253)
冠軍歌曲: 想想想
三甲歌曲: Feel Like Dancing, What Do You Want From Me, 世界劇團, 懂得愛

繼續努力! 希望你可以如世界劇團歌詞所言一樣 唔會被其他人同化吧

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌 ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:06

王子特登比銅獎佢
知道佢係903 冇銅獎 真係好人
nonkul

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手銀獎

呢位歌手無咩需要多講
更高既位置佢爬過 不過近年佢既音樂係做得精緻 但係感覺卻少了心中的一團火

王子特登比銅獎佢
知道佢係903 冇銅獎 真係好人
SA弟林 發表於 2014-1-1 18:09

不嬲好人嘎啦我

今晚應該要再聽多呢隻歌兩次

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手銀獎
銀獎: 陳奕迅 (350)
冠軍歌曲: 主旋律, 任我行
上榜歌曲: 遠在咫尺, 床頭床尾

今晚應該要再聽多呢隻歌兩次

銀獎: 陳奕迅 (350)
冠軍歌曲:  ...
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:13

正路
WOW 邦邦大勝 !!!

金獎又係無懸念

金獎大家都唔使再估 好明顯
呢幾年睇住佢既轉變會發覺佢既音樂同埋自身都成長好多

再爆一個料 其實佢今年三隻冠軍歌既分數都可以拎至尊歌
希望佢繼好風光 優與美之後 下一年可以繼續出唱片出新歌 再造福樂迷

最後今晚送上一隻我今年都好愛既歌 叱吒見!

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手
金獎: 藍奕邦 (523)
冠軍歌曲: 你倫敦.我紐約, 美麗到不能, 離開拉斯維加斯
三甲歌曲: 一起去阿拉斯加

美祖下年要杯葛

而家佢趕緊去紅館了

美祖下年要杯葛

而家佢趕緊去紅館了
賴爽 發表於 2014-1-1 18:20

美祖話好開心 可以唱番lovin u 同 另眼相看噶

美祖話好開心 可以唱番lovin u 同 另眼相看噶
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:22

車 美祖今晚本身都可以唱啦

車 美祖今晚本身都可以唱啦
賴爽 發表於 2014-1-1 18:23

佢話日場唱high d
仲可以同著名跳舞歌手yumiko同台較量

獎項總結

5.0 藍奕邦 (incl. 詞) /
3.0 薛凱琪 / 盧凱彤 / 蘇打綠 / 陳奕迅 / C Allstar /
2.0 DoughBoy / 白安 / Supper Moment / 陳綺貞 /
1.5 馮允謙 /
1.0 周柏豪 / 許廷鏗 / MastaMic / 王菀之 / 林欣彤 / 吳雨霏 / 麥家瑜 / 容祖兒 / 泳兒 / AGA / J.Arie / 黃浩琳 / The Verse / 張震嶽 / 陳珊妮 /蔡健雅 / 四分衛 / 陶喆 / 鄧智偉 (曲) / CY Kong (編) /
0.5 鍾舒漫 /

佢話日場唱high d
仲可以同著名跳舞歌手yumiko同台較量
-Prince- 發表於 2014-1-1 18:25

舊年係周爸爸 今年係邦邦
下年係咪劉浩龍
nonkul