返回列表 發帖

CM會員共和榜特約: 2013年度 我最喜愛的歌曲第四季季選(結果)

CM會員共和榜特約: 2013年度 我最喜愛的歌曲第四季季選

今年CM共和榜頒獎禮會係25/1(SAT)舉行
係頒獎禮前既兩個星期會係總選既投票
請大家多多支持

由於時間倉促 所以今次季選既結會將會直接公佈

另外 我最喜愛歌曲既總選會係13/1開始
係一人投一票既 到時記住投票:)

候選歌曲名單:
01. C AllStar - 薄情歌
02. Dear Jane - 不許你注定一人
03. Gin Lee - 我說
04. Gin Lee - 玫瑰的故事
05. Robynn & Kendy - LaLaLa
06. Supper Moment - 世界變了樣
07. 王菀之 - 星空
08. 吳雨霏 - 今夜煙花燦爛
09. 吳雨霏 - 生我的命
10. 李克勤 - 紙牌屋
11. 周柏豪 - 異能
12. 周柏豪 - 摔角
13. 林欣彤 - 一千零一次人生
14. 容祖兒 - 小日子
15. 容祖兒 - 我杯茶
16. 梁漢文 - 半邊生命
17. 許廷鏗 - 時光
18. 許廷鏗 - 魂遊太虛
19. 陳奕迅 - 床頭床尾
20. 陳奕迅 - 遠在咫尺
21. 陳柏宇 - 矛盾大對決
22. 陳綺貞 - 雨水一盒
23. 馮允謙 - 世界劇團
24. 蔡健雅 - 天使與魔鬼的對話
25. 蔡健雅 - 單戀曲
26. 衛蘭 - You Go I Go
27. 鄭秀文 - 荒漠甘泉
28. 鄭融 - Live Like 18
29. 盧凱彤 - 圓滑
30. 薛凱琪 - 宮若梅
31. 謝安琪 - 眼淚的名字
32. 藍奕邦 - 美麗到不能
33. 藍奕邦 - 離開拉斯維加斯

2013年度 我最喜愛歌曲第四季季選

第四位
(2首同票)
能忘懷嗎 淚誠實嗎
未忘懷的 要怎麼火化
不會凋零 卻深化
然後烙下了疤

年華易過 歲月如飛
千帆過後 始終發現忘不記你

第四位: 薛凱琪 - 宮若梅 (31)
  曾經給你記起 曾經跟你見天地
  掏光了我運氣 回憶盡處只剩我自己 
  能承認我的生命上抹不去 心底喜歡的你

作曲: C君│填詞: 林若寧│編曲: 何秉舜│監製: 何秉舜

第四位
(2首同票)
你失去耐性失落 飲飽吃醉是容易極的快樂
牽手看偶像連續劇哭哭笑笑
輕輕鬆鬆 將恩怨情慾變娛樂
愛思索便會福薄 砂吹進眼內從來未覺便不必發覺
吹熄了那火花 煙花會圍住了這恩愛硬殼

生活營營役役 你可有停下來思考活著所求?

第四位: 林欣彤 - 一千零一次人生 (31)
  一千對倦透黑眼圈 一千次未去的旅行
  一千次奇遇未嘗試 一千次病痛都沒有醫
  多一千次就快一輩子 一千次回頭純真幼兒
  一千次遺憾未留意 空出半格
  日記簿下半篇總有事會真心夢想親手記低成歷史
  我最少醒覺後出太陽有下次 我在意

作曲: Matthew Tishler/Andrew Ang洪金德│填詞: 林若寧│編曲: Johnny Yim│監製: 舒文

第三位

起風的日子流灑奔放
細雨飄飄 心晴朗
雲上去 雲上看 雲上走一趟
青春的黑夜挑燈流浪
青春的愛情不回望
不回想 不回答
不回憶 不回眸
反正也不回頭

歲月輕狂 轉眼間已是一個春秋
不能回頭 就請珍惜現在和未來

第三位: 許廷鏗 - 時光 (32)
  人生的試鍊 埋下多少起伏支線 記低苦澀或甜
  才能悟到成長中的要點 無謂再依戀昨天
  時光的背面 藏著天規寫下的轉變
  眼淚不再亂濺 來得灑脫點
  明日散席心情 好比參與盛宴
  期待某月某年 於這餐桌遇見

作曲: 朱俊傑│作詞: 許廷鏗/謝天智│編曲: 朱俊傑│監製: 朱俊傑

第二位

教我們可以換心聲 互訴曾經
霎時整個宇宙仿似沒有聲

只想 跟世界借半日閒
拒絕聽甚麼呼聲
共你抱著慰藉心靈

對佢地黎講 相處有種淡淡然已經難能可貴

第二位: 容祖兒 - 小日子 (35)
  來場小小的派對 倦極同時進睡
  成為小小的愛侶 平淡裡 能多相聚 多相隨
  都好過 共你像對 明星般 給尾隨
  不向各方賠罪
  就去牽手 逛逛花墟

作曲: 馮翰銘│填詞: 黃偉文│編曲: 馮翰銘│監製: 馮翰銘

第一位
感謝永遠有歌 把心境道破
哪論動或靜 誰也有情 情緒有它撫摸

風景裡隨身聽 思想裡隨心聽
懷著萬萬萬個心的結晶 鍊成時代 最亮發聲
它可以 高得掩蓋砲火聲
迷惑你耳朵 呼吸性情 你想有共鳴 以心傾聽

廣東歌永遠都會佔我心中既一席位

第一位: C AllStar - 薄情歌 (39)
  代替品很多 教人怎麼忠心地陪伴我
  明暸緣份落到湍急時間大河
  終於可存活的 是變心那個
  為你寫的歌 卻恨當中悲慘就像寫我
  問哪首歌那樣傻 殘喘到看著斜陽還信有突破
  也許這歌應該送給我

作曲: Lyle Chan│填詞: 黃偉文│編曲: Cousin Fung│監製: 簡

另外 我最喜愛歌曲既總選會係13/1開始
係一人投一票既 到時記住投票:)

歌曲排名/票數:
1    C AllStar - 薄情歌    39
2    容祖兒 - 小日子    35
3    許廷鏗 - 時光    32
4    林欣彤 - 一千零一次人生    31
4    薛凱琪 - 宮若梅    31
6    容祖兒 - 我杯茶    23
7    Gin Lee - 玫瑰的故事    19
7    藍奕邦 - 美麗到不能    19
9    Dear Jane - 不許你注定一人    17
9    李克勤 - 紙牌屋    17
11    王菀之 - 星空    14
11    吳雨霏 - 生我的命    14
13    謝安琪 - 眼淚的名字    13
14    Gin Lee - 我說    12
14    衛蘭 - You Go I Go    12
14    盧凱彤 - 圓滑    12
14    藍奕邦 - 離開拉斯維加斯    12
18    吳雨霏 - 今夜煙花燦爛    11
18    陳奕迅 - 遠在咫尺    11
20    梁漢文 - 半邊生命    10
21    周柏豪 - 摔角    7
21    許廷鏗 - 魂遊太虛    7
23    Supper Moment - 世界變了樣    6
23    馮允謙 - 世界劇團    6
23    鄭融 - Live Like 18    6
26    陳柏宇 - 矛盾大對決    5
26    陳綺貞 - 雨水一盒    5
26    鄭秀文 - 荒漠甘泉    5
29    Robynn & Kendy - La La La    4
29    蔡健雅 - 單戀曲    4
31    周柏豪 - 異能    3
32    陳奕迅 - 床頭床尾    1
32    蔡健雅 - 天使與魔鬼的對話    1

投左cas mag alfred fi同 美霏呀!!!
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

睇睇睇

回復睇結果先
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

時光..得嗰個位 ?!

睇下先~

嘩中左四首..

投左 Alfred Hacken Ivana SupperMoment
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

亂估下:
眼淚的名字
煙花
時光
宮若梅
薄情歌

有冇美長美霏同美kay噶

同頭三季比 D票數好散下WOR

[估]
林欣彤 - 一千零一次人生
許廷鏗 - 時光
薛凱琪 - 宮若梅
C AllStar - 薄情歌
容祖兒 - 小日子

哇,全部估中

薄情歌最多票 :D

01. C AllStar - 薄情歌
04. Gin Lee - 玫瑰的故事
08. 吳雨霏 - 今夜煙花燦爛
18. 許廷鏗 - 魂遊太虛
31. 謝安琪 - 眼淚的名字
中一首

只係中左一首

今次無前幾次咁一面倒 wor

Fifi

祖祖有嗄
漫天子彈 朦起雙眼 都會為你分擔

BTW THANKS AKK!

甘快有得睇@@
花滿地
奇樹滿林
一朵花跟森林
你決定了哪邊合襯沒有...?

同頭三季比 D票數好散下WOR
-Prince- 發表於 2014-1-12 02:12

只係中左一首

今次無前幾次咁一面倒 wor
jh1090_2005 發表於 2014-1-12 02:18

係 連投票人數都少左
但係頭五都算拋離後面既歌
話說第六係爆冷

係 連投票人數都少左
但係頭五都算拋離後面既歌
話說第六係爆冷 ...
akk 發表於 2014-1-12 02:32

會唔會係Pakho (因為入選過兩首係 CM 評價都唔太好)
定係國語歌 ?

睇下先~

睇下先~

愛霏 , 投了生我的命

Congrats C AllStar. Very deserving. Pong didn't make it still?

有冇我fi fi?

第六係邊個
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

睇成績
...

呃下post先

仲以為我杯茶入到
連續四次都只中一首

入黎撐霏噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

我好似只係中左小日子- -

有冇生我的命?
Happy and Blessed.

睇下先

投左 Jason Mag Alfred C AllStar Gin

多謝大家支持《薄情歌》~~
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

睇下先X2

睇下先 X3
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

睇睇睇!

CAllstar no.1? !!!

有冇所有票數公開睇下?  miss左第三同第四季既投票呢~

睇下先

再睇下先

回覆可見結果...點都中1、2首啩?