返回列表 發帖
一代宗師掃硬獎
唯一懸念應該就係影帝會係家輝定偉仔
女配角其實我好支持小妹妹李馨巧~同家輝啲對手戲好自 ...
JayantL 發表於 2014-2-5 20:21

5屆影帝VS7料影帝

小妹妹憑這部戲奪上海電影節史上最年輕影后
女配角睇高一線

其實西遊降魔篇入圍都唔出奇,話哂係星仔五年嚟既新作,實有班人會俾下面

女配冇音音姐其實有d 意外…
小紅女配大熱啦

男主角只係睇左一代宗師同激戰 兩個熱門之間會希望張家輝拎

同埋其實唔希望愛最大拎 同霆鋒以前既歌太有距離

Predictions:
最佳電影:
《一代宗師》
(alt: 《激戰》-- pretty close one)

最佳女主角:
章子怡《一代宗師》
(alt: 鄭秀文《盲探》-- only because she is increasingly overdue)

最佳男主角:
張家輝─《激戰》
(alt: 梁朝偉─《一代宗師》-- but I don't really think people want/need to reward him for this movie)

最佳導演:
林超賢《激戰》
(alt: 王家衛《一代宗師》-- he somehow feels "above" this prize if that makes sense. Plus Dante Lam never won for his solo projects.)

最佳男配角:
陳友《殭屍》
(alt: 彭于晏《激戰》)

最佳女配角:
惠英紅《殭屍》-- default choice. don't think they will reward a child actor unless it is a clear choice and 羅蘭's role is too small.
(alt: 羅蘭《掃毒》-- on name recognition alone)

最佳原創音樂:
黎允文 《激戰》
(alt: 梅林茂、 Nathaniel Mechaly 《一代宗師》)

最佳原創電影歌曲:
狂舞吧《狂舞派》
曲:戴偉  詞:陳心遙  唱:Doughboy、黃宇希
(alt :愛最大《救火英雄》
曲:謝霆鋒  詞:謝霆鋒、喬星、Kit@24Herb、Phat@24Herb  唱:謝霆鋒、廿四味)

最佳新演員:
蔡瀚億《狂舞派》
(alt: 蔣家旻《第一次不是你》)

最佳新導演:
黃修平《狂舞派》
(alt: 麥浚龍《殭屍》-- he got the noise but Wong got the best picture nominee)

最佳兩岸華語電影:
《致我們終將逝去的青春》
(alt: 《一首搖滾上月球》)

最佳編劇:
周智勇、張冀、林愛華《中國合伙人》
(alt: 吳煒倫、馮志豐、林超賢《激戰》-- hardest to call. The two best picture nominees aren't really known for their scripts.)

最佳攝影:
Philipple Le Sourd 《一代宗師》
(alt: 謝忠道《激戰》)

最佳剪接:
鍾煒釗 《激戰》
(alt: 張叔平、 Benjamin 、潘雄耀 《一代宗師》)

最佳美術指導:
張叔平 、邱偉明《一代宗師》
(alt: 張蚊   《彊屍》)

最佳服裝造型設計:
張叔平 《一代宗師》
(alt: 利碧君、 余家安 《西遊降魔篇》)

最佳動作設計:
袁和平 《一代宗師》
(alt: 凌志華 《激戰》)

最佳音響效果:
鄭穎園 《激戰》
(alt: 朱致夏、 Steve Miler 《彊屍》)

最佳視覺效果:
Enoch Chan 《彊屍》
(alt: 黃智亨、 關卓豪 、黃樹基 《救火英雄》)
Finally tally -- 6 : 5 for 一代宗師 over 激戰

今年有咁多好選擇,金像獎都可以比個咁既提名名單,
《一個複雜故事》《過界》零提名,
全數新導演冇得提名最佳導演,
《葉問終極一戰》只得黃秋生入選...

不過算數啦,舊年比部爛片掃獎都係咁,
頒獎禮都可能畀面照睇當娛樂既,文章就唔會再寫啦,
都係果句,有楊千嬅提名果年,我就寫下咁啦

Even if you are not writing a full article, it would still be great to see your picks -- either choosing from these nominees or all of HK cinema.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

淨係睇左狂舞派同第一次不是你
我覺得蔣家旻個角色考演技D,睇開佢做馬子妮,睇套戲時真係幾驚艷
不過柒良在 ...
zoeyfs 發表於 2014-2-5 19:03

好同意
蔣家旻演繹成長版阿寶令我好眼前一亮,同年輕版既演繹層次分明
我支持佢

Even if you are not writing a full article, it would still be great to see your picks -- either choo ...
kin888 發表於 2014-2-5 22:33

如果要睇 all,我寫左架喇:
我的年度電影總結 2013

純以香港導演電影而言,《一代宗師》《激戰》超晒班,《狂舞派》在後。
另外我亦同香港電影評論學會的心水一致,
基本上佢既評選已經好有代表性,有興趣可以睇下:
第二十屆香港電影評論學會大獎得獎理由撮要

另外你個選擇,我大部分都冇異議,
但女主角同女配角,我其實都喜歡鮑起靜同李韾巧。

簽名被屏蔽

風暴真係好恐怖呀
buy錢嘉樂既我都係咁話
窩輪仔阿豪 發表於 2014-2-5 22:42

最佳動作指導唔使睇套戲劇情好定唔好

簽名被屏蔽

鮑姐真系做得好好咯。

入围名单其实同金马奖都几类同 ~ 有唔少地方
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

點解好似冇人鍾意心照一生?
好感動wor聽親都眼濕濕
人大了珍惜今次不可有下次

殭屍絕對比一代宗師正啦
>3<

一代宗師都應該拎晒獎架啦 除左男主角

我未睇過殭屍但見你地個個都有贊無彈 好想睇
女主角我撐宮二  雖然想sammi拎 但機會好微
哥本哈根的另一個我 81+3

完整提名名單:

最佳女主角:
章子怡《一代宗師》
鄭秀文《盲探》
鮑起靜《殭屍》
湯唯《北京遇上西雅圖 ...
rubylovessss 發表於 2014-2-5 13:50

mi 今年應該唔洗捧蛋

雖然失落最女,但應該《盲愛》會拎歌曲獎

女主我真係撐鮑姐
5 分鐘solo 戲同捉小白餵條殭屍個幕d 戲正到

點解好似冇人鍾意心照一生?
好感動wor聽親都眼濕濕
alexleung 發表於 2014-2-6 02:14

有呀! 五首歌我淨係冇冠盲愛
但狂舞派實在太match套戲啦
完全令套戲加晒分

我支持:

最佳女主角:
湯唯《北京遇上西雅圖》

最佳男主角:
古天樂─《掃毒》

最佳電影:
《激戰》

最佳男配角:
佟大為《中國合伙人》

最佳女配角:
惠英紅《殭屍》

最佳新演員:
蔣家旻《第一次不是你》

最佳新導演:
麥浚龍《殭屍》

最佳編劇:
周智勇、張冀、林愛華《中國合伙人》
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

好多無睇,但好肯定西遊如果唔係周星馳應該0提名 = =
激戰好正,不過個人覺得彭于晏係套戲算係其中一個男主 ...
nicholashin 發表於 2014-2-6 15:42

Strategy 問題
唔報男配提名都無

Babyjohn機會大唔大?

sammi 又遇上強勁對手啦...
男主角都好難估. 5條友當中以古仔似陪跑...雖然我心中都想佢拎一次.但今次對手好強..
我個人tip 張家輝啦. 激戰真係lead住黎演! 無得輸

PS: 中國合伙人我覺得其實幾正! 但係無得提名最佳電影...可惜

Babyjohn機會大唔大?
rubylovessss 發表於 2014-2-6 18:51

我覺得大..
套戲咁有noise..又咁多人讚babyjohh既表現...

女主角又掉顏卓靈上去做炮灰.....
章子怡好似無得輸咁,但係好想鮑姐拎多次......
最佳男配角好想陳友拎....
音效心水《殭屍》,好恐怖.......
不如章子怡唔到就唔好畀佢~
FIGHT for 陳柏宇

我未睇過殭屍但見你地個個都有贊無彈 好想睇
女主角我撐宮二  雖然想sammi拎 但機會好微 ...
SamWaiHung 發表於 2014-2-6 12:25

sammi 盲探  講真做得麻麻 唔值影后
>3<

最想係鮑姐拎影后
係戲院睇完全比佢同老公講野果幕嚇到心都寒埋

不過睇個勢都係章子怡

《殭屍》鮑起靜惠英紅都未免做得太過好吧....

殭屍除左鮑姐之外,當然全部技術獎都好值得拎,但最想睇juno自己上台拎最佳新導演

古天樂係咪冇螺過任何頒獎禮o既影帝?

簽名被屏蔽

新演員撐Babyjohn,但《末日派對》廖子妤係演得唔錯(註:冇睇《第一次不是你》)
歌曲方面,如果係計配合電影,首選《狂舞吧》
2018音樂公民頒獎典禮得獎名單:https://goo.gl/NzkrwJ

電影歌曲 我覺得RB 有機

活動: 第三十三屆香港電影金像獎頒獎典禮
嘉賓: 梁朝偉、古天樂、劉青雲、黃秋生、
             張家輝、章子怡、湯唯、顏卓靈、
             鄭秀文、鮑起靜、張晉、佟大為、
             黃渤、彭于晏、陳友、杜鵑、
             劉嘉玲、羅蘭、李馨巧、惠英紅、
             廖子妤、林更新、蔡瀚億、蔣家旻、
             王家衛、彭綺華、周星馳、江玉儀、
             陳心遙、王日平、林小明、林小強、
             黃昭敏、林炳坤、陳木勝、梁鳳英、
             杜琪峯、郭子健、林超賢、鄒靜之、
             徐皓峰、周智勇、張冀、林愛華、
             薛曉路、韋家輝、游乃海、陳偉斌、
             余曦、吳煒倫、馮志豐、Philippe Le Sourd、
             潘耀明、關智耀、謝忠道、伍啟銘、
             張叔平、Benjamin Courtines、潘雄耀、鄺志良、
             陳忠明、邱志偉、黃海、許偉傑、
             鍾煒釗、邱偉明、林子僑、麥國強、
             林子僑、張蚊、吳里璐、利碧君、
             余家安、鄭秀嫺、黃家儀、袁和平、
             元彬、林峰、錢嘉樂、甄子丹、
             凌志華、梅林茂、Nathaniel Mechaly、川井憲次、
             戴偉、阿佛、泰迪羅賓、韋啟良、
             黎允文、黃貫中、DoughBoy、黃宇希、
             RubberBand、謝霆鋒、廿四味、Robert Mackenzie、
             Traithep Wongpaiboon、曾景祥、鄭穎園、朱致夏、
             Steve Miller、Pierre Buffin、金旭、余國亮、
             黎文俊、何均洋、林嘉樂、黃智亨、
             關卓豪、黃樹基、Enoch Chan、黃修平、
             袁錦麟、麥浚龍、張鑫炎、毛舜筠、
             林家棟、鄭中基。
時間: 17:30、20:00 - 23:30
地點: 尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心大劇院

我冇睇一代宗師
乜章子怡真係做得好好?
呼聲咁高...

影帝係咪得古天樂未拎過?

男配角支持彭于晏

電影歌支持愛最大

新演員支持馬子妮
不過應該都係 BJ 得獎呼聲高 D
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

果嘉賓名單係咪剩係將提名人寫哂落去
都無聽聞過杜Sir同金像奬破冰

頒獎嘉賓會唔會有星爺?表演嘉賓阿paul同霆鋒唔知會唔會唱歌

今晚原來連睇都冇時間,撞左利曼榜首大戰。
anyway,《一代宗師》《激戰》《狂舞派》邊部掃晒D獎,我都會高興,
都係好電影嘛。

爆冷 如果係Sammi唔係章子怡,大家有咩反應?真係Sammi攞我都開心

爆冷 如果係Sammi唔係章子怡,大家有咩反應?真係Sammi攞我都開心
rubylovessss 發表於 2014-4-13 12:32
+1 congratulation to Sammi la
任我行 失憶蝴蝶

完整提名名單:雖然對《一代宗師》無咩感覺,不過覺得佢會掃獎><

最佳女主角:
我想:
顏卓靈《狂舞派》
我買:
鮑起靜《殭屍

最佳男主角:
我想:張家輝─《激戰》
我買:張家輝─《激戰》

最佳電影:
我想:《激戰》
我買:《一代宗師》

最佳導演:
我想:林超賢《激戰
我買:王家衛《一代宗師》

最佳男配角:
我想:彭于晏《激戰》
我買:佟大為《中國合伙人》

最佳女配角:
我想:惠英紅《殭屍》
我買:惠英紅《殭屍》

最佳原創音樂:
我想:戴偉 、阿佛《狂舞派》
我買:黎允文 《激戰》

最佳原創電影歌曲:
我想:狂舞吧《狂舞派》
曲:戴偉  詞:陳心遙  唱:Doughboy、黃宇希

我買:心照一生《掃毒》
曲:RubberBand  詞:RubberBand、Tim Lui  唱:RubberBand

最佳新演員:
我想:蔡瀚億《狂舞派》
我買:蔡瀚億《狂舞派》

最佳新導演:
我想:黃修平《狂舞派》
我買:袁錦麟《風暴》

最佳兩岸華語電影:
我想:《逆光飛翔》
我買:《逆光飛翔》

最佳編劇:
我想:吳煒倫、馮志豐、林超賢《激戰》
我買:鄒靜之、徐皓峰、王家衛《一代宗師》

最佳攝影:
我想:關智耀《救火英雄》
我買:Philipple Le Sourd 《一代宗師》

最佳剪接:
我想:鍾煒釗 《激戰》
我買:張叔平、 Benjamin 、潘雄耀 《一代宗師》

最佳美術指導:
我想:張叔平 、邱偉明《一代宗師》
我買:張叔平 、邱偉明《一代宗師》

最佳服裝造型設計:
我想:鄭秀嫻 、黃家儀、 Kittichon Kunratchol 《彊屍》
我買:利碧君 、余家安 《狄仁傑之神都龍王》

最佳動作設計:
我想:錢嘉樂 《風暴》
我買:袁和平 《一代宗師》

最佳音響效果:
我想:鄭穎園 《救火英雄》
我買:曾景祥 《狄仁傑之神都龍王》

最佳視覺效果:
我想:Enoch Chan 《彊屍》
我買:Pierre Buffin 《一代宗師》

Rooting for Sammi!
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

只求狂舞吧可以拎多D獎

今晚原來連睇都冇時間,撞左利曼榜首大戰。
anyway,《一代宗師》《激戰》《狂舞派》邊部掃晒D獎,我都會高 ...
powerful 發表於 2014-4-13 12:13

我都係,選擇睇波了,睇完呢場仲有一場車仔~

簽名被屏蔽

希望激戰攞最佳電影,張家輝攞男主角!