返回列表 發帖

第三十三屆香港電影金像獎

完整提名名單:

最佳女主角:
章子怡《一代宗師》
鄭秀文《盲探》
鮑起靜《殭屍》
湯唯《北京遇上西雅圖》
顏卓靈《狂舞派》

最佳男主角:
張家輝─《激戰》
劉青雲─《掃毒》
黃秋生─《葉問─終極一戰》
梁朝偉─《一代宗師》
古天樂─《掃毒》

最佳電影:
《一代宗師》
《激戰》
《掃毒》
《狂舞派》
《西遊‧降魔篇》

最佳導演:
王家衛《一代宗師》
杜琪峯《毒戰》
陳木勝《掃毒》
郭子健《救火英雄》
林超賢《激戰》

最佳男配角:
張晉《一代宗師》
佟大為《中國合伙人》
黃渤《西遊降魔篇》
彭于晏《激戰》
陳友《殭屍》

最佳女配角:
杜鵑《中國合伙人》
劉嘉玲《狄仁傑之神都龍王》
羅蘭《掃毒》
李馨巧《激戰》
惠英紅《殭屍》

最佳原創音樂:
梅林茂、 Nathaniel Mechaly 《一代宗師》
川井憲次 《狄仁傑之神都龍王》
戴偉 、阿佛《狂舞派》
泰迪羅賓 、韋啟良 《救火英雄》
黎允文 《激戰》

最佳原創電影歌曲:

新秩序《古惑仔:江湖新秩序》

曲、詞、唱:黃貫中

狂舞吧《狂舞派》
曲:戴偉  詞:陳心遙  唱:Doughboy、黃宇希

盲愛《盲探》
曲:Hel Foxton Beckett、Marc Baril  詞:林夕  唱:劉德華、鄭秀文

心照一生《掃毒》
曲:RubberBand  詞:RubberBand、Tim Lui  唱:RubberBand

愛最大《救火英雄》
曲:謝霆鋒  詞:謝霆鋒、喬星、Kit@24Herb、Phat@24Herb  唱:謝霆鋒、廿四味

最佳新演員:
杜鵑《中國合伙人》
廖予妤《末日派對》
林更新《狄仁傑之神都龍王》
蔡瀚億《狂舞派》
蔣家旻《第一次不是你》

最佳新導演:
黃修平《狂舞派》
袁錦麟《風暴》
麥浚龍《殭屍》

最佳兩岸華語電影:
《一首搖滾上月球》
《人再囧途之泰囧》
《王的盛宴》
《逆光飛翔》
《致我們終將逝去的青春》

最佳編劇:
鄒靜之、徐皓峰、王家衛《一代宗師》
周智勇、張冀、林愛華《中國合伙人》
薛曉路《北京遇上西雅圖》
韋家輝、游乃海、陳偉斌、余曦《盲探》
吳煒倫、馮志豐、林超賢《激戰》

最佳攝影:
Philipple Le Sourd 《一代宗師》
潘耀明《掃毒》
關智耀《救火英雄》
謝忠道《激戰》
伍啟明《彊屍》

最佳剪接:
張叔平、 Benjamin 、潘雄耀 《一代宗師》
鄺志良、 陳忠明《風暴》
邱志偉 《掃毒》
黃海  《救火英雄》
鍾煒釗 《激戰》

最佳美術指導:
張叔平 、邱偉明《一代宗師》
林子僑 《西遊降魔篇》
麥國強 《狄仁傑之神都龍王》
林子僑 《救火英雄》
張蚊   《彊屍》

最佳服裝造型設計:
張叔平 《一代宗師》
吳里璐 《中國合伙人》
利碧君、 余家安 《西遊降魔篇》
利碧君 、余家安 《狄仁傑之神都龍王》
鄭秀嫻 、黃家儀、 Kittichon Kunratchol 《彊屍》

最佳動作設計:
袁和平 《一代宗師》
元杉   《狄仁傑之神都龍王》
錢嘉樂 《風暴》
甄子丹 《特殊身份》
凌志華 《激戰》

最佳音響效果:
Robert Mackenzie Traihep Wongp Aiboon 《一代宗師》
曾景祥 《狄仁傑之神都龍王》
鄭穎園 《救火英雄》
鄭穎園 《激戰》
朱致夏、 Steve Miler 《彊屍》

最佳視覺效果:
Pierre Buffin 《一代宗師》
金旭 《狄仁傑之神都龍王》
余國亮 、黎文俊 、何均洋 、林嘉樂 《風暴》
黃智亨、 關卓豪 、黃樹基 《救火英雄》
Enoch Chan 《彊屍》

《殭屍》入唔到最佳電影?:(

葉念琛:恭喜@蔣家旻Angel 憑@電影第一次不是你 獲提名第三十三屆香港電影金像獎最佳新演員

【金像獎提名】影帝提名名單出爐
偉仔家輝成大熱

影壇盛事第三十三屆香港電影金像獎,今日公佈提名名單,影帝影后之爭相當激烈。

先講講影帝,張家輝憑《激戰》「賤輝」一角入圍,將與梁朝偉的《一代宗師》﹑劉青雲《掃毒》﹑黃秋生的《葉問─終極一戰》以及古天樂的《掃毒》,以牌面睇,家輝及偉仔成為大熱門。

最佳男主角入圍名單:
張家輝─《激戰》
劉青雲─《掃毒》
梁朝偉─《一代宗師》
古天樂─《掃毒》

古天樂第二次入5強

入圍名單!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

【金像獎提名】影后之爭
「宮二」章子怡 惡鬥《盲探》秀文《殭屍》鮑姐

金像獎影帝之爭固然激烈,影后亦爭個你死我活,章子怡毫無懸念再憑《一代宗師》內「宮二」一角,獲影后提名,子怡會硬撼《盲探》鄭秀文(Sammi)﹑鮑起靜嘅 《殭屍》﹑《北京遇上西雅圖》湯唯,以及初生之犢顏卓靈《狂舞派》。

章子怡之前已獲多個影后殊榮,故順理成章成為影后頂頭大熱,但情意結嚟講,唔少人都希望Sammi可以首嘗影后滋味,至於鮑姐於《殭屍》一改戲路,演出大獲好評,未知能否再度封后;而湯唯雖然演出都唔錯,但礙於今次對手太強,所以勝算不高,至於顏卓靈能夠有份入圍,相信已經當贏咗啦﹗

最佳女主角提名:
章子怡《一代宗師》
鄭秀文《盲探》
鮑起靜《殭屍》
湯唯《北京遇上西雅圖》
顏卓靈《狂舞派》

西遊憑「周星馳」入圍最佳電影...

支持湯唯
雖然應該都係章子怡

掃毒得嗰半套戲掂,尾段爛到呢
咁都入到最佳電影

最佳原創電影歌曲點揀
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

【金像獎提名】 最佳導演雙毒鬥宗師
最佳電影詠春《宗師》對《狂舞》太極

第33屆香港電影金像獎嘅提名名單,今日就公佈咗喇,《一代宗師》、《激戰》同《掃毒》就大熱打入最佳電影嘅提名,而年輕有火嘅《狂舞派》都有份,真係好犀利。另外,星爺嘅《西遊‧降魔篇》都入圍「最佳電影」。

至於最佳導演,又係爭個你死我活,分別有《一代宗師》嘅王家衛、《毒戰》嘅杜琪峯、《掃毒》嘅陳木勝,《救火英雄》嘅郭子健同埋《激戰》嘅林超賢,以上5套戲喺上年叫好又叫座,所以話今年嘅金像獎真係龍爭虎鬥。

最佳電影入圍名單:
《一代宗師》
《激戰》
《掃毒》
《狂舞派》
《西遊‧降魔篇》

最佳導演入圍名單:
王家衛《一代宗師》
杜琪峯《毒戰》
陳木勝《掃毒》
郭子健《救火英雄》
林超賢《激戰》

等睇sammi又

最佳原創電影歌曲點揀
hinz 發表於 2014-2-5 15:11
揀硬狂舞派啦
任我行 失憶蝴蝶

《西遊‧降魔篇》 爛到.......

好驚訝任達華冇得提名最佳男配角...仲以為佢會拎獎
成套救火英雄做得最好最出係佢

第33屆香港金像獎入圍名單
最佳電影:
《一代宗師》、《西遊‧降魔》篇、《狂舞派》、《掃毒》、《激戰》
最佳導演:
王家衛《一代宗師》、杜琪峰《毒戰》、陳木勝《掃毒》、郭子健《救火英雄》、林超賢《激戰》
最佳編劇:
鄒靜之、徐皓峰、王家衛《一代宗師》、周智勇、張冀、林愛華《中國合伙人》、薛曉路《北京遇上西雅圖》、韋家輝、游乃海、陳偉斌、余曦《盲探》、吳煒倫、馮志豐、林超賢《激戰》
最佳男主角:
梁朝偉《一代宗師》、古天樂《掃毒》、劉青雲《掃毒》、黃秋生《葉問終極一戰》、張家輝《激戰》
最佳女主角:
章子怡《一代宗師》、湯唯《北京遇上西雅圖》、顏卓靈《狂舞派》、鄭秀文《盲探》、鮑起靜《殭屍》
最佳男配角:
張晉《一代宗師》、佟大為《中國合伙人》、黃渤《西遊降魔篇》、彭于晏《激戰》、陳友《殭屍》
最佳女配角:
杜鵑《中國合伙人》、劉嘉玲《狄仁傑之神都龍王》、羅蘭《掃毒》、李馨巧《激戰》、惠英紅《殭屍》
最佳新演員:
杜鵑《中國合伙人》、廖予妤《末日派對》、林更新《狄仁傑之神都龍王》、蔡瀚億《狂舞派》、蔣家旻《第一次不是你》
最佳新導演:
黃修平《狂舞派》、袁錦麟《風暴》、麥浚龍《殭屍》
最佳兩岸電影:
《一首搖滾上月球》、《人再囧途之泰囧》、《王的盛宴》、《逆光飛翔》、《致我們終將逝去的青春》

鮑姐要攞噶
真系做得好好
Sammi又陪跑
nicknicknick 發表於 2014-2-5 14:44

可能又係章子怡

鮑姐鬥宮二真係冇得鬥?
Btw 殭屍都好多提名下

章子怡
真心想古天樂上一上影帝
但又葉問又激戰, 燈神燈佢都無用

救火英雄得兩個提名

最佳原創電影歌曲

新秩序(《古惑仔:江湖新秩序》)
(曲、詞、唱:黃貫中)

狂舞吧(《狂舞派》)
(曲:戴偉  詞:陳心遙  唱:Doughboy、黃宇希)

盲愛(《盲探》)
(曲:Hel Foxton Beckett、Marc Baril  詞:林夕  唱:劉德華、鄭秀文)

心照一生(《掃毒》)
(曲:RubberBand  詞:RubberBand、Tim Lui  唱:RubberBand)

愛最大(《救火英雄》)
(曲:謝霆鋒  詞:謝霆鋒、喬星、Kit@24Herb、Phat@24Herb  唱:謝霆鋒、廿四味)
人群是那麼像羊群

女主角好想係Sammi~~~~
但機會好微.....
新人100% babyjohn啦....

但機會好微.....
RROYs 發表於 2014-2-5 16:13

就算冇章子怡都仲有鮑姐…
Mi d 運係差咁d

提名名單:

最佳女主角:
章子怡《一代宗師》
鄭秀文《盲探》
鮑起靜《殭屍》
湯唯《北京遇上西雅圖》
顏卓靈《狂舞派》

情意結,不解釋

最佳男主角:
張家輝─《激戰》
劉青雲─《掃毒》
梁朝偉─《一代宗師》
古天樂─《掃毒》

同家輝二選一,偉仔功力始終較高

最佳電影:
《一代宗師》
《激戰》
《掃毒》
《狂舞派》
《西遊‧降魔篇》

最佳導演:
王家衛《一代宗師》
杜琪峯《毒戰》
陳木勝《掃毒》
郭子健《救火英雄》
林超賢《激戰》

最佳男配角:
張晉《一代宗師》
佟大為《中國合伙人》
黃渤《西遊降魔篇》
彭于晏《激戰》
陳友《殭屍》

最佳女配角:
杜鵑《中國合伙人》
劉嘉玲《狄仁傑之神都龍王》
羅蘭《掃毒》
李馨巧《激戰》
惠英紅《殭屍》

最佳原創電影歌曲:

新秩序《古惑仔:江湖新秩序》
曲、詞、唱:黃貫中

狂舞吧《狂舞派》

盲愛《盲探》
曲:Hel Foxton Beckett、Marc Baril  詞:林夕  唱:劉德華、鄭秀文

心照一生《掃毒》
曲:RubberBand  詞:RubberBand、Tim Lui  唱:RubberBand

愛最大《救火英雄》
曲:謝霆鋒  詞:謝霆鋒、喬星、Kit@24Herb、Phat@24Herb  唱:謝霆鋒、廿四

最佳新演員:
杜鵑《中國合伙人》
廖予妤《末日派對》
林更新《狄仁傑之神都龍王》
蔡瀚億《狂舞派》
蔣家旻《第一次不是你》

最佳新導演:
黃修平《狂舞派》
袁錦麟《風暴》
麥浚龍《殭屍》

最佳兩岸電影:
《一首搖滾上月球》
《人再囧途之泰囧》
《王的盛宴》
《逆光飛翔》
《致我們終將逝去的青春》

最佳編劇:
鄒靜之、徐皓峰、王家衛《一代宗師》
周智勇、張冀、林愛華《中國合伙人》
韋家輝、游乃海、陳偉斌、余曦《盲探》

有無搞錯,最佳新導演居然無楊采妮
套聖誕玫瑰話哂係老徐同張之亮監制wor

有無搞錯,最佳新導演居然無楊采妮
套聖誕玫瑰話哂係老徐同張之亮監制wor ...
阻住 發表於 2014-2-5 16:41

套野咁垃圾 冇好正常
    雖然風暴都好差

如果沒章子怡《一代宗師》  鄭秀文應該win 晒..只怪佢運氣唔好 /_\

救火英雄得兩個提名
harry 發表於 2014-2-5 16:09

7個

如果沒章子怡《一代宗師》  鄭秀文應該win 晒..只怪佢運氣唔好 /_\
samlau 發表於 2014-2-5 17:24

真係入咁多次都無一次得........以前有一年3套戲拎女主角提名都唔得 (5個quota 佔左3個)

希望係鮑姐拎啦
姜浩文入圍唔到男配角
西遊降魔篇入最佳電影囉反而毒戰入唔到

一代宗師 會拎好多PRIZE 啦

其實覺得一代宗師好麻麻

男主角希望係張家輝la....

女主角我諗都係章子怡la...
sammi加油la... 劉青雲都等咗好多年先攞到

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Fiona又入女主角五強!恭喜曬!

簽名被屏蔽

窩輪仔阿豪 發表於 2014-2-5 18:51

講緊宮若梅 Sor

Btw 女配角希望係羅蘭拎

但機會好微.....
RROYs 發表於 2014-2-5 16:13

淨係睇左狂舞派同第一次不是你
我覺得蔣家旻個角色考演技D,睇開佢做馬子妮,睇套戲時真係幾驚艷
不過柒良在狂舞派大勢下真係冇得輸

簽名被屏蔽

其實佢係套戲做過D咩?!
真係完全無印象~

蔣家旻仲係太嫩喇 ._. ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-2-5 19:04

Sor 無睇
純粹想佢拎

Fiona幾時正經拍戲sosad

西遊最佳電影,真係咀都O哂
支持鮑姐

大陸電影 西遊

大陸最佳編劇:

Sor 無睇
純粹想佢拎

Fiona幾時正經拍戲sosad
Lewis 發表於 2014-2-5 19:05

成套戲羅蘭都唔知有無出咗兩分鐘...

今年應該係近幾年最激烈的金像獎
掃毒+激戰+毒戰+救火VS N年一部王家衛的一代宗師
今年黑馬仲要有兩部(狂舞派VS僵屍)
邊個贏都好難講

但最佳動作設計應該都係袁和平啦
錢家樂又要等多年

金馬獎+影評學會都將影后卑章子怡即使有鮑姐係度
相信都係非章子怡莫屬
sammi都係再等等啦

BTW 我買:

最佳女主角:
鮑起靜《殭屍》

最佳男主角:
張家輝─《激戰》

最佳電影:
《激戰》

最佳導演:
林超賢《激戰》

最佳男配角:
陳友《殭屍》

最佳女配角:
李馨巧《激戰》

最佳原創電影歌曲:
狂舞吧《狂舞派》

最佳新演員:
蔡瀚億《狂舞派》

最佳新導演:
麥浚龍《殭屍》

最佳編劇:

最佳攝影:
Philipple Le Sourd 《一代宗師》

最佳剪接:
鍾煒釗 《激戰》

最佳美術指導:
張叔平 、邱偉明《一代宗師》

最佳服裝造型設計:
張叔平 《一代宗師》

最佳動作設計:
凌志華 《激戰》

最佳音響效果:
朱致夏、 Steve Miler 《彊屍》

最佳視覺效果:
Pierre Buffin 《一代宗師》

一代宗師掃硬獎
唯一懸念應該就係影帝會係家輝定偉仔
女配角其實我好支持小妹妹李馨巧~同家輝啲對手戲好自然又唔造作
電影歌曲真係好難揀
我支持《愛最大》或者《狂舞吧》