返回列表 發帖

《勁歌金曲》錄影(2/4/2014)

日期: 2/4/2014
活動: 《勁歌金曲》錄影
嘉賓: 鄭丹瑞、王菀之、張敬軒、劉浩龍、
             羅力威、黃浩琳。
時間: 16:30
地點: 將軍澳電視廣播城一廠外灰位

嘉賓: 鄭丹瑞、田蕊妮、鄭俊弘、沈震軒、
             吳雨霏、李安豪。
時間: 20:30

美霏今次唱逆轉啦掛?!
陳蕾冚家死

嘉賓: 鄭丹瑞、王菀之、張敬軒、劉浩龍、
             羅力威、黃浩琳。
時間: 16:30

張敬軒 new song ?

Fred唱無名氏

Fred唱無名氐
rubylovessss 發表於 2014-4-1 21:38

罰抄
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

罰抄
Our_Souvenir 發表於 2014-4-1 21:59

以為係打竹一姐 呢2集會係咩主題?

勁歌終於可以多啲新面口
有KARY 嗰條應該係佢冠啦, 咁無佢嗰集呢?CAS 唔會唔上TVB搞到時日如飛無冠掛⋯⋯?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

勁歌終於可以多啲新面口
有KARY 嗰條應該係佢冠啦, 咁無佢嗰集呢?CAS 唔會唔上TVB搞到時日如飛無冠掛⋯⋯ ...
hehemamama 發表於 2014-4-1 22:06

其實咧 星蹤d出席歌手唔齊...   有d錄咗你都唔知gar

下午果集冠rb定cas呢

其實咧 星蹤d出席歌手唔齊...   有d錄咗你都唔知gar
PangChiYeung 發表於 2014-4-1 23:21

i see......如果因為無時間錄而無得冠真係好可惜
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

i see......如果因為無時間錄而無得冠真係好可惜
hehemamama 發表於 2014-4-2 09:50

Jase ig post 錄左
...

美霏今次唱逆轉啦掛?!
stephybest 發表於 2014-4-1 20:51

期待~~

沈震軒失準...唔知係咪呢

沈震軒失準...唔知係咪呢
rubylovessss 發表於 2014-4-3 14:53

失準都可以重錄啦而家… 又唔是直播
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我想問kary有冇訪問?定係淨唱歌咋?

我想問kary有冇訪問?定係淨唱歌咋?
RROYs 發表於 2014-4-4 13:12

2樣就一定有點會無

2014.04.12 - 推動廣東歌文化
播出日期: 2014.04.13 (日)       

香港是粵語流行曲的發源地,由粵語片時代的電影歌,70年代的電視廣告歌,到由許冠傑帶領的廣東歌熱潮,再到近年流行的潮語歌,廣東歌文化一直反映著香港文化的演變。如今香港樂壇低迷,這些陪著我們長大的廣東歌,會不會被逐漸淘汰呢?今集請來在內地長大,但自小已被粵語歌薰陶的「軒仔」張敬軒,對推動本地原創歌曲一直不遺餘力的王菀之(Ivana),以及曾揚言找不到好歌便寧願不出唱片的「師兄」劉浩龍,分享作為香港歌手如何捍衛廣東歌文化。

在嘉賓們的心目中,何謂廣東歌文化?「那些年」的廣東歌對他們有甚麼音樂啟蒙?著名填詞人黃霑在去世前曾為香港大學寫了一篇博士論文,內容談及廣東歌文化將成為古董文化,大家認同霑叔所說的嗎?主持人「旦哥」鄭丹瑞又提到香港歌手往外地工作,會「轉channel」說外語,參加內地歌唱比賽時,又幾乎全部選唱國語歌,既然大家都說推動廣東歌,三位歌手又會做些甚麼來捍衛廣東歌文化?相比八十年代的蓬勃,軒仔、師兄及Ivana認為今日香港樂壇值多少分?看法是樂觀還是悲觀?

五年沒有唱歌的師兄特別為節目大開金口,送上<說明書>,另有唱作歌手羅力威、黃浩琳帶來自己包辦曲詞創作的<彩虹橋>及<凡星>。本周「勁歌金榜」冠軍歌是C AllStar的<時日如飛>,四子會現場演繹這首由側田作曲的作品。

香港是粵語流行曲的發源地,由粵語片時代的電 ...
uponand 發表於 2014-4-8 23:28

Ivana竟然唔唱天堂有路,失望了
任我行 失憶蝴蝶

竟然播咗第一集先....
好奇怪=-=

平時都係播開第二集先gar嘛

不過第二集有美霏冠~~~

五年沒有唱歌的師兄特別為節目大開金口,送上<說明書>,

使唔使咁誇張... 之前係你TVB冇俾人地唱嘖

會晤會Ivana錄咗live放到下次播???

香港是粵語流行曲的發源地,由粵語片時代的電 ...
uponand 發表於 2014-4-8 23:28

好嘢 終於等到燒烤叉第一首正式四台冠 恭喜晒!

五年沒有唱歌的師兄特別為節目大開金口,送上,

使唔使咁誇張... 之前係你TVB冇俾人地唱嘖

會晤 ...
PangChiYeung 發表於 2014-4-9 00:32

我見到都呆左 人地又唔係無口, 咩「五年沒有唱歌的師兄」呀, 漏左「上嚟」兩個字
唉, 而家上到tvb都無得宣傳演唱會主題曲,希望係比佢遲啲先上榜,到時上左榜先唱啦
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我見到都呆左 人地又唔係無口, 咩「五年沒有唱歌的師兄」呀, 漏左「上嚟」兩個字
唉, 而家上到tvb都無得 ...
hehemamama 發表於 2014-4-9 17:38

我比較希望唱冠軍live

我比較希望唱冠軍live
PangChiYeung 發表於 2014-4-9 19:13

總之會上有冠軍就得 =] 希望佢唔好因為拍老表同搞concert 唔上jsg 啦.....
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

以劉浩龍的知名度,我真系諗唔明佢之前點解唔續簽tvb歌星約

其實而家勁歌幾多點播? (首播/重播, 邊個台播)
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

其實而家勁歌幾多點播? (首播/重播, 邊個台播)
gn01270160 發表於 2014-4-10 10:00

翡翠台 深夜12:05分

請問而家勁歌係咪無現場觀眾㗎啦?

請問而家勁歌係咪無現場觀眾㗎啦?
mobile 發表於 2014-4-12 10:53

冇左成年 lu~
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

勁歌幾時可以轉模式,轉時間啊,都成年了

勁歌幾時可以轉模式,轉時間啊,都成年了
阿mark 發表於 2014-4-13 00:02

你想轉成點既形式?
主持要邊位?

飯飯五年前係 tvb 唱既係咩歌嘎?

師兄以前都追星 haha

點解要向鄧梓峰學習?
唔明

好.....提及GEM...爆紅

好.....提及GEM...爆紅
rubylovessss 發表於 2014-4-13 01:01

美之咁講野...
明落囂 _ 面...
美之要等收律師信嘎

下集美霏無傾計 只係唱冠軍歌

美霏下週冠左之後會係邊個冠...
好難估...

天意? 你最好? 失愛? 登對?

美之咁講野...
明落囂 _ 面...
美之要等收律師信嘎
Our_Souvenir 發表於 2014-4-13 01:02

係丹哥講個喎

係丹哥講個喎
rubylovessss 發表於 2014-4-13 01:16

美之話梗係唱廣東歌
仲要係自己作既廣東歌... 因為佢係唱作人

呢幾句明落囂 _ 面嘎

下集美霏無傾計 只係唱冠軍歌
rubylovessss 發表於 2014-4-13 01:10

唔知沈震 b 會唔會錄定冠軍歌呢?

回復 33# Our_Souvenir

主持唔系問題,最好系有現場觀眾,多d歌手唱現場live,新歌舊歌都唱啦

唉.. 點解唔同KARY傾計.. 很想了解更多她的內心世界
Happy and Blessed.

回復  Our_Souvenir

主持唔系問題,最好系有現場觀眾,多d歌手唱現場live,新歌舊歌都唱啦 ...
阿mark 發表於 2014-4-13 10:21

我中意睇返當年 live 大不同 & 5 湖 4 海呢兩個環節
又或者一個月定期搞返個 mini concert
專 for 一線的 (因為二三線有 music cafe)

唉.. 點解唔同KARY傾計.. 很想了解更多她的內心世界
jose 發表於 2014-4-13 11:21

可能美霏覺得無須打開天窗呢...

我中意睇返當年 live 大不同 & 5 湖 4 海呢兩個環節
專 for ...
Our_Souvenir 發表於 2014-4-13 12:10

同意到不得了

好想千嬅快啲上勁歌

同意到不得了
阿mark 發表於 2014-4-13 23:37

仲有找 d 平時少合作的歌手一齊 crossover
吸引度大增嘎...

我記得 kelly 毫無保留 一刀兩斷果時都仲有 mini concert
正正子嘎

專 for ...
Our_Souvenir 發表於 2014-4-13 12:10

題外話, 當年軒仔上勁歌係係五湖四海環節
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證