返回列表 發帖

【公告】Cool Music Forum 最新形象─重新出發

各位好

唔知道大家玩左Coolman Music Forum 有幾耐,亦唔知道大家用咩心態去對待呢個論壇。一個專講廣東歌既論壇,由興盛到結束到再重新發展,雖然人面全非,但CM 仍然都係緊守廣東歌論壇既位置,給予一個地方比大家討論

係不久之前,收到一個消息,就係CM即將要結束,我相信好多人都十萬個不願意。而我亦都唔想我既回憶,我既落腳點會因此而消失
所以由今日開始,我將會接手呢個論壇。而TIMMY 亦會成為其中管理員之一,請大家多多指教!

新人事新作風,論壇亦會重新開始 Coolman Music Forum 將會更名為Cool Music Forum

新論壇方向將會有微調,主要大方向均以「音樂」行先,希望大家所討論既方向部份娛樂版或非音樂相關版塊區將暫時關上,直到有確實需要再考慮重新開放。
取消版塊如下─

Youtube廣播區
電視節目討論區
娛樂龍捲風
Cool 投票站
你問我答
生日節慶祝賀區

而考慮到各方面既需要,以下版區將保留 ─

Cool Café
時事體育自由講

當中的版規將會再次調整。請留意公告

本論壇並沒有任何財團支持,希望大家都可以盡量減少使用一啲比較爭議既「說話內容」。希望大家保持平心靜氣去溝通,唔好攻擊任何人。
最後,歡迎於本主題中見提交各類意見!! 感謝

關係娛樂區,希望大家理解我地接手原因,又或者係Coolman Music Forum 原因係音樂為主導既討論區娛樂圈固然與樂壇緊緊相扣. 但我地希望係係客觀情況下討論音樂 非 娛樂八卦情況下
當然,如果論壇穩定後,有需要係可以按情況增加/減少版區

至於版規方面,我相信黎緊會有一系列既修改

大家其實玩Forum 都想輕輕鬆鬆 開開心心 我地會盡力做到大家想要既野,同時亦會盡力維持我地既理念

( updated at April 9, 2014 - 16:56)
多謝大家意見,娛樂區存在與否都要再傾一傾,始終原意 CM 非一個娛樂論壇定位

至於Cool Song 推介. 我地可以考慮 :)

( updated at April 11, 2014 - 11:46)

生日區都唔好cancel住

電視節目果個其實可以唔關gar....TAT
真係既?好犀利丫

生日區都唔好cancel住
rubylovessss 發表於 2014-4-9 00:27

其實生日區有好多灌水成份
我覺得 Cancel 係好合理
>>>New Blog: 中文流行歌曲歌詞分享 |
>>>DONG'S WEEKLY MUSIC 20 CUTS - WEEK 46 #1 - 愛 與 罪 (Yan Ting 周 殷 廷)
Jason笑言中醫話自己腎太強,Leanne謂:「我聽到中醫話佢腎弱,以為佢腎虧,但原來係腎唔弱。」

電視節目討論和娛樂龍捲風的話題可以在cool cafe'談論嗎?
任我行 失憶蝴蝶

你問我答
如果有人有問題要解決要人幫手咪無得問?
電視區4月尾先close好D

統一番唱片同演唱會區個格式先啦XD
HINZ TOP 20 Week 46
01 隨風而來 隨風而去 - Gin Lee
02 忘記有時 - 王菀之
03 再不再見 - C AllStar 

其實生日區有好多灌水成份
我覺得 Cancel 係好合理
dongbb2332 發表於 2014-4-9 00:31

唔好...

D投票又去返cool cafe?
不如Set返審核好嗎?

唔太同意取消
電視節目討論區
娛樂龍捲風
Cool 投票站
你問我答

因為可能只會令呢D版區既 PO集中曬去cool cafe,到時會有點兒亂噶..
twenty-seven 盧凱彤
https://www.youtube.com/watch?v=8rVMllAOvek

找一片白雲 找一些古怪路人
找一種色叫 光陰

支持釘少

唔准取消生日區!
6月9號都未到唔准取消
Cool Music Hot Hits 100 Vol.74 2/11/2017
#1 隨風而來 隨風而去 [1 week at #1]
#2 Girls Girls Girls
#3 有淚多好 [3 weeks at #1]

我覺得娛樂區同電視區要保留

特別係娛樂龍捲風,
唔係嘅話,第日邊個歌手要解約,邊位歌手要簽新公司,又邊間公司要重組,etc.
之類嘅呢d會影響樂壇嘅娛樂新聞冇地方討論好似唔多好...

電視區方面,
有時d籌款show有歌手上去唱live,都可以出現幾多好具音樂性嘅討論...
所以亦都唔想連呢d討論都冇埋...
人群是那麼像羊群

其實全部區都唔好取消啦。。
youtube 廣播區係發掘cm新星之地,可以吸引人留意無咩人理既歌手。。
cool 投票區可以留低但開post一定要加審批! 版主每日lock po del po得好辛苦,加左人手審批版豬可以一次過del哂佢,比版豬篩選一d精品文章留得低。
Cool Music Hot Hits 100 Vol.74 2/11/2017
#1 隨風而來 隨風而去 [1 week at #1]
#2 Girls Girls Girls
#3 有淚多好 [3 weeks at #1]

加油,有心人FIGHTING!

娛樂同電視區可唔可以留 唔系就有好多野體唔到

支持釘少

CM logo 圖要改了

支持新 CM!!

希望版規可以收番緊
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

好野,支持新壇主

多謝釘釘同timmy 肯繼續支撐cm =]

我都希望娛樂區同電視區可以保留,可以講下歌手喺歌曲以外嘅活動, 都係圍繞歌手嘅
而投票區希望可以加審核避過delete 啦, 都係一個用嚟比唔同樂迷交流嘅地方嚟架
(多口問句 無左個man 有冇咩意思)
雅俗 山林道 多少年 玩家 銀髮白 卜卜卜
乜青 不同班同學 穿花蝴蝶 該死的快樂

電視區 同 娛樂區都要del?
so sad

多謝釘釘同timmy 肯繼續支撐cm =]

我都希望娛樂區同電視區可以保留,可以講下歌手喺歌曲以外嘅活動, 都係圍繞歌手嘅
而投票區希望可以加審核避過delete 啦, 都係一個用嚟比唔同樂迷交流嘅地方嚟架
hehemamama 發表於 2014-4-9 17:33

講呢D。。。。
唔講都知點解啦~~~~
萬眾寵愛有一點   唯恐歡呼太短

路過
?o.O

講呢D。。。。
唔講都知點解啦~~~~
~蛋撻~ 發表於 2014-4-9 19:06

我真係隨口問下 雖然都估到可能有關
(btw 英文加油 我都加緊油)
雅俗 山林道 多少年 玩家 銀髮白 卜卜卜
乜青 不同班同學 穿花蝴蝶 該死的快樂

請問cool cafe可唔可以加番編輯 :P?

hehemamama 發表於 2014-4-9 17:33

冇左個man都唔方會多D女入黎 sosad lol xx(
twenty-seven 盧凱彤
https://www.youtube.com/watch?v=8rVMllAOvek

找一片白雲 找一些古怪路人
找一種色叫 光陰

* 唔好亂諗

改番做Cool Music 係因為呢度唔再屬於COOLMAN MUSIC 底下既論壇 所以先改做COOL MUSIC FORUM
無其他意思!

請問cool cafe可唔可以加番編輯 :P?

冇左個man都唔方會多D女入黎 sosad lol xx( ...
hoic1102 發表於 2014-4-9 23:10

對 加返編輯

電視節目討論區 其實又唔需要審核

Yeah! Continue to support you. 之前真係擔心無咗個FORUM,現在有人接手就好了。

某程度上都同意個壇應該定位番去音樂到
生日呀你問我答個D取消IS GOOD
但我想知個定位係唔係ONLY香港既音樂
會唔會考慮加外語版比會員討論外語音樂
其實近年 大眾都接觸多左~ 不論日韓或歐美音樂
之前CP 都好多人討論泡菜歌
另外以前都話有UTUBE版比我地吹下歐美MV
依家如果連UTUBE區都冇就真係連唯一一個地方都冇埋
希望你地會考慮下: )

支持壇主
不過我都希望 娛樂龍倦風 同 電視節目討論區 可以保留

隨口問句,會唔會考慮開返Cool Song推介?

電視果個區可唔可以唔好關?
AND
可否開翻論壇既搜索功能?可以穩翻D石沉大海既帖子。

好野又有得上CM 啦
btw 其實我 Suggest cool chart 可以加番歌手討論帖
咁就可以係個度傾埋動向啦 !

電視果個區可唔可以唔好關?
AND
可否開翻論壇既搜索功能?可以穩翻D石沉大海既帖子。 ...
Kenny 發表於 2014-4-10 21:19

其實個功能一直都係到._.

其實個功能一直都係到._.
屮SiU霖屮 發表於 2014-4-10 21:29

借問聲如何使用??請指點?

借問聲如何使用??請指點?
Kenny 發表於 2014-4-10 22:47

www.cmusichart.com/discuz/search.php?

其實英國有一個forum 定位好好,既集中討論音樂(global sense)而又不失娛圈/生活版面,管理員可供參考

www.ukmix.org/forums

屮SiU霖屮 發表於 2014-4-10 23:01

我想知點樣可以去到呢條LINK呀?

我想知點樣可以去到呢條LINK呀?
Kenny 發表於 2014-4-11 20:45

個壇冇放條LINK出黎
要自己打條LINK

多謝續租cm
continue cm榜
JM 2016

未來日子,辛苦你們了。
Evan@LaRossa 發表於 2014-4-16 20:12

歡迎留言。。希望你繼續愛音樂。。

大家有緣先可以相遇。。好好珍惜。。不要離開。。

所有喺COOL CAFE 發左娛樂新聞,電視劇,生日祝福POST.....,都會嚴禁發帖?
發左就LOCK?

終於注冊到CM了, 太好了...

所有娛樂新聞,電視劇,生日祝福POST.....,都會嚴禁發帖?
發左就LOCK?
rubylovessss 發表於 2014-4-17 21:05

其實都講過focus番係音樂到?點解你仲係咁固執既呢?
HINZ TOP 20 Week 46
01 隨風而來 隨風而去 - Gin Lee
02 忘記有時 - 王菀之
03 再不再見 - C AllStar 

其實都講過focus番係音樂到?點解你仲係咁固執既呢?
hinz 發表於 2014-4-17 21:34

我講緊cool cafe版規係咪要改呀??? 我夠知係focus番係音樂度啦!! 我唔係咁嘅意思囉唔該!! 而家我開唔開咩post無所謂!! 尊重壇主嘅決定,ok?

我講緊cool cafe版規係咪要改呀??? 我夠知係focus番係音樂度啦!! 我唔係咁嘅意思囉唔該!! 而家我開 ...
rubylovessss 發表於 2014-4-17 22:06

所有娛樂新聞,電視劇,生日祝福POST.....,都會嚴禁發帖?發左就LOCK?

真係睇唔出係講緊COOL CAFE既版規