返回列表 發帖

高山低谷 - 林奕匡

單選投票, 共有 112 人參與投票
87.50% (98)
4.46% (5)
2.68% (3)
0.89% (1)
4.46% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Discovered

歌曲: 高山低谷
主唱: 林奕匡

收錄大碟: 3
推出日期: 2014/4/24

派台日期: 14/4

作曲:林奕匡
填詞:陳詠謙
編曲:Edward Chan / 黃兆銘
監製:Edward Chan

站在樹林內 就如沒氧氣
在夕陽下 寂寥吧 沒權利見你
早知高的山低的谷將你我分隔兩地 失去人情味
你那貴族遊戲 我的街角遊記
天真到信真心 太兒戲

你快樂過生活 我拼命去生存
幾多人位於山之巔俯瞰我的疲倦
渴望被成全 努力做人誰怕氣喘
但那終點 掛在那天邊
你界定了生活 我侮辱了生存
只適宜滯於山之谷整理我的凌亂
渴望大團圓 腳下路程難以削短
未見終點 也未見恩典 我與你極遠

愈望愈無望 未來沒有我
在斷崖下 盡頭吧 樂園未有過
彷彿天一黑天一光揮發了一句再會 只見人下墮
快慰繼續傳播 你都不慰問我
區分到太清楚 太嚴苛

你快樂過生活 我拼命去生存
幾多人位於山之巔俯瞰我的疲倦
渴望被成全 努力做人誰怕氣喘
但那終點 掛在那天邊
你界定了生活 我侮辱了生存
只適宜滯於山之谷整理我的凌亂

我卻尚要生存 偷偷存活於山之谷等到某天魂斷
你繼續盤旋 我繼續埋藏我愛戀
沒有終點 永沒有終點 那永遠極遠

今年SONY d歌都幾高質素

詞唔合格

曲同唱本身唔錯

1分

詞唔合格

曲同唱本身唔錯

1分
dimitri 發表於 2014-4-15 21:55

點解因為個詞就搞到得1分??
其實我唔明點解咁多人彈個詞,
可唔可以講下有咩問題???
FIGHT for 陳柏宇

Another 5 after Goodman! Love the piano at the end :)
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

我都想知個詞出左咩問題
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我又唔覺有問題
成首歌幾好聽喎@@

我都想知個詞出左咩問題
星勤 發表於 2014-4-16 00:15

定係我認真左,佢其實曲緊?
FIGHT for 陳柏宇

希望sony今年好好plug歌, 同宣傳..
唔好浪費左phil既才華啦..

林奕匡第一首大路情歌,係時候等多D人認識佢喇。

2014.04.18 林奕匡《高山低谷》
SMART goodman
呢首應該係 Phil 咬字最正最好聽嘅廣東歌
上一 plug《Goodman》其實係好聽好 un 好玩
但我真係完全聽唔明佢唱緊乜… 睇住歌詞都聽到一頭霧水
對傳達 message 方面係一個好大嘅阻礙
然後,今次呢首《高山低谷》著實係有一個大躍進
Phil 仍然未有大路情歌能夠好好打入市場
我知,好多人都會話「首歌好 K 囉,好大路囉」
黎到第 3 隻碟啦其實,如果呢首歌可以打動到好多人的話
做一次又有乜所謂呢?重點係會唔會重覆自己
而響我對 Phil 嘅四年音樂生涯認知,佢對音樂係有一份著緊

黎到第四年,先出到第 3 隻 EP
呢首《高山低谷》講緊窮小子鍾意富家女心聲
由陳詠謙操筆去寫,歌詞主要寫男生自卑心態
不過故事略嫌太少前提,一黎就開波,但到尾其實仲寫緊同一件事
不停自怨自艾,聽來聽去會開始覺得重覆
到尾聲其實聽得有點兒太沉重,但總結個感情其實又好單薄
如果可以寫到多啲生活上細節去補全,可能會更好

兩年前,Phil 一首《三十歲前要完成的事》成為我當年十大
未知今年十大會唔會有佢份,但至少暫時覺得佢仍然有心有力去衝
只怕香港傳媒們未會俾到佢呢個機會,等佢可以被人留意

https://www.facebook.com/stupidmusichk/posts/531283350315943
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

2014.04.18 林奕匡《高山低谷》
SMART goodman
呢首應該係 Phil 咬字最正最好聽嘅廣東歌
上一 plug《Goodma ...
星勤 發表於 2014-4-19 10:49

其實首歌好似唔係咁解讀
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實首歌好似唔係咁解讀
hinz 發表於 2014-4-22 21:19

咁好多歌詞都可以有幾種解讀
等於二汶首歌有人話異地戀,有人話政治歌一樣
論盡樂迷,敢愛敢恨

咁好多歌詞都可以有幾種解讀
等於二汶首歌有人話異地戀,有人話政治歌一樣 ...
星勤 發表於 2014-4-22 23:09

林奕匡又話即將會推出第二隻派台歌,歌詞會同自己有關:「隻歌講我兩年前的喺底嘅情況,依家走番出嚟喇,其實有啲人生經歷,唱歌先可以感動到人。
02 著地 - 鄧麗欣

林奕匡又話即將會推出第二隻派台歌,歌詞會同自己有關:「隻歌講我兩年前的喺底嘅情況,依家走番出嚟 ...
hinz 發表於 2014-4-22 23:27

咁我又想知佢個「你」係指乜野呢?
論盡樂迷,敢愛敢恨

首歌係年度之作……
首歌係講緊林奕匡兩年前好窮 鍾意左個有錢女
簡接道出歌手一行真係好慘 市道環境唔好 碟又唔好賣
真係唔係表面咁風光
咁樣寫我覺得比起做一隻關於廣東歌既碟更快手 一首歌就可以取代一隻碟噶
喚起港人支持港樂 <333

原來首詞又係一個好隱晦嘅比喻
只能說我輸了…
論盡樂迷,敢愛敢恨

當情歌聽既話

其實首歌有啲周柏豪FEEL
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

首歌真系好正 狂LOOP

隻歌超正但無人播~~~

曲唱都幾好
d詞都ok啊
5分

回復 10# powerful

同意!

我覺得呢首歌詞同曲都好正!好傷感,好有意思,曲風有D古巨基 x eason既感覺! phil其實真係難得既唱作人希望普羅大眾既人會快D認識佢

出左個lyric video  D相好過個封面lor
https://www.youtube.com/watch?v=R2BUiErBRnY&list=PLUJlK9_ExK5rBA6gDz634HoEyBmrp5sD2

咁似gin lee首我不是你的觀賞魚
=)

回復 3# dimitri

我自己都唔太鍾意陳詠謙,不過呢首D歌詞我又覺得寫得不錯喔!而phil亦帶給我驚喜!其實他真的好talented,什麼曲風也可,作D歌很好聽,很有個人風格,很革新,今次呢首歌返璞歸真其實都係好事,因為他真的需要有番一首大路歌讓大眾的人終於認識他!

首歌真是越聽越好有感覺,經常不經意地我就會唱起來,但每次都會loop唔同的歌詞部份。

你那貴族遊戲 我的街角遊戲 天真都信真心 太兒戲

你繼續盤旋 我繼續埋藏我愛戀
沒有終點 永沒有終點 那永遠極遠

每次唱完也會感到好悲傷,這就是一首好歌的魔力!!加油啊林奕匡

不比5分也對不起PHIL~~~曲詞都好~
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

好想佢呢首有十大,至少值得冠

「幾多人位於山之巔俯瞰我的疲倦」,已上位的老一輩也好,靠剝削起家的商家、財團也罷,反正就是既得利益者對於低層掙扎者的冷眼旁觀吧。「你快樂過生活 我拼命去生存」、「你界定了生活 我侮辱了生存」兩句簡單直接,幾多人只得營營役役,被各種壓力壓得喘不過氣來,卻被譏諷不懂生活。彷彿上位者就是標準,你不跟著那一套走,就是笨,落得個苦下場也是自找的。
旋律愈聽愈好聽

btw 站在樹內 就如沒氧氣 在陽下
twenty-seven 盧凱彤
https://www.youtube.com/watch?v=8rVMllAOvek

找一片白雲 找一些古怪路人
找一種色叫 光陰

個人覺得
早知高的山低的谷將你我分隔兩地 失去人情味
你那貴族遊戲 我的街角遊記
有啲怪

回復 31# NelsonWu

純屬為左押韻吧

唱腔有D怪

Post係到先.....

簡略到一個點

回復  NelsonWu

純屬為左押韻吧
屈臣氏 發表於 2014-5-13 20:12

當然唔係

如果你了解到首歌嘅意思
就會解得通呢兩句
論盡樂迷,敢愛敢恨

出左MV啦

首歌真係好好聽.......
個mv hea到爆

反而我覺得個詞好似講Phil 自己
由903雨落大地後 真係消失左一排
到goodman 到高山低谷 先有番d聲氣 好慘 :(

呢首其實好十大feel 既歌黎 < at least 係我今年難得會狂loop既歌

首歌真係好好聽.......
個mv hea到爆

反而我覺得個詞好似講Phil 自己
由903雨落大地後 真係消失左一排
到g ...
MAMA 發表於 2014-5-28 03:46

唔係好似啦 係根本
02 著地 - 鄧麗欣

好正!!! 一定要十大!!!
真心狂LOOP!

希望叱咤有十大,5分

这首歌是今年最爱的,没有之一,希望能继续热播!

曲詞同唱合格
可以一聽

快d upload釋放版YouTube

原來都10年
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影