返回列表 發帖
如果有一個共產主義嘅歌手,即使佢唱歌幾好聽,喺香港係咪都會無人鍾意?政治取態唔係一種潮流/主流,要同香港大部份人政治取態唔同,係咪無可能?

我只係覺得,一個歌手嘅政治取態係無影響佢唱功,但因為藝術係一個整體,人亦都好容易被唔客觀嘅條件影響判斷,所以我地要求歌手喺歌唱以外,政治取態都要乎合自己意願。我都好明白好難叫歌迷將歌手嘅歌同政治形象分開…

好多時公司/經理人拑制住歌手嘅一舉一動…e.g 兩代歌神合唱,gem 一個歌手揹起成間公司,香港market 細而北上(no offence ),唔係個個都好似kay,cas, rb 今次咁有本事走得甩

歌手有自由發表佢地嘅意見,即使佢地以前唱嘅歌係社會性,亦未必真係佢地所認同, 或者歌迷諗得咁政治 (e.g.囍帖街夠社會性,但我唔會覺得係政治),係咪歌人合一呢樣做到我覺得係好,做唔到無得強求。eason 又唱主旋律又唱同舟之情,其實會唔會佢個人一直都係"同舟之情",係我地當左佢係"主旋律"

外國好多演員都公開表態支持某一政黨,例如共和/民主,會唔會有戲迷因為政治立場而唔睇佢地嘅戲?我無研究過呢個問題,如果無/好少,點解香港人會咁?呢個問題似乎更值得研究…
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實如果佢就咁話我唔認識政治我可能無太大感覺
但佢既理由係因為讀得書少而唔認識就好似有d反感有d不負 ...
hinz 發表於 2014-4-21 08:43

佢想用讀書少嚟推缷責仼但係fail ,唔使讀書,你留意社會時事已經知…

好似你唔識係社會無教咁…
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

問題就係,點解會同時同舟之情又同時主旋律?問題就係做唔到人歌合一。曾經由歌曲中,以為王菀之係一個有 ...
HOTMAN 發表於 2014-4-21 11:43

下面一次過覆埋啦~ ivana 嘅case 上面有人講過, 我都認同上面所講嘅

佢未必睇唔出社會問題, 但佢既音樂更加似係表達緊林夕既睇法, 代林夕發聲,
而自己做完代言人就縮埋一邊, 咩都無意見~
窩輪仔阿豪 發表於 2014-4-21 13:34

我幾支持呢一句, 歌詞唔一定係歌手想唱
eason 去唱主旋律唔代表啲咩, 即使fiona joey 唔唱政治有政治議題嘅歌, 唔代表佢地唔關心, 只係唔用歌曲去表達
有啲歌嘅歌詞, 係歌迷自己解讀, 你可以當斯德哥爾摩情人係一首普通情歌
joey 首蜉蝣, 有啲讀文化研究嘅人覺得周耀輝係講緊六四, 有啲覺得純粹講生命好短, 呢啲睇你點解讀
呢個可能係一個比較extreme 嘅case, 但係我只係想講, 歌同歌手唔一定有關係, 歌手只要唱好呢首歌, express 到個msg/感情,
要求人歌合一, 做得到好, 做唔到唔使覺得人地錯/唔好, 甚至因為咁而唔鍾意佢 (kay 係一個做得到嘅好例子)

同樣, pakho 就算係無知, 可能佢讀得書少, 呢個都唔係judge 一個歌手係唔係好嘅criteria
當然, 呢啲只係好理性嘅想法, 人係好難做到咁嘅
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

冇記錯pakho以前好似係反高鐵反國教
唔少歌都反映社會現實
而家話自己讀得書少所以唔識政治係咪有少少搞笑 ...
marco9517 發表於 2014-4-21 13:48

如果一個以前有表過態嘅歌手, 之後做嘅野同之前立場唔同, 因為咁而失望就合理( 我唔知佢以前有冇反過國教, etc)
以rubberband為例, 如果佢以前唔係反國教, 佢去維穩show 唔會有咁大反應
一個歌手嘅言行比佢嘅歌, 應該更能反映佢嘅態度嘅, 我估.
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪