返回列表 發帖

港大民研 2013勁歌總選調查結果

連結

大家都記得今年1月既廿大勁歌金曲總選用左普選方式,
其中一個就係委託香港大學民意研究計劃調查市民對篩選後歌曲名單既意向,
有關方面成功收集超過1000份選票, 如今已經有左詳細票數公佈

值得留意:
- 同林排45、Nice排第60
- 容祖兒方面, 快樂最快排22, 高過加大力度同充電器
- 不出席的薛凱琪冷笑話排21, 告別我排26, 高過不少廿大勁歌金曲
- 謝安琪魅力逼人, 最好的時刻, 眼淚的名字及I have a dream悉數打入20大, 係最多歌曲打入20大既歌手
- 關淑怡陀飛輪亦成功入圍, 排第20
- 受熱捧之最後祝福僅得37名, 叫做高過峰哥
- 榜尾方面, 蕊蕊一枝獨秀分佔尾二及尾三, 張志恆、許靖韻及goldEN亦在尾五範圍內

如果民意調查20大悉數入選, 結果就會係:
1. 擁抱愛 - 鄭欣宜
2. 化蝶 - 胡鴻鈞
3. 天窗 - 容祖兒
4. 妳的名字我的姓氏 - 王菀之
5. 青春頌 - 許廷鏗
6. 你把我灌醉 - G.E.M.
7. 最好的時刻 - 謝安琪
8. 蝸居 - 許廷鏗
9. 雙子情歌 - 羅力威, 容祖兒
10. 非凡人生 - 鄭融
11. 哥歌 - 王菀之
12. 一千零一次人生 - 林欣彤
13. 眼淚的名字 - 謝安琪
14. 很想很想說再見 - 側田
15. 負親 - 小肥
16. 明白了 - 胡鴻鈞
17. 另眼相看 - 容祖兒
18. I have a dream - 謝安琪
19. 薄情歌 - C AllStar
20. 陀飛輪 - 關淑怡
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

擁抱愛日日播點會無人識

非凡人生入到十大
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

老實, 講入屋程度, 擁抱愛真係第一....而且旋律歌詞演唱都唔錯, 好夾.

三人行攞獎真係好匪夷所思

訪問一千人就列入計分一部分,TVB果然好野
仲有連70歲以上問……個個淨係投愛回家同張學友?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

知道tvb點造數

假裝愉快
無話可說
無聲佔有
萬夫莫敵

同林
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

很想很想說再見
Happy and Blessed.

訪問一千人就列入計分一部分,TVB果然好野
仲有連70歲以上問……個個淨係投愛回家同張學友? ...
fifty1205 發表於 2014-4-28 16:33

係啦,距地唔識gem冇投距啦,滿意未?
...

係啦,距地唔識gem冇投距啦,滿意未?
siongguan 發表於 2014-4-28 16:56

又關gem咩事?
正常過70都唔會聽依家d流行曲la,撩交嗌!
肥婆馬上收皮

估唔到美之咁高.... 仲高過青春頌
我覺得擁抱愛同天窗頭3正常
播足成年真係好難唔拎第一

又關gem咩事?
正常過70都唔會聽依家d流行曲la,撩交嗌!
fifty1205 發表於 2014-4-28 17:04

咁又有幾多真系會投票?
...

阿田有第14位呀

如果有出席就有奖啦~~

可惜啊 !!!
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

咁又有幾多真系會投票?
siongguan 發表於 2014-4-28 17:21

所以咪話民研去訪問70以上做乜囉
肥婆馬上收皮

所以咪話民研去訪問70以上做乜囉
fifty1205 發表於 2014-4-28 17:25

個range放有問題?range放大d冇咩問題?
...

個range放有問題?range放大d冇咩問題?
siongguan 發表於 2014-4-28 17:28

但70歲以上有幾多個真係會聽過2013廣東歌?舊年仲要無大hit歌
仲要係隨機訪問普通市民
(依家連好多後生一輩都唔聽廣東歌,如果你要話70歲以上普通市民會留意樂壇聽2013廣東歌我無野好講!)
肥婆馬上收皮

即係擁抱愛先係金曲金 回到1月的時候 應該就係咁 都比天窗攞左啦

#12 某會員好好笑

估唔到美之咁高.... 仲高過青春頌
我覺得擁抱愛同天窗頭3正常
播足成年真係好難唔拎第一 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-4-28 17:13

如果計播放率, 一個星期五次, 如無意外可以每個星期榜尾, 52*5 = 260次, 當有啲日子無播/上唔到榜, 打個8折都可以做903至尊歌當之無愧
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

如果計播放率, 一個星期五次, 如無意外可以每個星期榜尾, 52*5 = 260次, 當有啲日子無播/上唔到榜, 打個 ...
hehemamama 發表於 2014-4-28 17:53

仲有時會係深夜 播劇歌++埋埋真係唔止260AP~~
潛水。。。。

仲有時會係深夜 播劇歌++埋埋真係唔止260AP~~
tasue270 發表於 2014-4-28 17:59

過左凌晨兩點仲計唔計先
joyce 可以做903史上第一個因電視劇主題曲得到至尊歌嘅歌手, 只可惜....
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

假裝愉快呢 :(
Crystal  T.T
PRINCE MUSIC CHOICE
Ava 糖衣
Joey 女皇
Shiga 為何要我愛上你?:(

唔理最後結果
即使以呢個結果頒獎
亦都證明所謂嘅一人一票並唔代表合理同埋有說服力

其實我覺得最有指標性係謝安琪小勝容祖兒
以最多人識既一首歌計, 天窗贏
但以少人識既歌去計, 謝安琪兩首不太知名既國語勝出, 可見人妻基本盤係多過天后基本盤

對照實際只計fun既「最受歡迎女歌星」容祖兒過半得票,
以及計埋fun之後容祖兒出現充電器, 另眼相看打入十大既賽果,
大致可以預計會fun既觀眾基本上都非常喜歡祖兒

反而港大既調查理論上會接觸到比較闊既人群(不在數量而在闊度, 民調一千人係常態), 至少近年越來越多人唔睇電視, 亦有唔少人不願意down個app投勁歌一票
計埋誤差之後, 謝安琪至少都可以同容祖兒不相伯仲, 亦都反映近幾年謝氏0 hit歌之下坊間人氣反而依賴女神打扮及社會形象等越來越旺

至於擁抱愛, 化蝶兩首分佔一二我本人係不感意外的
愛回家隻歌本身唔係特別難聽, 而TVB做愛回家係做足成年, 如果話最多人識既金曲, 佢第一唔係咁令人意外

呢個list點睇都比最終結果接近坊間
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

唔理最後結果
即使以呢個結果頒獎
亦都證明所謂嘅一人一票並唔代表合理同埋有說服力 ...
JayantL 發表於 2014-4-28 18:32

我覺得睇下個criteria係咩, 如果只係揀「至hit歌」而唔理質素上考慮的話, 咁樣做民調算係幾反映到坊間意願
當然TVB個list就好似香港行政長官「普選」咁有篩選, 好難入閘, 就算入到閘都未必出到閘, 就算民調入圍都未必比TVB任命到, 呢個係後話

如果加埋我的宣言, 說一句, 任我行, 好得很等歌曲入去, 相信會更加好睇

跳火坑高過鍾舒漫、馮允謙所有候選歌
亦高過Gin Lee《我說》《我不是你的觀賞魚》、泳兒《通電》《哪裡》

其實我覺得最有指標性係謝安琪小勝容祖兒
以最多人識既一首歌計, 天窗贏
但以少人識既歌去計, 謝安琪兩首不 ...
John 發表於 2014-4-28 18:51

就算kay 無歌出, 佢嘅形象都一路咁討好, 甚至人氣上升左, 呢樣野真係好難得 (可能關ab餐事)
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

即係擁抱愛先係金曲金 回到1月的時候 應該就係咁 都比天窗攞左啦

#12 某會員好好笑 ...
rubylovessss 發表於 2014-4-28 17:36

擁抱愛只係民調方面第一
仲要計埋投票

榜尾方面, 蕊蕊一枝獨秀分佔尾二及尾三

咁kay真係好正啊嘛

播足兩年(應該有), 連唔睇電視既me都識唱就可見擁抱愛既傳唱度係幾咁高 (利申, 真心唔識明白了, 愛我請 ...
John 發表於 2014-4-28 18:54

TBB節目我只睇旦哥的勁歌金曲, 其餘時間一概唔睇無記, 愛回家一秒都冇睇過, 但我都識唱愛回家...第一次聽愛回家係特登轉台睇肥姐紀念音樂會, 聽一次已經有印象, 聽多2次已經識哼.

我都冇聽過明白了, 愛我請留言等

每人只限投一票會比較好, 啲fans十票都投晒畀Joey, 咁其他歌手冇得玩架喎

每人只限投一票會比較好, 啲fans十票都投晒畀Joey, 咁其他歌手冇得玩架喎
Pure. 發表於 2014-4-28 20:54

每人投一票,好難投喎

每人投一票,好難投喎
lblemon 發表於 2014-4-28 20:58

係會好難抉擇, 但係可以解決咗啲人投歌手而唔係投歌嘅情況

我覺得可以一人投幾票, 投曬同一個歌手都得, 始終真係同一個歌手都可以有好多hit 歌, 不過最後只計得票最高個首, 讓番d quota 俾其他人

「亦都反映近幾年謝氏0 hit歌之下坊間人氣反而依賴女神打扮及社會形象等越來越旺」
笑到我跳晒制

Pure. 發表於 2014-4-28 21:13

睇怕係太少人投票
同時候選歌多
萬一第一得個200票....
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

Pure. 發表於 2014-4-28 21:13

我覺得一人一票更加會出現投歌手的情況喎.

我覺得最好係變返十大
每個歌手只可入最高票果首

我覺得最好係變返十大
KennyCheng23 發表於 2014-4-28 22:10

唔得呀, 因為少左好多其它奬, 10隻唔夠分呀.

我覺得最好係變返十大
KennyCheng23 發表於 2014-4-28 22:10

唔得呀, 因為少左好多其它奬, egg 同星夢同鄭俊x 唔夠分呀.

唔得呀, 因為少左好多其它奬, 10隻唔夠分呀.
lblemon 發表於 2014-4-28 22:13

加返啲獎囉 組合獎都無
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

goldEN亦在尾五範圍內????原來沒救的不是樂壇,是樂迷。
唔想香港樂壇死,聽廣東歌吧!
廣東歌only...

goldEN亦在尾五範圍內????原來沒救的不是樂壇,是樂迷。
MAPPY 發表於 28/4/2014 22:43

草稿:118
戀循環:123

唔想香港樂壇死,聽廣東歌吧!
廣東歌only...

加返啲獎囉 組合獎都無
hehemamama 發表於 2014-4-28 22:35

只加一個最受歡迎組合奬的話, 個奬即係擺明加比東亞系
加三個組合金銀銅的話, 2/3 擺明比東亞系

其它唱片公司又怨聲載道架啦, 所以又要加其它奬安撫D 唱片公司...

其它唱 ...
lblemon 發表於 2014-4-28 22:47

咁組合都算單位。上次糖兄妹件事真系得痰笑
...

其它唱 ...
lblemon 發表於 2014-4-28 22:47

其實去年應該要有
C AllStar / Supper / Kolor 三個要頒都可以頒得幾好睇

甚至比其他台感覺仲要更有型
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨