返回列表 發帖

港大民研 2013勁歌總選調查結果

連結

大家都記得今年1月既廿大勁歌金曲總選用左普選方式,
其中一個就係委託香港大學民意研究計劃調查市民對篩選後歌曲名單既意向,
有關方面成功收集超過1000份選票, 如今已經有左詳細票數公佈

值得留意:
- 同林排45、Nice排第60
- 容祖兒方面, 快樂最快排22, 高過加大力度同充電器
- 不出席的薛凱琪冷笑話排21, 告別我排26, 高過不少廿大勁歌金曲
- 謝安琪魅力逼人, 最好的時刻, 眼淚的名字及I have a dream悉數打入20大, 係最多歌曲打入20大既歌手
- 關淑怡陀飛輪亦成功入圍, 排第20
- 受熱捧之最後祝福僅得37名, 叫做高過峰哥
- 榜尾方面, 蕊蕊一枝獨秀分佔尾二及尾三, 張志恆、許靖韻及goldEN亦在尾五範圍內

如果民意調查20大悉數入選, 結果就會係:
1. 擁抱愛 - 鄭欣宜
2. 化蝶 - 胡鴻鈞
3. 天窗 - 容祖兒
4. 妳的名字我的姓氏 - 王菀之
5. 青春頌 - 許廷鏗
6. 你把我灌醉 - G.E.M.
7. 最好的時刻 - 謝安琪
8. 蝸居 - 許廷鏗
9. 雙子情歌 - 羅力威, 容祖兒
10. 非凡人生 - 鄭融
11. 哥歌 - 王菀之
12. 一千零一次人生 - 林欣彤
13. 眼淚的名字 - 謝安琪
14. 很想很想說再見 - 側田
15. 負親 - 小肥
16. 明白了 - 胡鴻鈞
17. 另眼相看 - 容祖兒
18. I have a dream - 謝安琪
19. 薄情歌 - C AllStar
20. 陀飛輪 - 關淑怡
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

皇后餐廳 32
哥歌 11
妳的名字 我的姓氏 4
星空 23

:)
kenny106xd 發表於 2014-4-29 23:21

呢 4 首我最 like 皇后餐廳囉...
本週冠軍歌: 回憶半分鐘 - Cloud 雲浩影

一個小子 發表於 2014-4-29 21:07

史林廖賴

呢個民調十大確實比最終賽果合理得多,
完全唔明白點解有人會認為一人20票,可以減低Fans效應?
個頒獎禮已 ...
powerful 發表於 2014-4-30 00:19

其實仲有一個問題 上年好多歌手 不能參與

呢個民調十大確實比最終賽果合理得多,
完全唔明白點解有人會認為一人20票,可以減低Fans效應?
個頒獎禮已經完全示範左問題所在,
一人一票至少可以集中票源,唔會出現某紅歌星獨霸情況。

你倫敦 . 我紐約

皇后餐廳 32
哥歌 11
妳的名字 我的姓氏 4
星空 23

:)

果晚好似話係有律師核實
但唔係黃龍德
Our_Souvenir 發表於 2014-4-29 20:01

查李施律師事務所

港大民意 有充分既數據support,
TVBfun既勁歌投票有人監察嗎??
冇既亂黎都冇人知架喎 ...
iamaboyyobamai 發表於 2014-4-29 19:41

果晚好似話係有律師核實
但唔係黃龍德

咁造馬都造得幾勁喎~~~~~~~~

kaybb 快d出新歌

小肥坐成晚都冇,俾返首《負親》我!!

如是者,FUN 果 50% 統計應該同呢度有好大差距

先可以造就到最後果 20 首得獎
(以無造馬去計的話啦) ...
星勤 發表於 2014-4-29 10:48

tvb 系列歌手的确有班電視迷支持....fun 果班人的口味同本地整體樂迷口味明顯不同也很正常,
正如不同傳媒支持不同歌手一樣, 不同的樂迷群體也會支持不同歌手.

金曲: 50/50
歌星: 100% fun
John 發表於 2014-4-29 00:08

如是者,FUN 果 50% 統計應該同呢度有好大差距

先可以造就到最後果 20 首得獎
(以無造馬去計的話啦)
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

陳奕迅呢

上年組合真係唔差, 不過將組合(多數男) 擺入歌手係唔係怕男歌手太少choice? ...
hehemamama 發表於 2014-4-29 01:27

但一般組合人氣係差過紅既男歌手, 當年BEYOND 再紅也紅不過四大天王. 所以, 將組合放入去只係睇落去好似多D 選擇咁.

根本, FUN 100% 既話, 一定係LF, 冇LF 就牙醫?

其實去年應該要有
C AllStar / Supper / Kolor 三個要頒都可以頒得幾好睇

甚至比其他台感覺仲要更有型 ...
星勤 發表於 2014-4-28 22:59

上年組合真係唔差, 不過將組合(多數男) 擺入歌手係唔係怕男歌手太少choice?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實港大呢個佔分數幾多?TVB fun 又佔總分幾多?
星勤 發表於 2014-4-28 23:29

金曲: 50/50
歌星: 100% fun
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

I am very happy 負親 is in the top 20. Maybe because it is listed first.

I am very surprised that 下個他 got more votes than all of Jay Fung's songs. Seriously, what is EEG doing to Jay? Why do the general public seems to be unaware of his songs?

邊到有完整版?
ashleylin 發表於 28-4-2014 23:40

http://hkupop.hku.hk/chinese/report/JSG/content/freq.html

邊到有完整版?

「如果有得揀」, 我反而贊成用現行既全票制,
因為一人投20首既情況之下會揀到好多唔係太鍾意但又認識既歌曲 ...
John 發表於 2014-4-28 23:23

完全同意你的看法, 基于與你所述相同的原因, 我也認為最多可選20首歌可以減少FANS 效應.

其實港大呢個佔分數幾多?TVB fun 又佔總分幾多?
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

咁其實...... 頒獎唔單止睇港大民意調查gar嘛=-=
仲有TBB fun投票啊~~~~~~~~
咁峯峯班fans盲投咁佢咪入到咯=-=

「如果有得揀」, 我反而贊成用現行既全票制,
因為一人投20首既情況之下會揀到好多唔係太鍾意但又認識既歌曲, 變相係真係揀hit歌而唔係鬥fans多
而20首呢個數量亦可以確保即使係最多歌曲入選既一個歌星, 佢都唔能夠壟斷大部分名次, 要做到「全中」首先要有極多基本盤, 另外假設容祖兒5首全入20大, 亦會造就另外15首自由選擇既歌曲唔會少人識得去邊

相反, 單票制及或兩三票制, 就真係只會變左鬥fans多, 會變成「最受歡迎歌星的金曲」大賽, 欣宜, 麥家瑜呢D唔大粒但有歌廣為人知既明星得獎機會會大幅減低, 對人不對歌之下, 就會變成廿大勁歌金人
而事實上呢個結果係反映左欣宜隻歌傳唱度真係高, 一人投一隻既話好有可能變成天窗/最好的時刻第一, 欣宜因為佢樣子問題高度問題20大不入, 呢個相信唔係勁歌總選既本意

當然, 都係要再講, hit/多人認識而不抗拒同樂迷心水好大可能係兩回事,
而2013年勁歌總選既候選名單亦係毋庸置疑既篩選

咁組合都算單位。上次糖兄妹件事真系得痰笑
siongguan 發表於 2014-4-28 22:54

其實糖兄妹係咪解散左? 好似成日得糖妹出黎咁既! 同埋糖兄妹對上一次隻歌係几時派台?

其實去年應該要有
C AllStar / Supper / Kolor 三個要頒都可以頒得幾好睇

甚至比其他台感覺仲要更有型 ...
星勤 發表於 2014-4-28 22:59

咁啦, 其實去年取消組合奬已經好古怪了, 呢個奬已經有左好多年, 況且男女歌手都冇取消, 點解要取消組合奬先?

只加一個最受歡迎組合奬的話, 個奬即係擺明加比東亞系
加三個組合金銀銅的話, 2/3 擺明比東亞系

其它唱 ...
lblemon 發表於 2014-4-28 22:47

其實去年應該要有

甚至比其他台感覺仲要更有型
論盡樂迷,敢愛敢恨

其它唱 ...
lblemon 發表於 2014-4-28 22:47

咁組合都算單位。上次糖兄妹件事真系得痰笑
...

加返啲獎囉 組合獎都無
hehemamama 發表於 2014-4-28 22:35

其它唱片公司又怨聲載道架啦, 所以又要加其它奬安撫D 唱片公司...

goldEN亦在尾五範圍內????原來沒救的不是樂壇,是樂迷。
MAPPY 發表於 28/4/2014 22:43

草稿:118
戀循環:123

唔想香港樂壇死,聽廣東歌吧!
廣東歌only...

goldEN亦在尾五範圍內????原來沒救的不是樂壇,是樂迷。
唔想香港樂壇死,聽廣東歌吧!
廣東歌only...

唔得呀, 因為少左好多其它奬, 10隻唔夠分呀.
lblemon 發表於 2014-4-28 22:13

加返啲獎囉 組合獎都無
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

我覺得最好係變返十大
每個歌手只可入最高票果首
KennyCheng23 發表於 2014-4-28 22:10

唔得呀, 因為少左好多其它奬, egg 同星夢同鄭俊x 唔夠分呀.

我覺得最好係變返十大
KennyCheng23 發表於 2014-4-28 22:10

唔得呀, 因為少左好多其它奬, 10隻唔夠分呀.

我覺得最好係變返十大

係會好難抉擇, 但係可以解決咗啲人投歌手而唔係投歌嘅情況
Pure. 發表於 2014-4-28 21:13

我覺得一人一票更加會出現投歌手的情況喎.

Pure. 發表於 2014-4-28 21:13

睇怕係太少人投票
同時候選歌多
萬一第一得個200票....
47. Bring Him Home
week19
1 . TheCrush        Possession

「亦都反映近幾年謝氏0 hit歌之下坊間人氣反而依賴女神打扮及社會形象等越來越旺」
笑到我跳晒制

我覺得可以一人投幾票, 投曬同一個歌手都得, 始終真係同一個歌手都可以有好多hit 歌, 不過最後只計得票最高個首, 讓番d quota 俾其他人

每人投一票,好難投喎
lblemon 發表於 2014-4-28 20:58

每人只限投一票會比較好, 啲fans十票都投晒畀Joey, 咁其他歌手冇得玩架喎
Pure. 發表於 2014-4-28 20:54

每人投一票,好難投喎