返回列表 發帖

華納音樂正式宣佈 收購金牌大風

華納收購金牌大風 謝安琪尚未過檔待討論

http://news.sina.com.hk/news/20140430/-15-3251809/1.html

而與台灣金牌大風有唱片合約的謝安琪,其經理人夏森美表示過檔華納一事仍未有定論:“我們會清晰考慮自由度,歡迎華納來詳細討論,希望盡快達成共識。”

===

我諗 Sammy Ha 唔會咁易俾 Kay 過檔

方大同盞轉會!
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

夏森美真系好_煩
佢想kay一年轉幾多次公司?
nicknicknick 發表於 2014-5-1 16:49

謝安琪既自由度就侷限在夏森美上
雀籠揾個更大既雀籠
甘不如咪鬼煩
一早自己出碟- -
花滿地
奇樹滿林
一朵花跟森林
你決定了哪邊合襯沒有...?

根本夏森美無左謝安琪既話真係可以食便便.
FIGHT for 陳柏宇

時事體育區你post娛樂新聞出黎仲乜?

以及香港藝人如側田、Rubberband、蘇永康、古巨基及楊千嬅等。
走哂啦仲金乜鬼野牌-_-?

以及香港藝人如側田、Rubberband、蘇永康、古巨基及楊千嬅等。
走哂啦仲金乜鬼野牌-_-? ...
艾石仔 發表於 1/5/2014 17:22

佢講緊首歌既Copyright 喎 ._.

夏森美真系好_煩
佢想kay一年轉幾多次公司?
nicknicknick 發表於 2014-5-1 16:49

最好環球收購埋BAN BAN MUSIC
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

時事體育區你post娛樂新聞出黎仲乜?
rubylovessss 發表於 2014-5-1 17:22

收購=時事
轉會=體會(球星轉會)

到時kay重慘
隻小氣登勤都吾知會點對佢
nicknicknick 發表於 2014-5-1 17:37

我諗 Kay 同環球之間應該關係 ok 的,
好似 Kay 之前都講過話佢本人同環球合作係愉快的,
係經理人的部分……有點不協調

Kay 又要飲水思源,
唔會丟下 Ban Ban Music

我淨係想kay 快d plug 新歌

Kay 同華納既風格會唔會太唔似

Kay 同華納既風格會唔會太唔似
賴爽 發表於 2014-5-1 21:03

以國語碟黎講
佢上年隻謝─安琪同華納風格都似
都係猛咁出K歌

到底kay 會點-_- 快啲出歌啦救命

方大同.....so dramatic
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

笑,方大同咁就賺左一大筆轉會費
Happy and Blessed.

鄒文正同AOA乜出路呢
無力將天氣逆轉。

方大同搞笑了,從華納過檔,又被華納買返

笑,方大同咁就賺左一大筆轉會費
jose 發表於 2014-5-1 23:25

啱啱先有金牌比幾千萬佢整碟而家又有賺
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

kay好黑仔
去星瑍又執左
金牌又被收購

我剩係想佢快啲出歌咋!

方大同重新選擇 似考量華納誠意
華納音樂併購金牌大風唱片,承接旗下歌手及歌曲版權,唯獨搞不定「金牌一哥」方大同!他日前被問是否「還巢」?他說:「這個變化對大同來說,也是一個重新選擇的機會,對華納的栽培一直很感恩,也謝謝華納的邀約。」似間接證實「合約有但書」的傳言。

《危險世界》拿40個冠軍

外傳他曾和華納不快,為提防重回前東家,跳槽金牌時的合約中有但書,若金牌轉賣給華納可終止合約。但華納日前說,沒聽說此事。方前晚在江蘇演唱時心情淡定,對全場說:「跟大家一起看日落很美好。」歌迷和他大合唱〈小方〉,並高喊:「不論去哪裡,我們永遠支援你。」

他的新專輯《危險世界》發片未滿月,已拿下40個排行榜冠軍,10日將在北京慶功,金牌為他安排的工作到月中,且已取得台北小巨蛋12月的檔期開演唱會。未來動向?他說:「還在討論中,會認真思考。」據悉除了華納,香港、大陸也有多家唱片公司力邀他。
https://tw.celebrity.yahoo.com/n ... 4%8F-220103840.html

方大同重新選擇 似考量華納誠意
華納音樂併購金牌大風唱片,承接旗下歌手及歌曲版權,唯獨搞不定「金牌一哥 ...
mobile 發表於 2014-5-2 12:05

其實金牌冇晒$$ 咩???~方大同應該可以幫佢吸返唔少架WO~
仲咩唔等多陣~

鄒文正同AOA乜出路呢
moxy 發表於 2014-5-1 23:39

想鄒文正有歌出好聽,金牌-華納
唱作男歌手鄒文正1987年,擅長演奏結他鋼琴電貝斯爵士鼓小提琴二胡等多種樂器。
新人獎項:

新城勁爆新人王創作歌手新城勁爆頒獎禮2011
最受歡迎男新人獎(銀獎)十大勁歌金曲頒獎禮

最佳新人獎第八屆勁歌王頒獎禮
最喜愛男新人獎uChannel Youth

kay好黑仔
去星瑍又執左
金牌又被收購

我剩係想佢快啲出歌咋!

想鄒文正有歌出好聽,金牌-華納
tungjanet 發表於 2014-5-2 14:41

鄒文正去到華納可能變shiga 2.0

鄒文正去到華納可能變shiga 2.0
joey2009 發表於 2014-5-4 22:01

佢以前去過夜蒲試鏡,不過唔中
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

民謠教父李春波動怒飆罵 方大同捲抄襲風暴

方大同驚爆侵權?新歌遭大陸音樂人李春波發文控訴抄襲,直指《小方》與自己成名作《小芳》副歌雷同,強調自始至終均未授權,李春波撂下狠話:「聽到作品被改動,就像孩子整容了一樣。」方大同經紀公司表示已交由版權公司處理。
《小芳》是民謠歌手李春波1993年的自創作品,自此在歌壇一舉成名,以新人之姿入選當年大陸十大最受歡迎男歌手,隨後作品均叫好叫座,被喻為「民謠教父」。今日(4日)他突在微博發表一封「寫給版權總局的一封公開信」,文中提出四大侵權事件,首當其衝就是方大同加盟新東家後的第一張專輯【危險世界】。
李春波表示從未授權任何單位使用歌曲《小芳》,痛批自稱原創歌手的方大同竟擅自改編並公開演出,「更讓我驚奇的是,鳳凰網與北京文藝頻道共同播出的《音樂風雲榜》,歌手方大同公開說我本人有授權給他使用。」

作者不滿怒罵 方大同新歌遭爆抄襲
李春波說方大同的《小方》與自己的《小芳》諧音相同,副歌歌詞「謝謝你給我的愛 今生今世我不忘懷 謝謝你給我的溫柔 伴我度過那個年代」照抄,聽到作品被改編如同看見自己的小孩被整容一樣難受,反問:「這種抄襲和翻唱並且以盈利為目的的行為算不算侵權?」語氣流露滿滿的無奈。
他另外提到文章自導自演的《小爸爸》在未經同意下逕自使用《呼兒嘿喲》,飆罵製作單位不尊重原創者。
對於作者出面指控抄襲,金牌大風表示方大同經紀公司已得知狀況,目前請求歌曲《小方》版權公司華納版權緊急處理,收到最新結果後會再擇日公布相關細節。

收購完即刻要準備賠錢 好意頭到

謝安琪自嘲同張繼聰拍拖係奇聞
15:36

【on.cc東網專訊】歌手謝安琪(Kay)出席內地男女速配節目的記者會,她笑言身邊有很多筍盤可介紹:「身邊啲同事、秘書呀,好多正嘢喺到。」問她可會當導師傳授心得?她即耍手擰頭:「唔得,我得少少戀愛經驗,不過我好鍾意睇呢類節目。」

Kay BB俘虜一眾網民,穩坐討論區女神之位,未知甚麼類型的男生才能吸引她,Kay大笑謂:「我鍾意笑容真心、燦爛。(當時張繼聰就係咁樣追到你?)嗰時佢鍾意戴烏蠅眼鏡都睇唔清楚,我哋點解會拍拖都係一個奇聞嚟。(咁佢點樣吸引到你?)可能因為猛烈攻勢啦,好體貼、細心、管接送、狂send message、送小禮物、同你傾偈、又寫吓歌、唱吓歌,做得好足o架。」

另外,提到而金牌被華納收購,與金牌有約的Kay BB表示不會過檔華納:「因為同金牌只係簽咗一隻國語唱片合約,宣傳期都啱啱完咗,所以對我無影響,亦都唔會過檔。」

美kay究竟想點
或者跟埋張繼聰去拍劇好過喇
起碼有主題曲唱嚟聽下
>3<

其實Kay簽華納都好啊~~~ 華納自由度都幾大
好過夏森美自己出錢開公司啊... 公司仔肯定好快玩完

其實Kay簽華納都好啊~~~ 華納自由度都幾大
好過夏森美自己出錢開公司啊... 公司仔肯定好快玩完 ...
PangChiYeung 發表於 2014-5-6 11:09

Kay簽金牌大風係國語市場
如果華納接收到係接國語碟部分,即係華納大中華區嘅合作,
嗰邊嘅華納係陳澤杉揸fit,一睇就知唔會夾到謝安琪

kay 同金牌淨係簽左一隻國語碟既約
而家姐係廣東同粵語都係冇公司