返回列表 發帖

請問有冇歌手係俾903ban ban吓唔ban嘅?

因為我係近一兩年先留意903播放率,想知以前有冇例子,定係一ban開就永無翻身之日,轉公司都冇用?

藍奕邦
以前係關心妍級待遇
晚晚也是禮拜六之後就播多左

李克勤
由高妹只上三星期既待遇進化到男歌手三甲, 到而家都仲係十大常客

張敬軒(?)
由am/pm到hurt so bad笑忘書都算係三級跳啦?

官恩娜
記得以往千帆, 暗戀航空等成績都唔好, 但近期由他去, 乾脆俐落等都算播唔錯

不過掉返轉由播得好變成狂bam既個案就多好多
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

阿Sa
AnotherMe到BeautyRemains直Ban三張,之後"年年"有冠軍開始都有播下,但永遠無獎無冠(活著3>2>3>out 好似係)

吳若希
Ban到一個點,同樣唱K歌行偶像派,Piece雅可以唱到拎十大,羽田就連上榜嘅機會都無

G.E.M.
過去四隻碟廣東主打通常都有三甲成績,算幾好,但偏偏最Hit國語歌就首首Ban(愛你,我的秘密,泡沫)
其實903對佢算係咁,依家覺得佢為左最女五強插903搞到禁播好蝕底(雖然以佢人氣唔使靠903)

吳雨霏
08年開始無運行,自從加盟環球後靠關係得到一線待遇,連低質歌逆轉都有第三
生我的命派左勁耐先上榜,仲要臨尾三星期谷上十大唔洗捧蛋

關心妍
無論咩風格都係ban ban ban,前世有仇

泳兒
之前兩張碟揾人山人海合作好評不斷,中哂903口味,但成績都係唔掂,得通電有第二
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

903ban ban下唔ban呀
gem邊係呀?一早唔係ban走左咩

藍奕邦
以前係關心妍級待遇

李克勤
由高妹只上三星期既待遇進化到男歌手三甲, ...
John 發表於 2014-5-5 11:45

李克勤真係奇蹟,
80年代出道, 88-03年得3首歌冠(2首兩週冠)
03-14年有20首冠軍歌(1首兩週冠)

阿Sa
AnotherMe到BeautyRemains直Ban三張,之後"年年"有冠軍開始都有播下,但永遠無獎無冠(活著3>2>3>out 好 ...
fifty1205 發表於 2014-5-5 12:24

你是咪誤會左個 topic XD
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

李克勤真係奇蹟,
80年代出道, 88-03年得3首歌冠(2首兩週冠)
03-14年有20首冠軍歌(1首兩週冠)  ...
艾石仔 發表於 2014-5-5 12:36

克勤:多謝甘菁菁 (設計對白)
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

你是咪誤會左個 topic XD
星勤 發表於 2014-5-5 12:36

係wo
肥婆馬上收皮

克勤:多謝甘菁菁 (設計對白)
星勤 發表於 2014-5-5 12:38

88-03年HEA到一個點都唔走得,
03年比佢翻到身真係好彩到呢- -

88-03年HEA到一個點都唔走得,
03年比佢翻到身真係好彩到呢- -
艾石仔 發表於 2014-5-5 12:44

嘩唔定關家姐都會有呢一日既出現呢~

只要關家姐入一入環球

嘩唔定關家姐都會有呢一日既出現呢~
kenny1102 發表於 2014-5-5 13:01

2023年

官恩娜出道時其實唔差丫,新人有冠bo
但同年有個大boss薛凱琪壓住
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

衛蘭上到榜,但JW仲係上唔到(冇留意李治廷)
欣宜上年上到榜,鄭俊弘今年都上到榜,但胡鴻鈞、吳若希、鍾嘉欣仲係上唔到

如果musicnext歌手轉到大公司,有冇得上榜呢

藍奕邦
以前係關心妍級待遇

做咩克勤以前ban到咁, 而家又咁好, 純粹公司問題?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

2023年
艾石仔 發表於 2014-5-5 13:12

要甘菁菁再入番去商台先得啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

欣宜上年上到榜,鄭俊弘今年都上到榜,但胡鴻鈞、吳若希、鍾 ...
XYZZY 發表於 2014-5-5 13:21

Fred都唔知係咪因為新人先上到 成績亦唔算好 下年都唔知得唔得   
   Hubert 1st plug有死位添 依家...

點解唔講下港台
我覺得俾港台black list左真係永不超生
【This is MC】澳門見

只要關家姐入一入環球
屮SiU霖屮 發表於 2014-5-5 13:07

吴雨霏仲唔死硬 ~
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

點解唔講下港台
我覺得俾港台black list左真係永不超生
lemontea1069 發表於 2014-5-5 16:56

hocc比港台ban到

阿Sa
AnotherMe到BeautyRemains直Ban三張,之後"年年"有冠軍開始都有播下,但永遠無獎無冠(活著3>2>3>out 好 ...
fifty1205 發表於 2014-5-5 12:24

你好似完全離曬人地題喔
>3<

只要關家姐入一入環球

你覺得環球會要jade咩
>3<

hocc比港台ban到
stephybest 發表於 2014-5-5 17:23

美千都唔好得幾多

你好似完全離曬人地題喔
janickfu 發表於 2014-5-5 17:38

眼殘
肥婆馬上收皮

美千都唔好得幾多
艾石仔 發表於 2014-5-5 17:40

美長都唔好得幾多,一年四冠一季都係得個十優
肥婆馬上收皮

藍奕邦
以前係關心妍級待遇

李克勤

Thx! 真係人肉資料庫!原來克勤曾經被ban,咁都好,即係而家嗰班被ban嘅歌手都仲可以抱住一絲希望去努力

克勤02年系最受歡迎男歌手,可惜在叱吒d歌,多數都系1-2周命,03年第一主打 合久必婚 更加只有一周命,不過自從 愛一個人 開始,行運,竟然有冠,仲要入埋十大

克勤02年系最受歡迎男歌手,可惜在叱吒d歌,多數都系1-2周命,03年第一主打 合久必婚 更加只有一周命,不過 ...
阿mark 發表於 2014-5-5 19:19

《愛一個人》攞十大個年,仲要《我不会唱歌》都同時攞埋十大,風頭真系一時無兩。可惜KELLY無出席后,就自此系叱咤頒獎禮消失咗

其實克勤初出道時突然好紅  因為後生 衰 高傲  好串 得罪唔小人

後尾因為忠仔都咁同佢講 之後又低沉個一排 先改變過自己

唔知係未因為咁得罪過903~

顏培珊唔知算唔算??

胡琳中間有一段時間都被903 ban, 樂瞳轉去herman後冇上過榜(唔計賀歲歌)

只要關家姐入一入環球

請參考keeva
入環球唔一定成績好

嘉欣bb咁耐以嚟得兩首上榜歌,仲要頭十位都無
當你是我的一半連另外兩個電台都破例俾冠軍,有三台冠嘅時候,
林峯都無咁好成績,903仲係傻的嗎咁連榜都唔俾上。
邊條粉腸仲夠膽話903最公道?

當你是我的一半連另外兩個電台都破例俾冠軍,有三台 ...
amy 發表於 5-5-2014 20:34

但903真係最有影響力的台…?

當你是我的一半連另外兩個電台都破例俾冠軍,有三台 ...
amy 發表於 2014-5-5 20:34

就當903睇唔上眼tvb藝員出碟,但今年又俾視后上榜wor,好奇怪lor
我唔覺得視后同嘉欣bb仲有前幾年o既胡杏兒徐子珊呢d有分別lor

就當903睇唔上眼tvb藝員出碟,但今年又俾視后上榜wor,好奇怪lor
我唔覺得視后同嘉欣bb仲有前幾年o既胡杏 ...
jessie 發表於 2014-5-5 21:11

最奇怪系徐子珊竟然可以攞到新力軍獎項

回復 28# sunshine

個人感覺系kelly2002年出席都食白果,令到佢唔再出席03年的叱吒
同理 2003年港台只有一個全國女歌手銅獎,04年佢又唔再出現在港台

阿mark 發表於 2014-5-5 21:22

我個人比較奇怪反而胡杏兒攞唔到,feel到佢係有心唱歌

我個人比較奇怪反而胡杏兒攞唔到,feel到佢係有心唱歌
jessie 發表於 2014-5-5 22:37

有啊,女新人銀獎
肥婆馬上收皮

有啊,女新人銀獎
fifty1205 發表於 2014-5-5 22:42

自膠 一路記錯係喺rthk攞geh

回復 37# jessie

甘胡杏兒都有銀,系輸比國際天後姐

其實有無人覺得林峯史上只有兩首歌上到叱吒榜,系一件好唔正常的事呢?

演員出身嘅tvb歌手絛好待遇會唔會因為903覺得佢地唔係全心發展音樂? 我覺得alfred 成績無其他三台咁好係因為佢係半個牙醫

(當然就算全心發展音樂都唔一定成績好)
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實有無人覺得林峯史上只有兩首歌上到叱吒榜,系一件好唔正常的事呢?
阿mark 發表於 2014-5-5 23:09

好正常,頂哂籠咪頑石值得上
其他果啲,一係就普通電視K歌一係就Chok個類
佢d歌其他台都唔算好支持,只係間中有首冠,連一首三台冠都無
肥婆馬上收皮

其實林峯好少會去電台宣傳/做訪問
親疏有別 播得少都正常

本身電視同電台某程度都有利益衝突
因為好少人會同時聽收音機 又睇電視
如果推高左電視藝員人氣 而令人揀睇電視 對電台就有損失

美千都唔好得幾多
艾石仔 發表於 2014-5-5 17:40

好過997對佢先~~

欣宜上年上到榜,鄭俊弘今年都上到榜,但胡鴻鈞、吳若希、鍾 ...
XYZZY 發表於 2014-5-5 13:21

903真係大把歌手係得新人個年會上下榜~(湊人陪跑做勢???)一完左新人年冇咩用就上都唔上下~

林峯喺903好似上親都直入top 10
但好快out

阿mark 發表於 2014-5-5 23:09

<爱不疚>上唔到咩?
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

阿mark 發表於 2014-5-5 21:22

呢條友根本死好命,佢原本都係2008年出道,但之後Postpone咗去2009年,果年完全無對手,先俾佢攞晒歌影視新人獎,2008年如果唔係撞正國際天后出道,嘉欣同杏兒都可以做新人王。某人攞咗新人獎又點?全部都無以為繼,電視係收視毒藥,電影公投咗個最爛女主角,唱歌更加係無銷量無反應一碟玩完,連Hea Plug都上唔到榜。

回復  jessie

甘胡杏兒都有銀,系輸比國際天後姐
阿mark 發表於 2014-5-5 23:06

個年我like胡杏兒多的,單身旅行,浪費世紀,,而家仲聽緊,光明日都好正
當年的where did u go,同之後佢個批英文名的歌,未又係全部一樣