返回列表 發帖

[改編分享] 戀愛牌照 (OT: 高山低谷 - 林奕匡)

首先,要多謝林奕匡帶比我哋又一首兵歌。但係都係忍唔住要改歌詞 :O)

作曲:林奕匡
填詞:陳詠謙
改編詞:Ken
編曲:Edward Chan / 黃兆銘
監製:Edward Chan

日夜在期待 待誰又見了
夜幕垂下 月朦掉 淚仍是悄悄
點點偷偷的幽幽的於眼裡不察覺地 一發難喚召
勸我繼續微笑 我一早叫停了
方舟也會觸礁 太煩擾

我會為你傾淚 我盼望你跟隨
甘於迷信於三生中找你 永不疲累
眼角未懸垂 兩晚未眠還未算虛
沒有恩許 也難免唏噓
我怕倦了傾淚 我怕倦了追隨
一天磨掉了 光陰飛走 問我怎能睡
晚上在行雷 被內纏綿 誰有所需
但那一位 再沒有這位 看見你逝去

獨自在炫耀 別離是撮要
但實情是 但仍是 我寧願上釣
這種淒淒的慘慘的都算作一個結局 一對人絕妙
要我繼續憑票 兌現戀愛牌照
方舟也會觸礁 太煩擾

我會為你傾淚 你卻沒有跟隨
只懂迷信於三生中找你 永不疲累
眼角未懸垂 兩晚未眠還未算虛
沒有恩許 也難免唏噓
我怕倦了傾淚 我怕倦了追隨
一天磨掉了 光陰飛走 問我怎能睡
晚上在行雷 被內纏綿 誰有所需
但那一位 再沒有這位 看見你逝去

決意別再追隨 只想存活得 可忠於本我 再不疲累
你再懷疑誰 我記住誰還有所需
但這一位 有沒有空位 也勉強逝去

參加fail lam 個比賽fail左 比大家聽下

支持

唔係 mean
係客觀 ! 一向公平公正 !
得閒多 d 改編啦 唔好好似鄭嘉嘉咁翻唱啦  ...
chanchan0909 發表於 2018-3-23 17:58

其實有好多冇publish 唔多唔少都起碼十首

陳陳居然唔mean 世界變了
RVHOCPC 發表於 2018-3-23 17:49
唔係 mean
係客觀 ! 一向公平公正 !
得閒多 d 改編啦 唔好好似鄭嘉嘉咁翻唱啦

CM 文青 !!!
詩一般嘅歌詞 !!!
chanchan0909 發表於 2018-3-23 16:46

陳陳居然唔mean 世界變了

CM 文青 !!!
詩一般嘅歌詞 !!!

寫得幾好 樓主繼續努力

改得好好 真切地寫出了兵哥的心情

但實情是 像傻事 又寧願上釣  呢?
KITSTON 發表於 2014-5-16 15:49

adore (心心眼)

我諗過轉做但寧願好冇 但係連續三句但好似唔係幾好
RVHOCPC 發表於 2014-5-16 14:43

但實情是 像傻事 又寧願上釣  呢?

簽名被屏蔽

「但實情是 未如願 亦寧願上釣」
咁樣呢?!
窩輪仔阿豪 發表於 2014-5-16 14:48

意思有d氾濫 :p

簽名被屏蔽

可惜有少少唔岩音  
美中不足呀
窩輪仔阿豪 發表於 2014-5-16 14:37

我諗過轉做但寧願好冇 但係連續三句但好似唔係幾好

簽名被屏蔽

其實我最中意第二段verse :D
RVHOCPC 發表於 2014-5-16 14:03

我都係

「但實情是 但仍是 我寧願上釣」 好中呀
twenty-seven 盧凱彤
https://www.youtube.com/watch?v=8rVMllAOvek

找一片白雲 找一些古怪路人
找一種色叫 光陰

中意呢句“眼角未懸垂 兩晚未眠還未算虛”
屈臣氏 發表於 2014-5-16 12:18

其實我最中意第二段verse :D

中意呢句“眼角未懸垂 兩晚未眠還未算虛”

份詞仲正過護航
Happy and Blessed.

改得好好阿
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

簽名被屏蔽

原曲都唔係兵歌
窩輪仔阿豪 發表於 2014-5-15 21:57

咁快d多謝我寫多左半首兵歌 :O)

簽名被屏蔽