返回列表 發帖

陳詠謙填的詞

為何網上那麼多人不停的攻擊他填得詞?其實他很多作品都很好呀!最近最喜歡“高山低谷”!

其他我覺得好的作品有:
P.S. I Love You (Hins Cheung)
我的宣言 (Pakho Chau)
積雪 (Janice)
說一句 (Shiga)
家書 (C All Star)
告白 (Kary)

再說,很多人說『姐姐』,但他從曲詞編監唱都是想幽默,可能不多人明白吧。還有『就有就有』,這種歌就是要求簡單的hook。

just my feeling, nothing personal
Rchi

詳聽送禮勤首姐姐
Happy and Blessed.

簽名被屏蔽

妓女跟私生子拥吻

出門右轉903統計站2013
上榜作品就有就有
個人是聽歌向,不太熟識幕後
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

最多咪又係幫柏豪寫....

有d係膠咗d嘅……
但我本人對佢冇乜意見 佢好cute

陳詠謙有好多寫詞上既技巧都有待改善, 但近期既新作睇到佢越黎越成熟

不過唔緊要啦, 對CM人黎講, 陳詠謙就 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-6-16 22:23

可唔可以唔好一竹篙打一船人呢?
FIGHT for 陳柏宇

我只可攻不可守
我 沒有沒有沒有
我 未有未有未有
我 就有就有就有
以為我話有就有

其實都唔係好差o

Idea幾多都幾好幾有趣,係水準參差左d

其實真系吾差
系有時用詞不當
睇返佢出道10年寫的詞
好多佳作

养分不足

簽名被屏蔽

佢岩音就填
搵一首有深度少少既歌詞都冇
d歌詞好唔連串
兩個字 空泛   
高低山谷係好歌 但份詞好爛

陳詠謙有好多寫詞上既技巧都有待改善, 但近期既新作睇到佢越黎越成熟

不過唔緊要啦, 對部分CM人黎講, 陳詠 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-6-16 22:23

林寶都唔差嘅我覺得
穩定過陳詠謙少少啦
始終寫多十幾年

养分不足
youfuqi 發表於 2014-6-16 23:11

係咪你覺得太K?

佢距離香港兩位填詞界的大師還好遠.

簽名被屏蔽

佢既歌詞既代入感仲差師父好遠,快歌慢歌都係
無朋友就算你無經歷過個個年紀,你都深刻咁感受到個種寂寞
但高山低谷,聽完淨係會,唔,知道左有件事咁囉
快歌好少少,但感覺能帶動氣氛好似得加大力度,摔角個d真係唔知想點
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

陳詠謙填的詞, 角度非常好呀。

佢岩音就填
搵一首有深度少少既歌詞都冇
d歌詞好唔連串
兩個字 空泛   
高低山谷係好歌 但份詞好爛 ...
ho_ 發表於 2014-6-16 23:25

高山低谷份詞都叫爛?
咁加大力度叫咩
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

並唔係佢水平差
而係佢產量實在太多而令到作品質素參差

我個人覺得佢係偶有佳作
但大多作品都係平庸
希望佢有更多好作品同代表作喇

林寶都唔差嘅我覺得
穩定過陳詠謙少少啦
始終寫多十幾年
harry 發表於 2014-6-16 23:30

林寶可能同開swing玩
填詞風格都比較衰衰格格
反應極端好正常~
DM多仔多到覆唔哂

偶有佳作
告白, 家書, 每日一格果d都ok....
但劣作大比數拋棄
【This is MC】澳門見

我覺得距體人填……柏豪果d好好,Kary就……
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

就上年融e份詞

我凈系記得 這是我的非凡人生嗎...

如果比阿Y填可能最喜愛都有份~!

要深度無深度

要深刻無深刻

弦樂引發了熱情, 琴鍵震碎了罪名
狂舞高舉的指揮棒 協奏曲加幾分即興
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

覺得他的作品不如 林若寧