返回列表 發帖

[改編分享] 第三波改編歌出左了 - 念頭 (OT: 漩渦)

原本應該唔係依首面世先
不過星期日睇完 <逆權大狀>覺得幾有感覺
所以用左一個上晝就寫完了

首歌有少少關於人性同權力事
原本諗住睇下有無機會趕及聽日出 因為聽日係一個特別日子
不過了解過都較難 所以應該趕不及聽日有完成品(video)
睇下大家意願,今日出就得歌詞版,weekend的話就應該可以有video了

未出full ver前,又一齊估下邊首歌啦..

張學友、林憶蓮 - 日與夜
黃耀明、彭羚 - 漩渦
張敬軒、王菀之 - 手望 (守望版)
李逸朗、蔣雅文 - 風頭火勢
王浩信、方皓玟 - 拖字闕

~~~~~~~~~~~
Wchild 和jaydeng 估中左,就係漩渦
KITSTON說的<拖字闕>我都好中意。不過今次做左投票既陪襯品 哈哈

錄制歌曲需時,所以PO左歌詞先
內有玄機 請自行探索 XD

念頭 (OT: 漩渦)
作曲: 陳輝陽 填詞: Hictons

A:隨著你建制,社區乏陳
權力變賣了人性 欺詐市民
政局大事 有他運行 還說是個榮幸?

A:忘掉了理性 不理旁人 遺憾信賴你又處處變身
即使你說會處理這場戰爭  如我快已落泊變作碎粉
傻嗎 誰信這假話 能回應市民

*A:人民活在你手不快樂(B:無視你們吧)
A:就句建議也要扣鎖 (B:投訴我吧)
A:富有蓋過愛已殞落 (B:誰在說傻話)
A:試試變化 這個家 不作假 可以嗎*

#A:來抵抗現況齊來流汗 灑點血誓要制度漸見星光
安葬 無良人的冀望 我奮戰 道別這骯髒
來請你共我來訴說這為何 橫樑逐寸拆掉人間福樂
請決斷齊劃破 來劃破星河
走出困鎖 堅守將有幫助
為人類希望誰會救助 為人類希望誰還呆坐#
Repeat  *
A:來抵抗現況齊來流汗 這一次誓要制度漸見星光
就見證世界徹底死掉 淒淒楚楚超生我們
就見證世界徹底毀掉 末日你竟在炫耀
Repeat  #

A:隨著你建制,不再自由
隨著你賣了人性 只有怨愁
政局動盪 有他滯留 無奈良心早變木頭

黃耀明、彭羚 - 漩渦

期待新作品

希望係王浩信、方皓玟 - 拖字闕
全部都係合唱歌,咁改完係咪都係合唱?

簽名被屏蔽

漩渦

你啲貨使唔使咁密呀

BTW, 小弟都有睇逆權大狀, 好期待你會點樣延伸出你既作品  ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-6-30 16:45

依排得閒少少 又有感覺 咪寫下囉^^
首歌可以話係感覺上既延伸,唔會同個個故事一模一樣
題外話,套戲都幾好睇^^

希望係王浩信、方皓玟 - 拖字闕
全部都係合唱歌,咁改完係咪都係合唱? ...
KITSTON 發表於 2014-6-30 14:48

都會有兩把聲,但唔係合唱

簽名被屏蔽

都會有兩把聲,但唔係合唱
hictons 發表於 2014-6-30 22:11

咁有趣

吾係風頭火勢掛??
=)

吾係風頭火勢掛??
Chun2009 發表於 2014-7-1 11:11

雖然我幾中意,不過唔係 xd

第三波改編歌出左了
得閒俾下意見喔..

禁歌
(B:投訴我吧)呢句我笑左出黎
下次改埋拖字闕啦

簽名被屏蔽

點解咁多A咁少B既

BTW, 有兩個意見
第一係有些少位唔太岩音, 或者唱得比較勉強
好似「權力變賣 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-7-4 14:30

所以歌者我預佢係唱歌揮灑自如既人,個個音係有小小危架
不過我想甘樣表達,所以無改
主要說人們本來對一個人有期望,卻換來失望,到絕望
所以唯有靠自已改變現況

首歌主要係一人主唱,只不過有和音部分,
所以由另一人扮演橫樑一角,像在譏諷我們一樣
原本無甘誇張,只係依幾日既事,令我改左少少...
所以我只係話感覺引伸,並不完全同電影一樣喔^^

你開頭話中性之後話負面是什麼意思?唔明
因為我覺得都幾負面下 哈哈 頂多開頭有少少正面而已

禁歌
(B:投訴我吧)呢句我笑左出黎
下次改埋拖字闕啦
KITSTON 發表於 2014-7-4 13:39

雖然現實佢無甘講
但係佢做既野其實無異

我唔係政客 改變不了什麼
所以唯有憑歌寄意^^ :)

點解咁多A咁少B既

BTW, 有兩個意見
第一係有些少位唔太岩音, 或者唱得比較勉強
好似「權力變賣 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-7-4 14:30

你試試睇多一次
了解下入面兩個隱藏角色 再串連一下
就知係咩一回事 哈哈

雖然現實佢無甘講
但係佢做既野其實無異

我唔係政客 改變不了什麼
所以唯有憑歌寄意^^ :) ...
hictons 發表於 2014-7-4 16:35

支持繼續加油

簽名被屏蔽

Chorus有一句「來抵抗現況齊來流汗 灑點血誓要制度漸見星光」
但最尾都係「政局動盪 有他滯留 無奈良心早 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-7-4 17:34

That's right!!
唔知點解 我覺得你用粉腸去形容
形容得幾好喔^^

簽名被屏蔽