返回列表 發帖

你哋覺得近年邊隻MV拍得最好邊隻最差?

講最近兩三年嘅香港歌手MV啦

個人覺得

最好:
周末畫報

PACO肯揼本,MV都拍得靚好多
成個MV都好colourful,襯到首歌

最差:
Come On

原本首歌都OK,但係個咁嘅MV,再加埋隻公廁擘腿舞
真係噴到無朋友

獨活最差無懸念
Faith Nancy Chan 都可以爭下

衛蘭果d咯,咩街燈晚餐,悶到爆

最好 : 沒有花收的日子
MV散發出陣陣吳雨霏小姐既女人味, 暗暗流露出恨啪但無人啪既淫賤表情
MV中不時亦加插雨霏豪邁自信的一面, 表達出歌詞的中心思想
情節雖似小學生專題匯報 但幸好靠優雅佈置填補
Happy and Blessed.

獨活最差無懸念
chanchan0909 發表於 2014-7-3 21:43

呢個。。。lyrics video嚟架喎
你指香港歌手既歌定咩先
如果咩歌都得最好一定系流浪者之歌

最差一定系拍毛首現在已夜深
重hea過TBB以前拍 ...
nicknicknick 發表於 2014-7-3 21:50

香港啦,搵埋外國比就真係多到揀唔到啦

呢個。。。lyrics video嚟架喎
ed8671ed 發表於 2014-7-3 21:50

EEG 話係高清 MV !

EEG 話係高清 MV !
chanchan0909 發表於 2014-7-3 21:53

點解蛋記唔拍個真真正正嘅MV,係咪為咗儲錢谷獨活AP

最好唔知
但最差一定係星煥全體歌手

講差嘅話, 星娛樂, 星煥嗰堆大多數都係

差咪星煥囉...

講MV拍得好, FI 真係屈晒機

最好: 他不慣被愛x街燈晚餐x我們的故事x難為自己 - 衛蘭
花絮四合一MV, 低成本高效益, 創意無限噶

噴mv就太多鳥
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

http://www.youtube.com/watch?v=xWoVu6A9RKo
張惠雅 Regen C - 心跳500天

唔係話最差……但感覺環球有唔少莫名其妙嘅MV

媽媽今天不必擔心我....

p.s.原來獨活有MV
47. Bring Him Home
week21
1 . 陳毅燊        Impatient

唔係話最差……但感覺環球有唔少莫名其妙嘅MV
Jacko·HW 發表於 2014-7-3 22:28

霏妹: 其實你婆婆......
林德信: 我婆婆好邪惡架
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

我幾鍾意Eric Kwok - Iron Man MV

freefree321 發表於 2014-7-3 22:25

我都覺得呢個幾好

我真心鍾意 紙牌屋 個 MV
同一個 format,比 那誰 高好多
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

衛蘭果d咯,咩街燈晚餐,悶到爆
阿mark 發表於 2014-7-3 21:46

以前係行公園散步,你講嗰 d 係 行草地散步... XDD

其實 Janice 呢兩年出嗰幾隻 M V 已經進步咗啦...
打打氣... :)

最好: 他不慣被愛x街燈晚餐x我們的故事x難為自己 - 衛蘭

噴mv就太多鳥
John 發表於 2014-7-3 22:14

你話 Janice 嗰個應該係五合一...
你數漏咗 錯過你 嘅 official lyric video ...
環保到咧... xd 可以出到第 5 個 M V XD

霏妹: 其實你婆婆......
林德信: 我婆婆好邪惡架
John 發表於 2014-7-3 22:37

我覺得THE PRESENT個MV都幾恐怖。。
一個豬扒走去揀衫 可以照照下鏡聞歌起舞
之後唔要啲衫 發姣淫笑左陣又搶返啲衫走。。
Happy and Blessed.

最好 : 沒有花收的日子
MV散發出陣陣吳雨霏小姐既女人味, 暗暗流露出恨啪但無人啪既淫賤表情
MV中不時亦加 ...
jose 發表於 2014-7-3 21:48

好: 加大力度,貴為cm 神曲…歌就廢事提,但mv show 到快歌動感同啱返歌詞咁hyper

有啲講唔上好好,但有心機都抵讚
e.g. 一千零一次人生,據聞喺無budget 下麥導演決定喺街頭拍,低成本但有feel, 唔錯
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

噴mv就 ...
John 發表於 2014-7-3 22:14

同意。。全部MV 得佢自己一個人。。勁搞笑。。

黎明你好叻。。領導有方。。送個豬獎俾你 ⊙_⊙

有冇邊個MV喺視覺上挑到我個come on機

其實 Janice 呢兩年出嗰幾隻 M V 已經進步咗啦...
打打氣... :)
lokben 發表於 2014-7-3 23:08

為JANICE 打打氣。。搞到佢吹脹了。。≥﹏≤

近幾首歌錯過你。。自首。。D男主角唔吸引。。唔靚仔。。差

有冇邊個MV喺視覺上挑到我個come on機
ed8671ed 發表於 2014-7-3 23:37

薛凯琪系太陽娛樂文化D mv 都好靚

John 發表於 2014-7-3 23:44

睇左呢個post既comment先睇左下come on……依家每逢聽呢首歌就霖起公廁……
learn from the past

近幾首歌錯過你。。自首。。D男主角唔吸引。。唔靚仔。。 ...
kk8733 發表於 2014-7-3 23:37

都要部電單車襯得起個男主角先得噶

加大力度mv

come on 真系無力吐槽……每次睇都想笑

近幾首歌錯過你。。自首。。D男主角唔吸引。。唔靚仔。。 ...
kk8733 發表於 2014-7-3 23:37

黎明仲話人坦克車以前janice起tvb拍既mv都好過佢起amusic既……離家出走記得都有一堆細路……but自己公司既就起樹林下走下坐下,記得有個MV仲系3分鐘都系那個動作……好似系 愛才
learn from the past

黎明仲話人坦克車以前janice起tvb拍既mv都好過佢起amusic既……離家出走記得都有一堆細路…… ...
fengzhizi9225 發表於 2014-7-4 00:02

蘭蘭呢個有動感好多

MV BEST 「渣大力度」&「周末畫報」噶non-official version
     WORST in fact 唔講好唔好聽 我覺得 「Better Me」同「現在已夜深」都係一樣咁慳皮.

沒有花收的日子MV最靚.......

講差嘅話, 星娛樂, 星煥嗰堆大多數都係
Pure. 發表於 2014-7-3 21:59

最好係...Alfred時光MV

香港真係無咩MV好,Fiona d MV真係屈哂機(尤其周末畫報/冷笑話/Contagious/等待的藝術)
英皇 環球 星煥 華納etc 大部分hea拍
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實舊年 幕後最強班底 嘅 MV 應該係 似是故人來,不過冇乜回嚮。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

上年有印象ge 有 負親 時光 薄情歌 週末畫報 so in love 紙牌屋   呢六首都唔錯

睇左呢個post既comment先睇左下come on……依家每逢聽呢首歌就霖起公廁…… ...
fengzhizi9225 發表於 2014-7-3 23:57

我去公廁。。唔會做依D動作。。。

連小姐教壞人。。

都要部電單車襯得起個男主角先得噶
ed8671ed 發表於 2014-7-3 23:58

電單車化了妝。。又幾好。。但男主角我覺唔夠型。。

出現了
但fiona既MV真係夠曬靚既
nicholashin 發表於 2014-7-4 00:45

仲要由冷笑話到Contagious全部自己做美指
今次弗洛蒙連場景都係Fi自己idea
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

JW首<飄浮女孩>我覺得唔差

蘭蘭呢個有動感好多
ed8671ed 發表於 2014-7-4 00:10

講野好似陳茵微 + 盧苑恩 omg

索尼JASON既<矛盾大對決>呢個系MV?!!!

回復 16# John

MV睇得唔算多,但感覺好“厲害”下

索尼JASON既呢個系MV?!!!
屈臣氏 發表於 2014-7-4 06:45

Concert 片段剪輯同加特效再加無厘頭揸電單車畫面,都要用啲時間
好過就咁concert live口型配studio 聲
好似潮流嗰個咁,其實我覺得好核突下

周末畫報沙灘版mv贏曬