返回列表 發帖

自由意志 - 周柏豪

單選投票, 共有 133 人參與投票
48.12% (64)
15.04% (20)
13.53% (18)
3.01% (4)
20.30% (27)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Discovered

歌曲: 自由意志
主唱: 周柏豪

收錄大碟: TBA
推出日期: TBA

派台日期: 21/7

http://v.youku.com/v_show/id_XNzQ0MTA4NTYw.html

作曲:周柏豪
填詞:陳詠謙 @chanwinghim
編曲監製:Randy Chow @mankeungchow

Ah…Ah…
Ah…Ah…

你決定了
有日離開主流
捱些孤單
為了自由
擦過鬧市
告別銀色高樓
尋找空隙
讓你遨遊

大世界有沒有迫你回頭
活著是 是你多麼的稀有
世上有足夠人球
你要作 你的領袖

誰人能鬆開手銬 來吧
萬紫千紅
你開花了吧
尋找終點線 來吧
地方天圓
你找到了嗎

帶上電腦
散步羊的草原
遊蹤筆跡
伴你睡眠
架上墨鏡
化無名的天團
遲早掌聲
在你面前

大世界有沒有迫你茫然
邁著步 獨創出花式衝線
世上有足夠銅錢
你要有 你的發現

誰人能鬆開手銬 來吧
萬紫千紅
你開花了吧
尋找終點線 來吧
地方天圓
你找到了嗎
人生的改變 來吧
讓存在昇華
你不需似他
誰要這地球 同化
離群馬 抬頭吧
成為奇葩可以嗎

誰人能張開手臂 來吧
萬紫千紅 你挑選了嗎
尋找終點線 來吧
地方天圓
有各種分岔
人生的改變 來吧
獨一光環
你不需似他
誰要這地球 同化
離群馬 抬頭吧

充滿陽光氣息!
填詞:陳詠謙
編曲:Randy Chow
監製:Randy Chow / Edward Chan / Pakho Chau

你決定了 有日離開主流
捱些孤單 為了自由
擦過鬧市 告別銀色高樓
尋找空隙 讓你遨遊

(大世界)有沒有迫你回頭
活著是 是你多麼的稀有
世上有足夠人球 你要作 你的領袖

誰人能鬆開手銬 來吧
萬紫千紅 你開花了吧
尋找終點線 來吧
地方天圓 你找到了嗎

帶上電腦 散步羊的草原
遊蹤筆跡 伴你睡眠
架上墨鏡 化無名的天團
遲早掌聲 在你面前

(大世界)有沒有迫你茫然
邁著步 獨創出花式衝線
世上有足夠銅錢 你要有 你的發現

誰人能鬆開手銬 來吧
萬紫千紅 你開花了吧
尋找終點線 來吧
地方天圓 你找到了嗎

人生的改變 來吧
讓存在昇華 你不需似他
誰要這地球 同化
離群馬 抬頭吧

成為奇葩可以嗎

誰人能張開手臂 來吧
萬紫千紅 你挑選了嗎
尋找終點線 來吧
地方天圓 有各種分岔

人生的改變 來吧
獨一光環 你不需似他
誰要這地球 同化
離群馬 抬頭吧

評分人數

我系鐘意佢啲勵志歌多過佢啲情歌
Infinity & Eternity

無力將天氣逆轉。

好耐冇俾過佢5分啦
正面d既歌特別啱佢 天光 金 Imperfect 同埋呢首
咪鬼唱埋d劣質mk情歌啦

4分 個感覺好舒服

呢首正好多過現在已夜深~~~~~

5分, 終於出現返我鍾意既周柏豪style!
異能, 傳聞, 現在已夜深都唔不是我杯茶

回復 8# thm
呢首可以同<只有一事不成全你>媲美

4分

果斷五分!!!

5分以示支持PAKHO 唱少啲兵歌 唱多啲勵志歌
我最鍾意佢黑 只有一事不成全你 金 無力挽回 斬立決 IMPERFECT 天光 同埋著地

imperfect之後最正既1首
旁人從不贊同 而情理也不容 仍全情投入傷都不覺痛

唱呢d咪幾好,雖然個曲唔係入耳,
但係一定好過又係MK情歌~
FIGHT for 陳柏宇

照樣唔覺得好聽喔 1分

婆婆在天之靈一定好感動
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

好有意義嘅一首歌,好過D情歌多多聲啦

好岩年青人聽!好聽!

回復 18# hinz

呢首歌同PAKHO婆婆有咩關係?

充滿陽光氣息!
填詞:陳詠謙
編曲:Randy Chow
監製:Randy Chow / Edward Chan / Pakho Chau ...
discovered 發表於 2014-7-22 09:36

充滿活力,帶出正能量

幾encouraging, 好耐無見嘅曲風, 5分啦
係唔係專登喺夜深之後派呢首陽光啲嘅歌?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

歌ok,雖然唔算好好聽但一定好過堆mk情歌
但點解佢唱歌愈嚟愈差?
明明Imperfect隻碟都仲可以接受
咁點攞男金?

個mv佢超好J

成段mv得臨尾十幾秒係跳傘............
FIGHT for 陳柏宇

呢個先至我識得既大文豪黎架嗎。

好聽喎 比啲鼓勵佢 5分

應該會有人話, 佢又唱呢啲, 唱來唱去都係呢啲. 但我其實唔多介意佢唱呢啲, 因為佢走出左佢個兩三款comfort zone的曲式, 通常出事得好緊要
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

雖然首歌好意思, 我鍾意個曲, 但個FLOW唔得, 一入CHROUS真係反高潮, 不過都不錯!;))) 加油!

幾好聽 4分

5 marks
much better than mk songs
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

唔知點解都係覺得悶
唱唔出自由感覺
初心傷過
重新再跳

唔係話針對佢
首先好開心佢唔係再唱埋d垃圾情歌
但唔知點解我都係覺得好悶
聽左2次都係2分幾鐘個到cut左
可能遲d俾903洗下之後會好d
但短期之內 我唔會自己禁黎play
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

個verse開始得幾好,
但係入到chorus之後突然間沉晒,
如果升高個key會好啲, 先會體驗到遼闊感覺,
同埋個編曲幾好, 尤其最尾段bg有埋人嘅吶喊聲, 成件事好振奮
5分

個mv佢超好J
Lewis 發表於 2014-7-22 21:33

讓我重新愛上佢

把聲咁 真係好難比 5 分 好幾度都係覺得好似讀歌詞咁

把聲咁 真係好難比 5 分 好幾度都係覺得好似讀歌詞咁
賴爽 發表於 2014-7-24 18:01

佢異能 現在已夜深 同埋呢隻都唱得幾差
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

Chorus is such an anti-climax. 3 for the intro and verses
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

Chorus is such an anti-climax. 3 for the intro and verses
JasOh103 發表於 2014-7-26 08:18

agree.Chorus無啦啦跌左落去 3分啦
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

2014.07.26 周柏豪 Pakho Chau 《自由意志》
this pakho is SMARTer

今年周柏豪對我黎講暫時係好壞參半
鍾意《同行》,唔鍾意《傳聞》,唔鍾意《現在已夜深》,鍾意《自由意志》
我諗大家都可以由以上 pattern 推算到我鍾意點樣嘅柏豪
無錯,可以數上去,鍾意《金》,唔鍾意《無力挽回》…

唔講太遠,先睇番今次呢首同柏豪自己作曲嘅《自由意志》先
呢首歌如果就咁聽,以呢個編曲去評,的確唔錯
有高低起伏,有唔同嘅段落,可以表現到《自由意志》有唔同狀態咁
而柏豪唱嘅部分就中規中矩,略嫌保守,即係未夠放
其實近一兩年柏豪唔知係咪唱得慢歌太多,反而把聲無以前唱得咁盡
雖然而家唱得好過以前,但已經似收左火,無左激情嘅感覺
但響技巧上又未能夠有好大躍進,以致容易令人覺得唱乜歌都同一個腔
簡單黎講,容易聽到悶而生厭

雖然上面有讚到個編曲,不過其實編曲都有野可以彈
同柏豪嘅唱一次,有勒住勒住嘅感覺
第一二次聽覺得 fresh 係因為周柏豪終於有一首快歌登場
但跟住就會開始諗,點解唔去得盡啲呢
好似上面提過嘅《金》,個編曲真係有「揮灑於世界」嘅感覺
《自由意志》MV 就睇落好 free,但首歌未夠 free
有計算地出左拍手位,但無氣勢去接住再推高
呢種歌就係睇演唱會時最尷尬嘅歌,快歌喎,想企起身但企左又唔知下一步點好
因為 un 又 un 唔到,拍手又唔係,跳舞又唔得

但我都仍然算鍾意呢首歌嘅,因為始終我覺得以柏豪嘅形象
陽光、正面、剛強嘅佢係的確比較吸引
既然都有一個咁陽剛嘅外型,點解要下下都要屈住做兵
倒不如賣多啲好似今次呢一面,唔好下下等兩三年先有一首咁嘅歌派台啦
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

MV好似GO WITH THE FLOW
好正
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

好正 5分 頂唔順le type 歌 太正

呢隻又幾好聽喎
俾個5分啦

唔差既 至少好過<現在已夜深>

好聽,但如果個Key高少少會好feel D~ 3分

其實一直覺得
世上有足夠人球
呢句好得意

呢首正過之前果d plug

其實呢首個曲真係唔掂,開頭幾句唔錯,但聽聽下,咦,點解個副歌越唱越低音,由  “誰人能鬆開手銬 來吧萬紫千紅 你開花了吧”  ,開始從天上直插谷底。
雖然一直知道周柏豪聲底差,冇高音,但係搞到將首歌咁樣扭曲法嚟遷就歌手,真係好少見,我覺得係失敗嘅。聽聞有人攞《藍天與白雲》嚟比較,話好掂,根本侮辱智商。

今年佢既歌最鍾意呢首