返回列表 發帖

我心事 誰又會在意想聽?

是咁的 講左先 唔係hehe post 我都有認真既post嫁

小弟係中六去左澳洲adelaide讀書
我都有兩年了
頭一年其實都好開心
其中一個原因係第一年我係讀foundation
讀既大部分都係香港人同中國人為主
所以就好似同係香港咁無咩分別
都識到唔少朋友仔
另一個原因就係我住既係homestay
homestay好大又住左好多international student
每晚又係到玩下大富翁 card game咁
加上個home mum真係好錫我 可能因為我當時未成年既關係啦
所以基本上都無咩唔開心 煩惱咁

好啦 讀完foundation
因為我想讀hotel 而adelaide好似無咩選擇
所以就轉左去gold coast 讀U
係gold coast 我住既係一個5人apartment 自己一間房 其他地方都係share
我其餘4個roommate都係女性 (唔係重點 當然係仔就更佳)
佢地4個都晚晚開P 晚晚飲
我完全係d唔飲酒既人 加上我又怕羞 佢地又成班女仔 所以我同佢地都唔係咁熟
番學就更加難識到friends
一個星期先得4個鐘Tutorial 仲要係4科唔同既同學
識到既都只係同學 only for project
要講朋友既話都有一兩個既 係紅app識

而家既我係澳洲日日就只係去library用電腦聽歌上cm煲劇煲youtube咁
要出去既話又要等勁耐車又遠 唔似香港咁乜都有
我又唔酒唔蒲 又怕羞

有時都好後悔點解我唔考埋個dse先 (不過都無得諗番轉頭了)
而家我只有寄望快d拎左個degree就番黎
雖然我係個邊都已經習慣左一個人 但真係唔係好開心

呢篇嘢係因為我而家係新加坡機場等緊轉機而打出黎
仲要等多十個鐘
一路都想發洩出黎 但又唔知同邊個呻
打左出黎希望開心番d

評分人數

• 屮SiU霖屮

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

hehe 你應該大膽點 唔好再害羞啦
佢地應該都願意當你好知己 好姐妹姐弟 有可能會幫到你心事噶 唔洗你咁煩惱 hehe
踏出第一步 你果4個姐妹們 就會彼此打開天窗 可能幫到你解決你D煩惱 hehe

Twins 都有歌唱噶

重大發現 是恃著懷疑 慢慢地 逐處驗證
奇異構思 最美妙那些秘密 想解開許多法子
最快是 試一次

尚有 許多好東西 等我 逐個試一試 然後
逐件事問問 背後 藏著大意義 多試一次
又長一智 旁人 放棄了 我亦未停 還在試
就算 多辛苦 起碼讓我 試一次 難題
努力做實驗 證實 原來話咁易 不要不試
自愧不如 為何要介意 勝負問題 贏在肯參與

你試下加入佢地party 玩下 有可能會得到釋放
大樓 完全鬆綁 露背裝 完全開放
叫全場目光 突然朝著 這方向張望

hehe
nonkul

我去 P 都唔飲酒
最緊要有共同話題~ 試下融入吧
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

簽名被屏蔽

上大學第一件事就係學習孤獨
就算比你留喺香港讀, 都只係多些少野玩
朋友?! 一兩個都好多架喇  ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-8-1 14:16

留係香港就算無朋友都至少身邊有屋企人 有個屋企
頂 做乜tag左送禮勤
02 著地 - 鄧麗欣

簽名被屏蔽

留係香港就算無朋友都至少身邊有屋企人 有個屋企
頂 做乜tag左送禮勤
hinz 發表於 2014-8-1 14:19

其實男仔同女仔都可以好熟五個住埋一齊,點都會有話題概
其實都係上面sasa咁講,放擔啲去撩人就會有朋友
至於點維持,就可能睇下你同佢地夾唔夾

人同人點認識相處,總係要有人主動開口

同你就在心中 多d搵我,雖然我好懶覆msg

Gold Coast其實都好似好多嘢玩咁
其實你地間學校有冇類似Hong Kong club果d野?
可以join下佢地gathering下㗎嘛 堅gathering吓
其實出到係國外讀書係好容易識到hi bye friend
因為好似個個都覺得識越多越好咁
但係就好好好好好好難識真心frd
我覺得好多人都好功利
其實依家好多時我寧願自己一個食lunch都費時同人食
熟果d同我timetable又唔一樣 費事就黎就去
條仔又唔同campus

同你就在心中 多d搵我,雖然我好懶覆msg
tree 發表於 2014-8-1 14:36

我諗我低估左自己既唔開心
我竟然因為你呢個post喊左
好樣衰 明明係度食緊tea
02 著地 - 鄧麗欣

唉 我咪又係一鬼樣
讀U 根本冇fd
日日自己一個做獨行俠
flat d 人又唔啱傾
個個禮拜最期待就係返屋企 sosad

其實男仔同女仔都可以好熟五個住埋一齊,點都會有話題概
其實都係上面sasa咁講,放擔啲去撩 ...
harryharry 發表於 2014-8-1 14:31

其實佢地都有主動 但每次搵我都叫我飲
02 著地 - 鄧麗欣

好樣衰 明明係度食緊tea ...
hinz 發表於 2014-8-1 14:47

作為你網友我都願意

海洋的對岸是夢想的港灣
或許難免失敗偶爾孤單 總能追趕
如果受了小小的風寒
我的心一直為你取暖
你知道 我永遠不離開

越過一片海是你在的港灣
雖然難免失敗偶爾孤單 我能明白
努力接受眼前的挑戰
我的心一直和你同在
我知道 你一直最勇敢
nonkul

Gold Coast其實都好似好多嘢玩咁
其實你地間學校有冇類似Hong Kong club果d野?
可以join下佢地gathe ...
electric 發表於 2014-8-1 14:38

你就梗係開心啦
其實我唔介意一個人 只係無想過自己會唔開心成咁
而家爆左出黎應該好d掛

頂 真係喊到好樣衰
02 著地 - 鄧麗欣

你就梗係開心啦
而家爆左出黎應該好d掛

頂 真係 ...
hinz 發表於 2014-8-1 14:58

唔開心就去surfers paradise度睇下仔

也許寂寞就像暈船一樣 需要慢慢習慣
加油
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

HEHE
耶~ 有咩唔開心咪搵下我囉

雖然我未試過一個人去外國讀書
但我以前讀U都係住HALL
總有D人會唔岩傾嫁LA
但又焗住日日見面同SOCIAL
我都會選擇同佢地一齊廢UP下
咪當訓練自己社交囉
出黎做野都會面對同唔同既人溝通
加油啊,唔好收埋自己判自己死刑
反而你應該珍惜獨處在外既時候,好讓自己成為一個更堅強獨立既自己

樓主堅強些。。。喊了出來舒服好多。。。

我都冇咩朋友。。係依度同大家傾真係幾開心。。。

至於SASA 話大膽些。。其實真係要睇你性格。。有時唔敢就唔敢啦。。慢慢啦。。有一日你會同佢地傾下計。。。

去酒吧蒲。。我都唔會去啦。。pure BB 唔好去。。。得閒多些同美樹傾計啦。。

好樣衰 明明係度食緊tea ...
hinz 發表於 2014-8-1 14:47

能成為密友大概總帶著愛

樓主堅強些。。。喊了出來舒服好多。。。

我都冇咩朋友。。係依度同大家傾真係幾開心。。。

至於SASA 話 ...
kk8733 發表於 2014-8-1 15:49

其實我已經比之前無咁怕羞嫁啦

能成為密友大概總帶著愛
wchild 發表於 2014-8-1 15:49

02 著地 - 鄧麗欣

你就梗係開心啦
而家爆左出黎應該好d掛

頂 真係 ...
hinz 發表於 2014-8-1 14:58

傻仔黎架!小事姐。你諗住你戴四方帽既時候個可愛樣,就好快捱過。
    同埋或者你可以換轉個角度去諗, 一個人都有一個人既好處,比方說:食飯唔洗就人,想食咩菜就食咩菜.
    正所謂「好在一個人」呀嗎!哈哈

學會一個人生活正是成長必經的過程,即使係香港,屋企人都唔能夠陪你一世
    Hinz, be brave, 我知你可以頂得住架!

hahaha thx everyone 原先只係諗住呻下架炸
估唔到咁多人留言 都係捱多兩年多d姐 me ok ge
02 著地 - 鄧麗欣

我以前係加拿大幫,但情況應該差唔多。
飲酒呢個問題係冇得解決,
都係唯有反過來問佢地想唔想玩下紙牌之類,
好難有真心話題講到。

我覺得西人已經易相處過嗰邊嘅土生土長中國人,
如果唔係,就真係要搵啲 香港會 加入嚟識下人。
再唔係,就學習下「獨自」,唔等於「孤獨」嘅道理。

外國天大地大,有香港人好難吸收到嘅天地靈氣,
多啲同大自然接觸,有機會搵到另一片天。
我好慶幸我感受過嘅天大地大,到而家仲比緊養份比我。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

(好似好多人都去過外國咁:0 )

講笑咁講 HEHE唔係應該同女仔比較易熟架咩XD

不過有時其實自己一個都可以好ENJOYABLE!
加油:D

其實外國讀書, 當哋人多數都只會同local玩, 唔會同international,
而lecture又唔易識人, 所以我去咗外國冇耐, 就已經學識裝假狗呢個道理,
有人肯同你講嘢嘅機會已經係好難得, 要把握呢啲機會, 就算我平時唔多鍾意出聲,
但係喺冇fd選擇之下, 我都要埋堆, 盡量認識佢哋嘅喜好, 咁就有話題講了.
就好似本來我唔係淫底, 跟住佢哋講開女優, 我又要跟住加入討論...
或者我本來唔飲酒, 同佢哋食飯, 都要飲少少, 咁人哋先會當你係朋友.
外國唔同香港, 喺香港冇朋友都有家人喺屋企, 但係外國一定要靠朋友去生活,
因為有朋友實在會幫到我好多好多, 冇人提我嘅話, 我可能連註冊嘅日子都錯過埋.... -.-
如果我感到一個人孤獨, 我會搵我香港fd傾計, 橫掂宜家通訊咁方便, 咩壓力都好容易冇晒.
雖然我喺外國都算有fd, 但係一諗到離開香港其實真係好難受,
年初係我都係等轉機時喊咗出嚟, 可能搭太多飛機好辛苦, 又諗起又要自己一個生活,
不過我fd講喊又唔代表懦弱, 只係對其他人有感情先會喊, 所以我最後喊咗5個晚上先收聲...
係咯, 樓主心情我都叫明白, 喺U度搵下fd, 或者上下CM同人傾都得 :) 祝你學業進步!

兩年前我在英國讀書,初時一個人都唔識,又好似你咁唔飲酒又怕social,同你情況差唔多
你可以試下學煮野食/整甜品,請你D同學/朋友食,得閒去下同學度cook out 吹水, 慢慢就會儲到D朋友架喇

btw 我仲以為hehe 會同女仔玩得埋D~

心情暫時好番好多 希望會keep到聽朝番去啦
都算諗通左既 thx la
02 著地 - 鄧麗欣

其實我覺得CM 好多有愛心人。。好過其他FORUM 啦。。。

最少會關心下大家。。會SHARE 自己經歷。。
其實我已經比之前無咁怕羞嫁啦
hinz 發表於 2014-8-1 15:56

我應該內向過你啦。。呵呵。。

假期在家中整野食。。整甜品。。好開心呢
見你心情好些。。我都開心

我都有個類似你嘅經歷,但唔同嘅係我鐘意咗一個直嘅同學我哋都係international student, 同時間一齊嚟到夏威夷
唔同嘅係佢係日本人,我係香港人
第一間見倒佢就俾佢迷住咗
但真係touch倒我嘅係有次一齊煲煙傾計
唔知點解嗰次傾計我同佢傾咗好多嘢,好開心
走之前,我同佢講:「得閒可唔可以上你屋企煲煙飲酒。」
佢話ok嗰吓我真係好開心
跟住嗰個星期,我好似唔受控咁好想打電話問佢可唔可以上佢屋企
試過一日打幾次俾佢,但係佢都冇聽
最尾,佢text我:Why don't you ask other people to drink with you?
嗰日我真係好傷心,但係令我明白嘅係:if the straight guy touches you, you are in the trap.

錯在你 這麼急於貼服到像奴才 認真正是要害
John 發表於 2014-8-1 19:04

被愛真係開心好多。。我好想被愛

我都諗住讀ive
Hinz...唔駛唔開心ge..加油

只可以同你講句加油噶
Happy and Blessed.

我都係外國讀,第一年都係讀FOUNDATION,住HOMESTAY,
而第一年確實開心D,所有野都好新鮮, FOUNDA D人好NICE..

而第二年入咗U, 生活好悶! 認識到朋友既機會好少!! 又無第一年咁有衝動周圍玩!

所以我完全明你

不過我有飲酒啦, 每月都有PEK酒既機會 (朋友生日PARTY), 但唔係成日得閒無事就去飲

很想對HINZ說聲加油嗄

是咁的 講左先 唔係hehe post 我都有認真既post嫁

小弟係中六去左澳洲adelaide讀書
我都有兩年了{ ...
hinz 發表於 2014-8-1 13:40

明白同感受過...
事實上真係無人想去外國留好耐...
老實講 其實我地去外國都係初頭享受果份自由...
半年就覺得再無乜特別...
我自己都係過來人... 香港最少係同一班志同道合既朋友一齊過
外國可以搵到邊個朋友同你坐到三四點同你呻... 如果whatsapp都算既話真係吾好傾好過
大部份人傾傾下都潛左水啦...
Sigh...
其實好多人覺得外國好環境乜都好好過系hk受氣...
但係去到外國又係另外一種難受... 好難有人明...
至於朋友... 我相信你系hk點都會好D ...
但係我覺得點都好過我之前去美國見到既廣東人香港人...
個個都係做drama Drama係得香港人先做到...
其實真係去識下D老外...
老外玩得既好癲... 上9gag果D野真係真... 但係佢地無底線先至係好...
因為有底線或者將條底線定得高既先會多多介意計較... 但香港人又好中國人又好... 就好鐘意"吾鐘意"都擺系心
外國人就吾會... 乜都講好坦白...吾會有drama...

點解我成日提"drama“呢個字呢...
係因為得中國人先會做得出咁假...
當你既圈子吾係咁細既時候就會明白日子好易捱 最少搵到個人陪你癲...
當然啦 hk都有...

仲有... 我都知你係sad底...
其實你睇到既野 可能吾係你所諗咁樣...
有時少左溝通 吾代表吾係fd...
只係可能你會覺得佢吾再重視你...
但有d朋友即使過左好耐 其實人地一直都會記掛住呢份情
只係你吾知 以為人地吾想再理你 吾再可以以前咁

點都好... 吾好睇到呢D野咁灰...
朋友其實到處都係 所以都吾好諗錯... 灰可以一時吾可以一世啦總之
cheer up bro...
仲有一直好想約你不過好似你又無主動搵番我話幾時出所以無出...
點都好 u are my fd forever ...
吾好諗錯我係見義思遷既人就好 :)
我都一樣好懷念18禁個group :)
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

個句ok, 或者只係客氣說話吧
我都無心機去分真心話同客氣說話了
我一向 都慣自言自語 沒別人愛
錯在你  ...
John 發表於 2014-8-1 19:04

尤其是我成日夏威夷香港兩邊飛根本冇時間發展ltr
令到我做咗24年人都未拍過拖
最多都係有時候上G或J識吓人
見倒我好多hehe fd有另一半
心裏面更加酸
所以我喺Hawaii喺HK又好
好多時鐘意自己飲酒
因為自己飲酒先可以盡情咁喊sorry,我離咗題

尤其是我成日夏威夷香港兩邊飛根本冇時間發展ltr
令到我做咗24年人都未拍過拖
最多都係有時候上G或J識吓人 ...
hugo518 發表於 2014-8-1 22:03

都吾係離題既... 拍拖係講緣份
    我都試過為尋找而亂來 某程度上係因為自己淫得制...
    但係而家搵到安定 真係好靠緣份
    我女朋友係打美服league of legend 先識 當時我仲要系美國佢系香港...
    我完成左2年大學番來轉大學 都係為左佢...
    所以時機一來就來... 24歲又吾係老有乜問題... 岩心水佢對你好 ... 吾係港女亂來公廁就好...
    都吾洗擔心... 而家香港男女5050...
    當計條數一人都一個岩岩好吾洗爭 ~_~ 你愈想搵係吾會搵到... 只可以話
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

本來打左好多野好多噴建議 但發覺治標不治本 算 係度講聲加油算啦
放鬆心情可以去郊區/大自然行下 用相片記低身邊最真實最靚既一面 咔嚓 ellen噶
周圍亂行反而發現到更多有趣 自己忽略左既野 心情都好d
路痴就另計啦

回復 39# Nicholas

但係我唔同你,我"只愛同類"呢~

hahaha thx everyone 原先只係諗住呻下架炸
估唔到咁多人留言 都係捱多兩年多d姐 me ok ge ...
hinz 發表於 2014-8-1 16:06

加油呀, 時間好快過, 等你下一次返嚟香港

回復  Nicholas

但係我唔同你,我"只愛同類"呢~
hugo518 發表於 2014-8-1 22:39

都一樣... 要來就會來... 吾洗專登去搵既...

ADD OIL!! 雖然我唔識你, 但成日睇你地D post,
都比左我一D歡樂...
唔好唔開心, 慢慢適應左果種生活之後,
就自然會識到人,
咁就會舒服好多架喇!! 加油!

再一次感謝各位
我番到去了 攤左係張床到
其實頭先一路搭車途中 一d sad都無嘎
我諗習慣就一早習慣左嫁啦 都咁多個月
至於主動d呢個問題 就真係難搞少少
02 著地 - 鄧麗欣

同你處境大致上一樣
我係你下面既悉尼讀書
不煙不酒不好party又唔主動
有一次迫自己去左一次飲酒既home party
唔自在到一個點
讀書身邊有好多香港人,但又冇common topic
廣東歌我都冇妄想佢地可以同我傾到
但佢地竟然連美劇英劇都唔睇
----------
不過好彩既係我foundation 識到一個真心朋友,可以叫做交下心之類
係到祝你早日遇到一個真心朋友,我覺得格硬去迎合班唔夾自己既人做朋友唔係唔得
不過要自己都能夠自在先得
好似我勁投入唔到,佢地下都唔會再搵我啦

同你處境大致上一樣
我係你下面既悉尼讀書
不煙不酒不好party又唔主動
有一次迫自己去左一次飲酒既h ...
nth 發表於 2014-8-2 12:45

最幣係我foundation同讀u係唔同地方 姐係由0開始呢
02 著地 - 鄧麗欣

駛乜怕羞喎
有咩心事都可以PM我傾架 HEHE
連CM亦變質如此,唉

最幣係我foundation同讀u係唔同地方 姐係由0開始呢
hinz 發表於 2014-8-2 14:09

有時Uni既香港club未必好
我嗰間既香港club班人所有活動係去酒吧飲酒
去唱k隊酒
Join完1年就冇再join

由0開始都一樣靠緣份姐
我就唔建議你用app識人
冇幾多係真心
用得多越覺孤獨

哇 以為自己番左香港
第一科 30個人有6個from hk
02 著地 - 鄧麗欣

哇 以為自己番左香港
第一科 30個人有6個from hk
hinz 發表於 2014-8-4 10:52

GOOD FOR YOU.....
don't think too much la, lets make more frds..

GOOD FOR YOU.....
don't think too much la, lets make more frds..
wchild 發表於 2014-8-4 10:55

有條香港仔幾好 下個星期識下佢先有機會既話
02 著地 - 鄧麗欣