返回列表 發帖
2014/11/24    Music Weekly Hong Kong Top 30 Digital Tracks

1    Taylor Swift            Blank Space ...
Bluejays 發表於 2014-11-25 11:24

2004係Janice第一隻碟既歌 點解無端端上榜 演唱會送飛? lol

當時仲妄想水星逆行拉到越難越愛落馬添
XYZZY 發表於 2014-12-4 18:08

反而估唔到小明撐到咁耐

Phil係咪巨聲4唱完爆翻上去

你話每週嘅 勁歌金曲 係咪廢架,喺 勁歌 唱幾多次都冇用,
喺啲唱歌比賽唱,啲人先好似第一次聽到首歌咁 ...
Bluejays 發表於 2014-12-29 22:12

連youtube view都爆左一陣
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

佢夾 Karson 又着數啲嘅
你唔 check 埋 薄情歌?
Bluejays 發表於 2014-12-29 22:27

薄情歌MV之前有個時期無端端爆升,所以近期就算有爆升都相對好唔明顯
歌詞版就明顯好多:

根據你post個榜 高山低谷係由上週out翻上第3 相反薄情歌都未重新上榜 巨聲4應該對前者幫助大d
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

高山低谷 係 12/20 播,薄情歌 係 12/27 播,
所以星期日截數嘅 Music Weekly 未見到 薄情歌 嘅跳升。
但 ...
Bluejays 發表於 2014-12-30 08:51

係喎 睇下下週會跳升成點
但本來唔識高山低谷既人應該比本來唔識薄情歌既人多 跳升幅度可能因而有差別

其實嚟緊兩週可以睇埋 勁爆 同 叱吒 夠唔夠 巨聲 有影響力
唔知啲五強歌會唔會跳升 ...
Bluejays 發表於 2014-12-30 09:17

勁爆同第二集明星合唱既巨聲4差一日,好難分辨效果
但流淚行勝利道kkbox仲係3X位

KKBOX 本地單曲日榜 (3/1/2015)
01 05 青春常駐
02 04 高山低谷
03 01 越難越愛
04 06 分手總約在雨天
05 09
06 13 獨家村
07 14 好不容易遇見愛
08 25 流淚行勝利道
...
12 37 撐起雨傘
...
18 19 一加一
...
26 91 樂觀
27 NE 最好的債
...
40 101 自由意志
...
43 112 好時辰
...
45 092 雞蛋與羔羊
46 363 無朋友
47 133 頌讚詩
...
56 386 豔羨 <--
57 122 新天地
...
59 225 不許你注定一人
...
62 230 最卑微的願望
...
64 76 一加一 (劇場版)
65 159 天然呆
...
69 127 高山低谷 (Live Take - 釋放版)
70 NE 有夢就很好了
...
84 346 來生舞
...
86 NE 你和我
十大 十大其他版本 演繹歌曲 最歌
post出黎比大家睇下叱咤既力量
where is 成長說明書
========
叱咤過後,kkbox單曲日榜大洗位
終於有首歌斷到越難越愛冠軍
係咪證明今年叱咤多左人留意? ...
XYZZY 發表於 2015-1-3 06:42

青春常駐仲因為林保全離世

念念不忘@kkbox
XYZZY 發表於 2015-1-17 05:08
本地單曲榜42>02
連青春常駐 越難越愛都過埋

現在已夜深,所以我淨係check左phil,可以見到tvb既威力仲大過903

若 話咁快就十甲

金像獎提名名單有五首最佳原創歌曲,但得《美麗新香港》既YouTube views有明顯上升

提名本身對提升歌曲知名度唔大,反而相關既報導影響力最大

一/一加一同越難越愛都幾有韌力,無乜特別事件都keep住有人買
DJ出既情歌賣得愈黎愈差
30  Phil Lam                    頌讚詩 <---咁都攝到入黎

20/3/2015 KKBOX 涵蓋率
百年不合 9.725%
高山低谷 (林奕匡) 7.313%
高山低谷 (鄭秀文) 7.183%
美好的時光 6.276%
越難越愛  6.142%
小白 6.078%
念念不忘 5.863%
青春常駐 4.718%
算什麼男人 4.409%
投降吧  4.345%

高山低谷好勁
我覺得係BUY 失戀歌~(小弟都係鍾意聽SHIGA D K歌而已....什麼襟芒, 聽完即DEL) ...
Kyle_ 發表於 2015-3-19 22:33

襟芒有e會員力撐咪得囉

小白係KKBOX衝左上第2 百年不合係星期一都11.476%涵蓋率
不過琴日Pakho係KKBOX上線 咩夠888人post絕密照 (最後900人達標)
睇下過幾日Pakho兩首歌會點

2015/04/05    Music Weekly Hong Kong Top 30 Digital Tracks

1    Sammi Cheng  高山低谷
2    Pakho Ch ...
Bluejays 發表於 2015-4-6 14:16

Sammi版高山低谷第一位但Phil既版本out出左Top 30

有首英文歌上左涵蓋率榜冠軍 @@

See You Again真係好勁
今週又上翻Phil版既高山低谷 XD

原來 原來她不夠愛我 係kkbox日榜冠左好一段時間 過埋無條件

Fred 粉輸咗畀Gem粉

46.108%涵蓋率真係痴線 差唔多一半聽歌users琴日點播過羅生門

2015/07/26    Music Weekly Hong Kong Top 30 Digital Tracks

10  Kwan Gor        原來她不夠愛我
11  G.E.M.            新的心跳
……
15  Juno Mak        念念不忘
……
17  Juno Mak & Kay Tse          羅生門
……
20  Juno Mak         耿耿於懷
……
26  Juno Mak        沒有人
27  Juno Mak        有人Bluejays 發表於 2015-7-27 15:58
鐵證如山 坤哥仲hit過宇宙天后同羅生門

最高點擊率華語歌曲
66,096,881 那些年 - 胡夏
39,396,928 是什麼讓我遇見這樣的你 - 白安
33,848,931 缺口 ...
p74d47 發表於 2015-10-21 11:02
我諗你列過1000萬既都差唔多
1000萬到2000萬既華語歌曲 單單周杰倫已經有蒲公英的約定、手寫的從前、大笨鐘、聽見下雨的聲音、紅塵客棧、聽爸爸的話、公公偏頭痛、愛你沒差、珊瑚海、傻笑、青花瓷
>2000萬: 喜劇之王 小幸運 乾杯 修煉愛情 不能說的秘密
>4000萬: 聽見下雨的聲音(魏如昀)
>5000萬: 我不願讓你一個人

原來唔知幾時小幸運過左羅生門上左涵蓋率榜第一

我又出現下先
計最高三條片, 只限歌曲本身, 串燒唔計

9,289,002 多遠都要在一起 - G.E.M.
4,546,255 無條 ...
John 發表於 2015-10-27 21:31
再次顯示左首歌要hit,不外乎gimmick、K歌同GEM三個原因
串燒唔計......
kayzzz 發表於 2015-10-27 21:50
唔記得左添
不過我都想帶出坤哥首歌係今年既歌黎講好hit

矛盾一生 用咗一個月多d就過咗1M view
ed8671ed 發表於 2015-11-29 19:02
有無咁勁 Pakho Shiga而家出慘情歌都無咁勁
Eason 今年都係得無條件做到

頭先講嗰個榜,係「YouTube香港2015年度十大熱門音樂影片排行榜」,以下要宣佈嘅,係「十大熱門本地音樂 ...
XYZZY 發表於 2015-12-10 14:20
矛盾一生唔係歌黎架????
投降吧點解唔係計上年

其實睇翻實質數據 YouTube個list真係錯得幾離譜
陽光點的歌去左邊?Sugar Baby呢?矛盾一生?全部都係Official MV黎架喎
華納既歌就算可能係買點擊都入到 點解呢幾首香港區以外無乜人聽既歌會入唔到
我理解唔到呢幾首香港區點擊率會低過一首完全唔hit既幸福之歌
然後咩愛情五部曲放去二次創作更加係世紀奇聞 仲要唔包三部曲o個下好野

除左hit rate 可能要計 comment 同 (dis)like
提一提起 我都覺得冇sugar baby幾怪
不過其他2首就比 ...
b01091018 發表於 2015-12-10 18:06
上年有Ma Ma Easy同登陸太陽。

2015/12/13    Music Weekly Hong Kong Top 30 Digital Tracks

1  Hebe Tien    A Little Happiness (From ...
Bluejays 發表於 2015-12-14 14:40
Hebe Adele JW穩守三甲

陽光點的歌就黎過二百萬啦 原來她不夠愛我就黎過四百萬啦 感動。。。

安徒生的錯都一百萬啦
XYZZY 發表於 2015-12-27 12:50
而且過咗幸福之歌 有人共鳴反應都幾好

Spotify Chart Totals - Hong Kong (Cantopop only) 10/08/14-05/12/16
JasOh103 發表於 2016-12-7 10:45
Hit歌雙雙點解無份 月球下的人啱啱睇有78萬架
定係好多馬來西亞人聽佢嘅歌

Hong Kong plays
雙雙209,396
月球下的人559,326
JasOh103 發表於 2016-12-9 13:20
YouTube係早出嘅雙雙拋離 Spotify一齊出月球歌就播多好多 其實環球係咪揀錯歌去谷

粵語歌真係慘 十大不入

22        Hebe Tien        演員 (Live)   
23        Jacky Xue        ...
John 發表於 2017-1-7 12:35
8        Stephanie Ho    Love Takes Courage ("Dead Wrong")

難得一遇好似賣得ok

Thank q
咁今年暫時最hit 既廣東歌就係長相廝守了
matthew1990 發表於 2017-5-13 10:05
其實都無乜懸念