返回列表 發帖

[今日音樂] 衛蘭 - 八九十 「數字歌詞,你想起誰 ?」

於我每日 於我血脈 只有八九十 
在那個世界 永有分寸 夢想亦如願 

傷痛快樂 苦戲笑片 巨星真太多 
發哥老區裡經過講聲 Hello Hello (求合照) 
來Stand up 呼叫(Monica) 
無邊思憶唱過後 漣漪輕奏 
一曲胭脂扣 

噢 十口一家 落大丸 行東急 松阪屋 
廿載相戀 入荔園 人海裡 許願 
道別那歌Walkman中記取 愛已流逝卡式帶裡如流水 
思憶一點點過去  

於聖誕夜 璀璨四射 高興八九十 
在那個世界 鐵馬飛過 便穿越城寨 
巾幗武俠 翡翠亞洲 吃玻璃送酒 
每一晚都唱一次各位觀眾 晚安(盧大偉) 
遙遠的她說(Oh!夜) 華Dee共一起走過 
是不是該 安靜的走開 

噢 十口一家 落大丸 行東急 松阪屋 
道別那歌Walkman中記取 愛已流逝卡式帶裡如流水 
思憶一點點過去 Oh~ 

今天都市裡 已失去簡單的有趣 
你WhatsApp 我Wechat 
然後 亦沒偶像可愛下去 
資訊泛濫裡 有心也沒空多講一句 懷緬你與我煲燶了電話粥  

十口一家 落大丸 行東急 松阪屋 
道別那歌Walkman中記取 愛已流逝卡式帶裡再惜取 

盡管今天 是或非 未可選 仍可願 
廿載歌聲 伴大家 紅館裡 許願 
就讓這一晚的演唱會 再次回味最美好的 流行曲 
思憶一點點過去 
幾多首 回憶翻起淚水

http://www.littleoslo.com/lyc/home/%E8%A1%9B%E8%98%AD-%E5%85%AB%E4%B9%9D%E5%8D%81-%E6%AD%8C%E8%A9%9E-mv/

喊出黎,真係喊出黎上一plug好似中過一次伏咁
記起未plug<激光中>之前,有位師兄/姐話會有首快歌,當時我興奮到hihi咁
到出咗<激光中>,我失望到極點,就算好聽都係失望,因為不是我的預期

今日我見到一首叫<八九十>衛蘭嘅歌,第一時間諗係小克作詞
小克份詞入面永遠都好多數字,呢份<八九十>亦唔例外
唔,好期待衛蘭嘅演繹

*我搵唔到首歌,應該係快歌黎 ?

回復 1# lmml4

我係咪就係嗰個師兄... xd ( 自首 個 post 我話嘅快歌...)
講多 d 你知,其實嚟緊新碟仲會有快歌...
呢首就其實都係翻唱歌,
不過改編自韓國歌手 K.Will 嘅 Love Blossom : https://www.youtube.com/watch?v=iRGOb6aKcgw

中板清新歌.

小克D詞無得輸,好正(可能我係8,90果個年代,好有共鳴),加上JANICE好FRESH既演繹絕對值冠軍

回復  lmml4

我係咪就係嗰個師兄... xd ( 自首 個 post 我話嘅快歌...)
講多 d 你知,其實嚟緊新碟仲會有 ...
lokben 發表於 2014-8-12 19:38

應該係你XDDD
呢首就係你講嘅「民謠」? 定再下一plug?
今年janice都好勤力一plug接一plug希望有好成績
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

我情願係Kay or 雨僑唱都唔想係Janice唱
一個鬼妹聲完全投入唔到小克份詞

雨僑首念銅鑼都係偶有佳作

雨僑首念銅鑼都係偶有佳作 ...
艾石仔 發表於 2014-8-12 20:27

我夠想加大力度比SAMMI唱,想囍帖街比JOEY唱,想電燈膽比千嬅唱啦

數字歌詞一定係 30624700
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

新一代而冇PLUG過既可能係94340634

好正

回復  lmml4

講多 d 你知,其實嚟緊新碟仲會有 ...
lokben 發表於 2014-8-12 19:38

鬆弛熊,係你啦
成隻碟出到第五首,黎緊仲會plug,唔通真係plug晒成隻碟堆歌 ?

其實我依家想知演唱會啲野
mi年底都開售喇
11月開依家都未賣,真係好驚睇唔到

有LINK 試聽呀!
Kyle_ 發表於 2014-8-12 20:01

唔該晒

鬆弛熊,係你啦
成隻碟出到第五首,黎緊仲會plug,唔通真係plug晒成隻碟堆歌 ?

其實我依家想知演 ...
lmml4 發表於 2014-8-12 23:48

演唱會叫"WALKING TO THE FUTURE" 聽講9月1號預售 ,詳情好快會公佈喇
https://www.youtube.com/watch?v=QbG1hVkwzs4
用番官方好D

艾石仔 發表於 2014-8-12 20:27

雨僑 上隻碟D COVER歌難聽都喊

小克 的詞係有佢特色  間中聽下都幾過癮XD

根據往績

衛蘭bb每隻碟都有一隻英文ge翻唱歌

姐係今次最少3首翻唱/改編 :/

艾石仔 發表於 12/8/2014 20:27

人地叫銅情深喎CHING

古巨基 - 八九十
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

鬆弛熊,係你啦

其實我依家想知演唱會啲野
mi年底都開售喇
11月開依家都未賣,真係好驚睇唔到
lmml4 發表於 2014-8-12 23:48

出碟之後都仲會陸續 plug 入邊 d 新歌嘅,
hea plug 都會,次次都係咁...

同埋隻碟今個月唔會出住,
快都要下個月,慢就 1 0 月先,近演唱會嗰排出好一齊宣傳...

WALKING TO THE FUTURE 紅館演唱會日期係 2 9 - 3 0 / 1 1 ( S A T / S U N ) .
好快就會出優先預訂嘅消息啦! : )

演唱會指定電台竟然係 903
仲已經錄左一連五集叱咤樂壇
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

人地叫銅情深喎CHING
kwanie 發表於 2014-8-13 00:39

原名係念銅鑼-_-

演唱會指定電台竟然係 903
仲已經錄左一連五集叱咤樂壇
星勤 發表於 2014-8-13 15:27

" 破冰 " 之後有冠,會多合作,都估到... 好事 :)

出碟之後都仲會陸續 plug 入邊 d 新歌嘅,
hea plug 都會,次次都係咁...

同埋隻碟今個月唔會出住,
快 ...
lokben 發表於 2014-8-13 13:56
演唱會叫"WALKING TO THE FUTURE" 聽講9月1號預售 ,詳情好快會公佈喇

用番官方好D ...
one3one4loveyou 發表於 2014-8-12 23:53

我無睇過演唱會,所以好緊張

我無睇過演唱會,所以好緊張
lmml4 發表於 2014-8-13 23:41

你令我想起以前第一次買飛入紅館睇千嬅演唱會的感覺~~~:P
希望去到睇張敬軒同lanb啦 勁柏豪應該睇唔到了/__\
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

LANB 演唱會幾時開售呀?好心急呀

LANB 演唱會幾時開售呀?好心急呀
one3one4loveyou 發表於 2014-8-16 15:34

應該係 0 1 / 0 9 會開始做優先預訂,
9 月中旬門票公開發售.

話說九月中,國內會開場演唱會
嘉賓係JW,走唔甩<男人信什麼>

回復 26# lmml4

廣州嗰個我都會去睇,個 show 大概唱 10 零首歌咁.

評分人數

• Tonlo

回復  lmml4

廣州嗰個我都會去睇,個 show 大概唱 10 零首歌咁.
lokben 發表於 2014-8-18 19:25

真架
仲少過3000 Day & Night Concert果次

潘源良的《數字人生》