返回列表 發帖
房祖名與台星柯震東兩人相交甚密以「夫妻」相稱

http://www.skypost.hk/港聞/20140819/001【晴報專訊】影星成龍獨子房祖名,與憑《那些年》走紅的台星柯震東涉毒在北京被捕,北京公安證實港演員「陳某某」和台演員「柯某某」,分別涉容留他人吸毒及吸毒被捕,更在「陳某某」寓所搜到逾100克大麻。柯震東經理人證實他被公安行政拘留14日。消息指成龍正趕赴北京處理事作。

北京市公安局昨晚發微博,本月14日在北京市東城區查獲32歲港演員陳某某、23歲台灣演員柯某某等三名人員,在尿液中驗到大麻類呈陽性,在陳某某住所內更檢獲逾100克大麻。聲明又指,陳某某和柯某某「對吸食毒品大麻的違法行為供認不諱」,陳某某涉「容留他人吸毒罪」被刑事拘留,柯某某因「吸食毒品」被行政拘留。

傳房在成龍京豪宅 搞派對

綜合消息指,「柯某某」是23歲的柯震東,「陳某某」是柯震東好友、32歲「星二代」房祖名。當日房祖名發起派對,包括剛從內蒙古到北京的柯震東亦有參加。公安接獲綫報,在一間足療洗浴中心拘捕房祖名、柯震東及一名任職助理的北京人孫某,經詢問後,他們交代吸毒的地點,正是成龍在北京東直門內大街的豪宅,之後在豪宅內搜獲大麻。翌日警方再拘捕一名無業的北京人宋某某,與孫某均涉嫌向房祖名販賣毒品。

柯震東涉毒消息日前從內地討論區「天涯論壇」傳出,有網民表示「柯震東吸毒被抓了,我爸審了一宿,等着看新聞啊」,之後包括《京華時報》引述警方證實消息。央視亦有報道該新聞,但沒有播出被捕情況的影片。

經理人證柯 行政拘留14天

柯震東的經理人公司老闆柴智屏昨晚發聲明,證實柯被公安行政拘留14天。柴智屏就事件向公眾致歉,稱「我們只知道柯震東犯錯的事實,卻不知道細節,一切有待更進一步的了解」,又指現在證實柯震東「真的犯了錯,就該承受法律的責任」。

房祖名出生時,跟父親成龍(原名陳港生)姓陳,但因成龍指自己是房玄齡後裔,故將其子改姓房,但英文名仍為Jaycee Chan。房的經理人公司群石國際深夜發聲明,證實房涉毒被北京警方拘留。公司就此向社會致歉,並願與房共同承擔對社會的影響,希望房改過自新,回到正途。

過從密 常一起狂歡

柯震東與房祖名相交甚密,有指二人於夜場認識,一直稱兄道弟,甚至曾於微博以「夫妻」相稱,二人的微博、Instagram亦常有合照。柯震東最後一次發微博是本月12日晚上約11時,而房祖名則於同日約凌晨三時,最後一次發微博。

據指,柯震東每次到香港,房祖名必帶他到夜店狂歡,因此遭到母親林鳳嬌的口頭警告,要求房祖名不要和柯震東走得太近。成龍亦曾在公開活動中,對柯震東開玩笑說以後不要跟房祖名來往,稱會帶壞他。而在今年四月成龍60歲大壽時,柯震東稱有到北京為成龍慶生,自己更向成龍允諾不會帶壞房祖名。成龍曾受聘為內地禁毒宣傳大使,去年出席活動時談及對兒子的教育,更說「他要是走了歪路,我必定報警抓他坐牢。」

柯曾拍禁毒廣告 允不吸毒

至於柯震東,他接受傳媒訪問時曾表示,媽媽會管理他的酬勞和合約,其他的都不管,「只要不坐牢就好。」據指,柯是首名因涉毒被捕的90後華語藝人,他前年曾拍攝禁毒宣傳片,承諾「我不吸毒。」

原來又係hehe

港聞/20140819/001【晴報專訊】影星成龍獨子房祖名,與憑 ...
Korwyn 發表於 2014-8-19 18:10

大仁哥(陳柏霖)應該都無掛.....

港聞/20140819/001【晴報專訊】影星成龍獨子房祖名,與憑 ...

佢地兩個明顯就直過鉛筆
仲要好花心果隻

成蟲個仔冇討論價值
小震東話哂都係香港風摩一時

一個活躍係娛樂圈既藝人
歌影壇都有好好既成績
MiRi 發表於 2014-8-18 23:21

pm plz

見到D微博個個系度講“柯震東”加油。。心唸,08年阿嬌出事果陣你地就個個話佢虛偽,叫佢收皮,究竟想點呢?有D雙重標準LOR!

見到D微博個個系度講“柯震東”加油。。心唸,08年阿嬌出事果陣你地就個個話佢虛偽,叫佢收皮,究竟想點呢 ...
p74d47 發表於 2014-8-19 19:10

好簡單 大部分唔愛女人
nonkul

如果真係 HEHE 會加分嗄
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

見到D微博個個系度講“柯震東”加油。。心唸,08年阿嬌出事果陣你地就個個話佢虛偽,叫佢收皮,究竟想點呢 ...

鬼咩
當年 EEG 一開始就發晒聲明話移花接木混淆視聽 仲諗住嚇果條友會報警
D 人唔玩大佢至奇

央視焦點訪談報道房祖名吸毒已有8年,第一次吸毒是在荷蘭;柯震東第一次吸毒是在房祖名家里。

原來柯震東卑房祖名帶壞
另外吸食左八年
點戒得掉啊

都唔系好人黎噶,都唔值得同情,過街老鼠就應該人人喊打
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

央視焦點訪談報道房祖名吸毒已有8年,第一次吸毒是在荷蘭;柯震東第一次吸毒是在房祖名家里。

原來柯震東 ...
chb23 發表於 2014-8-19 20:20

同美鹿一齊食嗄?

同美鹿一齊食嗄?
Our_Souvenir 發表於 2014-8-19 20:25

afi咁瘦,唔方冇吸過
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

原來柯震東 ...

8年...開始懷疑美長有冇掂過果味野

afi咁瘦,唔方冇吸過
李范建 發表於 2014-8-19 20:27

但 胃腩 好肥下

但 胃腩 好肥下
Korwyn 發表於 2014-8-19 20:33

LAN B 應該冇食過嘎食著片就有

原來柯震東 ...

8年 好嚴重!可以坐成世監

見到D微博個個系度講“柯 震東”加油。。心唸,08年阿嬌出事果陣你地就個個話佢虛偽,叫佢收皮,究竟想點呢 ...

關咩事?一個吸毒一個淫照

相信fi無吸過 佢都信左主
rubylovessss 發表於 2014-8-19 20:49
大把人吸過先信教喇=.=
正生書院大把

關咩事?一個吸毒一個淫照
rubylovessss 發表於 2014-8-19 20:57

系冇咩關係,只系覺得兩件事D網民反應令我好愕然姐,大佬,今次系吸毒WOR,犯法架,但有D網民居然仲話原諒佢,至於阿嬌,只不過系D相比人擺左出來,姑且唔理佢當初點解死口唔認,但起碼佢系第一個出來面對觀眾既人同認錯,但偏偏要比D人咬住唔放,就系因為果句“好傻好天真”?

8年 好嚴重!可以坐成世監
rubylovessss 發表於 2014-8-19 20:48

容留他人吸毒罪的刑期是半年到三年
但毒癮太大,刑期形滿都似要去戒毒所強制戒毒
不過又無話坐成世監咁嚴重
系冇咩關係,只系覺得兩件事D網民反應令我好愕然姐,大佬,今次系吸毒WOR,犯法架,但有D網民居然仲話原 ...
p74d47 發表於 2014-8-19 21:04

一來係犯法
二來係毒癮唔係話戒就戒
事件發生一兩日
D粉絲見到個偶像喊就即刻就原諒晒
睇到我目瞪口呆

相信fi無吸過 佢都信左主
rubylovessss 發表於 2014-8-19 20:49

相信fi係處女 佢都信左主

大把人吸過先信教喇=.=
正生書院大把
Kyle_ 發表於 2014-8-19 21:01

有無吸過我地又點知姐 除非真係睇到

rubylovessss 發表於 2014-8-19 21:11

其實吸毒有冇樣睇架?

其實吸毒有冇樣睇架?
p74d47 發表於 2014-8-19 21:16

當年周永恆,吳浩康你有無睇得出佢地個樣似吸毒?

rubylovessss 發表於 2014-8-19 21:19

當時只系覺得有D MK既feel,但完全冇聯想到“吸毒”呢兩個字

rubylovessss 發表於 2014-8-19 21:11

我都知冇樣睇但見你話fi 信教就唔會吸毒
講到信教就一定係聖人不食人間煙火咁

央視爆房祖名吸毒8年! 柯震東2年前首沾毒在房家 E-mail 此主題給朋友

http://www.ettoday.net/news/20140819/391511.htm?from=fb_et_news

記者田暐瑋/綜合報導
房祖名、柯震東在北京吸麻遭警方拘留,消息曝光後震驚演藝圈,也令不少藝人好友相當痛心;而大陸央視在19日晚間8點的報導中,揭露房祖名從8年前就開始吸毒,地點是在吸麻合法的荷蘭,而柯震東第一次接觸毒品就是在房祖名家中。

據大陸《搜狐娛樂》報導,央視在晚間8點的焦點訪談中,報導房祖名其實從8年前就染上毒癮,第一次吸毒的地點是在吸麻屬合法行為的荷蘭,而柯震東從2012年就開始碰毒,地點則是在房祖名的家裡,令網友相當震驚。
事實上,19日上午曝光的逮捕影片中,房祖名就招認從2年前就取得粉末狀,被揣測他可能當時就已經開始吸毒,據悉,他身邊的孫姓助理就涉嫌販賣毒品,8月初就被警方盯上。

我都知冇樣睇但見你話fi 信教就唔會吸毒
講到信教就一定係聖人不食人間煙火咁 ...
Kyle_ 發表於 2014-8-19 21:35

係嘅!其實呢點解講講下柯震東同房祖名又講到去嬌度同Fi度架呢?

一個活躍係娛樂圈既藝人
歌影壇都有好好既成績
MiRi 發表於 2014-8-18 23:21

pm plz
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

柯震東要服兵...

rubylovessss 發表於 2014-8-19 21:19

都估唔到阿公都吸毒啦

北京市公安局禁毒總隊副總隊長接受節目訪問時,更是毫不掩飾地盛讚祖名:「我覺得見他(房祖名)第一面,說實在的,能看出他有一定的文化素養,從他的眼神裡我能感覺出來,他比較後悔。」

好叻叻。。。

係嘅!其實呢點解講講下柯震東同房祖名又講到去嬌度同Fi度架呢?
rubylovessss 發表於 2014-8-19 22:22

曲線到曲線
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

都估唔到阿公都吸毒啦
阿mark 發表於 2014-8-19 23:37

阿公真係估佢唔到, 几十歲人都仲FING頭....

相信fi係處女 佢都信左主
Lewis 發表於 2014-8-19 21:09

咦咦咦 GEM都係信教波

咦咦咦 GEM都係信教波
屮SiU霖屮 發表於 2014-8-20 01:55

gemgem信主 關柯震東/房祖名吸毒咩事
gemgem忙住巡迴 唔得閒祈禱佢地冇事噶
nonkul

阿公真係估佢唔到, 几十歲人都仲FING頭....
lblemon 發表於 2014-8-20 00:48

我見佢比人捉 佢仲fing緊 lol
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

成龍大哥有咩回應?

成龍大哥有咩回應?
rubylovessss 發表於 2014-8-20 11:52

歸宿緊嗄

歸宿緊嗄
Our_Souvenir 發表於 2014-8-20 17:21

@成龍 首先,謝謝所有朋友的關心。兒子房祖名出了這樣的事,我感到非常憤怒,也非常震驚!作為公眾人物,我很羞愧,作為父親,我很心痛,尤其是他的母親,更是心碎。希望青少年以祖名的教訓為戒,遠離毒品的侵害。 待续...

待续... 在此,也對祖名說:做錯了事,要承擔後果。身為你的父親,我願意與你共同面對未來之路。最後,我教子無方,,也要負起責任,並替祖名一起向社會公眾,深深鞠躬道歉。 謝謝大家!
任我行 失憶蝴蝶

@成龍 首先,謝謝所有朋友的關心。兒子房祖名出了這樣的事,我感到非常憤怒,也非常震驚!作為公眾人物, ...
remus 發表於 2014-8-20 19:38

祖名真係令到爸爸好失望 收埋D毒品8年都唔講出黎

祖名真係令到爸爸好失望 收埋D毒品8年都唔講出黎
rubylovessss 發表於 2014-8-20 19:47
你真係信佢一啲都唔知
任我行 失憶蝴蝶

你真係信佢一啲都唔知
remus 發表於 2014-8-20 19:50

成龍成日要去內地,又忙拍戲無咩時間會理

成龍成日要去內地,又忙拍戲無咩時間會理
rubylovessss 發表於 2014-8-20 19:53
林鳳嬌都唔知有冇可能呢,不過講真,最令人驚訝係佢已承認吸食大麻八年有多
任我行 失憶蝴蝶

林鳳嬌都唔知有冇可能呢,不過講真,最令人驚訝係佢已承認吸食大麻八年有多 ...
remus 發表於 2014-8-20 19:57

初頭仲話柯震東帶壞佢orz

初頭仲話柯震東帶壞佢orz
Nicholas 發表於 2014-8-20 23:01
應該係掉轉先啱啦
任我行 失憶蝴蝶

應該係掉轉先啱啦
remus 發表於 2014-8-20 23:03

不過講真有時太過放大錯誤啦...
外國大把人食啦... 都吾明點解將大麻既傷害吾合理化...
又吾係k 吾係冰

不過講真有時太過放大錯誤啦...
外國大把人食啦... 都吾明點解將大麻既傷害吾合理化...
又吾係k 吾係冰{: ...
Nicholas 發表於 2014-8-20 23:08
其實大麻都係毒品之一,有啲人食咗後會神志不清GA,最好都係唔好掂啦
任我行 失憶蝴蝶

突然間好想做公安
佢地就正啦,想點對待柯生都得