返回列表 發帖

點解何韻詩會變到咁政治化?

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20140819/52810069

兩件冇關連既事(吸食大麻 vs 政壇)無端端拉埋黎講,
仲要話"作為公眾人物被逮捕已經是一個最大的教訓"
所以佢喺各論壇俾人插爆好正常

其實自從佢2011年插完903機制, 之後上903攞女銅就死死氣認低威話自己係"頑皮小童"之後,
我對佢好感大減
雖然我覺得佢心腸唔壞, 但佢係果D愛出風頭既衝動派, 講野係唔會經大腦

佢真係正如佢喺叱咤講既佢係"頑皮小童"
佢之前教訓鄧小姐果時借佢成日掛喺嘴邊既師父來既教誨好適合套用番佢自己:「切忌覺得自己那一套才是最好和最有誠意的一套,謙虛和腳踏實地做好自己的事才是最重要的。」

見到佢咁seven, 真係不禁抽佢...

希望某天后唔會LIKE"但係何小姐, 顧掂自己先啦"

我之前都講過
如果第日你見到佢同明哥參加立法會選舉千奇唔好覺得驚訝
即使佢係想做一個為市民發聲嘅藝人
但佢俾人嘅印象卻越來越似一個政客
每件事都以自己的想法為標準
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

又成日系度插爆香港乐坛

又成日系度插爆香港乐坛
阿mark 發表於 2014-8-20 10:12

其實我有少少覺得係因為佢系香港有低潮變成咁...
    不過有需要嗎?
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

我鍾意05-07既佢
【This is MC】澳門見

其實我有少少覺得係因為佢系香港有低潮變成咁...
    不過有需要嗎? ...
Nicholas 發表於 2014-8-20 10:33

最搞笑系d歌迷想她出广东碟,她就话她系都要出国语
其实我好中意初出道的hocc,到05年都ok

我覺得,佢有一啲可能,可能變成香港樂壇又一個棄將,原因就係佢過於踩政治界……完全唔係要批評佢嘅意思,我都覺得佢嘅歌唔錯……但感覺佢會因為咁會惹唔少香港樂迷反感

佢鍾意咪得囉,逼佢唱歌佢又唔 enjoy 咁有乜謂

好多歌手唔想唱都逼住要繼續出碟出 show 先悲哀
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

但佢近年live真係差左
以前好鍾意佢
【This is MC】澳門見

佢已經走火入魔了

簽名被屏蔽

無疑以前既HOCC(特別係05-08年)音樂上大放異彩
真係好多佳作出現, 音樂黎計我都係最喜歡果排既HOCC
但我更欣賞既係佢近年敢作敢言既作風,關心同愛護香港既立場
無講係幾年前十日談定,出櫃,定還是近年活躍於同運追求社會大同大愛
我個人覺得哩D先係愛香港,關心少數人士既歌手
要記得從來政治都同我地生活密不可分,包括社會,音樂,電影等等
唔係一句你討厭政治又或者唔關你事就可以置身事外
見到CM 少部份會員既立場,我感到好驚同失望

兩件冇關連既事(吸食大麻 vs 政壇)無端端拉埋黎講,
仲要話"作為公眾人物被逮捕已經是一個最大的教訓"
所 ...
Korwyn 發表於 2014-8-20 04:11

佢之前教訓鄧小姐果時借佢成日掛喺嘴邊既師父來既教誨好適合套用番佢自己:「切忌覺得自己那一套才是最好和最有誠意的一套,謙虛和腳踏實地做好自己的事才是最重要的。」----> 這是梅姐比hocc 既教誨, 証明梅姐冇睇錯hocc, 而hocc 亦未完全改到.  

也同意, hocc 唔算壞心眼的人.  佢都好了解自己, 正如佢在第一次紅館show 中所言, 自己為人太倔強太硬頸

點講都好, 房祖明吸毒係錯, 有錯要認, 要打就企定.

There really is no pleasing the people on internet these days.

終於有人覺得佢有問題喇
但希望唔好咁多人鬧佢住, 佢D碟仲掛緊, 等我賣晒先
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

好簡單
一個字:社會責任
that's all
JM 2016

但佢近年live真係差左
以前好鍾意佢
lemontea1069 發表於 2014-8-20 11:45

really??
   memento live 差過 supergoo???

really??
   memento live 差過 supergoo???
swanky 發表於 2014-8-25 01:40

佢舞台表現最好都係04-07年個時 第一次演唱會前後
之後開始跌 但homecoming同上年紅館都幾得
我覺得佢唱片水準既下降反而遠比舞台令人擔憂

講返主題 阿詩唔討厭政治 真係無咩問題
想講咪講
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

佢舞台表現最好都係04-07年個時 第一次演唱會前後
之後開始跌 但homecoming同上年紅館都幾得
我覺得佢唱 ...
John 發表於 2014-8-25 03:30

呢個 comment 就不能同意更多啦!
   佢呢幾年唔係衰 live 係衰 cd

關心政治係責任。可以唔認同佢既立場,但關心政從來都唔係錯。

關心政治係責任。可以唔認同佢既立場,但關心政從來都唔係錯。
HOTMAN 發表於 2014-8-25 12:50

關心政治冇問題
但佢明明將冇關係既事拉埋黎講

HOCC主見係強

但唔同好似阿GEM叫689加油咩?
阿GEM如果講得出689做過咩好野都好
阿GEM講唔出,又叫人加油,呢D簡直教壞FANS

P.S 近兩年來再上黎reply...

無疑以前既HOCC(特別係05-08年)音樂上大放異彩
真係好多佳作出現, 音樂黎計我都係最喜歡果排既HOCC
但我更 ...
Kyle_ 發表於 2014-8-20 12:59

非常同意你的講法,我以前一向覺得何韻詩係一個好歌手,但近年更加覺得佢做到一個好藝人,不但灌輸正面訊息如運動、節約,又關心社會時事,係一個非常好的榜樣,我比以前更加欣賞佢。
反而看了以上部份留言,很驚訝大家的看法會是如此。是否香港人都只愛唱歌機器?作為藝人我想性格也很重要吧,若經常要隱藏自己真實感覺又如何創作一些感動到別人的作品?

至於唱片,我不認同越來越差,以大路來說07年應該係最主流,我諗係何韻詩最妥協的時候,但最後發現其實貼近市場都沒有商業上的成功,08年開始走偏鋒。我覺得08年09年唱片的歌曲旋律真的麻麻,但之後10年開始出國語碟情況又好返好多,無名詩非常耐聽,上年共存都有部份佳作。

關心政治冇問題
但佢明明將冇關係既事拉埋黎講
Korwyn 發表於 2014-8-25 13:49

我都有d睇唔明佢究竟兩件事拉埋講想表達d乜野信息出來

所以話呢._. 抽水都要抽得叻
明明兩個都係張兩樣無黎啦廢既事溝埋一齊講
一個就成堆人支持 一個就比人串到依家

好心學下師姐點講野啦
BTW HOCC全年去左邊??幾時先出歌??

所以話呢._. 抽水都要抽得叻
明明兩個都係張兩樣無黎啦廢既事溝埋一齊講
一個就成堆人支持 一個就比人串到 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-9-3 17:54

._.鬼上身?
連阿姐都可以講點解九西起咁耐都起唔到啦,
點解HOCC唔得?

._.鬼上身?
連阿姐都可以講點解九西起咁耐都起唔到啦,
點解HOCC唔得?
艾石仔 發表於 2014-9-3 18:00

聽得明就聽啦,聽唔明就算啦
我地留番係咪後講啦