返回列表 發帖

喜歡你 - G.E.M.

單選投票, 共有 186 人參與投票
9.68% (18)
1.08% (2)
1.61% (3)
2.69% (5)
84.95% (158)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Discovered

歌曲: 喜歡你
主唱: G.E.M.

收錄大碟: TBA
推出日期: TBA

派台日期: 19/8

作曲:黃家駒
填詞:黃家駒
編曲:Lupo Groinig
監製:Lupo Groinig

細雨帶風濕透黃昏的街道
抹去雨水雙眼無故地仰望
望向孤單的晚燈
是那傷感的記憶

再次泛起心裡無數的思念
已往片刻歡笑仍掛在臉上
願你此刻可會知
是我衷心的說聲

喜歡你 那雙眼動人
笑聲更迷人
願再可 輕撫你
那可愛面容
挽手說夢話
像昨天 你共我

滿帶理想的我曾經多衝動
抱怨與她相愛難有自由
願你此刻可會知
是我衷心的說聲

喜歡你 那雙眼動人
笑聲更迷人
願再可 輕撫你
那可愛面容
挽手說夢話
像昨天 你共我

每晚夜裡自我獨行
隨處蕩 多冰冷
已往為了自我掙扎
從不知 她的痛苦

喜歡你 那雙眼動人
笑聲更迷人
願再可 輕撫你
那可愛面容
挽手說夢話
像昨天 你共我

支持美漿破1分紀錄

沒有新意

評分人數

接實個1分啦
Happy and Blessed.

點解有人會接受到全日狂聽?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

驚天動地國際天后GEM演繹暗星Beyond作品 帶動全球熱播
1分

點解要唱到咁作狀? 咁叫有感情?好惡頂囉。

好慶幸佢仲記得佢自己係一個香港歌手
終於記得乜嘢係廣東歌。

好慶幸佢仲記得佢自己係一個香港歌手
終於記得乜嘢係廣東歌。
Kenny 發表於 2014-8-20 13:56

佢係國際天后
你呢句嘢漿會保留出律師信既權利
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Voted 1 cos I can't vote for 0 (Won't listen at all)
Not a good cover :/
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

我原本想撳高分d for佢淋冰後既look架,
但係太順手撳左1分喇.........
FIGHT for 陳柏宇

點解冇0分
...

真心難聽
大陸呢邊好多腦殘粉
只要我話難聽就反擊我
>3<

好難聽呀 首歌好嘈
唱又唱到勁假 show唱功多過show感情
仲有個mv勁大陸feel

1分都比多佢

2014.08.18 #GEM《喜歡你》
STUPID! STUPID! STUPID!

一個 STUPID 唔夠形容我個心情,所以出夠三個
呢個世界永遠有投機主義者,呢種人唔會見好即收
下下要將少少利益於短時間內完全用盡先覺得威威豬
我相信 G.E.M. 以及其幕後團隊可以話係香港樂壇其中一個例子

響「我是歌手」入面嗌出名嘅佢,最令香港人印象難忘嘅
一定係連《#喜歡你》都可以搵到位去嗌番幾句
我覺得搵位嗌嘅難度,比起唱好呢首歌其實更高
仲有第一段 chorus 最後個字要重覆都唔容易比佢諗到呢個唱法
「像昨天~天 你共我~我」呢種,多餘同造作到一個點啊真係

其實我覺得翻唱歌係可以同原曲有唔同感覺
因為好多時做原曲時,已經用左最好嘅情調響編曲同唱法之上
所以我覺得今次呢首《喜歡你》其實編曲係可以嘅
喜歡一個人,掛住一個人,唔一定係情深,都可以係澎湃
至少響歌曲同歌手之間,呢個編曲算搵到相對較為平衡嘅一點

最後想講下個 MV,成首歌最正確嘅事就係 MV 趕及農曆七月期間推出
整個氣氛就更重,更陰森,尤其紅裙果一段
我相信人鬼情未了永遠背後都有一段可歌可泣嘅故事
如果真係因為咁而拍,MV 導演 Nick Wickham 就應記一功啦
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

版主下次可唔可以加多個零分嘅button,
真係一分都畀唔落,
一首咁溫柔嘅歌,
唱到成個atmosphere都唔同晒

作狀到爆

每句都唱到咁做作, 搞咩?

無話可說
如果唔係翻唱我會比5分

i don't like this version!!!

今世都唔會有新歌...

無話可說
如果唔係翻唱我會比5分
rubylovessss 發表於 2014-8-20 21:10

喔!! 姐係你睇人比分啦!
Happy and Blessed.

喔!! 姐係你睇人比分啦!
jose 發表於 2014-8-21 00:40

我咪比左囉....我唔想講 一陣又有人唔鍾意又走黎話我

你哋唔好虾agem啦
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

超級頂唔順0分可以麼
learn from the past

客觀講句Live version我仲可以聽晒全首
呢個聽左半首就skip左 咁係咪有緣先聽
初心傷過
重新再跳

可以加多個負分選擇嗎?
怪獸一族

其實編曲係ok, 可能因為我對"喜歡你"呢首歌本身無咩好特別感覺, 係覺得幾好玩既, 而且都算係比到隻歌新感覺
只能說我唔能夠從gem呢個由"睡公主"維持至今既「本色唱腔」獲得愉悅
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

gem BB有冇一首歌唔使嗌
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

處女唔可以講喜歡你.so 1分
Fiona sit

處女唔可以講喜歡你.so 1分
EDD 發表於 2014-8-22 21:54

嬲,處女講喜歡你先純情!! 人地喜歡你你送個1分過距
...

唱“紅“首歌。

哎,不如不唱

聽到首播,不得不投下 神聖 的1分

唱腔作狀到,尾音難聽到,一個點~點
1份~份

自帶dubstep的女人
個鼓超un耳
唔俾分
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

聽過live ver.已經覺得難頂,對cd ver.完全冇興趣
點知咁有緣分撞到903首播,真係 有緣先聽 啦,1分

好多1分

點解咁good quality 冇9成1分噶
...

投1分果95個人妒忌GEM搵人仔搵得多過你地?

投1分果95個人妒忌GEM搵人仔搵得多過你地?
bagfgfcde 發表於 2014-8-24 18:33

驚天動地國際天后GEM演繹暗星Beyond作品 帶動全球熱播
1分
bagfgfcde 發表於 2014-8-20 13:38

...

其實我身邊好多朋友都學曬佢咁唱歌
下下都扭音
聽到我真係

咩事啊咁多1分!!!gemgem好嬲!!你哋知道gem gem多努力咩!!!!
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

年度金曲 - 美漿《喜歡你》
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

就係因為呀漿對住淋又加唱呢個VER既喜歡你所以分手???

好好聽囉!5分已投!
撐噶!

其實我身邊好多朋友都學曬佢咁唱歌
下下都扭音
聽到我真係
屮SiU霖屮 發表於 2014-8-24 18:56

其實我覺得佢覺得自己成日扭音好好聽好有技巧好勁咁
但句句都係咁真係超un耳...

btw  98個1分 我等緊第99個人投, 我做第100個
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

感情太造作。。。 it's really too much!!!!

真係好_難聽

作過首歌,玩 sampling 都唔好成首經典翻唱
仲要將佢扭曲到體無完膚吧

1分,但唔駛重作