返回列表 發帖

讓我們走下去 - 容祖兒 feat.謝霆鋒

單選投票, 共有 151 人參與投票
35.76% (54)
3.97% (6)
4.64% (7)
3.97% (6)
51.66% (78)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Discovered

歌曲: 讓我們走下去
主唱: 容祖兒 feat.謝霆鋒

收錄大碟: TBA
推出日期: TBA

派台日期: 20/8

作曲 : 謝霆鋒
填詞 : 陳詠謙
編曲 : 王雙駿/翁瑋盈
監製 : 王雙駿/謝霆鋒

愛情是甚麼
請你告訴我
到底愛情是浪漫還是折磨
兩個人的承諾
帶來了甚麼結果 會難過

可能世界真的轉得太快
讓人忘了甚麼是等待 和忍耐
可是當你對我有所懷疑
證明愛情唯一的方法
就是不要離開

讓我們走下去
讓我們走下去
從天堂到地獄
我也陪著你
就算早已知道不容易
為愛情走下去
為我們走下去
從鬧市到廢墟
我也抱著你
路再遙遠我也牽著你

起點在哪裡
終點在哪裡
該從哪個角度一生守護你
若你變得麻木
輕撫我們的距離 那痕跡

可能世界真的轉得太快
讓人忘了甚麼是等待 和忍耐
可是當你對我有所懷疑
證明愛情唯一的方法
就是不要離開

讓我們走下去
讓我們走下去
從天堂到地獄
我也陪著你
就算早已知道不容易
為愛情走下去
為我們走下去
從鬧市到廢墟
我也抱著你
路再遙遠堅持到底

開始的時候
一點一點付出了
經營的時候
一點一點犧牲了
承受痛苦 對抗孤獨
是愛情必經的路
我很清楚

讓我們走下去
讓我們走下去
從天堂到地獄
我也陪著你
就算早已知道不容易
為愛情走下去
為我們走下去
從鬧市到廢墟
我也抱著你
路再遙遠我也牽著你

discovered 2014-8-20 12:20
hinz 2014-8-20 13:20

霆鋒 把聲呢? 和音?

第一次有呢個名 - 謝霆鋒- 我會俾一分
【This is MC】澳門見

旋律寫得太平淡了

評分人數

好似唱得好辛苦,而且港星唱國語歌好似總係欠缺d唔知咩咁

時間開的玩笑好聽D。

第一次有呢個名 - 謝霆鋒- 我會俾一分
lemontea1069 發表於 2014-8-20 13:30

X2..... 真心首歌好悶
仲要國語......

演譯毫無深度,淨係得把靚聲

失望

讓我們走下坡....

失望
而且好似係電影主題曲
>3<

霆鋒 把聲呢? 和音?
PEACH 發表於 2014-8-20 13:27

最後一段合唱

讓我們走下去
讓我們走下去
從天堂到地獄
我也陪著你
就算早已知道不容易
為愛情走下去
為我們走下去
從鬧市到廢墟
我也抱著你
路再遙遠我也牽著你

仲普通過 愛情也有生命

有啲失望豬

覺得編曲比較單調 但唔會覺得首歌悶 lol
「下去」 其實唱得好突兀 不過整體國語發音唔差 比上隻國語碟三首派台都要好聽

唔要謝生把聲可能會好 d
而家咁樣出一出反而好 odd,把聲都唔夾
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

又係衰喺編曲
=)

其實個曲都唔係太差,雖然謝霆鋒作曲的顛峰期已過,但呢首都尚可以。反而最大問題可以講係編曲或者係容祖兒,基本上呢種咁靜既編曲係唔適合容祖兒,因為Joey唱腔始終唔夠細膩,這種編曲會暴露其弱點,可以想像這類型歌如落在孫燕姿手上效果肯定好好多。

監製 : 王雙駿/謝霆鋒

其實個曲都唔係太差,雖然謝霆鋒作曲的顛峰期已過,但呢首都尚可以。反而最大問題可以講係編曲或者係容祖兒 ...
Serendipity 發表於 2014-8-20 19:31

極度讚成,呢種歌真係要演繹得好有層次先唔會悶,美jo真係唱得好辛苦,好似好想唱好但係就係唱唔好。

wa 愛情也生我的命已經夠悶
呢首仲悶wtf
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Good song, but its wait to slow!!

呢首唔差.
覺得係祖兒呢幾年最好聽嘅國語慢歌...

如果出廣東版無 featuring 就好...

我反而覺得係衰在監製
比alex監應該會soft好多
依家係太肉緊,反而live果個好好多

如果是年度主打的話,應該有四台冠同四台金曲

翁瑋盈第一次幫美祖編曲嗎

其實Joey今年係咪又出國語碟?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

如果是年度主打的話,應該有四台冠同四台金曲

翁瑋盈第一次幫美祖編曲嗎 ...
l00540 發表於 2014-8-20 23:09

第一次係《臨床》

其實Joey今年係咪又出國語碟?
JayantL 發表於 2014-8-20 23:09

廣東碟,馮翰銘已經寫好幾首Demo嘞!

我覺得好一般 女金都繫換人吧啦
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

竟然有咁多1分

以一個雄霸樂壇咁多年嘅天后, 呢個表現真係唔可以收貨
怪獸一族

其實個曲都唔係太差,雖然謝霆鋒作曲的顛峰期已過,但呢首都尚可以。反而最大問題可以講係編曲或者係容祖兒 ...
Serendipity 發表於 2014-8-20 19:31

認同 首歌唔錯 但演繹需要更多深度同層次先好聽
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

好悶
合作冇火花,感情冇變化,唔係想靠呢首爭女金嘛....
希望電台唔好熱播!

1分都感覺多咗,其實可否加翻個零分選擇呢?

2014.08.21 #容祖兒 feat. #謝霆鋒 《讓我們走下去》
disappointing STUPID

聽到容祖兒同謝霆鋒要合作,期待度都幾高
當知道唔知作曲同主唱,而係兩位都有份唱時,期待就更高
雖然未聽前已經知道霆鋒得幾句,但都收貨無所謂
然而,最後結果係一如以往,希望越大,失望越大

第一個失望位係兩位聲線完全唔夾,各有各唱
兩把聲都獨特,兩把聲都突出,結果兩把聲打交咁
其實霆鋒把聲如果係做和音,我覺得可以唔駛推到咁前咁出
而家已經推到無左和音嘅功能

第二個失望位係來自容祖兒嘅演繹,整首歌腔口過於統一
由一開始唱已經覺得唔多對路,點解會一下就放到咁多
結果一路聽到尾個變化就好細,唔係無,但唔明顯
聲音做唔到起伏,配合唔到編曲上嘅高低編排
由其 bridge 位,想再推上去,但已經變左好生硬
之前容祖兒唱歌都唔會唱到咁平坦,唔知今次係咪監製嘅指示先咁唱

其實霆鋒呢個曲我覺得配上兩位編曲人嘅功力,首歌的確有大熱嘅潛質
雖然歌詞上唔係話好獨特,但至少流露到一種感情響入面
可惜唱呢個輸出係一首歌嘅大前提

如果你問我首歌要改會點改,我會想 cut 走第二段,第一段完落 bridge
首歌變成 piano version (piano version 唔代表一定好靜咁彈單音到尾,ok?)
然後叫容祖兒再放輕啲去唱頭一段,首歌應該會更吸引我
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

曲真係好聽
不過又係用普通話唱真係好q悶
想聽既意欲大減
Happy and Blessed.

d國語好奇怪=-=
唔知寫詞定唱既問題

第一句verse 同第一句chorus都好怪
明明verse開始慢慢慣左佢d國語
一入chorus又怪番
其實係唔係真係唔應該搵香港人作國語詞呢
真係近期首首都係咁
成首歌只係鐘意pre-chorus個段

LIVE VER.

首歌好細聲, 去到最後一段又突然爆大聲, 做得好差

謝霆鋒作曲, 電影《一生一世》主題曲, 我一直以為會由謝霆鋒親自唱, 英皇曾經也post過他自彈自唱的版本, 結果還是交在容祖兒手中, 顯然是為容祖兒在內地再打知名度.
容祖兒唱這類歌, 有時會太油. 這次用非母語的普通話唱, 情感處理得較好, 敗筆在尾段加入謝霆鋒, 兩人完全唔夾, 各有各唱, 毫無交流, 還是當年在容祖兒《Show Up》演唱會中《阿門》的合唱較稱心.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

還是當年在容祖兒《Show Up》演唱會中《阿門》的合唱較稱心. <3
5 fan

唔差wo.咁多1分?
chorus真係有d怪 4fun

本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

MK鋒唱個幾句不如唔好唱
為gimmick而硬砌,差
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

滿心期待蛋記一王一后既新合唱
點知首到係悶到我聽左一次就delete
仲要檸檬得果一段仔
極度失望

好似唔知喺TVB個乜嘢節目度聽到獨唱版,一般般,略過……

原來呢首歌唱LIVE都唔易唱
冇左謝霆鋒把聲其實幾好聽
連CM亦變質如此,唉