返回列表 發帖

你認為邊個國家或地區樂壇既整體音樂質素係最高既?

多選投票: ( 最多可選 4 項 ), 共有 82 人參與投票 查看投票參與人
29.55% (52)
1.70% (3)
18.75% (33)
0.57% (1)
8.52% (15)
8.52% (15)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
16.48% (29)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
14.77% (26)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.57% (1)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.57% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
當然冇人會識哂全世界各地既音樂
所以只係選你認識既範圍以內

日本 既曲風 係最好聽~

樂壇 既發展 講實力同架構 台灣 比泡菜好~

泡菜 只係賣膠面,遇像派....
潛水。。。。

對不起我是井底之蛙 只懂廣東話同英語
所以投了香港, 美國及英國
Happy and Blessed.

我淨係聽香港台灣韓國 英文都聽幾首既

我只聽香港同台灣
極少聽外語歌 唔知從何入手 lol

澳門有咩音樂? 有歌手?

如果講整體
美國英國點都好過香港
香港娛樂圈太多垢病
起碼個邊唔會CHUR住你逼你趕碟
加上個餅又大D 聽咩類型都有

不過始終係香港人 點都會聽CPOP既: )
BTW話說依幾日好多MV好多新歌出

我只聽香港同台灣
極少聽外語歌 唔知從何入手 lol
bagfgfcde 發表於 2014-8-20 17:24

揀D 勁HIT既聽住先之後再睇下咩歌手岩自己聽~
我都係依幾年先聽外語歌

如果講整體
美國英國點都好過香港
香港娛樂圈太多垢病
起碼個邊唔會CHUR住你逼你趕碟
加上個餅又大D 聽咩類 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-8-20 17:34

我自己感覺係,其實美國英國都有好多唔紅既歌手,不過我地作為美國/英國既外國人,我地多數留意既就只會係最紅嗰幾批歌手,所以好容易有種美國/英國歌好聽又的好多元化既感覺

不過講到尾我其實都覺得外國好過香港,電視台大型節目歌手唱live 勁揼本,要華麗佈景有,無限dancers 伴舞有,電視台要咁先收到效果架嘛

Btw, 有咩新mv
我留意開有Anaconda 同Shake it off

仲等緊bang bang MV
出左預告嗱!

西班牙 印度 英国
我一定俾人話係五毛,我預咗。

揀D 勁HIT既聽住先之後再睇下咩歌手岩自己聽~
我都係依幾年先聽外語歌 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-8-20 17:41

外國有冇d網站好似cm咁有齊所有新歌新碟情報?
冇呢d我覺得好難跟

冇呢d我覺得好難跟 ...
bagfgfcde 發表於 2014-8-20 17:55

我有個fd子係fb開左個page叫香港歐美音樂粉絲區
消息係以歐美一線女歌手為主
Happy and Blessed.

仲等緊bang bang MV
出左預告嗱!
nth 發表於 2014-8-20 17:45

我都等緊BANG BANG
又有JESSIEJ 又有 NICKI <3

其實有就一定有 但唔識搵加唔識睇
我通常都係睇YOUTUBE 同埋 billboard

我有個fd子係fb開左個page叫香港歐美音樂粉絲區
消息係以歐美一線女歌手為主 ...
jose 發表於 2014-8-20 17:57

個page好似略為有聲有色咁喎

其實有就一定有 但唔識搵加唔識睇
我通常都係睇YOUTUBE 同埋 BILLboard ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-8-20 18:00

咁有冇d有名望既樂評網 即係好似當下音樂咁

我自己感覺係,其實美國英國都有好多唔紅既歌手,不過我地作為美國/英國既外國人,我地多數留意既 ...
nth 發表於 2014-8-20 17:45

Anaconda~ shake it off~ 前幾日仲有break free 同埋 Black Widow
同埋gaga又有新歌

中文樂壇里香港音樂既詞曲素質最高

IGGY who that who that
澳洲人係美國紅左,其實好似仲有Sia 首chanderlier
我係澳洲既電器鋪勁聽住
Chanderlier, fancy, royals
真係勁擁護自己人

atrl 但太野好難跟得齊所以都係跟gaga/taylor swift/katy perry呢d hit歌手先啦
跟著再試下發掘自己鐘意咩genre 開始搵個類歌手聽
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

Shake it off個MV正噶
Taylor玩自抽
nicknicknick 發表於 2014-8-20 17:46

佢堆look超mk
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

IGGY who that who that
澳洲人係美國紅左,其實好似仲有Sia 首chanderlier
我係澳洲既電器鋪勁聽住
Chand ...
nth 發表於 2014-8-20 18:23

第一次聽fancy個時仲以為係拉丁美洲既人rap
點知係澳洲人
chandelier好好loop 個mv又係正野
sia上隻titanium已經好正<3

今年澳洲人發力

第一次聽fancy個時仲以為係拉丁美洲既人rap
點知係澳洲人
chandelier好好loop 個mv又係正野 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-8-20 18:33

Chanderlier 鐘意lyrics video 多啲
然後do what you want mv 又冇左聲氣
前排唔係流左少少出黎?

我只喜欢Avril Lavigne。。。。超唔中意justin BB。。。

韓國
韓劇有D主題曲,插曲都好好聽
特別係來自星星的你,歌手Live都好好

我聽外語歌會留意NZ電台有咩歌上榜,
http://nztop40.co.nz/chart/singles
不過佢哋成十幾個禮拜都冠同一首歌

美國rap ...同埋dance/club song 美國真係好正

仲有美國本地dj 出既歌真係好正

AVICII KWRELLA 之類
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

聽歌範圍細,唔識投.....
但係有幾次亂撳到d泰文歌黎聽........d慢歌作得都幾好聽架...
FIGHT for 陳柏宇

廣東歌既詞我最欣賞(當然唔包括宜家越黎越多果種好濫既愛情風既詞)
國語歌既曲就比較欣賞,其中國內既編曲有時都做得唔錯
mv製作方面最中意韓國,唔難發現佢地既mv永遠都係大製作,好正
歐美無留意開。。。

atrl 但太野好難跟得齊所以都係跟gaga/taylor swift/katy perry呢d hit歌手先啦
跟著再試下發掘自己鐘意 ...
HOTMAN 發表於 2014-8-20 18:28

習慣聽廣慢歌 有陣時覺得外國太重beat

習慣聽廣慢歌 有陣時覺得外國太重beat
NelsonWu 發表於 2014-8-21 03:47

早期taylor算唔算重?即係speak now/fearless個隻碟(你搵d唔係bitch個d就會搵到輕d既歌)
本人覺得香港既beat太輕

其實我覺得香港樂壇真係一個奇蹟, 咁細既一個地方但係D音樂可以去到好遠, 我覺得我既人生一定唔能夠冇廣東歌

另外雖然我唔鍾意日本政府, 但日本既音樂等等創意產業的確係世界首屈一指
歌詞我唔識欣賞, 因為唔識聽唔識講, 但好少見有大量似曾相識旋律會出現係同一首歌入面, 而且自小受到動畫既熱血旋律所薰陶, 對日本音樂非常推崇
加上佢做音樂既科技十分先進, 我相信到目前呢一刻其實香港普遍都仲未追到, 尤其是果D平價快捷既出品

至於唱英文果D歌, 我真係唔係好識欣賞....
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

我見識少,淨系睇到表面嘅野,唔識比較..
不過 漿 嚮往嘅grammy設立咁多獎,細分各種音樂類型獎,都可以睇到美國音樂產業犀利

論慢歌旋律,美國/英國>日本>南韓>台灣>香港
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

香港同英國我最愛呀

Nathan 發表於 2014-8-20 17:33

小肥

台灣,流行音樂同獨立音樂都行出自己風格同路線,而且歌曲質素普遍唔錯,政府又落力支持

Nathan 發表於 20/8/2014 17:33

倪力
唔想香港樂壇死,聽廣東歌吧!
廣東歌only...

冇話邊個國家/地區的整體音樂質素係最高.......
因為每人的標準都唔同,只有該區 / 該國的音樂特色
例如... 你說香港音樂質素最高,但去到內蒙 / 少數民族係唔會知香港音樂係乜水,因為佢地唱山歌 / 民族歌為主,呢個就係內蒙 / 少數民族的音樂特色
香港,需要有香港的音樂特色,當然質素要保持。

SORRY.... 要 CLARIFY 少少野
論到國家與國家呢 D 咁大範圍,不應用「樂壇」,是用「音樂」
「樂壇」只是一個商業名詞,可以用「市場」代替。而「音樂」係一種語言,一種世界性的語言,有溝通的功能,正因為咁,冇話邊個國家的音樂質素係最好/最差,只有該國家的特色。
這就正如普通話、英文、日文、法文、德文、...... 呢 D 都係語言,有其特色,但冇分高低好壞。

其實我覺得香港樂壇真係一個奇蹟, 咁細既一個地方但係D音樂可以去到好遠, 我覺得我既人生一定唔能夠冇廣東 ...
gn01270160 發表於 2014-8-21 09:19

香港既奇跡2000年已經完左啦, 80/90年代香港就真係亞洲音樂既首領,
廣東歌, 而家除左港澳同其他地方既唐人街之外, 仲有咩人會聽﹖
我係加拿大, 就連 D 本地華人/香港移民都唔聽,後生既都去聽KPOP, 英文歌。

唔好話唱粵語歌, 就算走去瀨人腳趾走去出國語碟, 都係得GEM/EASON 既國語歌
/粵語歌離開到港澳

睇結果笑左

睇結果笑左hkchart 發表於 2015-1-5 10:50

個結果係好正常,唔需要睇結果都估到...
香港人聽乜野歌?來來去去都係得五類:廣東歌、國語歌、英文歌、KPOP、JPOP
呢五類就包括英國、美國、中國、台灣、日本、韓國呢幾個地方
其他地方得票率係 0,因為呢類歌未能進駐香港市場。

如果呢個投票比美國佬去投,香港、中國呢區得票率可能係 0

Nathan 發表於 2014-8-20 17:33

有國寶級歌手
Kylie Minogue

比較出名既仲有
Sia, Gotye, Keith Urban, The Veronica, Delta Goodrem, Natalie Imbruglia, Lenka,  Savage Garden...

冇聽華語歌好多年,近年多數聽英文歌同日文歌
最好係英國,其次美國,實在有太多各種類型的音樂和音樂人,唔似華語歌咁悶到死

usa.
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

香港其實一D都唔失禮
我覺得可能礙於語言問題,廣東歌始終走唔到太遠

香港其實一D都唔失禮
我覺得可能礙於語言問題,廣東歌始終走唔到太遠
hhoopps 發表於 2015-1-12 01:18

我就覺得好失禮, 冇幾多個唱LIVE 有實力,台風更加唔好講, 歌曲旋律係亞洲最
廢,如果係語言問題, 點解香港以前冇呢個問題﹖ KPOP/JPOP 又冇問題﹖ 人地係
中台星馬仲多人聽過粵語歌,我估係華人社區, 聽粵語歌都易明過韓語日語甚至英
語,起碼睇歌詞會睇得明,點解套FROZEN 令到首LET IT GO 全球大HIT, 星星HIT令到主題曲全亞洲HIT爆,
隻越難越愛係大陸幾多憶人睇既TVB劇都HIT 唔起﹖

基本上凈係聽廣東歌咯!港樂yeah!