返回列表 發帖

KillerSoap 陳樂基

相信大家都知killersoap既主音陳樂基參加左中國好聲音既比賽
而因為月半小夜曲入圍
但係我咁岩上網就見到一篇文章 我諗可能有人睇過
但係我想拎出來討論

我個人認為我覺得可以參加同入圍已經係一個好好既表演同埋成績
但係以呢篇文章既目的都吾係為左話而話
都有佢既道理
我就想請問你地咁多位cm人點睇同點評價佢唱既表現 覺得佢表演值得入圍定係還是你地有另一種睇法?

以下係呢篇文章
大家都想不到,我作為這篇文章的作者,除了識賭馬之外,竟然是一個十分喜歡看國內歌唱選秀節目的人,更加是一個有跟唱歌老師學唱歌的學生(但卻唱得好難聽)。今日我以一個看足三季《中國好聲音》的人,來講解一下,香港代表陳樂基如何把李克勤的名作《月半小夜曲》殺死。

作為一個香港人,相信大家對李克勤名曲的《月半小夜曲》不會陌生。在8月1日播出的那一集《中國好聲音》,香港代表陳樂基在「盲選」階段,重新為這曲編曲和重唱。當時更獲四個導師全部轉身,其中一個導師楊坤,更指陳樂基給與了月半小夜曲一個新的生命。而那英更指陳樂基夠膽在《中國好聲音》唱粵語歌,是一個勇氣。在微博上,討厭政治的王宛之,更為陳樂基打氣。

但是,這真是《月半小夜曲》新的生命嗎?

在三季的《中國好聲音》,大部分參賽者都會選擇一些在副歌部分可以「拉高音」和「爆 SEED」的歌(通俗的講法是「鳩叫」)。如果大家對拉高音和爆 SEED 的定義不了解,大家可以聽聽大陸搖滾音樂教父汪峰的名作《春天里》,看看汪峰如何演繹副歌部分。這首歌可以說是參加《中國好聲音》可以獲導師轉身的標準。而最後的冠亞季軍,大部分都是這類爆 SEED 型歌手,如第一季冠軍梁博,第二季亞軍張恆遠。就算不是爆 SEED 型,都一定會在比賽的過程中,唱過拉高音或爆 SEED 類型的歌曲。

我相信陳樂基一定了解《中國好聲音》的評審標準,了解到如果不爆 SEED 就不可以吸引人,因此把《月半小夜曲》重新編曲,把這首歌變成一首可以拉高音和爆 SEED 的歌。但可惜的是《月半小夜曲》是一首用來「爆 SEED」的歌嗎?不如看看部分副歌的歌詞。

「但我的心
每分每刻仍然被她佔有
她似這月兒仍然是不開口
提琴獨奏獨奏著
明月半倚深秋
我的牽掛 我的渴望 直至以後」

我沒有文學的根底,但簡單看來,副歌看來像對人訴說「我很愛她,但她不理我」,除非你對這個女孩子有怨恨,先會「爆 SEED」。否則大家聽聽原唱者李克勤,都是以訴說的方式向聽眾表達。看來陳樂基在副歌以「爆 SEED」形式來表達上面的歌詞,像是對個女孩子發脾氣的感覺。亦正是因為陳樂基為了要附合導師轉身的標準,加上要炫耀自己歌唱技巧,就這樣殺死了《月半小夜曲》。

其實要炫技,要爆 SEED,可以揀唱一些爆 SEED 類型的歌曲。既可取悅導師,又可以表達該歌曲想表達的意思,偏偏陳樂基卻選擇了《月半小夜曲》。

有人說:「你的歌唱經驗比四位導師好嗎?哪有資格批評陳樂基?陳樂基是一位獲得四位導師轉身的參賽者。」那麼我不妨說說一個我的推測,《中國好聲音》是一個在華人地區很受歡迎的電視節目,在中國的收視可以去到5點(中國的5點收視約等同香港的40點收視),與湖南衛視的《爸爸去那兒》分庭抗禮,佔在全中國綜藝節目收視的頭兩名。此外,《中國好聲音》亦在海外華人地區很受歡迎,由於第二季節目早已賣到台灣「中視」,為了更迎合台灣歡眾的口味,會有台灣《華人星光大道》的代表參加《中國好聲音》,如在台灣被公認的好聲音──「小胖」林育群;《超級星光大道》冠軍和季軍,林芯儀和葉瑋庭等等。

今年,《中國好聲音》的香港轉播權,更正式賣給 now,我相信 now 為了要谷收視、吸引更多人收看,甚至令香港人更加有投入感,認為香港的歌手終於可以站起來,更為自已未來的免費電視做「星」,要求淅江衛視把 Robynn & Kendy 和陳樂基這兩組代表香港的參賽者可以通過「盲選」,是一個在商言商的決定。要求導師轉身,亦很大機會是四位導師、now 和浙江衛視的默契。

最後,我想向陳樂基說,你可能是一個好好的國內選秀比賽的好手,但你絕對不是一個好的歌手。因為你眼中,只有歌唱技巧、嬴比賽、在大陸一戰成名,但你卻不知道「唱歌」和「音樂」,是一件如何的事情。

﹣ ﹣ ﹣ ﹣ ﹣ ﹣ ﹣ ﹣ ﹣ ﹣ ﹣ ﹣
youtube 既片段 都系條link入面

Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

首歌改編得我個人幾鐘意(原版我都好鐘意)
btw 佢不論外型定把聲都好似陳柏宇

btw 佢不論外型定把聲都好似陳柏宇 ...
Kyle_ 發表於 2014-8-31 22:09

我都幾鐘意... lolxD
    但係我想提出重點就係好多歌手翻唱人地既歌曲或者重唱自己以前既歌 可以變jazz blues... etc
    其實歌曲可以用好多種手法風格去演鐸

但係我就係想知道大家點樣睇話用其他方法去唱 會吾會覺得係令到歌曲原有特色無左
    定或者係你地會覺得無所謂好聽就得?
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

我都幾鐘意... lolxD
    但係我想提出重點就係好多歌手翻唱人地既歌曲或者重唱自己以前既歌 可以變 ...
Nicholas 發表於 2014-8-31 22:14

個人小意見
好聽緊要過特色既然都係翻唱, 倒不如帶另一個感覺比聽眾
若要原曲既感覺,我倒不如聽返原唱

就好似陳慧琳同趙學而既<最佳位置>
前者用pop方式去唱一首激昂既慘情歌,比人感覺係好sad,亦都係配合到歌詞
後者編曲改變哂,以一個比較淡然少少既感覺去唱首歌,係另一種sad 既感覺

另外楊千嬅同葉德嫻既<小城大事>
前者比到既感覺係好哀傷澎湃
後者就配上另一故事去配上<小城大事>, 唱出同楊唔同既哀傷,甚至有哀悼,自我控訴既感覺

我表達比較差,希望大家明我講咩lol

個人小意見
好聽緊要過特色既然都係翻唱, 倒不如帶另一個感覺比聽眾
若要原曲既感覺,我倒不如聽返原唱

...
Kyle_ 發表於 2014-8-31 22:30

所以其實我都真係有少少吾同意發呢篇文既人...
我覺得有小小打手既感覺 因為翻唱歌曲既歌手大有人在...
每次出翻唱碟一定係同原唱係吾同風格
拎番中國好聲音做例子
就好似一個內蒙古既人唱番那些年都係吾同風格 所以我覺得吾太覺得太破壞首歌
而每一個人唱一隻歌既時候都放吾同既事情同感覺落去。。。
呢個都係我想既意見...lolxD

不如你去聽下梁漢文的<我不難過>=b=

同埋點解系討厭政治的王宛之

唔鍾意佢呢個cover

反正好明显系汪峰都唔系好中意佢呢种唱法~ 虽然陈乐基呢只歌仔曾经系《中国好声音3》官方音乐试听的虾米音乐中成为最多人听嘅歌仔~ (最近被《华人星光大道》派出嘅选手刘明湘夺去冠军宝座)。反正我听过一次就唔想再听,但内地观众真系劲BUY ~ 可能几百年未听过广东歌,加上其实《月半小夜曲》在内地其实未大红过,唔似克勤永远在内地商演都被指定只可以唱《红日》XD
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

反正好明显系汪峰都唔系好中意佢呢种唱法~ 虽然陈乐基呢只歌仔曾经系《中国好声音3》官方音乐试听的虾米音 ...
阿田 發表於 2014-9-1 02:02

咁真係陳樂基帶紅李克勤-_-

咁真係陳樂基帶紅李克勤-_-
Nicholas 發表於 2014-9-1 07:53

带红《月半小夜曲》姐~
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

带红《月半小夜曲》姐~
阿田 發表於 2014-9-1 10:16

哈哈... 李克勤無去過大陸發展咩?

我淨係覺得,唔通小日子可以唱成大日子咁?
講完.

btw 佢不論外型定把聲都好似陳柏宇 ...
Kyle_ 發表於 2014-8-31 22:09

jason靚仔好多..
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

淘汰賽第一回唱光輝歲月不敵張心杰...十六強止步
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

淘汰賽第一回唱光輝歲月不敵張心杰...十六強止步
martinki 發表於 2014-9-7 05:57

太難唱得好了呢首歌... 同埋beyond既歌 真係好難carry