返回列表 發帖

英國終於替港人反擊?

D100 Facebook Page所寫:
英國國會外交事務委員會主席屋太維(Richard Ottaway)今日表明,單在中國限制特首參選人數這點,已是初步證據證明中方或違反《中英聯合聲明》中,給予港人普選的承諾;英方有關委員會更表明不會應中國要求停止調查,但亦指出有關報告未必能阻止中方繼續自行其是。

現時英國的確就主權移交30周年,徵求緊意見書(submission)
http://www.parliament.uk/busines ... ent-2010/hong-kong/

有香港人對假普選去到忍無可忍
決定交submission上英國國會
提及除左假普選之外,仲有以往中共點樣干預香港事務,例如港視同2012年立法會選舉

外媒對於假普選反應極差
例如BBC係以
China will nominate "2 to 3" candidates for Hong Kong leadership in 2017, government says

作新聞標題
明顯講緊香港人無權提名

我認為英國人有找$至上,也有英國人係顧道義
依家再逼下英國,起碼英國人會up多幾句
英國人就算做樣,講一句都好過香港人講10句
會得到較多國際社會重視、逼到較多國家重新審視和中國的合作關係,甚至縮沙
到時中國點都要讓步…

唔知大家點睇?會唔會寫submission上去?定係唔應該找外國人干預?

哂氣,當日因為滿清政府先有呢個條約
要還都係還比滿清啦其實?

只能夠話英國真係偉大, 係呢件事上面佢地一定係冇錢賺的, 為著公義發聲
佢地一定唔係為左自身利益, 應該唔係有人賄賂佢地, 佢地一定係憑良心講野的
希望佢地同時都關心下我屋苑管理處既保安隊長選舉, 次次都無啦啦派個人黎, 我都唔知佢做唔做得野, 我希望可以普選保安, 可以嗎
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

D100 Facebook Page所寫:

現時英國的確就主權移交30周年,徵求緊意見書(submission)

有香港人對假 ...
仁心文術 發表於 2014-9-3 08:56

中國內地就係最怕外國人干預
    反而外國勢力侵入會令到中國內地對香港更加苛刻 最怕有反效果
    其實唉... 中國內地硬行動要咁做... 其實手無搏擊之力既香港人可以點
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

中國內地就係最怕外國人干預
    反而外國勢力侵入會令到中國內地對香港更加苛刻 最怕有反效果
     ...
Nicholas 發表於 2014-9-3 09:23

唔通外國人唔干預中國就會畀民主香港?

唔通外國人唔干預中國就會畀民主香港?
仁心文術 發表於 2014-9-3 10:33

其實係無方法比到民主香港
    大家都睇到個問題係無論有幾多人要民主 中國內地都吾會照你意思做係事實
    根本吾係干吾干預既問題...

唯一方法就係香港要同內地為敵 搞港獨就有機會
    系我地有生之年都吾會見到我所想既民主架啦...
    吾係外國人干吾干預 干預又如何
    而且外國人干預衍生出來既問題 吾係你所想咁簡單
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

不如我拎個假設同你地講
將英國 中國 香港比為A B C
中國係 A 香港係 B 英國(外國)係C

A同B嘈到high high咁
C見到睇吾過眼去勸交
A 同 B 都扯到行
兩者都吾會讓步 兩者都係不斷重復自己既觀點
而A係一個好萌塞既人
B點講佢都唔聽 吾接受 嘈完又嘈
C先去同B傾 覺得B岩
C去同A講你咁樣吾得wor 你咁樣太自私
但係A不嬲都吾聽人講 仲覺得C離間A同B既朋友關係...
A 唔清楚自己咁做會傷害同危害到B
如果C 想為B出頭 有乜做法?
一係帶走B叫佢同A絕交
一係就叫佢打6+1 A 報復

以上既例子都吾係我地所想...
我地原本就想說服A
咁大家都會得兩種諗法
一係C淨係吾gur A 同 B 做朋友 想叫B同佢做朋友
第二就係 佢只係想對付A 令到A無朋友...
雖然我自己覺得外國去為我地發聲 我地心感感謝
但係C令到A同B可以和好已經無可能 (因為A就點都吾會認低威)
但A同B場交已經嘈左十幾廿年 C只可以以強硬既手法去令A回心主意
除左強硬手法去令B爭取到佢想要既野之外 仲可以點? 你覺得呢?

China will nominate "2 to 3" candidates for Hong Kong leadership in 2017, government says

BBC哩个真系一针见血啊!!

共产党真系不能相信的!!(利申:我系共产党员)
Break down the invisible wall blocking me from my call.

其實係無方法比到民主香港
    大家都睇到個問題係無論有幾多人要民主 中國內地都吾會照你意思做係 ...
Nicholas 發表於 2014-9-3 10:45

搞港獨WOR~~
除非新疆 同 西藏成功脫離中國啦, 到時成個中國就會4分5裂....
不過香港乜兵力都無, 除非解放軍倒戈相向同有聯合國幫拖啦...
否則中國收復香港談何容易..

首先要問問英國點解要幫你
再諗諗點解英國當年唔推普選比香港
結論係所有管治者都唔希望自己所管轄既地方有任何閃失

節錄:
「.....姬達向傳媒透露,自己在署理港督職務之時,曾經召集過一班港府高層官員,共議推行立法局的直選事宜。不過,他的建議隨即遭同僚反對,包括時任立法局非官守議員鄧蓮如及羅德丞。兩人不謀而合均稱,假若議會實行直選,基於國家機器動員,共產黨或三合會就會取得議席多數,到頭來影響英廷管治。」

請移玉步見詳文:
http://www.post852.com/%E8%8C%83 ... %E9%A6%99%E6%B8%AF/

香港人真係好冇say,感慨
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

搞港獨WOR~~
除非新疆 同 西藏成功脫離中國啦, 到時成個中國就會4分5裂....
不過香港乜兵力都無, 除非解 ...
wchild 發表於 2014-9-3 11:56

你睇番我全篇文 其實我吾係話要搞港獨其實...

只係話同中國內地官員只係白傾啦...
所以先話香港係好難有普選...

你睇番我全篇文 其實我吾係話要搞港獨其實...

只係話同中國內地官員只係白傾啦...
所以先話香港係 ...
Nicholas 發表於 2014-9-3 12:06

我明你意思,

不過無真普選, 寧願原地蹅步好過

我明你意思,

wchild 發表於 2014-9-3 12:34

係呀... 而家班人大呀乜建制派玩到成件事變左係收窄左選舉既規限
仲衰

我明你意思,

wchild 發表於 2014-9-3 12:34

其實乜野係真乜野係假, 誰說了算?

前英國高官轟港部分示威者存心為中國製造麻煩

前英國倫敦經濟與商業政策署署長羅思義(John Ross)在接受報章專訪時表示,英國等西方國家對中國的批評完全是虛偽的,直斥英國從未允許香港人選舉總督,認為中國的決定顯然比英國更為民主,又指出很多香港示威者完全缺乏誠意,他們只是想給中國製造麻煩。
在談及香港政改問題時,羅思義抨擊西方國家的雙重標準,例如英國、美國在沙特和巴林都沒有要求舉辦直接選舉活動,「那為何要在香港有如此大的要求,這是虛偽的」。羅思義認為,西方政府支持的分裂活動正在中國等地上演,分裂活動同樣在香港得到支持,認為這是支持分裂,而非支持民主。

羅思義又批評示威者,在港英時期,他們沒有站出來反對英國統治,他們從未就自由選舉發動大規模的運動。現在,當中國有一個比英國更民主的制度,他們卻說「這是一個大醜聞」,明顯只想給中國麻煩。羅思義又相信,「大多香港人和世界上大多數人一樣,希望得到正常的生活;他們大多希望和平與安寧。」對於違法活動對香港國際金融中心地位的影響,羅思義認為這對國際投資者、股市等都沒有影響。

See more at: http://speakout.hk/index.php/201 ... thash.jNyffeZ1.dpuf

香港人真係好冇say,感慨
b01091018 發表於 2014-9-3 11:57
咪灰..

可能50/60/70年後有真普遍呢, WHO KNOW?

繼續抗爭絕對無錯~_~

羅馬不是一天建成~_~ 而家做既係為下一代....

有人大發功。。。洗腦式講一些所謂真理。。

有人把非說成是。。把黑暗說成光明。。把退步說成進步。。

見到冇人應某條友真係覺得好搞笑

假普選
某程度上我有擔心過呢個問題
如果三個建制派入左圍
有個好高票當選
政府喉舌就可以話佢得民心etc

到時立廿三條 深港融合 不是夢
政府大可以話好多市民係支持

見到冇人應某條友真係覺得好搞笑
bagfgfcde 發表於 2014-9-3 19:22

呵呵。。好搞笑
今日董老伯又發功。。口顏無恥。。

假普選
如果三個建制派入左圍
有個好高票當選

...
Cklababyk 發表於 2014-9-3 19:35

同TVB選美一樣。  
到時假普選, 我投白票算

今日聽左個陰謀論
就算公民提名提晒「民主派」去選
選出黎其實都係地下黨員
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

good~~

今日聽左個陰謀論
就算公民提名提晒「民主派」去選
選出黎其實都係地下黨員 ...
b01091018 發表於 2014-9-3 22:57

其實都唔明點解中共咁怕公民提名...
中共有種票,大把有錢人,中產,阿婆阿伯,新移民....實選到佢想要既...

其實都唔明點解中共咁怕公民提名...
中共有種票,大把有錢人,中產,阿婆阿伯,新移民....實選到佢想要既... ...
Nathan 發表於 2014-9-3 23:04

中共一心想收番香港
唔容許有任何機會比班友仔攪亂檔

好傷心。。香港變成咁。。灣仔碼頭又冇。。冇哂英國野啦。。

咪灰..

可能50/60/70年後有真普遍呢, WHO KNOW?

繼續抗爭絕對無錯~_~

羅馬不是一天建成~_~ 而家做既係為 ...
Nathan 發表於 2014-9-3 15:40

樂觀係咁諗既... 希望啦...
    只要我地香港人堅持 同會出頭就好...
    但係香港人而家真係吾係想像中咁團結... 要加把勁 吾係七一出完來就吾去支持民主活動既...

香港選舉問題係中國內政問題,第三方國家無權干涉。在香港問題上,考慮到歷史因素,中國政府採取一國兩制方針,即大陸執行社會主義制度,迴歸50年內香港執行資本主義制度,港人治港。50年過後就會派我過去當特首,到時我一定會維護大家嘅權利。
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

香港選舉問題係中國內政問題,第三方國家無權干涉。在香港問題上,考慮到歷史因素,中國政府採取一國兩制方 ...
李范建 發表於 2014-9-4 12:48

點解人地國家去神社又會有班山賊干涉???

假普選
如果三個建制派入左圍
有個好高票當選

...
Cklababyk 發表於 2014-9-3 19:35

根本就係
唔只23條,連國教都有入
全部普通話教學-_-

根本就係
唔只23條,連國教都有入
全部普通話教學-_-
艾石仔 發表於 2014-9-4 15:03

以前培正既老師而家一個都無得留低
小學連小學logo都轉埋

以前個校長都唔會咁
一過左個暑假就可以咁

我打出來唔係曬自己讀名校
但係d左派學校... 而家可以乜都唔驚...

以前培正既老師而家一個都無得留低
小學連小學logo都轉埋

以前個校長都唔會咁
一過左個暑假就可以 ...
Nicholas 發表於 2014-9-4 15:35

56果個成個ATV ICON咁
BTW我高中係左派中學,
其實諗番好恐怖, 個個星期有一DAY要朝早一齊唱校歌,
而家低FORM好似話用左普通話教學

56果個成個ATV ICON咁
BTW我高中係左派中學,
其實諗番好恐怖, 個個星期有一DAY要朝早一齊唱校歌, ...
艾石仔 發表於 2014-9-4 16:31

有些少OT 所以我都想盡力保護廣東話,唔想去到吉隆坡先聽到廣東話
講回正題:我會寫submission去英國國會…寫乜好?

有些少OT 所以我都想盡力保護廣東話,唔想去到吉隆坡先聽到廣東話
講回正題:我會寫submission去英國 ...
仁心文術 發表於 2014-9-4 16:45

以你個人名義寫 係應該寫影響到你生活既野
    難拉到港人普選既大標題

難拉到港人普選既大標題 ...
Nicholas 發表於 2014-9-4 18:17

真係可以寫???????????

真係可以寫???????????
艾石仔 發表於 2014-9-4 18:39

寫就點都得 理同反映係兩回事

難拉到港人普選既大標題 ...
Nicholas 發表於 2014-9-4 18:17

我遲D share 我寫左咩…

我遲D share 我寫左咩…
仁心文術 發表於 2014-9-7 07:47

好呀 我等你 你已經send左出去定係還在草稿階段?

周融已經玩曬... 罷課都唔得...
真係我鐘意唔番學都要比人舉報 lol

英國替香港反擊?嘥L氣啦。任何涉及政治嘅,都唔係代表民意,難聽但又文雅啲講就係”一丘之貉“,中G如此,英國也如此,講到英國好似好鬼正義咁……

周融已經玩曬... 罷課都唔得...
真係我鐘意唔番學都要比人舉報 lol
Nicholas 發表於 2014-9-10 09:41

呢條友太黑人憎。

記者 會否叫他們去盡點 和父母脫離關係 勁好笑
呢位記者係神級記者