返回列表 發帖

嚴選香港最垃圾唱片公司

多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 363 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

環球,華納,太陽起碼捧得起歌手

星夢娛樂       
蜂鳥音樂

投其他啦~
廢到名都UP唔出

我投左蛋公司..
軒仔過左檔都仲未有男金..
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

間間都差唔多...

A Music
SONY無人投既
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

我投左蛋公司..
軒仔過左檔都仲未有男金..
martinki 發表於 2014-9-4 13:50

過左一年都未有你就知無男金

而家黎講, 英皇+星夢

首選一定係星夢,
第二個choice揀唔落

甲音樂暫時最高。。。好慘。。。

星夢一定sure win la,無樣掂
humming music打造得gem咁成功,marketing/音樂上都做得好好,肯揼本去做歌拍MV,真係唔明邊忽垃圾(投果班人唔係盲反係咩?)
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

可以令到旗下唯一一位歌手咁多負皮

其實真係幾失敗

甲音樂暫時最高。。。好慘。。。
kk8733 發表於 2014-9-4 14:17

甲音樂靠阿Janice其實已經穩賺,唔蝕錢...

間公司係鐘意 hea 呀 hea 咁,同埋又唔識得珍惜 " 資源 ",
似蜂鳥咁將 d 錢集中一個歌手...

見阿Janice仲響間公司就無鬼投,
都係揀返首選星夢... XDD

可以令到旗下唯一一位歌手咁多負皮

其實真係幾失敗
nth 發表於 2014-9-4 14:35

等收律師信啦
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

甲音樂肯定的,另一票投俾雞蛋,私人感情原因
我一定俾人話係五毛,我預咗。

wow music, musicnext
因為唔知呢2間有乜歌手

wow music, musicnext
因為唔知呢2間有乜歌手
lblemon 發表於 4-9-2014 15:15

wow music: 糖﹙兄﹚妹
musicnext: Kellyjackie, 何雁詩,張子丰

但係蛋起碼肯出錢⋯⋯

蛋記係個人形象差者,但都叫有錢同捧到下歌手
球記就愈做愈差,但未至於垃圾
東亞系列就自由度大
a music 低處未算低
最差一定係sony = =
有好歌手都唔識捧

因為07-09年既楊千嬅
所以Amusic
初心傷過
重新再跳

wow music: 糖﹙兄﹚妹
musicnext: Kellyjackie, 何雁詩,張子丰
XYZZY 發表於 2014-9-4 15:19

糖兄妹已經全無組合感覺, 糖妹的歌手面貎也已經模糊

另外果3個比到盡都只係3線歌手

星夢誤人無數,量勝,蜂鳥以一當十,質勝

蜂鳥音樂唱片公司係全國最好
所以唔係垃圾囉

AMusic啦唔識捧人
其實依家o既金牌都係廢不過無得投....

SONY捧人真系hi

因為07-09年既楊千嬅
所以Amusic
MiRi 發表於 2014-9-4 15:41

千千3次最女.....其中2次係呢3年拎
【This is MC】澳門見

星夢:搵首聽得入耳既歌都唔易,死用一個班底,當然香港人咁buy K歌做K歌只係迎合市場需要
蜂鳥:就算你幾 ...
nicholashin 發表於 2014-9-4 17:39

同意 我一見到sony 我諗起jason
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

鐘意Jason嘅我一定會揀Sony先。之後揀星夢。。。
Infinity & Eternity

AMusic 好差咩
睇下 Janice,半年唔駛由 0 人氣谷到番上黎
唔係間間公司做到架
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

AMusic 好差咩
唔係間間公司做到架 ...
星勤 發表於 2014-9-4 18:17

但係由06.07 hit 點解會變到唔hit架... 連中間派過乜歌都唔知-_-
& SONY就真係...

但係由06.07 hit 點解會變到唔hit架... 連中間派過乜歌都唔知-_-
& SONY就真係... ...
Nicholas 發表於 2014-9-4 18:19

梗係唔知派過咩歌 無啦啦ban左903
最好笑既係連rthk之後都ban埋 明明rthk對amusic都唔錯
02 著地 - 鄧麗欣

梗係唔知派過咩歌 無啦啦ban左903
最好笑既係連rthk之後都ban埋 明明rthk對amusic都唔錯 ...
hinz 發表於 2014-9-4 18:21

所以都唔清楚黎生做咩... 雖然今年janice 都ok... 但係某程度係amusic ban 左903同rthk 加速佢變成無人氣

1 7
Happy and Blessed.

SONY 學下台灣分公司做野拉
音樂記錄
don't forget tonight

SONY 學下台灣分公司做野拉
tombus20002000 發表於 2014-9-4 18:29

係咪周杰倫09到而家果間 :$

所以都唔清楚黎生做咩... 雖然今年janice 都ok... 但係某程度係amusic ban 左903同rthk 加速佢變成 ...
Nicholas 發表於 2014-9-4 18:25

其實就算個電台唔播 ban左人又有咩意思?
威脅人你唔播我既歌就連歌都唔會派俾你??

就算派左但係播得幾次 都至少有人會聽到
但連派都唔派 姐係連播既機會都無
真係唔明lol
02 著地 - 鄧麗欣

就算派左但係播得 ...
hinz 發表於 2014-9-4 18:35

係架...
    其實一日點都有歌派...
    大把歌連首播都唔會播...
    都唔叫ban 曬-_- 好唔好成績就係另外一回事啦...
    所以黎生好似有d自視過高-_-諗住自自然然派一首歌 電台就會播到冠軍咁lol

一定係AMusic同Sony,攪到我認為新一代最靚聲嘅男、女歌手奄奄一息,雖然女嗰位今年好翻啲啲,不過如無意外下年又會沉翻落去,呢兩間嘢唔該快啲摺埋

千千3次最女.....其中2次係呢3年拎
lemontea1069 發表於 2014-9-4 17:51

老黎功不可沒嗄
撈月亮的人撈埋個 TVB 最女返黎嗄
美麗嬋仲同老黎不和
真係不該啦

AMusic 好差咩

乜家下美蘭人氣好鼎盛咩?

Our_Souvenir 發表於 2014-9-4 19:37

你見街上有冇電單車???

AMusic 好差咩

我諗投票嘅朋友係投俾黎生呢 d 咁好嘅老闆多過唱片公司...

就算派左但係播得幾次 都至少有人會聽到
但連派都唔派 姐係連播既機會都無
真係唔明lol
hinz 發表於 2014-9-4 18:35

破冰啦...
所以又派返歌上 d 電台咯,
黎生諗通咗... xd

A Music比市面好多公司好, 真心

自由度唔係好大 又頹下頹下 都叫做唔逼歌手做無謂野/「其他事業」
黎生又肯幫旗下藝人(幫得好唔好另計)
有大碟出

MV同唱片封面全部低成本製作, 用最少資源達到效果, 代表作除左衛蘭四合一MV仲有早年過美國拍一拍緣邀知音變出起碼5隻MV出黎
雷頌德高峰過左九世, 都算係咁啦, 起碼音樂製作係認真既, 衛蘭上隻imagine曲詞編都悶, 但樂器同vocal音色守得住, 而且見JW都可以起用國外作曲人同混音, 似乎音樂空間比楊千嬅年代大左

至於楊小姐個3年其實唔係冇好歌, A Music甚至可以話比哂d好歌佢咁滯, 雖然好多side track都好衛蘭
千嬅自己對A記三碟都有責任, 雖然一個做左10年而且都算一線女歌星, 無啦啦要比黎生調教, 比我都唔鍾意既
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

破冰啦...
所以又派返歌上 d 電台咯,
黎生諗通咗... xd
lokben 發表於 2014-9-4 21:30

黎生自己唱返歌就好了
佢A Music年代d歌都幾好聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Our_Souvenir 發表於 2014-9-4 19:37

今年電單車有 hit 歌...
曝光多返咗 ,又會出碟,又開紅館演唱會...

點都鼎盛過一年落嚟凈係出一隻歌嗰 d 時期...

係架...
    其實一日點都有歌派...
    大把歌連首播都唔會播...
    都唔叫ban 曬-_- 好唔好成 ...
Nicholas 發表於 2014-9-4 18:39

外界傳聞 當時黎生親自派碟上傷台 但上得3星期榜 最高好似第10定11位 令有關方面嬲豬

A Music比市面好多公司好, 真心

自由度唔係好大 又頹下頹下 都叫做唔逼歌手做無謂野/「其他事業」
黎生又肯幫旗下藝人(幫得好唔好另計)
有大碟出

MV同唱片封面全部低成本製作, 用最少資源達到效果, 代表作除左衛蘭四合一MV仲有早年過美國拍一拍緣邀知音變出起碼5隻MV出黎
雷頌德高峰過左九世, 都算係咁啦, 起碼音樂製作係認真既, 衛蘭上隻imagine曲詞編都悶, 但樂器同vocal音色守得住, 而且見JW都可以起用國外作曲人同混音, 似乎音樂空間比楊千嬅年代大左

至於楊小姐個3年其實唔係冇好歌, A Music甚至可以話比哂d好歌佢咁滯, 雖然好多side track都好衛蘭
千嬅自己對A記三碟都有責任, 雖然一個做左10年而且都算一線女歌星, 無啦啦要比黎生調教, 比我都唔鍾意既
John 發表於 2014-9-4 21:31

Janice 嘅四合一 MV 係仲可以變多 1 隻 錯過你 歌詞版 MV ,好環保架, xd
緣邀知音系列所有歌手變出點只 5 隻 MV ... 1 0 隻都有...