返回列表 發帖

嚴選香港最垃圾唱片公司

多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 363 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

星夢娛樂/ A Music

華納...如果換作環球,fi早就系天后了...

其實好多公司都想投..最後投前兩個

Poor Janice,i think amusic can be a rubbish ONE !!!
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

英皇

A-Music laaa

Wow only releases CD single lately, WTF?

amusic for sure ==

梗係星夢
唱片封面唔好
宣傳不足
淨係靠電視劇主題曲

英皇對美嬌真係hea

我係入來睇投票結果的。

蜂鳥嘅宣傳手段真繫宇宙最強

英皇娛樂

原本好好好好好想投amusic,但係見商台最近係咁播janice隻八九十,都重覺得呢間公司運作緊既
首投amusic,糖兄妹其實唔差點解要做到咁?尤其登糖兄唔抵
次投musicnext,咩黎ga?

認真 Amusic 真係垃圾到不行

點解SONY咁低票架
FIGHT for 陳柏宇

論 Bad Taste
星夢一定走唔甩......由頭去到尾都可以全面地 Bad Taste
甲音樂相對應該會好少少咁既
雖然umg都下降緊......

music next 靠做一班上左神台既歌手不停出精選碟都夠啦...
wow 唔想講.....重心似乎唔係香港?
瘋了的公司成就瘋了的歌手呀嗎....

宣傳最差既一定係sony 基本上宣傳除左歌手自己ig微博fb+電台電視外 其餘為0
歌曲質量最差 一定係星夢 除左年初某幾首唔錯之外 其餘都無興趣再聽多次

星夢一味改編歌 成揸歌手 但係後繼不續蜂鳥畀旗下歌手拍片 博封殺
英皇 霉霉多人組 張敬軒隔咁耐先有行動
...
NelsonWu 發表於 2014-9-7 10:00

瘋了旗下唯一歌手已達神檯級
京都未京過嗄
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

星夢一味改編歌 成揸歌手 但係後繼不續蜂鳥畀旗下歌手拍片 博封殺
英皇 霉霉多人組 張敬軒隔咁耐先有行動
環球 一味靠同商台關係 迫旗下一線女歌手攞十大
華納 帶領香港音樂走向低峰 以宣傳取代歌曲質素
太陽 過多歌手 尤其某男歌手擁攬過多quota 導致旗下歌手無quota
邁亞 宣傳時機差
星娛樂 寧願十大畀番唱歌都唔畀旗下出道十周年歌手
musicnext 與商台關係極差

係我心目中最吾掂 第一間 一定sony music
第二間 bma
呢兩間吾識捧人 浪費人材
最掂我覺得係華納
網絡宣傳真係無得頂

8.  寰亞音樂 / 東亞唱片 / 華星唱片       
        9.  A Music       
        10.  Sony Music Entertainment Hong
呢3 間真係捧咩衰咩=
蘭B , JASON =
東亞簽人番黎擺既=

蜂鳥就一個提得起嘅歌手,星夢……太新,暫時只能屈居嚇……其他嘅,環球同EEG,應該唔使加以說明,AMusic感覺就係扶唔起

A music上兩年實在太hea,Janice又沒咩聲氣,今年好翻D,但系大部分都系翻唱歌,Amusic又唔buy903,成年系T ...
Flarennn 發表於 2014-9-5 21:56

同意呀... 通常係電台唔buy 一樣 但係A Music 搞笑在佢唔buy 一個電台 lolXDD
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

A music上兩年實在太hea,Janice又沒咩聲氣,今年好翻D,但系大部分都系翻唱歌,Amusic又唔buy903,成年系TBB都見唔到佢TAT。。Janice如果換公司就好,本身資質好,話唔埋仲有女金添。

一開始仲以為國際公司冇人投,原來系投票人數少..

AMusic啦唔識捧人
其實依家o既金牌都係廢不過無得投....
仁心文術 發表於 2014-9-4 16:42

金牌被華納收購啦

回復 19# XYZZY

Kellyjackie咩唔係環球咩?

有曬平台 backup 今年d歌都可以咁差,抵打啦鄧志x年代d歌水準好好多
pkl 發表於 2014-9-5 12:15

同鄧智偉年代相比,星夢仲未學識電視台運作應該點樣分配啲歌。

鄧智偉懂得要做到全年啲歌最差唔可以太差,質素要盡量平均,特別好嘅歌幾首就夠,而且要分怖全年頭中尾出,唔好一窩蜂出晒。

星夢新成立時年頭有幾首好歌(愛情來的時候 x3、天意、愛我請留言、護航),但有質素嘅歌就係得咁多,一次過倒晒出嚟,其他嗰啲就差到低於底線,完全配合唔到 TVB 要長賣長有嘅持續平均定律。

或者星夢有壓力要喺短時間內,證明佢嘅歌,配合新加入嘅發行之後,成績會好過上一代,所以需要行頭重尾輕呢一步。希望進入第二年,有翻啲存貨喺手,可以有更長遠嘅準備,做翻平均啲。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

電視算係咁啦... 好多人都上唔到電視
Nicholas 發表於 2014-9-5 09:50

有曬平台 backup 今年d歌都可以咁差,抵打啦鄧志x年代d歌水準好好多

星夢 for sure啦
黎黎去去都係果幾個作曲作詞
唯有好處就係有TVB洗腦式宣傳囉 ...
z6yhk159 發表於 2014-9-5 01:43

電視算係咁啦... 好多人都上唔到電視
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

BMA就算執咗,呢度無佢名都好,都係垃圾中垃圾
唱功歌手半紅半黑,完全捧唔起一個歌手
垃圾 ...
lmml4 發表於 2014-9-5 01:49

Ginlee到而家仲未有歌

Bma執左了嗎?
Endy爸爸快簽新公司
rubylovessss 發表於 2014-9-4 23:57

BMA就算執咗,呢度無佢名都好,都係垃圾中垃圾
唱功歌手半紅半黑,完全捧唔起一個歌手
垃圾

星夢 for sure啦
黎黎去去都係果幾個作曲作詞
唯有好處就係有TVB洗腦式宣傳囉

回復 53# Nathan

個Cover 一年差過一年

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

Bma執左了嗎?
Endy爸爸快簽新公司

回復 33# 星勤

是否好差同是否好廢無衝突也無從屬嘅。

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

1搭9真係無得輸, 細公司無錢求其做或者做唔起, 好正常, 星夢有成個TVB係背後, 但一睇佢做鄭俊弘的方式就知出事, 根本唔知自己手上的歌手的特質.
A Music更加唔駛講, 成間公司都hea做, 除左衛蘭要派歌的時候, 根本唔會記得有呢間公司存在
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

千千3次最女.....其中2次係呢3年拎
lemontea1069 發表於 2014-9-4 17:51

我只關注佢唱片質素,獎項講真拎左咁多年都無乜所謂
初心傷過
重新再跳

eeg咁多年黎除左形象插水之外,其實各方面都認真唔差
要數垃圾,根本得果一間吧
至少cm公認

數最垃圾一定係星夢大比數勝出,其他公司至少有返D質素。出品來來去去都係二三流罐頭貨色。

外界傳聞 當時黎生親自派碟上傷台 但上得3星期榜 最高好似第10定11位 令有關方面嬲豬 ...
John 發表於 2014-9-4 21:35

掛念好友仲係903落左唔少廣告

李治廷先最慘 第二碟成隻係amusic同903同rthk反枱之時
自此就再無廣東碟出
唔知如果派左 903成績又會係點
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

當年 原來過得很快樂 既 cd封面係咪黎生主意?

Amusic 三碟,meridian最好, 之後d唱腔扮甜聲好 ...
Nathan 發表於 2014-9-4 21:37

唔知黎生定A Music啦, 都幾惡毒, 又揀照妖鏡相又咒人坐艇
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

當年 原來過得很快樂 既 cd封面係咪黎生主意?

Amusic 三碟,meridian最好, 之後d唱腔扮甜聲好惡頂

A Music比市面好多公司好, 真心

自由度唔係好大 又頹下頹下 都叫做唔逼歌手做無謂野/「其他事業」
黎生又肯幫旗下藝人(幫得好唔好另計)
有大碟出

MV同唱片封面全部低成本製作, 用最少資源達到效果, 代表作除左衛蘭四合一MV仲有早年過美國拍一拍緣邀知音變出起碼5隻MV出黎
雷頌德高峰過左九世, 都算係咁啦, 起碼音樂製作係認真既, 衛蘭上隻imagine曲詞編都悶, 但樂器同vocal音色守得住, 而且見JW都可以起用國外作曲人同混音, 似乎音樂空間比楊千嬅年代大左

至於楊小姐個3年其實唔係冇好歌, A Music甚至可以話比哂d好歌佢咁滯, 雖然好多side track都好衛蘭
千嬅自己對A記三碟都有責任, 雖然一個做左10年而且都算一線女歌星, 無啦啦要比黎生調教, 比我都唔鍾意既
John 發表於 2014-9-4 21:31

Janice 嘅四合一 MV 係仲可以變多 1 隻 錯過你 歌詞版 MV ,好環保架, xd
緣邀知音系列所有歌手變出點只 5 隻 MV ... 1 0 隻都有...

係架...
    其實一日點都有歌派...
    大把歌連首播都唔會播...
    都唔叫ban 曬-_- 好唔好成 ...
Nicholas 發表於 2014-9-4 18:39

外界傳聞 當時黎生親自派碟上傷台 但上得3星期榜 最高好似第10定11位 令有關方面嬲豬
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

乜家下美蘭人氣好鼎盛咩?
Our_Souvenir 發表於 2014-9-4 19:37

今年電單車有 hit 歌...
曝光多返咗 ,又會出碟,又開紅館演唱會...

點都鼎盛過一年落嚟凈係出一隻歌嗰 d 時期...

破冰啦...
所以又派返歌上 d 電台咯,
黎生諗通咗... xd
lokben 發表於 2014-9-4 21:30

黎生自己唱返歌就好了
佢A Music年代d歌都幾好聽