返回列表 發帖

一人比幾首,聽左幾年先入味既歌

點睇?

容祖兒首《跟珍芳達做健身操》國語版《Funky Underground》編曲更好,
starlight嘅《跟珍芳達做健身操》国语版编曲+广东话歌词,我一聽就鐘意

雖然當初谷《我本人》十大日播夜播好煩,但真系覺得越聽越有味道~

另外,聽翻早早舊歌,竟然發現到《精神戀愛》,原来早年嘅早早嘅歌曲演繹都可以咁好,刷新咗我對佢嘅印象

以前細個唔識聽歌, 只要MELODY 入耳就會鐘意聽, 好少留意歌詞, 唔鐘意既前奏未完已經即飛...
其實聽歌都要睇下CLICK 唔CLICK得中我地個頻率...(雖然宜家都有好多歌一見即飛)

以下有2首歌, 以前唔鐘意, 宜家就無限LOOP...

友誼萬歲 - 一睇歌名以為丁太有首歌講友誼既, 點知一聽中伏. 但自從睇完MINOR CLASSICS之後就鐘意左, D歌詞好似撞鬼咁, 寫到應一應, 我暗戀朋友, 但朋友對我只是朋友. 不過已經放低左啦.

藍與黑 - 又係一聽即飛既歌, 睇完MINOR CLASSICS 都未即刻鐘意. 反而到左幾星期前呢度有討論呢首歌背後既故事, 先知呢首歌咁有意景, 暗藏咁多密碼. 林夕寫詞真係好勁, 短短幾分鐘就講到STORY.

評分人數

• Tonlo

小鳳姐既叉燒包
初頭聽覺得好難聽
依家就覺得好入味
所謂叉燒包有叉燒味
=)

最愛演唱會

當你經歷過一段刻骨銘心、被人一致看好嘅感情,但若干年後,無奈分手!
此時此刻再聽番呢首歌,一定會搵到好多共鳴!
感慨良多~

夜闌人靜時戴住耳筒,訓喺床上面聽著,自然會感觸落淚!
假使世界原來不是你預期
別忘記你是你本身的傳奇

楊千嬅 SINGLE

樓梯轉角

eric kwok今年有重唱煙霧瀰漫咩
l00540 發表於 2014-9-6 23:18

佢今年隻碟有收錄到, 我先有機會聽到啊

GIGI 既煙霧瀰漫!!
好多年前(都應該起碼10年前)冇意聽過, 覺得好悶就DEL左首歌
直到今年ERIC KWOK重唱首歌, ...
Kyle_ 發表於 2014-9-4 22:55

eric kwok今年有重唱煙霧瀰漫咩

呢個題真係開得好。
陳奕迅 - 一絲不掛
呢首歌一路都響電話入面,只係因為一個入耳既曲,
聽左幾年都無乜feel.
到今年上半年有一日我忽然覺得要認真聽呢首歌,
先認真去思考份詞.
咁岩果段時間成個人情緒好down,
加上歇斯底里既曲風&主角既冥頑不靈,好match到我個心情,
呢首歌就陪左我一個星期.
一個星期之後發生左d事,亦由呢首歌而起,
我解開左呢一個月黎困擾我既心結.
總知,呢首歌成為左我既信念象徵.
我而家都唔敢成日聽呢首歌,因為一聽就好容易喊

評分人數

• Tonlo

FIGHT for 陳柏宇

給十年後的我
以前覺得好平平無奇 但近年聽翻又覺得旋律幾特別又好記 舒舒服服 歌詞都幾感人
而家都聽唔到 ...
bagfgfcde 發表於 2014-9-5 23:09
原本都想寫呢首同甜蜜蜜,但諗落,其實都冇咩特別原因,只係懷念呢個fiona,變左先知呢個少女既難得可貴
給十年後的我,相信一到中學畢業就會狂聽

給十年後的我
以前覺得好平平無奇 但近年聽翻又覺得旋律幾特別又好記 舒舒服服 歌詞都幾感人
而家都聽唔到呢個fiona/佢唱呢類歌lu

以前對深息冇咩感覺
係呢幾年先愛上

楊千嬅 - 我的生存之道

別讓小島沉沒
Infinity & Eternity

幸福.  王之.

難道你不怕凍- FIONA

明日再會
08 年聽個陣真係覺得好普通 但事隔都咁多年聽返其實好正

我想講嘅喺一隻碟。
謝安琪09年粵語大碟《Slowness》。
「Slowness-緩慢」
依家每日穿梭于小巴地鐵都市裡面,過馬路穿梭人群腳步裡面。
經常會覺得依家哩個社會一切一切都走得太快啦。
時代變得快,人變得快。
kay哩隻碟裡面嘅第一隻歌《活著》,第一次聽覺得死氣沉沉,依家人大個咗,先至領悟到裡面嘅含義,社會的另一面寧靜的一面已經系消失了,急促腳步瀰漫。
哩隻碟裡面其他嘅歌都係咁,過咗4年啦,越聽越鐘意,越來越有味道。
推薦:《最後晚餐》、《身體髮膚》、《載我走》、《活著》、《賴床》。

穿梭鬧市中,繁華景況。
《Slowness》治愈我們的心靈。

評分人數

• Tonlo

小團圓。

咁張愛玲本小說我又真系睇唔落去。
但系呢首歌講緊嘅別離。
呢幾年好多朋友失業待業、結婚生仔、移民又或者經歷咗佢啲屋企人離世。
對比起來我系幸運好多。
但系難保我以後唔會俾佢哋更痛。
所以推薦呢首。

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

GIGI 既煙霧瀰漫!!
好多年前(都應該起碼10年前)冇意聽過, 覺得好悶就DEL左首歌
直到今年ERIC KWOK重唱首歌,我搵返GIGI 版本聽
一聽難忘
而家成日聽

我本人
最近去睇紀念耀榮叔紅館show
聽返仲係好有feel 百聽不厭

我的快乐时代{:3_48:}

認真 雖然無幾年
逆轉
Happy and Blessed.

通常聽好耐先覺得正既歌,一係有關人生/經歷,係要到左某個位先覺得正,覺得好中(當然包括音樂)。二係首歌走前左,要到幾年後個類音樂先興起,先知首歌正。我揀左呢幾首:
謝安琪-十字架
一開始覺得都幾平庸,幾年後先發現原來係咁有感染力。曲好用力,好倔咁一步步提高音階,就好似歌詞中熱情既孩子咁,橫衝直撞(最後就一身傷)。相信努力對人付出過,卻被人拒絕呢種善意既人,都會對首歌有感觸。
謝安琪-第二天
一開始只係覺得曲幾好聽咁,冇點loop。幾個月前有d失意野發生,先發覺份詞係咁有power。曲同詞同唱,仲有個結他,都係好正面有力,又fresh。試下失敗左既時候聽呢首,比市面上好多空洞既勵志歌有效。
陳奕迅-baby song
原本係個中文老師推介我聽,個時只係是但應佢,但都有試下聽。直到最近,成日對著堆BB,見到佢地真係好真心咁笑,好開心。我坐係一邊,先感受到呢首歌既意境。好想佢地一世就咁開心隨心,好想保護佢地,不受世途之險所誤。好簡單既曲同編曲,卻是最貼近意境,可能加個鼓已經俗哂。
容祖兒-跟珍芳達做健身操
容祖兒走得最前既一首歌。成首歌個groove都好對板,好係近年外國既rnb/funk,比起近年唔少外國以groove取勝hit single都唔會輸,令人想加大力度咁跳,只係電音少左d。我諗呢首更應該成鄭多燕主題曲,班底有功。
另外,小峽谷之1234/天光/迷失東京,因為上面原因,相信都經得起時間考驗。
歌曲真係需要時間驗證,所以係度勸音樂人,用心做音樂其實係會有人欣賞。

評分人數

• Tonlo