返回列表 發帖

陪你長大的歌手與歌曲 (慎言 罵戰勿入)

本來就想搞d 投票活動
不過呢幾日實在太多類似呢d post

回歸重點 .
我雖然知道cm 既年齡層大概系邊個位
但係我想系度同大家分享一下 "陪住你大既歌手同歌曲"
由我先分享吧

我覺得係側田 KKK 同 Eason
我由小六果陣就聽歌 開始會聽新城既節目之類
而好多時都聽到側田既命硬 決戰二世祖 情歌果堆
自己又開始識非法下載咁 都download曬成隻碟來聽

而KKK就係因為愛得太遲 先聽番佢之前同留意之後既歌曲
跟住無幾耐就有唱 K 既習慣 開始知道好多 JANICE既歌 好似大哥 十個他不如你一個 等等
都係系唱 K 一定會唱既歌 當然唔少得萬刀甲同 STEPHY 既合唱歌都會點到啦

Eason 就不嬲好多歌我都聽過
好似十面埋伏 明年今日果堆太hit
細細個睇下電視都會聽到咁...
呢個唔多加解釋呢

咁唔知大家係咪同我雷同還是你地細個會聽同唱既歌手會係邊個呢...

唔係計你而家捧邊個歌手 係講你細細個 岩岩聽歌果陣會喜愛邊d 歌或者令你細細個已經好深刻既歌手(組合) 同 歌曲

大家歡迎討論

評分人數

Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

我再早期d e.g. kelly, fa, sammi, gigi, twins, nicolas 都好正

再早d e.g. faye , leon

細細個果陣未識如何欣賞歌曲
梗係越K越鐘意
亦都唔知歌手八卦事同埋唔會分歌手唱唔唱得
果陣美祖 & 美孖係我偶像來噶
《我的驕傲》更係我飲歌(雖然宜家絕對唔會聽)
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

陳慧琳 肯定係
雖然佢以前出兒歌吸到唔少小朋友fans
但我係真感覺 / 對你太在乎果陣已經鍾意呢位姐姐
因為我老豆成日買d ktv碟返黎播 又成日帶我去唱k, 試過有一次成晚都點哂佢d歌^3^
之後花花宇宙 大日子紅到pk 我屋企仲有隻成幅畫咁大既花花宇宙
成日睇電視都見到佢 目擊到佢拎最女真係巧kai sum
之後有次上樓上k房有條女搭傘問我識唔識唱ASG
我心諗乜黎 (自我識ASK呢隻字之後我恥笑到佢而家)
細細個經過唱片鋪見到張 RED 既 poster 成日都好想擁有隻cd
但當然唔敢啦 返屋企玩玩具仲實際
情人戰之後我都開始無以前咁鍾意佢
啲歌越出越悶 又學人扮乜野大長kam
到而家淨係記得有一次係荃灣廣場遠距離見到佢jar
anyway有位靚、索、唱歌唱得有feel既姐姐陪伴我既童年真係一個福氣

男歌手就無乜邊個特別鍾意 組合細細個鍾意twins, 但識打_機之後就唔喜佢地了

評分人數

Happy and Blessed.

事實上我2012年先開始聽電台,追榜

在此之前近乎無知
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

Sammi fan since the age of 5! She's the reason I know how to read, write and speak Cantonese/Chinese :)
Didn't listen to any other singers except for her, but still know some Eason/Joey songs.
During her hiatus, I like Janice & Justin (05-06)
Kay fan since 08 & started to listen to many more other singers & their songs after joining CM :)
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

在此之前近乎無知
b01091018 發表於 2014-9-7 23:19

this two songs, i laughed
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

this two songs, i laughed
hinz 發表於 2014-9-7 23:49

遲 D 輪到美雅出 ON9 GAME 主題曲
一定全城哄動嗄
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

在此之前近乎無知

跑online d 歌 hit 過一時 fantastic tales lolxD
    放學 ICU 時段一賣廣告就有佢
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

陳慧琳 肯定係
雖然佢以前出兒歌吸到唔少小朋友fans
但我係真感覺 / 對你太在乎果陣已經鍾意呢位姐姐
因為 ...
jose 發表於 2014-9-7 22:55

同我一樣。。
我老豆好鐘意系屋企播花花宇宙入曬腦...
有無人覺得陳曉東百分百感覺d 歌係呢 haha ?

在此之前近乎無知
same 我既童年回憶都係跑online堆歌

細細個果陣未識如何欣賞歌曲
梗係越K越鐘意
亦都唔知歌手八卦事同埋唔會分歌手唱唔唱得
果陣美祖  ...
JayantL 發表於 2014-9-7 22:45

我同你好似wor,超级中意joey and twins!

JOEY,KKK,EASON,KELLY,TWINS,FA

same 我既童年回憶都係跑online堆歌
HOTMAN 發表於 2014-9-8 00:00

張軒之後係咪仲有主題曲 lolXD?
    好似又出多左個人物然後又改左主題曲

反 OT 先... 超人迪加唔知係咪大家既童年回憶 lolXD
跟住一定會唱 影住個海既超人的主題曲 (不過比起ACV既魚樂無窮好少少既MV @@)

GOOD TOPIC 嘎
我細個就比千禧年代初D電音歌洗腦
KELLY/LEON/AARON/SAMMI....

跟著大少少就喜歡TWINS, 但SA GILL仲分唔到
果個年代個個都鐘意佢地嘎
01-03年D歌係有印象, 但未係好留意樂壇
但哩個時候陪我長大既歌手正正係TWINS, SAMMI, KELLY同ARRON(屋企人好迷佢幾個)

到真係開始留意樂壇
係04年既事
而千嬅 基仔 EASON 祖兒既歌更陪足我哩十年好多時光
佢4個有幾勁唔洗我多講啦
哩到好多人都會好有同感,
知道佢地4位係00-09年, 甚至到今時今日帶比我地好多回憶
(當然係中間跑出既軒仔,KAY都係好重要嫁啦~)

另一種都係陪我長大既歌手就係果個年代既新力軍
04年我記得當年周爸爸, 師兄, FIONA,ELLA同YAN 都好多人喜歡
連同05年側田,JANICE
哩幾個歌手真係我第一批由出道第一首歌睇到佢地而家
特別有情意結...有D已經退出,有D開緊/開過紅館,有D仲浮浮沉沉...
好睇到人既際遇好重要,但又唔到我地全權控制到

另一批好有情義結既新力軍就係07年果3個
柏宇,柏豪,立立....(小肥我唔太BUY SOSAD)
佢地3個我當年都好喜歡
柏宇既慘情K歌...立立既清新X鄰家男仔...柏豪既勵志X K歌...
當年我仲睇好柏宇會跑出
但當年一定估唔到而家發展得最好係PH
佢地幾個係繼0405果幾個後...另一批睇住佢地紅/曾經紅 而陪我長大既歌手

BTW 最後, 睇大家講D咩歌/咩歌手
基本上都估到你係咩年代同幾歲

評分人數

做了祖粉14年,菇徒10年, 大家應該估到我幾多歲啦

佢地除了係我最喜愛的女歌手,仲係陪我長大的好伙伴

佢地的歌,總會有d係代表左我的過去同故事!

twins. >shine > fiona.

must be twins

01-04 代表人物: 梁詠琪, 何韻詩
04 代表歌曲: 找我, 大方, 一秒, 飲食男女, 地平線, 奇洛李維斯回信, 處處吻, 大雄, 對不起不是你, 畫出彩虹

06-09 代表人物: 楊千嬅, 陳奕迅, 何韻詩

原來何小姐都幾貫穿我重要聽歌歷程
而佢避走台灣都標誌住香港樂壇收皮時, 很有趣
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

聽左同學上台清唱《她的歌聲》後,愛上了這歌,
後來查到係阿Lam《一個人》大碟嘅 side cut。
之後佢出《活色生香》大碟,俞琤喺商台嘅節目,
訪問左阿Lam成個星期去分析隻碟每一首歌,
我聽完之後就成為左阿Lam fans,
除左《一個人》同《活色生香》外,仲追翻佢之前幾隻碟,
然後寫左封連回郵信封嘅英文歌迷信比阿Lam,佢有用英文覆翻我。
我記得我話好鍾意《她的歌聲》尾段嘅和音,
佢覆我話錄左好耐,因為錄左6條 tracks。
聽阿Lam 嘅碟,應該係聽到《生命之曲》左右,
之後啲碟,就冇乜歌我鍾意,雖然全部都有繼續買。

因為聽開阿Lam,所以跟左佢嗰邊條線,聽埋葉德嫻,
反而校長、哥哥、陳百強唔係我杯茶,
梅艷芳同張學友就都鍾意嘅。
當然,開始興karaoke之後,就一定係唱學友嘅歌為主,
因為阿Lam啲歌太難唱。
後來到四大天王都好迷劉德華同郭富城,
不過淨係鍾意睇佢地表演,唔係鍾意佢地啲歌。

評分人數

沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

gd topic

兩三歲未番幼稚園已經勁迷sammi
死求媽咪買放不低同X派對隻碟

跟住就到kelly 仲要扮佢唱歌

之後就係最愛嘅楊千嬅
係一年班由彈珠人的愛心炸彈開始做咗千嬅die hard fans到依家
成個少年時代直到依家都係千嬅d歌陪伴㗎
其實咁留意樂壇大部份都係因為千嬅先留意
d歌陪伴咗我太多開心傷心
佢真係我生命中第三重要嘅女人

Fiona啱出道就覺得佢勁靚女
基本上作為一個hehe
佢真係第一個純粹因為個樣而咁鐘意嘅女歌手
不過佢d歌又堅好聽嘅 佢把嗲聲

讀中學時期發覺當時做model嘅pakho真係好靚仔
之後follow咗佢兩年之後佢終於出到同天空隻歌
仲記得佢第一次嗌我名話記得我果陣
真係甜過初戀
想當初真係冇諗過佢會行到依家呢個位

評分人數

GOOD TOPIC 嘎
我細個就比千禧年代初D電音歌洗腦
KELLY/LEON/AARON/SAMMI....

跟著大少少 ...
Kyle_ 發表於 2014-9-8 00:33

哈哈 師兄果d  我諗你大我一兩年姐

gd topic

兩三歲未番幼稚園已經勁迷sammi
死求媽咪買放不低同X派對隻碟

跟住就到kelly 仲要扮 ...
electric 發表於 2014-9-8 06:28

其實我中學時代都喜過faaaa
係因為我同學都係die hard
佢係我最好既朋友 然後我地就成日夾份去信和買二手碟
不過都已經唔算係陪住自己大呢... 因為我成中三四先去開始聽返 jo fa 林憶蓮既舊碟 仲搞到自己有聽舊碟既習慣
不過我覺得講好聽而我鐘意既fa 碟就係上下半場

其實我中學時代都喜過faaaa
係因為我同學都係die hard
佢係我最好既朋友 然後我地就成日夾份去信和買二手 ...
Nicholas 發表於 2014-9-8 07:17

我都有因為我家姐係Leon die hard fans搞到我細個都好冧Leon

上下半場係第一隻擁有千嬅嘅碟
果陣日聽夜聽

首選美祖同美長
呢兩位女人陪我渡過中小學呢兩個STAGE
美祖當年首選係我的驕傲(呢家就算啦) 怯 爭氣 , 上到中學比較少, 要pick 就pick 愛一個上一個 同 跑步機上 搜神記
美長就當然有奇洛李維斯 南瓜車 小黑 1234 樹娃 男孩 雀仔 甜蜜蜜 不呼不吸

其實比起美祖, 美長華納時期既歌真係首首經典 , 因為好多歌詞都好touch 到成長時期既我
特別係electric girls 成隻碟

絕對係千嬅,從小學低年班已經開始陪我
腦海中對佢有印象係「三分鐘戀愛熱度」,當時喺電視度聽到但唔知係邊個嚟

直到97年家姐買咗隻直覺翻嚟,佢話啲fd都覺得呢隻碟好聽於是就買嚟聽
我就從此認識咗呢個歌手(但當時都未係中意)

之後屋企開始有vcd機,家姐成日買啲mv精選翻屋企睇
見到千嬅「非買品」個造型,簡直冇得輸,然後從此就迷上咗
當時佢青春少女味道真係太深入民心

然後夏天的故事冬天的故事PlayItLoudKissMeSoft一路睇住千嬅開始紅
就覺得自己都真係幾有眼光

最紅嗰期係02年,全年出好多碟好多電影仲有7場演唱會
萬紫千紅我冇去睇但借咗fd嘅vcd睇完又睇
係癲到小學放學翻屋企就會一路播住一路做功課
而家諗起都覺得自己傻

但自己一路到上中學先有零用買碟,第一隻就係Music Box
隻碟而家已經俾我揭到爛晒,音樂一早冇晒
之後每隻碟只要出都會馬上買,有錢嘅之後仲會專登去摷翻佢啲舊碟嚟買

一路到09年10年先開始冇咁迷,因為Amusic嗰期真心覺得佢冇心玩
同埋啲歌已經明顯冇咁用心做,但依然會死硬去買佢隻原來過得很快樂遊船少婦大碟

到而家,已經冇以前咁瘋狂,但佢嘅碟都有一路買,包括尋日嘅色惑
已經唔係因為佢嘅歌有幾高質素(當然Home啊火鳥啊Minor Classics啊都係冇得輸)
而係已經成為咗習慣,以前啲碟都買齊晒點解唔繼續儲落去呢

不過同期其實有好多歌手都陪我長大ga
例如我家姐中意Kelly同陳曉東,當時兩個都係好hit
kelly大日子花花宇宙嗰期又係紅到爆炸,啲歌幾乎全部都識loop

陳曉東嗰期又係好紅
在乎你感受,一萬年,一路紅到月光浴,比我幸福,劃火柴
我最中意係佢質感嗰隻碟

然後後來就係容祖祖同Twins
呢兩個唔係我特別中意,而係當時實在紅到你唔會唔知道佢地
容祖祖從我的驕傲之後開始上位,當時我其實唔中意佢,因為開始同千嬅爭
但又冇辦法唔承認佢啲歌的確幾好聽
但我依然都係中意佢未開始大紅嘅時候,例如全身暑假嗰期

Twins係身邊啲fd全部都有聽有講所以冇可能唔識
我當時(細細個)已經覺得佢地淨賣樣唱功唔掂嘛嘛地
但而家聽翻戀愛大過天我們的紀念冊又真係幾懷念當時嘅佢地
最喜歡係佢地02,03嗰期,千金隻碟好好聽

其實到05年之後開始留意好多歌手
但開始留意得太多就會發現佢地算不上「陪你長大」
都可能係其實自己已經長大咗
但2000年前後真係有好多迷星追星嘅美好回憶

評分人數

最早係張學友(九幾年),然後黎明、劉德華(九幾年到兩千零幾年),期間有郭富城、陳曉東等人,也開始聽女歌手,往後開始係陳奕迅等人

絕對係千嬅,從小學低年班已經開始陪我
腦海中對佢有印象係「三分鐘戀愛熱度」,當時喺電視度聽到但唔知係 ...
Frankie318 發表於 2014-9-8 09:53

WA 超詳盡
btw 真係未見過music box 個封面 好似而家出面都已經無得賣
我都而家留意緊d 舊碟

開呢個post除左share 大家細個聽乜歌之外 都想知道多d 以前既碟睇下有無心水

karyvincy,宜家唔聽歌咯
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

hins, kkk, justin
願你在那個讓我掛念的少年時代裡,永遠自由任性地笑與哭

好多高質post
我細個唔太留意樂壇,身邊既同學又唔算特別迷歌星,結果最主要係識幾個紅到無可能 ...
nicholashin 發表於 2014-9-8 16:37

咁係邊個呀 lolxD?
    我老豆系我好細個果陣我有印象係 MJ 既 BEAT IT lolXD 成日連電影都日日放咁制 (3歲果陣)

WA 超詳盡
btw 真係未見過music box 個封面 好似而家出面都已經無得賣
我都而家留意緊d 舊碟

開呢 ...
Nicholas 發表於 2014-9-8 13:24

如果而家仲有音樂盒賣嘅話裡面啲音樂都應該一早冇晒電

Frankie318 發表於 2014-9-8 18:08

哈哈呢個我就唔知啦
    不過好似廁田以前有隻No Protection 係一隻特別版係藍底既...
    有無人知有乜特別 lolxD? 賣到309蚊

我上網又搵唔到佢有乜特別 lol

Frankie318 發表於 2014-9-8 18:08

我果隻有聲._.

講到陪我長大既歌點少得美祖既陪我長大

哈哈呢個我就唔知啦
    不過好似廁田以前有隻No Protection 係一隻特別版係藍底既...
    有無人知 ...
Nicholas 發表於 2014-9-8 18:26

藍色果隻係勁在同一隻碟分a b side
一邊係cd另一邊係dvd
我都想買但好快無哂
好想要感動cd ver

藍色果隻係勁在同一隻碟分a b side
一邊係cd另一邊係dvd
我都想買但好快無哂
好想要感動cd ver ...
tungbilly 發表於 2014-9-8 19:31

咁都要309蚊lol @@
    仲有橙色暑假 lol XD

btw 岩岩search 先知Collection of His First 3 Years無收錄感動
連d 唔係plug 既歌都入到... 就係唔入感動

細個唔識點樣聽到歌 最鍾意就Twins啦 陳慧琳有幾首細個都會聽 eg失憶週末 花花宇宙
話說細個好少聽容祖兒 係大個左10年尾N6 11年聽完J&J 先做祖粉 聽翻以前既歌都唔錯既 但唔足以令我鍾意佢
如果我當時早幾年/細個就開始狂追廣東歌 可能就唔係祖粉lu

細個唔識點樣聽到歌 最鍾意就Twins啦 陳慧琳有幾首細個都會聽 eg失憶週末 花花宇宙
話說細個好少聽容祖兒  ...
bagfgfcde 發表於 2014-9-8 19:41

哈哈 我同一樣唔係追番以前既歌 都唔會聽許志安 張國榮 謝霆鋒...
    我都唔知點解覺得90年代同00年頭至中既歌好易入耳 好好loop 會專登搵來聽...

哈哈呢個我就唔知啦
    有無人知 ...
Nicholas 發表於 2014-9-8 18:26

當年出果陣我有買嘎最特別之處你已經講左XD
同埋藍色靚過紅色好多~~
隻碟D歌我好鐘意

當年出果陣我有買嘎最特別之處你已經講左XD
同埋藍色靚過紅色好多~~
隻碟D歌我好鐘意 ...
Kyle_ 發表於 2014-9-8 19:56

唯一一個cd version 既感動呀
我仲記得一隻令我驚訝既貴碟係我的快樂時代 - Eason...
300蚊都係...

- - - - - - - - - - - - - - - -

大家不如分享下因為一隻歌先開始聽廣東歌既經歷 有既分享下呀唔該

我果隻有聲._.
艾石仔 發表於 2014-9-8 19:05

wa……你專登攞啲電池出嚟?定冇乜點打開過所以仲有電
我嗰隻唔止電池冇電
控制音樂開關嗰條膠條又斷咗
嗰啲模型卡紙又霉霉爛爛……
好想買過一隻新嘅但好難搵,都係見第二版多

未懂事時一定係joey and twins 其次就係kkk,

而我就2011年開始追榜, 自始就係fiona and kay

未懂事時一定係joey and twins 其次就係kkk,

而我就2011年開始追榜, 自始就係fiona and kay ...
kevinlai1621 發表於 2014-9-8 20:23

講起fi 之前買過一隻28蚊既Funny Girl 無花好正 仲有全包裝添呀 lolXD
    我都幾喜 不過好老實講係因為我覺得佢對我有女神feel lolxD 從而留意佢lolxD

最細個個時,一定係聽鄭秀文先,我有買佢隻 pink 唔知乜演唱會既 VCD,
仲有盧巧音首好心分手,真係好細個已經識哼,

然後我係去到容祖兒出抱抱個時先對佢熟啲,當然都有鍾意過 Twins,
細個會同哥哥,我做阿 Sa,佢做阿 Gill,然後會 Print 歌詞出嚟,一齊唱,
到真係對樂壇有少少認識,就鍾意薛凱琪,我個時小學成日係課室唱 886,
去到小四小五小六,仲會收藏美祖、美 fi 既 Yes Card!

咁都要309蚊lol @@
    仲有橙色暑假 lol XD

btw 岩岩search 先知Collection of His First 3 ...
Nicholas 發表於 2014-9-8 19:37

好似岩岩出果時都係百幾je,不過一隻碟可以雙面播係幾型既xd
之前金牌10年果隻精選都係收返hkpo個live ver
果時買左碟既朋友可唔可以share 320k mp3比我呀

最細個個時,一定係聽鄭秀文先,我有買佢隻 pink 唔知乜演唱會既 VCD,
仲有盧巧音首好心分手,真係好細個 ...
賴爽 發表於 2014-9-8 20:50

哈哈 講起yes card 已經無左了 陪我地長大既yes card 已經唔存在... sad...
    其實我都係中三先玩yes card T_T

細個幾歲大果陣已經識學郭富城跳舞
大少少讀小學就開始聽霆鋒同EASON
小學就畢業就聽TWINS(其實係改埋D三級歌詞)
中學階段就係STEPHY同KAY果堆陪住我
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

細個幾歲大果陣已經識學郭富城跳舞
大少少讀小學就開始聽霆鋒同EASON  
小學就畢業就聽TWINS(其實係改埋D三 ...
abcxyz302006 發表於 2014-9-8 22:53

係咪愛愛愛不完果隻
霆鋒都係... 玉蝴蝶真係幾hit lolxD
Twins 都好多人講都唔加補充了 lolxD

好細個中意TWINS,而家諗返起都唔知點解會中意佢地lol
小學五年班喺頒獎禮聽到奇洛李維斯回信同886,即刻中意左fiona
到而家也快十年了
小黑與我,男孩像你,麥當娜一吻,南瓜車,Dear Fiona
呢d真係最愛
而家太陽d歌麻麻地中意

05-07期間都有段時間中意過STEPHY

前兩年開始中意五月天