返回列表 發帖

坑渠油:美心3年購34噸強冠豬油 日製9千菠蘿包

【on.cc東網專訊】 台灣坑渠油事件蔓延香港,引起全城關注。香港目前唯一證實有用涉事台灣強冠「全統香豬油」的美心西餅,將於明日(8日)刊登給香港市民聲明,就事件引起公眾疑慮致歉,並強調「全統香豬油」只用於製作菠蘿包,其他需要豬油的產品均用其他品牌豬油。

聲明透露,美心西餅由2011年8月至本月1日曾購入34噸強冠豬油,每天製作約9千個菠蘿包,八成半供應給全線美心西餅及7-11,另外一成半則供應給同系的東海堂,及M18、URBAN、Cafe Express中環站店、兩間can.teen分店、2間星巴克特色店、4間香港地分店及5間機構的飯堂。

此外食安中心晚上表示,根據進口商都會食品有限公司提供資料,該公司由今年4月至今共向美心食品提供390桶(每桶15公斤)、由強冠生產的「全統香豬油」,其中163桶已被中心封存。

唔知道CM有幾多人奶過野?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

朕不嬲食聖安娜菠羅包 lolXD
美心近年都有少少調高來賣 所以唔係支持開呢...
不過都幾得人驚 我勁鐘意菠羅包
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

我近年少食了麵包。。食自己整呢。。無香精。無色素。無豬油

幾間主要ge麵包連鎖店食美心食得最多><
食黎食去都係芝士包果類
冇食過菠蘿包

越黎越覺台灣佬衰,內地雖然都盛産坑渠油,不過都繫內部消化,唔會輸出害其他人。台灣佬就,hehe了
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

連鎖店菠蘿包難食,無食開

月餅呢 @@?
食左成個-_-
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

結論就係中港台既人都食過坑渠油,完。
FIGHT for 陳柏宇

真心唔信得菠蘿包有= =
信佢真係on _

真心唔信得菠蘿包有= =
信佢真係on _
Kyle_ 發表於 2014-9-8 16:16

係就係 不過 btw 我住果區間美心岩岩變左成大間屈臣氏 無左成間美心
    都應該唔會買到美心西餅既麵包

月餅呢 @@?
食左成個-_-
Nicholas 發表於 2014-9-8 12:43

蛋撻d皮都要加入豬油嘎!
13年香港從台灣入口三百幾萬桶豬油嘎!
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

蛋撻d皮都要加入豬油嘎!
13年香港從台灣入口三百幾萬桶豬油嘎!
我等我在 發表於 2014-9-8 18:46

哦... 好彩都係食開茶餐廳果隻蛋撻-_-
    而家勁多產品有 避無可避啦而家

哦... 好彩都係食開茶餐廳果隻蛋撻-_-
    而家勁多產品有 避無可避啦而家 ...
Nicholas 發表於 2014-9-8 18:52

如果食酥皮。。多數會用豬油。。

如果食酥皮。。多數會用豬油。。
kk8733 發表於 2014-9-8 18:54

真係避唔過-_- 以為茶餐廳係另外一隻-_-
    唉... 咁真係愈講愈驚... 食埋d 咁污糟既野... sosad

真係避唔過-_- 以為茶餐廳係另外一隻-_-
    唉... 咁真係愈講愈驚... 食埋d 咁污糟既野... sosad ...
Nicholas 發表於 2014-9-8 19:20

你飲茶。。又有豬油。。食麵又會有豬油。。冇豬油其實唔香。。

所以自己在家中煮食安全好多。。

應該好多人中過招囉~
海彥 發表於 2014-9-11 14:53

正常啦 乜牌子 乜大公司既產品都gg sosad

好恐怖啊!