返回列表 發帖

費9年青春 越做越霉 高鈞賢離無綫 唔使再扮色魔

九年前只有21歲的高鈞賢,由加拿大返港參加首屆香港先生選舉,以大熱姿態勇奪冠軍,獲司儀鄭裕玲高度讚揚,並跟無綫簽下八年長命約。以為從此一帆風順的他,怎知越做越霉,由第二男主角淪落到二打六的角色,他慨嘆說:「我都唔知點解,做咗好多非禮女人角色,喺《寒山潛龍》要非禮阿婆添,甚至有節目講生痔瘡,我好唔想去做,但係覺得作為簽咗合約嘅藝員,做番應份嘅嘢,我都有去做。」多年來被無綫投閒置散,高鈞賢終於決定約滿後離巢,不再依靠大台有名無實的遮蔭,孤身北上內地發展賺人仔。

今日是高鈞賢在無綫的最後一天,約下午3時許,他駕駛二手波子返公司執包袱,紙皮箱載滿他九年的回憶,包括粉絲為他拍攝及多年來在無綫拍下的相片,還有外套、籃球等,同事知道他離去,送了一本TVB周刊給他留念,高鈞賢還特別買了一份下午茶,品嚐在無綫的最後一餐。

問到為甚麼離開大台?高鈞賢說:「喺加拿大睇無綫劇覺得幾過癮,盲中中返嚟做咗香港先生,可以話夢想達成,嗰時好開心,好多人認識我,無綫都畀一份好吸引合約我,自己感覺好有衝勁,二話不說簽咗八年,即刻同家姐一齊供樓供車,當時$15,000人工,將軍澳層樓300幾萬,都有少少博。初時有好多唔同工作,拍劇、節目,之後拍古裝劇《幕後大老爺》做第二男主角,自己中文水平二年班,要攬住劇本瞓覺,雖然不斷努力,但達唔到監製理想,好多監製怕咗用我。」

知恥近乎勇的高鈞賢,花錢請教戲老師學演技,雖然自覺有進步,但工作卻越來越少,他說:「到第五年公司同我講,呢一年差咗啲,所以呢年合約要凍薪,但要加簽一年,當時人工去到$25,000,自己想喺呢行繼續做,同公司講唔要求做主角,希望慢慢進步嘗試,公司話OK,所以簽咗呢份約。」怎知之後幾年公司卻將他投閒置散,他說:「好多街坊問呢排做緊乜?我好想答佢哋,但答唔到!」

由於要供樓供車供保險,生活壓力令他透不過氣:「嗰時諗係咪真係要繼續呢?懷疑自己係咪有抑鬱,因為唔敢出去面對人,嗰段時間冇乜工作,每月咬住得三、四千蚊使,死撐冇同任何人講,我有睇醫生,但每次藥費$1,000太貴,最後決定自己解決。嗰排冇工開成日打籃球,有次腳傷入院,好深刻係父母嚟探我,阿爸問我攞銀行戶口睇,我即刻喊咗出嚟,點解畀唔到更好屋企人,當時戶口淨番五萬蚊。」

高鈞賢為堅持在這行發展,甚麼角色都肯做,問對無綫是否很失望?他說:「大家timing唔夾!自己畀咗九年時間,公司最尾一年先挽留同加人工,令我喺好唔開心同惆悵狀態下離開。呢九年雖然有啲時間浪費咗,但畀到我經驗同經歷,o依家30歲選擇呢一步,希望有新開始,之前去咗北京,有幾間經理人公司都想簽我,其中一間條件唔錯,呢兩個月自由身,享受鬆一口氣感覺,之後會上北京定居同做嘢,重新出發。」

--------------------------------------------------------------------------------------------
大家點睇啊??
05年第一屆香港先生冠軍, 個個都以為佢前途無可限量
一定冇人估到佢最後係TVB既下場係咁......
話時話,雖然佢做戲一般....但真係幾靚仔,當年年少既我睇港男決賽好留意佢嘎
希望佢休息完去到北京有更好既發展喇

九年前只有21歲的高鈞賢,由加拿大返港參加首屆香港先生選舉,以大熱姿態勇奪冠軍,獲司儀鄭裕玲高度讚揚, ...
Kyle_ 發表於 2014-9-11 01:04

無記搞好多function 比賽
    我對佢都有印象 但係之前整過咁多個比賽 咁多個冠軍 都唔會捧曬
    係佢沖大頭鬼又買波子咁
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

咁多年來, 佢演戲表情都仲係幾生硬。

咁多年來, 佢演戲表情都仲係幾生硬。
thecool123 發表於 2014-9-11 07:55

有印象佢之前都有報道話去大陸拍
    以為佢load得幾好添
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

我好記得佢n年前佢做過套幕後大老爺,因為演技十級驚悚
嗰陣佢好似做男二架,但佢咁既演技愈做愈霉唔出奇
唔知而家有冇進步到呢~

其實佢同姚子羚一樣喺演技仲好唔掂既時候被棒做要角/主角,跟住被人鬧爆後跌翻落二三四線
姚子羚後尾演技進步左好多,而家都翻身了

其實佢同姚子羚一樣喺演技仲好唔掂既時候被棒做要角/主角,跟住被人鬧爆後跌翻落二三四線
姚子羚後尾演技進 ...
zoeyfs 發表於 2014-9-11 08:28

姚子羚之後真係有進步 同埋佢始終係女 會多d 機會d ...
    高鈞賢又唔係真係charm 到好公眾緣 都無辦法

講真完全唔覺佢靚仔,講對白又唔清楚又冇演技,不被重用係正常。

仲番內地拍劇? 佢既演技好難頂喎,人又唔係好靚仔
高生唱歌比演戲好

其實佢拎冠軍果集真係超級大熱, 而且好出眾, 好靚仔, 有D似日本仔咁
果年我痴住係電視機面前睇, 我話, 一定係佢贏
之後仲要DL番錄影片段黎收藏...

選港男時佢有D怕醜, 唔係好out going.....
點知之後咁多年既演出佢真係冇進步過...
前排我都有同朋友討論過佢, 係就係幾靚仔, 但演技真係好生硬...
可能佢仲未開竅啦, 而家聽到佢有新發展, 都好鄧佢開心既...
就算佢閎演技唔好都好, 經過配音之後就會脫胎換骨
希望過多幾年佢會有劉凱威, 鍾漢良咁既成就啦, 咁就衣錦還鄉喇
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

仲番內地拍劇? 佢既演技好難頂喎,人又唔係好靚仔
高生唱歌比演戲好
Nathan 發表於 2014-9-11 09:31

咁應該係無記都唔喜佢啦
    而家無記有幾多真係唱得唔好既歌手... sad

唔係講笑,好多在香港半紅不黑的藝人去內地發展,內地觀眾接受能力強,很容易走紅,陳偉霆今年一套電視劇也走紅了

浪費9年青春?無TVB佢都唔有咩

香港先生好似得袁偉豪同翟威廉撈得掂
其他都冇運行

香港先生好似得袁偉豪同翟威廉撈得掂
其他都冇運行
ed8671ed 發表於 2014-9-11 12:42

大隻仔溫家偉落選左反而撈得幾好
有肌肉真係唔同d
人大了珍惜今次不可有下次

人仔唔易賺..
如果冇人捧,翻大陸咪又系做二打六...

大隻仔溫家偉落選左反而撈得幾好
有肌肉真係唔同d
alexleung 發表於 2014-9-11 12:46

彭冠期都ok la..轉去拍戲..
另外陳志健都唔差,不過多數做大配
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

離開TBV 都係好事

唔係講笑,好多在香港半紅不黑的藝人去內地發展,內地觀眾接受能力強,很容易走紅,陳偉霆今年一套電視劇也 ...
kissk 發表於 2014-9-11 11:20

換個講法
唔應該話係內地觀眾接受能力強
而係內地人多
即使有一半人唔鍾意都好
都仲有好多人鍾意
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

彭冠期都ok la..轉去拍戲..
另外陳志健都唔差,不過多數做大配
martinki 發表於 2014-9-11 13:03

我都覺得陳志健演得唔錯
堅持下應該有運行掛

人仔唔易賺..
如果冇人捧,翻大陸咪又系做二打六...
數彩虹 發表於 2014-9-11 12:50

香港做二打六既錢都多過tbb sosad

bye bye.Matthew Ko

入得呢個圈,好多時都講運數的,唔系話做得好,靚仔,就一定可以上到位,好多要睇天時地利

入得呢個圈,好多時都講運數的,唔系話做得好,靚仔,就一定可以上到位,好多要睇天時地利 ...
阿mark 發表於 2014-9-12 00:43

所以未做好都唔洗諗 -__-

唔理好醜,但凡離開TVB嘅人,全部都會賺到壹傳媒嘅舖張報導。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

出去闖唔代表紅得起,你睇張可頤咁好演技又貴為視后都只能喺大陸新劇做大茄就知,連後輩陳法拉同田蕊妮都不如

出去闖唔代表紅得起,你睇張可頤咁好演技又貴為視后都只能喺大陸新劇做大茄就知,連後輩陳法拉同田蕊妮都不 ...
Korwyn 發表於 2014-9-12 21:27

但收入都可觀 大家比出來既錢都唔同
    無記同大陸比 就算係勁少戲份 都應該夠食兩餐

出去闖唔代表紅得起,你睇張可頤咁好演技又貴為視后都只能喺大陸新劇做大茄就知,連後輩陳法拉同田蕊妮都不 ...
Korwyn 發表於 2014-9-12 21:27

張可頤大年紀啊,角色有限制。

似tvb咩,個個女主角都三十幾四十幾

如果距系大陸拍到點劇可以系央視,芒果臺播的話可能會紅
不然都系一直二打六,不過人仔方面系OK嘅

咁既演技有咁高人工算執到啦
做人都係知足 D 好

上面有人提到佢幕後大老爺演技有幾精湛
咪就係一味碌大對死人眼扮惡就以為係奸囉...
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

TO BE HONEST
佢有乜資格話浪費青春
比佢更懷才不遇既人多的是

岁月不扰人啊......