返回列表 發帖

一直追 - 鄧麗欣

單選投票, 共有 70 人參與投票
62.86% (44)
5.71% (4)
8.57% (6)
1.43% (1)
21.43% (15)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Discovered

歌曲: 一直追
主唱: 鄧麗欣

收錄大碟: TBA
推出日期: TBA

派台日期:  15/9

作曲:嚴曉蕾
填詞:嚴曉蕾
編曲:Walter Wong / Ron Cheng
監製:Walter Wong / 陳西敏

我在遠方 一個人 像流浪 這地方
一早醒來 變空白 為何來 不明白
繼續發呆 沒人愛 想離開 我問我是從哪裡來
有多少個夜晚 眼淚自己擦乾
太多障礙 怎麼才能通通拋開

我要去飛 要去飛 不會累 帶我飛
流過眼淚 不是淚 是汗水 永不累
你要問誰 再問誰 錯與對 到底什麼讓我疲憊
人遇到了傷悲 不可能往後退
我也知道 往前衝永遠不後悔

要一直追 雖然思念一天又一天
陌生的地方 熟悉的臉不在身邊
要一直追 讓你慢慢看見我的成功
是有汗水 也有眼淚 夢想總有一天實現

孤單的夜 看世界 不瞭解 有點累
流過眼淚 流眼淚 不是罪 不傷悲
你要問我 再問我 請你說 到底什麼讓我沉醉
打開自己心扉 錯與對無所謂
告別心碎 就能撐到最後一回

陌生的地方 熟悉的臉不在身邊
要一直追 讓你慢慢看見我的成功
是有汗水 也有眼淚 夢想總有一天實現

勇敢去追 風雨過後是光明一天
只要不放棄 才知道幸福在身邊
回想從前 看著歲月的留言是碎片
來到今天 苦都變甜 每天笑容也不改變

回歸香港樂壇第一首國語歌
歌詞又好有意思 5分

5分 for sure

完整版

全日loop waiting so long

評分人數

感受到STEPHY既努力!!5分!!

-3-唔係因為某個人投1分掛

stephy add oil
5 fun
Happy and Blessed.

期待已久嗄
越聽越正嗄

典解個 mv 係殘體字嗄?
太陽出 lyrice mv 未呀?

btw 我成日會 load 左
愛需要合唱 太過剛強 他不會留低欣賞
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

期待已久嗄
越聽越正嗄

典解個 mv 係殘體字嗄?
太陽出 lyrice mv 未呀?

btw 我成日會 load 左
要一直追  ...
Our_Souvenir 發表於 2014-9-16 11:53

正式Mv上星期咪首播左囉 太陽仲未up上網

although有d普通話發音唔正, but屎塔肥加油呀

希望下首係廣東歌啦~

rubylovessss 發表於 2014-9-16 12:04

我想睇嗄
快點 up 啦

我想睇嗄
快點 up 啦
Our_Souvenir 發表於 2014-9-16 12:51

Lyric Video

verse幾好,chorus反而失色左
BTW,點解要係咁出勵志歌,踏空+一直追

rubylovessss 發表於 2014-9-16 12:04

首播會果個都唔係正式架

Lyric Video
rubylovessss 發表於 2014-9-16 14:19

like爆

點解係國語
STEPHY唱廣東話好聽好多
希望佢下一PLUG 係廣東歌啦
咁我就可以去唱K唱啦
好似電燈膽 好心好報 Fantasy Tale 呢D廣東歌我次次都有唱嗄

5 FUN, 美音回來了

5 FUN, 美音回來了
賴爽 發表於 2014-9-16 19:20

原來佢叫美音:)

點解係國語
咁我就可以去唱K唱啦
好似電燈膽 好心好報  ...
CunninG 發表於 2014-9-16 19:07

fantasy tale ☺☺

希望快啲有得唱一直追

其實佢唱國語都好好聽

首播會果個都唔係正式架
highdipacctt 發表於 2014-9-16 18:04

係正式!

係正式!
rubylovessss 發表於 2014-9-16 20:49

主持又話會再加啲野嘅

主持又話會再加啲野嘅
highdipacctt 發表於 2014-9-16 21:09

而家咪新加咗首播會d片囉

而家咪新加咗首播會d片囉
ed8671ed 發表於 2014-9-16 21:16

依個係lyric video bo

依個係lyric video bo
highdipacctt 發表於 2014-9-16 21:56

嗰日首播會個MV係屎塔肥bungee jump紀錄片
edit過我諗就係新加嗰日首播會嘅現場片落去條片度邊做lyric video

MV就下面段嘢先係,未出嘅~
Stephy在 MV中造型多多,斯文one piece裙、型格西裝look,到elegant羽毛造型等,因此拍攝時間長達兩天

點解係國語
咁我就可以去唱K唱啦
好似電燈膽 好心好報  ...
CunninG 發表於 2014-9-16 19:07

PACO 特登留返首歌比美麗欣嗄
本身美麗欣都猶疑出國語做第一主打會唔會唔係咁好
但最後都決定出係因為未簽 PACO 之前已經留定首歌比佢
美麗欣感動子嗄

係正式!
rubylovessss 發表於 2014-9-16 20:49

你有去嗄?

因為首播會我見到個MV有啲相,無理由正式M V會插入啲相架ma,所以係會有好多造型which已經係首播會果段片出現過,同埋會cut走啲相,再加工整靚啲個M V
Stephy果陣都話正式MV係會有唔同,我唔信佢一早整好仲無啦啦搞個lyric video出黎囉,同埋我覺得首播會趕唔徹播出正式MV才播果段片

因為首播會我見到個MV有啲相,無理由正式M V會插入啲相架ma,所以係會有好多造型which已經係首播會果段片出現過,同埋會cut走啲相,再加工整靚啲個M V
Stephy果陣都話正式MV係會有唔同,我唔信佢一早整好仲無啦啦搞個lyric video出黎囉,同埋我覺得首播會趕唔徹播出正式MV才播果段片

It is a good song i think

Lyric Video
rubylovessss 發表於 2014-9-16 14:19

perfect 10

你有去嗄?
Our_Souvenir 發表於 2014-9-17 00:22

有

今日先系電台第一次聽...
我覺得音準果方面真係幾有進步
以前有時系cd version 都會聽左off 左一個pitch 但係今日真係聽唔到d 好突兀既音
大進步五分
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

5 marks for stephy...nice job

真係好好聽 希望全壇欣粉合力推到個post有1x版
Happy and Blessed.

5 FUN!!!!!

今日先系電台第一次聽...
我覺得音準果方面真係幾有進步
以前有時系cd version 都會聽左off 左一個pitch 但 ...
Nicholas 發表於 2014-9-17 16:47

以前有時系cd version 都會聽左off 左一個pitch +1
no more now ^^ 5 fun

以前有時系cd version 都會聽左off 左一個pitch +1
Bebu 發表於 2014-9-17 23:14

姐係以前連cd ver都走音?

真係好好聽 希望全壇欣粉合力推到個post有1x版
jose 發表於 2014-9-17 21:34

我會用力推的

70幾%5分,希望會有多啲人投票啦

要一直推

Bebu 發表於 2014-9-17 23:14

係呀 呢首真係無 我以為佢d 高音仲係有d off 左 點知真係無 所以今日堅係抵讚
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

同我本人一樣愈聽愈有喂道

我好想知, Paco究竟仲可以透過太陽娛樂, 翻生幾多佢以前旗下的藝人, 今次輪到Stephy.
即使新歌比以前輕鬆, 但講歌講唱功, 驚喜不大, 唔難聽, 但唔深刻, 而事實上我比較關注的是這個lyrics MV, 點解可以拍得佢殘左咁多, 眼袋大到離譜, Stephy點講都係賣樣, 呢個lyrics MV唔合格.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

好好聽 5分

終於有出歌
SiuMan

其實903播過幾多次一直追?

一直追係咪已經係各大電台派台?

如果係聽日可能有機會上榜

隔一個post就見到同一個會員
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

一直追係咪已經係各大電台派台?

如果係聽日可能有機會上榜
bennyaaaaa 發表於 2014-9-19 23:30

903聽日新上榜第三位 第二位係義氣仔女 記住坐定定聽唔好走開喎
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而