返回列表 發帖

天然呆 - 容祖兒

單選投票, 共有 320 人參與投票
33.12% (106)
5.62% (18)
5.94% (19)
3.12% (10)
52.19% (167)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Discovered

歌曲: 天然呆
主唱: 容祖兒

收錄大碟: TBA
推出日期: TBA

派台日期: 23/9

作曲:翁瑋盈
填詞:黃偉文
編曲:翁瑋盈 / 何秉舜
監製:黃偉文 / 何秉舜

人突然 Wo Wo Wo Wo 讓意識流
同伴全 Wo Wo Wo Wo 掉到身後
讓我的意識 在羅馬街上 溜著狗
原地呆 Wo Wo Wo Wo十個鐘頭
魂在遊 Wo Wo Wo Wo 銀河盡處開罐頭
出竅是我的自由

情人如 糟透 最近的 那出口
只需要 靈魂儘快地輕巧地撤走
這個會 開夠 看老闆 卻不走
我便抬起頭 隔空跟天使互敬美酒

人人傻了吧失救
只好較量 誰更是荒謬
皮囊伴你探戈 元神在網上選購

讓我的意識 在羅馬街上 溜著狗
魂在遊 Wo Wo Wo Wo 銀河盡處開罐頭
一秒六撤出地球 出竅是我的自由

難捱時 可以 放個空 再開始
跟幾個 傻人在理論根本沒意思
要笑得 真摯 去蓋掩 我心思
正漫遊巴黎 已聽不懂你下個句子

讓我的意識 在羅馬街上溜著狗
魂在遊 Wo Wo Wo Wo 銀河盡處開舖頭
一秒六撤出地球 出竅是我的自由

當首歌係百記廣告歌就好高質 比我要玩好聽得多
好憎佢一開始嗰句"溜着狗" 頂唔順
講真首歌可以接受, 放鬆嗰陣聽係幾舒服
雖然第一次聽係接受唔到 (因為係1st plug), 而家覺得唔錯嘅
係一首唔錯嘅side track, 並非唔錯嘅主打

個lyrics video 好似係joey自編自導自演自剪, 成本2磅, 因為佢要租單車
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

講真首歌可以接受, 放鬆嗰 ...
hehemamama 發表於 2014-9-23 22:38

但係..阿祖話明呢首係SIDE PROJECT, 咁未符合LOR~

hehemamama 發表於 2014-9-23 22:38
好過d用五位數都唔知拍咩既video,同首歌一樣咁輕鬆又表達到天然呆,good one
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

開頭真係好難頂不過overall都ok
...

仲以為係美祖首次作曲

果然美祖而家係一年廣東碟一年出其他野 eg國語 電影歌 side project

冇評分咁差啊嘛?
好慢熱
我未俾分住
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

聽耐左 接受左 唔錯 五分

嘩 啲一分多到咁呀
有冇聽o架究竟
樓上完全講中嘎
總之容祖兒唱乜都俾人話架喇
就算唔唱唔派歌都有得講先勁

見到各大某啲commnet 真係笑出嚟
"容祖兒唔好唱呢啲喇 冇人聽 唱返K 歌啦"
到時2nd plug 大路嘅話又話
"容祖兒又唱K 歌呀 有冇新意o架 出隻咁K 肯定又係搶十大同女金喇"
真係loop 極都loop 唔完嘎

講返隻歌 Bossanova 好正
美祖係有唱過呢類歌
但今次嘅唱法更soft 更relax 嘎
Janet 嘅曲亦十分抵讃
5 分

唔覺得慢熱喔,我第一次聽就覺得好好聽
讚同有版友提到俾ivana 唱會幾有化學作用,應該會更cute...
joey 唱都有新鮮感
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

比左3分
都系覺得小日子我杯茶呢類聽起身舒服d
不過呢首都唔差 要聽耐d先會鐘意
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

呢隻其實幾得意

不過話慢熱 其實呢種曲風應該係快悶就真
頭幾次就話新鮮 聽耐左相信就唔襟播

派情歌你又話K
派勁舞快歌你又話食老本為演唱會而做歌
好啦派首SIDE CUT FEEL D你又叫人派番K歌慢歌

咁姐係點 (利申: 祖粉; 首歌我唔係好鍾意但亦都講唔上唔鍾意, 應該話係同我無咩FEEL)

又一祖兒噴作,1分不解釋
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

其實如果完全容哥作曲再多給幾分。

嘩 啲一分多到咁呀
有冇聽o架究竟
樓上完全講中嘎
總之容祖兒唱乜都俾人話架喇
就算唔唱唔派歌都 ...
jasonng 發表於 2014-9-23 23:00

我就係鍾意聽佢d大路k歌唔比架?

真心係side cut歌
love wins!

我就係鍾意聽佢d大路k歌唔比架?
rcfreak 發表於 2014-9-23 23:40

若所見不相同 獨守一角青空
love wins!

其實首歌好Ivana, 好舒服,
Side cut feel 有side cut feel 好既
唔志在爭獎都幾好丫

拿其實係舒服既, 但係略嫌太舒服 ._.

見到咁多人講咩嘗試新曲風,呢首算係咩新曲風呢?就係一首普通嘅叉叉舞曲。學燒烤叉話事齋:差差差!
首歌OK,唔係難聽,但冇必要神化。對比番舊年嘅差詞,天然呆尚有不餘。
如果JOEY真係有份幫手作曲,值得畀3分

作狀到咁都話舒服,真係冇得講 ╴sorry 一次都聽唔落。不過算啦,我一向唔係容祖兒既目標聽眾,而家亦唔到我有得選擇去輕輕鬆鬆嗚下嗚下呆下呆下。

曲同唱法的確係有番以前joey既感覺
但編曲又搵到祖兒宜家既class
係一個適合宜家joey既作品

比著以前既joey一定唔俾plug
不過既然係side project 今年又唔係硬爭女金
無所謂啦

不過真心想joey好好一次過唱番曬live啲認真做但俾人叫膠既歌
十三點 綠野 同呢隻 各有特色 又係first plug 但硬係變做live既炮灰
好慘

同埋首歌舒服 如果係作狀既話我諗ivana嗰啲應該係扮5歲唱歌
joey就係有個傻婆仔mode㗎啦 唔係聽咗咁多年都唔識
5分

sorry, 啲"Wo Wo Wo Wo"真係好好好難頂, 1分。

作狀到咁都話舒服,真係冇得講 ╴sorry 一次都聽唔落。不過算啦,我一向唔係容祖兒既目標聽眾,而家亦唔到 ...
powerful 發表於 2014-9-24 00:25

差極都好過色惑lol 對不對
love wins!

ivanbb 發表於 2014-9-24 00:48

比較歌手好敏感,唔敢多加評論同離題,而且唔同曲風好難講,我都唔敢想像容祖兒去唱色惑果類歌。

好正 !!! 容小姐最近既1st plug 都好有驚喜 !!!!

期待下plug chocho年度金曲
今年無女金 拎首歌曲獎好掛
love wins!

聽得都幾開心
又Cuc koo koo 又Wu Wu Wu
好洗腦
不過曲一般 4分

外國歌手偏向越唱越成熟,呢位係特別例外?

首歌其實唔差,歌詞同旋律充分表現出大細路嘅日常
但,容祖兒比人嘅感覺同一向嘅歌路,唔似係一位"天然呆"
即使唱得好鬆,成件事都好唔自然亦好唔天然
假若由王菀之唱,個性聲線完全配合"天然呆"感覺

3分

首歌,真係好王菀之。
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

{:3_48:}第一句"溜着狗"笑咗

佢把聲好cute!

評分人數

其實我個得隻歌本身好正
(個曲得意但唔係低 b, 編曲唔老土,成隻歌唔會悶...因為依家原來好多歌都做唔到以上三項
Joey 都 handle 得幾好呀
我有聽到小日子隻碟,
但係我覺得Joey 唔係隻隻歌都 handle 得咁好
但 Li隻幾好 wor

只不過隻歌唔係好大路je 佢會係隻好正既 side track

可能我鐘意 side track 口味奇特掛

ivanbb 發表於 2014-9-24 00:48

No bias
我唔覺

好聽

聽到我好驚 1分

首當監製
Wyman讓Joey呆遊法國

久不久便來個新搞作的Wyman (黃偉文),2014 年又有新嘗試----當上唱片監製。而有幸能成為Wyman親自監修的第一人,就是好友容祖兒。

香港唱片業的流程,向來是監製主導,為歌手搜羅一批歌曲後,再按旋律題材及潛在的流行程度,安排予不同填詞人填寫。身為填詞人,位置較為被動,特別是近年,Wyman留意到自宣布減產後,大家傾向將大路的主打作品留給自己操刀,礙於旋律所限,令很多有趣題材未能發揮,滯留在腦袋中。所以今年決定調調位置,摘下主導權,為Joey度身訂造一張黃偉文心目中最容祖兒的專輯。

專輯以懷舊風情為主調,當中的情懷更遍及世界各地,第一首派台的〈天然呆〉,便先帶大家到法國遊歷一番。此曲特別向〈16號愛人〉的作曲人翁瑋盈邀歌,並由何秉舜監製。歌曲刻意營造法國風情,節奏上更仿傚Cha Cha,多一分拉丁感覺。而首當監製的Wyman亦謹守崗位,錄音全程也在場監督,對於編曲,甚至Joey的唱腔,亦向何秉舜提供不少有用意見。特別在唱腔上,為表達〈天然呆〉那份腦袋放空,身體隨意識流走的感覺,Joey鮮有地以一把極柔軟,滿有放假Feel,兼帶點點玩味的聲線去唱出這首歌。而尾段的法文歌詞,更是Joey入行以來首度演繹法文,經反覆練習下也似模似樣。其實花這麼多心思,都是想大家可以暫時靈魂出竅,跟Joey到法國遊樂一趟。
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

呢首歌其實幾極端

中意嘅會好中意
唔中意嘅會好唔中意

5分 聽一次已經識唱 中曬我杯茶
睇埋文案更加期待呢隻Y文監製的大碟
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

同類歌花城有格調好多

呢首真係令我諗起布穀(即係似兒歌D frd)

呢幾年百記太多呢d歌,所以已經好厭倦

而且今次等左咁耐,居然出首咁ge歌出黎...真係好失望

聽多咗先覺得好聽既歌。

3 marks
無你地所講咁難聽 係幾輕鬆 不過個前奏真係麻麻地
但演繹都幾好 聽落去無乜壓力
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

一分不能再多,嗰下Wo Wo Wo Wo超級難頂,每次聽都打冷顫~

經已大半年冇出新歌,祖兒表示年底會出全新EP,今次特別由好友黃偉文幫佢揀歌,祖兒話:「佢聽歌同我品味好唔同,今次仲要係佢做埋監製,希望畀到啲特別感覺大家,我去到呢個階段唔想再成日唱K歌,想試下啲實驗性嘅嘢。」

唱片市道差,所以製作成本要收緊,EP亦由以往收錄五首歌變成現在四首,祖兒都坦言適應中。

經已大半年冇出新歌,祖兒表示年底會出全新EP,今次特別由好友黃偉文幫佢揀歌,祖兒話:「佢聽歌同我品味好 ...
Bebu 發表於 2014-9-24 16:32

其實好事嚟既
JY 的確可以放膽DD

經已大半年冇出新歌,祖兒表示年底會出全新EP,今次特別由好友黃偉文幫佢揀歌,祖兒話:「佢聽歌同我品味好 ...
Bebu 發表於 2014-9-24 16:32

EP變四首,大碟變八首,唉。。。。
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

我覺得話明係side project,首歌係sidecut格係正常嘅
plug得出呢首就知佢今年唔係為女金
到2015先發功未嘗唔係一件好事

btw 全首歌重點係3:12嗰吓震音woooooo

一首唔好聽既sidetrack

首當監製
Wyman讓Joey呆遊法國

久不久便來個新搞作的Wyman (黃偉文),2014 年又有新嘗試----當上唱片監 ...
KYC0347 發表於 2014-9-24 09:41

次次都話制作一張好容祖兒既碟,可唔可以轉下sellpoint
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<