返回列表 發帖
祖兒話:「佢聽歌同我品味好唔同,今次仲要係佢做埋監製,希望畀到啲特別感覺大家,我去到呢個階段唔想再成日唱K歌,想試下啲實驗性嘅嘢。」
Bebu 發表於 2014-9-24 16:32

咁都算‘想試下啲實驗性嘅嘢’!

1分 聽完第一段我都繼續聽已經好比面

真心係side cut歌
ivanbb 發表於 2014-9-23 23:56

完全同意呢個講法
side cut就算啦
唔知係唔係為趕而趕
無野plug而揀呢首

完全同意呢個講法
side cut就算啦
唔知係唔係為趕而趕
無野plug而揀呢首 ...
chb23 發表於 2014-9-24 23:18

可能都未收齊所有歌就plug 浪費quota
love wins!

好難聽, Joey想轉新唱法, 但不應這樣唱.

如果想轉, 她應該plug類似(空港)這樣曲風.

可能都未收齊所有歌就plug 浪費quota
ivanbb 發表於 2014-9-24 23:39

唔趕來plug
女金就凍過水啦
況且跨年大碟一般都多quota

況且上年小日子
計埋廣告歌都唔知係第幾plug啦
一樣熱播 大把quota

如果想轉, 她應該plug類似(空港)這樣曲風. ...
2046 發表於 2014-9-24 23:41

空港呢類的確適合佢d,呢首天然呆啱Ivana 多d

唔趕來plug
女金就凍過水啦
況且跨年大碟一般都多quota

況且上年小日子
計埋廣告歌都唔知係第幾plug啦
...
chb23 發表於 2014-9-24 23:50

R u JF?
love wins!

R u JF?
ivanbb 發表於 2014-9-25 00:10

NO!
利申:中立偏獨家村

NO!
利申:中立偏獨家村
chb23 發表於 2014-9-25 00:14

感覺不知道係做自己喜歡的定係又去到瓶頸位了…
love wins!

ivanbb 發表於 2014-9-25 00:20
是黃偉文喜歡的,要她成全佢嘅夢想啩
任我行 失憶蝴蝶

ivanbb 發表於 2014-9-25 00:20

似乎佢睇到上年小日子成績唔錯就繼續穩馮翰銘幫手
只能靠馮翰銘穩方向

是黃偉文喜歡的,要她成全佢嘅夢想啩
remus 發表於 2014-9-25 00:22

係囉
  Alex Fung剩適合Ivana嘎
  最合適她的監製始終係舒老闆
love wins!

其實我覺得係輕鬆 但似SIDE TRACK
唔會係放主打掛?!

今次係一隻EP
下plug:難得有情人 盧東尼 X Y
love wins!

似乎佢睇到上年小日子成績唔錯就繼續穩馮翰銘幫手
只能靠馮翰銘穩方向 ...
chb23 發表於 2014-9-25 00:25

出年隻大碟會由Alex Fung全碟監製。
love wins!

如果想轉, 她應該plug類似(空港)這樣曲風. ...
2046 發表於 2014-9-24 23:41

same here
    其實呢隻曲風吾吸引人囉
    我覺得整隻mad about you咁
   放啲既歌 我覺得仲好啦
=)

前奏好似細個果陣喺冒險樂園聽到果啲音樂 haha

可以做返百記廣告歌
充電器 我要玩 都係呢類歌

唔好聽

我還真的有點期待wyman監製的專輯是怎樣

其實美祖都步入中女啦
幾時先可以聽到佢唱<任我行> <火烏> <你們的幸福>哩d講人生哲理既歌
3x 歲仲唱d咁少女既歌sosad

其實美祖都步入中女啦
幾時先可以聽到佢唱  哩d講人生哲理既歌
3x 歲仲唱d咁少女既歌sosad ...
Kyle_ 發表於 2014-9-25 17:14

美安娜都係细佢一歲 照樣唱好多少女歌喔
>3<

Btw 文稿話想有法國嘅味道,但唔覺得有,曲詞係咪都要話下,尤其wyman 首詞只有悠閒,無浪漫優雅感覺
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

janickfu 發表於 2014-9-25 17:31

美祖既地位點同美安娜我對美祖繼續帶領港樂有好大期望

Btw 文稿話想有法國嘅味道,但唔覺得有,曲詞係咪都要話下,尤其wyman 首詞只有悠閒,無浪漫優雅感覺 ...
hehemamama 發表於 2014-9-25 17:42

我覺得好有鄉村風味嘎
感受到一陣陣稻田香味撲鼻而嚟  美祖喺度插秧收割
>3<

same here
    其實呢隻曲風吾吸引人囉
    我覺得整隻mad about you咁
   放啲既歌 我覺得仲好啦 ...
Chun2009 發表於 2014-9-25 08:39

我都好希望會有may2.0不過其實我覺得呢首唔差...可能我鐘意呢類風格既歌啦

janickfu 發表於 2014-9-25 17:31

但佢完全無果種甜味,仲有joey style又唔係呢種
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

Btw 文稿話想有法國嘅味道,但唔覺得有,曲詞係咪都要話下,尤其wyman 首詞只有悠閒,無浪漫優雅感覺 ...
hehemamama 發表於 2014-9-25 17:42

法國一定要浪漫架咩
南法感覺唔得?
漫天子彈 朦起雙眼 都會為你分擔

好舒服

比起年度難頂第一位色惑好.
色惑 1分
天然呆 2分
Fiona sit

幾好聽wor
但萬年女金竟然主動讓賽,趕得切派下一plug?

其實色惑真係好聽D 囉

反容反到上哂腦?!

但佢完全無果種甜味,仲有joey style又唔係呢種
fifty1205 發表於 2014-9-25 18:02

agree!唔明JY點解要學Fiona啲姣唱可愛唱。
   歌冇問題,不過麻麻地佢個唱腔。

agree!唔明JY點解要學Fiona啲姣唱可愛唱。
   歌冇問題,不過麻麻地佢個唱腔。 ...
Manfong 發表於 25/9/2014 23:23

佢根本無sell 過少女味, 點比
btw 我想像唔到JY 唱周末畫報會點

又拎色惑出黎鞭屍@@ 哈哈哈哈

佢根本無sell 過少女味, 點比
btw 我想像唔到JY 唱周末畫報會點
kwanie 發表於 2014-9-25 23:33

可能唔會唱成「他的好多麼的好都寫進護舒寶」噶
    可能最後最後 JY唱會好d

其實好似taylor swift 隻shake it off,
一開始又係好麻麻 但係不至覺會哼番d wuuwuu

其實根本好多人聽K 歌廳到厭, 但唔係K 歌又接受唔到,
基本上, K 歌雖然會有部份人嘈鬧冇新意, 但到最後仍然投票會比較高分,
所以香港樂壇就係進退兩難, 仲聽本地音樂個班人根本就對K 歌情有獨鍾,
對K 歌以外既音樂接受能力好低,

呢首歌好好聽, 編曲豐富, 旋律搶耳, 但原來對本地樂迷係難聽 or 慢熱要聽好多次先接
受到 Orz, , 首個好POP咋, 要D 人聽DEATH METAL 個D 咪死得

聽完真係呆...........
【This is MC】澳門見

反容反到上哂腦?!
jasonscy 發表於 2014-9-25 23:10
反容?如果呢首歌唔係容祖兒唱而換作其它歌手,D 5分絕對無37.04%那麼多,20%都唔知有無,正是一姐唱才勉強撐到有37%~另一個因素,填詞的是黃偉文,換作其它人填呢首詞,一定比人話係垃圾~

反容?如果呢首歌唔係容祖兒唱而換作其它歌手,D 5分絕對無37.04%那麼多,20%都唔知有無,正是一姐唱才勉強 ...
longtime 發表於 2014-9-26 12:22

咁你講晒啦預言家

基本上, K 歌雖然會有部份人嘈鬧冇新意, 但到最後仍然投票會比較高分,
所以香港樂壇就係進退兩難, 仲聽本地音樂個班人根本就對K 歌情有獨鍾,
對K 歌以外既音樂接受能力好低,

呢首歌好好聽, 編曲豐富, 旋律搶耳, 但原來對本地樂迷係難聽 or 慢熱要聽好多次先接 ...
hkchart 發表於 2014-9-26 12:01

非常認同紅字!唱K歌就話佢一成不變,試新野就話佢不如唱番K歌啦

我都係鍾意個編曲,唱就麻麻地
如果話要唱法有驚喜既,我揀番同類型既頹,表現仲好
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

反容?如果呢首歌唔係容祖兒唱而換作其它歌手,D 5分絕對無37.04%那麼多,20%都唔知有無,正是一姐唱才勉強 ...
longtime 發表於 2014-9-26 12:22

我又預言先 ya
反容?如果呢首歌唔係容祖兒唱而換作其它歌手,
D 1分絕對無48.08%那麼多,
首歌未差到一分其實,
只少編曲夠豐富,唱得帶點玩味,題材特別
正是樹大祖唱才甘多1分
花滿地
奇樹滿林
一朵花跟森林
你決定了哪邊合襯沒有...?

無論佢把聲點放鬆都唔會唱到甜ge 感覺

基本上, K 歌雖然會有部份人嘈鬧冇新意, 但到最後仍然 ...
hkchart 發表於 2014-9-26 12:01

不能同意更多,戴耳筒聽住個編曲其實好好FEEL
香港聽眾既接受能力真係令人大開眼戒
當然盲反既繼續盲反,不在接受能力問題之列。
連CM亦變質如此,唉

不能同意更多,戴耳筒聽住個編曲其實好好FEEL
香港聽眾既接受能力真係令人大開眼戒
當然盲反既繼續盲反, ...
chuniiii1020 發表於 2014-9-26 13:25

呢首唔差~不過我較喜歡途徑北海道~

呢首唔差~不過我較喜歡途徑北海道~
kenny1102 發表於 2014-9-26 13:30

其實我唔明點解會有人話佢點放鬆唱都唔會有甜既感覺
呢首歌邊忽係講甜?
連CM亦變質如此,唉