返回列表 發帖

雨傘學運討論

基於事情發展及政治正確
本帖已正名為"雨傘學運討論"

佔領中環運動講左差唔多兩年今晚三子同泛民正式接力
同時宣佈佔中開始佔中係咩哩到唔多講
上網好易就搵到正支兩方既論點

我知cm 係音樂論壇,但我玩左cm 8年
cm哩個平台的確好和平(相比起高x同x討)
但哩到欠缺對時事既討論
有好多人對政治冷感甚至一如王小姐咁講討厭政治
但政治的而且確同我地既日常生活密不可分
而家佔中更正式發動
係香港歷史上重要既一頁
好希望係大家可以係cm講多d或了解多d
知道下而家香港究竟發生咩事
希望大家都可以討論下,關心下自己所住既城市

個人睇法:
首先要強調我絕對認同佔中既理念及訴求
但今次佢地三子騎劫人地成個星期既努力
將學生運動迅即轉為佔中,食左人地既成果
再加上之前一直都話未到時機(至少早上仲講緊唔會佔中要到十一國慶先去飲)
但唔夠一日就忽然宣佈開姑佔中,搶哂風頭,強搶成果
我對佢地感到非常可恥

我都覺得佔中騎劫咗本來的學生社運,
但係若果唔趁住大學熾熱嘅情緒,
之後啲人走晒, 又叫人返嚟, 就冇乜號召力

之後啲人走晒, 又叫人返嚟, 就冇乜號 ...
Pure. 發表於 2014-9-28 07:19

其實星期五、六、日,
再加 星期二 公眾假期前一晚,
直落 星期三、四 兩日公眾假期,
儲夠人就睇 星期五 開市點,
然後又 星期六、日 了。
本來啲紅日係夾得好靚嘅,
就係差 29日 星期一 斷左,驚走咁啲人。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

之後啲人走晒, 又叫人返嚟, 就冇乜號 ...
Pure. 發表於 2014-9-28 07:19

其實尋日上午有學生要求戴耀廷提早發動佔中,但戴耀廷拒絕,所以可能係掉翻轉先至係真。某程度上亦反映學生比佔中三子走得更前
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

以下係轉自fb 一位學兄所講嘅: (我唔知quoting 有咩要講清楚, 如有欠缺, 麻煩指正)

支持學生 vs 佔領中環?
很多人談論/懷疑/怨恨佔中 "騎劫"
我的疑問係,大家本身點解支持學生?

1) 支持"學生"呢個身份?
2) 支持學生爭取緊既東西?
3) 支持學生抗爭既態度?
係 1, 2, 3 定幾樣混合?
如果有 2 同 3 既話,點解係騎劫
因為佔中有其他你唔認同既地方?
或者點先為之騎劫,我諗唔透
有言佔中犯法令人離去
但非法集結本身都犯緊啦,唔係咩
如果你係支持爭取民主,真正普及而平等既普選,公義既制度的話
佔中同支持學生,並不是二元對立
可以係並存,相輔相乘的關係

如你未訓,或因為不滿騎劫而已經離去的話
希望你會番黎呢到同我地一齊
歡迎睇番長毛既演講,好正
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

以下係轉自fb 一位學兄所講嘅: (我唔知quoting 有咩要講清楚, 如有欠缺, 麻煩指正)

支持學生 vs 佔領中環? ...
hehemamama 發表於 2014-9-28 09:11

唔知今朝情況 係驚到睇新聞d 相 d 港公安真係好變態...
不過已經知好多人都走左 睇黎今次來勢凶凶都可能都無用... 689係當無事發生
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

唔知今朝情況 係驚到睇新聞d 相 d 港公安真係好變態...
不過已經知好多人都走左 睇黎今次來勢凶凶都可能 ...
Nicholas 發表於 2014-9-28 12:21

啲公安最變態係尋日仲喺集會有效時間之內,
封晒天橋嘅出入口, 但係又叫人快啲走,
最後又出埋防暴去清場, 真係完全唔知道佢哋諗乜...
今晚我都多咗好多fd會過去增援,
據小道消息指, 今晚會清場,
催淚彈已經開封搬咗出去

啲公安最變態係尋日仲喺集會有效時間之內,
封晒天橋嘅出入口, 但係又叫人快啲走,
最後又出埋防暴去 ...
Pure. 發表於 2014-9-28 13:31

仲唔走就用解放軍 乜世界-_-
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

我支持學生社運,但唔認同三子既行為決定

仲唔走就用解放軍 乜世界-_-
Nicholas 發表於 2014-9-28 13:36

唔知解放軍會對香港人做D咩

http://petitions.whitehouse.gov/ ... -hong-kong/dfdCpQZz

唔知大家簽左未
仲差萬六 香港人加油
Happy and Blessed.

唔知大家簽左未
仲差萬六 香港人加油
jose 發表於 2014-9-28 15:13

Signature Failed
Sorry, there was a problem submitting your signature. Please try again in a few minutes.

If you receive this error repeatedly, you may contact We The People to report the problem.

點解咁既 @@

唔知解放軍會對香港人做D咩
-Prince- 發表於 2014-9-28 15:10

其實都唔知 怕係會威脅學生性命

簽左啦 估唔到咁多人簽 之前類似簽名大多得幾萬人
nicholashin 發表於 2014-9-28 15:16

最後都簽到啦 快d 傳比大家既朋友仔幫手簽 盡一份力吧

其實都唔知 怕係會威脅學生性命
Nicholas 發表於 2014-9-28 15:16

六四嘅時候, 解放軍對過學生做乜  睇下今時今日佢哋仲做唔做得出

Signature Failed
Sorry, there was a problem submitting your signature. Please try again in a  ...
Nicholas 發表於 2014-9-28 15:15

我都係,求解

希望學生們真係知道自己做緊咩,同埋個風險,可能真係會好大
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

是否不會再容下兩邊都唔支持的人的意見

警告大家唔好做漢奸, 俾老尾聞屎洗禮嘅阿富汗, 伊拉克, 利比亞, 鳥克蘭 下場係點大家有眼睇!

試下F5多幾次就得
我頭先都系咁,同埋個email等左10分鐘先有
nicknicknick 發表於 2014-9-28 15:53

真係得
Thank you for signing this petition!

You've successfully signed the petition "Support Hong Kong Democracy and Prevent A Second Tiananmen Massacre in Hong Kong". Your signature has been verified and counted.

Take the next step and gather support for it by sharing this petition on Twitter and Facebook, or by sharing a link to this petition: http://wh.gov/lhJ2E

現場有消息指謝安琪正考慮出席佔中

是否不會再容下兩邊都唔支持的人的意見
gordon0807 發表於 2014-9-28 16:10

係呀!你中立都會俾人鬧死共狗。

Kyle_ 發表於 2014-9-28 16:41

發夢都唔駛旨意
華誼兄弟要夏森美賠錢 係咪現場果班人幫手夾?

收啦佢
謝安琪最叻係咩? 走數囉

宜家個petition只差5千人, 好快就到目標

謝安琪一定唔會嚟囉 don't be silly
派雞羊2.0就有可能

收啦佢
謝安琪最叻係咩? 走數囉
jose 發表於 2014-9-28 16:49

佢凡親用或者呀,考慮呀,大概呢d字眼都知咩料啦
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

幫手推《雞蛋與羔羊》MV views

係呀!你中立都會俾人鬧死共狗。
amy 發表於 2014-9-28 16:41

咁我只好自動忽略政治

希望學生們真係知道自己做緊咩,同埋個風險,可能真係會好大
HOTMAN 發表於 2014-9-28 16:05

係 依家個勢越黎越路唔對路
希望出得去既 真係要了解泥緊會有咩後果...

班政客呢?去撚晒邊?可唔可以唔好再利用班學生佔中?睇見班學生真係戥佢地慘

10萬了
不過係咪真係幫到手?

aiiii
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

10萬了
不過係咪真係幫到手?
jose 發表於 2014-9-28 17:50

唔多唔少會幫到手既應該

Do You Hear the People Sing
屮SiU霖屮 發表於 2014-9-28 17:41

記得 03年七一遊行時,聽過一個中文版,
唔係 問誰未發聲 嘅詞,亦唔係台灣版嘅詞,
似係 80/90年代 已經用開嘅中文歌詞。
請問有冇人有嗰份詞?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

明天早已處死 明天失去了天地 :(
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

警方舉旗警告唔離開就開槍 係咪痴線
nicholashin 發表於 2014-9-28 18:25

噴 開槍
咁得人驚

HK police

警方舉旗警告唔離開就開槍 係咪痴線
nicholashin 發表於 2014-9-28 18:25

和平理性非暴力呀hihi警察
又胡椒噴霧 又催淚彈 而家仲話開槍
小朋友發爛渣咩

當出現一些當權者不能接受的聲音
佢地的武裝打手(警察)就會無所不用其極將武力升級至當權者所要求

催淚彈布袋彈膠彈可以話預左
但如果見到實彈或解放軍的話,個意思係....當權者向人民發起戰爭。

如果水砲都唔用
就開槍對付示威者
64可能會再次發生
history真係會repeat itself
JM 2016

如果水砲都唔用
就開槍對付示威者
64可能會再次發生
history真係會repeat itself ...
張少 發表於 2014-9-28 18:46

當權者一定有咁的企圖
係等緊時機和借口

尤其事前放風話事出突然收唔切配槍
大概會在出完膠彈之後,就會屈人搶槍/扮走火之類...

而家係邊個製造混亂
市民定警察???
訓緊既人睇清楚未???
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

真係開左槍

無論真相如何,係現場既朋友都要小心
政府已癲,已經拎埋長槍準備

有無人有同感, 屋企人好似永遠都唔會聽你講,
都只係會怪D人點解行出黎,
有D仲會話抵佢死, 自己走出黎, 我聽到心都寒哂,

有無人有同感, 屋企人好似永遠都唔會聽你講,
都只係會怪D人點解行出黎,
有D仲會話抵佢死, 自己走出黎, 我聽 ...
艾石仔 發表於 2014-9-28 19:05

我老豆就係咁
啱啱駁左佢幾句

老一輩思想就係特別守舊

我老豆就係咁
啱啱駁左佢幾句

老一輩思想就係特別守舊
bagfgfcde 發表於 2014-9-28 19:07

再過份既我都聽過, 我之前都有駁佢地,
但佢地唔會明點解會有人行出黎反,
講講下就無再權佢地

BTW 今晚D畫面睇到好心寒, 我以為係泰國新聞

無論真相如何,係現場既朋友都要小心
政府已癲,已經拎埋長槍準備
tungbilly 發表於 2014-9-28 19:01

仲有支橙旗向出...

不過在冇解放軍或武器增援的情況下,短槍(配槍)比長槍(布袋/膠彈)可怕...