返回列表 發帖
以下係轉自fb 一位學兄所講嘅: (我唔知quoting 有咩要講清楚, 如有欠缺, 麻煩指正)

支持學生 vs 佔領中環? ...
hehemamama 發表於 2014-9-28 09:11

唔知今朝情況 係驚到睇新聞d 相 d 港公安真係好變態...
不過已經知好多人都走左 睇黎今次來勢凶凶都可能都無用... 689係當無事發生
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

啲公安最變態係尋日仲喺集會有效時間之內,
封晒天橋嘅出入口, 但係又叫人快啲走,
最後又出埋防暴去 ...
Pure. 發表於 2014-9-28 13:31

仲唔走就用解放軍 乜世界-_-
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

唔知大家簽左未
仲差萬六 香港人加油
jose 發表於 2014-9-28 15:13

Signature Failed
Sorry, there was a problem submitting your signature. Please try again in a few minutes.

If you receive this error repeatedly, you may contact We The People to report the problem.

點解咁既 @@

唔知解放軍會對香港人做D咩
-Prince- 發表於 2014-9-28 15:10

其實都唔知 怕係會威脅學生性命

簽左啦 估唔到咁多人簽 之前類似簽名大多得幾萬人
nicholashin 發表於 2014-9-28 15:16

最後都簽到啦 快d 傳比大家既朋友仔幫手簽 盡一份力吧

學生有無俾人利用
自己聽完之後自己判斷
張少 發表於 2014-9-28 20:22

話咁快比人河蟹左條片

其實我想知而家點收科?
地鐵又無乜銀都無,
艾石仔 發表於 2014-9-28 20:58

我只怕十二點之後如果真係好似傳聞咁講有解放軍既話
    都係有死傷收場 但願真係希望學生們市民們都無事

佢地實話: 打份工姐 老細話咩就咩
但係係大是大非面前 希望佢地有番少少良心!!!!!!! ...
ho_ 發表於 2014-9-28 21:04

我唔明白一樣野係 點解警察要將裝備升級
    明明係警察扯走市民把傘去噴佢地 咁樣著既應該係市民先岩 唔明佢地個上司係諗緊乜

估唔到洪卓立咁有guts
Pure. 發表於 2014-9-28 21:06

嗯... 無論係藝人乜野職業都好 都有權發聲同表達自己既意見
    我只係眼見好多討論區包括呢度 歌手唔係淨係唱歌 都係生活系香港 香港既大事同樣關佢地事 我唔明白歌手發表意見或者出來支持有乜錯
    不過唔緊要啦 我都唔想係引起罵戰既一位 只係好想講自己既心聲 但希望大家唔好將藝人既睇法要向公眾交代同表達私人意見混為一談

而家流言畏起,難分真假
一時話大台同CABLE 傳媒會徹走
一時話11點封中環站
一時話12點警察會開槍射手腳
一 ...
Kyle_ 發表於 2014-9-28 21:30

一時話12點警察會開槍射手腳
一時話會CUT 電令現場變黑有利警察做野........

64?

影到有步槍...
新水星 發表於 2014-9-28 21:35

我有fd 去左  真係好擔心有事...

因為香港人落左梁振英面, 佢而家好唔gur~
kenny1102 發表於 2014-9-28 21:37

一屆比一屆恐怖  唔知下一屆既特首會唔會更加惡劣

而家香港搞成咁,想知狼振英仲有咩好講
rubylovessss 發表於 2014-9-28 21:46

佢而家咪話學生係違法 實有人支持佢咁做架 佢都拎左警察做擋箭牌啦

學生違法, 咁班公安呢
艾石仔 發表於 2014-9-28 21:50

系689 眼中執法者永遠都係無錯 唔係佢點會咁講 :(
無恥到一個點係 _ 縮到無直接回應過學生 lol

公安不嬲都係合法爛仔... 玩 _ 曬

我想問如果要去 點樣先去到現場?

去灣仔吧~其實應該係更多地方抗議, 等d警察唔知攻邊到好~~
kenny1102 發表於 2014-9-28 22:04

我仲考慮緊 但係聽日又有mid term
    又諗過唔行出來無機會

明早如果解放軍冇出現震壓我會再去~
kenny1102 發表於 2014-9-28 22:08

但係我相信星期一番工時間前會清場... 後悔無去到現場...
    今次最後都有買物資叫朋友帶過去... 我都唔想乜都唔做

其實今晚應該會有野發生
好驚聽日會就咁唔見左幾個朋友
-Prince- 發表於 2014-9-28 22:10

一樣心情... 有兩個好熟既fd 去左... 好擔心 望上天保佑

好似連九龍都有戰線?
艾石仔 發表於 2014-9-28 22:17

where?

旺角,但暫時冇圖冇計傾...
新水星 發表於 2014-9-28 22:19

如果旺角有活動 我即刻去都仲得...

然後人人都活在驚恐之中....不!!!梁振英叫呢d做安穩wo~
kenny1102 發表於 2014-9-28 22:24

極權主義... 以前成日寸大陸無自言極權 香港而家... 都係一樣

其實遲D如果有罷課 /工 你地會參加?
fyw2031044 發表於 2014-9-28 22:25

可惜我果度根本就無同伴...

仲咩...? 搞事意思係攻擊梁振英
rubylovessss 發表於 2014-9-28 22:53

Lol 和平同理性係重點,唔係硬碰硬

威脇到中共政權的話, 我覺得會64再現...

中共的本質根本冇變過... ...
lblemon 發表於 2014-9-28 23:06

65年以來不嬲都係極權

唉 我d fd 都唔肯走...
佢地仲係中環...

我真係訓唔著 好心up

佢地打算喺中環訓呀?!
rubylovessss 發表於 2014-9-29 00:14

今晚又點會訓得著... 今朝起身已經有一種不詳既預感...
    我唔知 亦都好驚 好擔心出左去既每一個人

旺角已成千人了~~
kenny1102 發表於 2014-9-29 00:17

u go ?

我都係...聽朝仲要6點幾起身返公司開緊急會議講罷工D野
唉...根本就訓唔到 ...
Kyle_ 發表於 2014-9-29 00:17

根本一合埋眼就諗起d 好恐怖既畫面

睇聽日情況~
kenny1102 發表於 2014-9-29 00:27

睇住新聞 d 眼淚真係好自然咁流出來
    me 2... 我同我 d fd 講左聽日有機會就出 之後都未必再有機會出來公民抗命

岩岩再問幾個FD
有兩個去左CWB...有個去左MK...仲有個太攰返屋企休息了。
Kyle_ 發表於 2014-9-29 00:36

真係好多謝出來既市民...

黑衫已著

可能有人都出唔到去但都可以著黑衫盡一份心意吧
fb 都有人聲援

推示威者埋牆兼倒地

拉住老人家兜口兜面噴胡椒噴霧

佢地完全無任何攻擊行為
點解警犬可以咁?? ...
海彥 發表於 2014-9-29 05:21

下面果個shot 我睇過
    阿婆都搞 真係傻 _ 左

我果個professor 話你罷都得 不過一定要8成出席率 ...lol

依家去旺角幫手先
Lewis 發表於 2014-9-29 13:34

自己真係要小心 最好有fd 陪...  因為去到有好多人同人講話應該點做點做 如果自己去就好易誤信謠言

我以前個prof. 琴日親身去埋灣仔.....大家都做prof. 點解差咁x遠......
Kyle_ 發表於 2014-9-29 12:45

另一班個professor 我個fd 話專登同我個fd傾點解要罷課-_-? 我心諗我唔番咪唔番 關佢乜事-_- 佢有權比f 但係... 唔番學唔需要理由lol

中央要梁振英下台?博訊新聞網今日報道指,昨晚10時,港澳領導小組組長張德江與副組長劉延東、香港中聯辦主任張曉明和特首梁振英向北京提出建議,要求武力鎮壓,對金鐘、灣仔、銅鑼灣、尖沙咀、旺角等地清場。消息人士透露,「習近平對此建議憤怒否認(定)。習近平指示:香港的事情,必須與人民商量。張曉明、梁振英被嚴厲批評。因此,才有了梁振英午夜通過電視發表講話。」

這篇題為《梁振英、港澳小組要武力清場,習近平斷然否定》的報道指,有消息人士透露,梁振英、張曉明下台已成必然,應該是解決香港困境代價最小的方案。博訊記者在28日晚,簡短採訪了佔中發起人之一陳健民,他表示:佔中的結果如何,關鍵在中央,解鈴還須繫鈴人。

這則報道寫得似層層,不過,現時港澳領導小組副組長並非劉延東,而是李源潮及楊潔篪。報道的真實性有多少,就不得而知了。

博訊新聞網

係咪真係會呢 係就好 :(

LIVE: 社福界罷工集會迫爆POLYU LOGO SQUARE!! 張超雄發言獲熱烈掌聲!!
酷愛903 發表於 2014-9-29 16:00

我真係好想知點解689仲可以做特首

LATEST NEWS: 十一國慶煙花取消!
酷愛903 發表於 2014-9-29 16:54

好事,因為無野值得慶祝

岩岩自己諗緊一個問題
就係睇網上既評論 中國政府既態度唔係強硬 咁點解689會搞成咁

真係諗唔明

X2, 同時唔駛睇D 人虛偽地粉飾太平
lblemon 發表於 2014-9-29 17:58

唔洗睇有簡體字既煙花

其實大家估差佬幾時會再做嘢?
正路既話聽晚去到十一一定仲多人…
hinz 發表於 2014-9-29 19:03

相信今晚都幾大機會 人又愈來愈多
    佢地又叫人六點前收工 唔知係咪方便警察做野...

今日去坐左兩個鐘
平靜到不得了
邊d先系暴民大家心知肚明啦
nicknicknick 發表於 2014-9-29 19:49

今日無防暴警察不知幾平靜

一個小子 發表於 2014-9-29 19:50

真係好團結好感動
    轉左做桌面

終於見到戴耀廷出來啦-_-
前晚講完宣佈佔中之後無見過佢-_-

遲下可能落雨 希望大家都可以堅持...
聽日考埋第二科應該會去現場 加油... 如果而家已經系現場既朋友

政府企得好硬, 無趕你走, 玩拎久戰, 睇市民佔得幾耐,罷得幾耐
等時間一過,政府就當無事發生!!{:1 ...
Nathan 發表於 2014-9-29 20:14

咁難聽d 真係睇小市民唔敢有幾耐佔幾耐 @@?

今日去咗現場2個半鐘
中環行到接近銅鑼灣
真係和平到不得了
反而好多路段都唔見有警犬,淨係政總 ...
ed8671ed 發表於 2014-9-29 20:37

我相信10 1 大家應該會豁出去 警方同市民都會...

有種開槍放子彈殺死我地!!!

警務處:別無選擇 採用最低武力

警務處召開記者會交待處理佔中示威行動。 ...
rubylovessss 發表於 2014-9-29 20:52

保鮮紙係最強武器 lol

啱啱睇到離個影片...我無言...咁快開始變質...想點
bbtwins 發表於 2014-9-30 00:21

始終有人係真係會搞事 不過睇下多定少架姐

事後孔明咁講,去旺角佔領係一個錯誤既決定,睇相比我覺得似嘉年華多過集會,係警方刻意退守既情況下好易出 ...
nicholashin 發表於 2014-9-29 23:57

影衰曬成件事  真係無眼睇